Wsemua mesej yang bercampur-campur dalam media, boleh menjadi sukar untuk memikirkan berapa banyak otot yang anda boleh membina secara semula jadi dan apa yang dapat anda realistik mengharapkan dari segi keuntungan. Kita semua mahu lebih banyak badan otot dan leaner.  Mari kita jujur ​​- berapa ramai yang bekerja untuk kesihatan yang lebih baik?  Secara peribadi, jika yang saya mahukan adalah kesihatan yang lebih baik, saya akan melakukan yoga atau Pilates. Sebaliknya, saya mengangkat berat empat hingga lima kali seminggu dan melakukan banyak kardio. Apa yang saya mahukan adalah badan yang hebat. Saya pasti anda mahu perkara yang sama untuk diri anda sendiri. Tidak ada yang salah dengan itu. Anda boleh sihat dan mempunyai badan yang sempurna - kedua-dua perkara ini tidak mengecualikan satu sama lain.

Jadi berapa banyak otot yang boleh anda membina secara semula jadi dan apa yang diperlukan?

Pembina badan semulajadi dan tidak semulajadi

Lebih daripada 99% pembina badan dan model kecergasan mengambil steroid - ini bukan rahsia lagi. Sekiranya anda melihat seorang lelaki yang besar dengan urat yang muncul di seluruh tubuhnya, anda pasti yakin dia ada ubat. Ini adalah perkara pilihan peribadi.Steroid tidak akan membesar otot anda yang berlebihan - mereka hanya akan meningkatkan latihan anda, mempercepat pemulihan, dan membantu anda membina otot dengan lebih cepat. Terlepas dari ubat-ubatan yang digunakan, anda tidak akan kelihatan seperti lelaki yang besar di gym kecuali anda bekerja keras. Bagaimana dengan mereka yang tidak mahu menggunakan dadah untuk satu sebab atau yang lain? Berapa banyak otot yang boleh mereka harapkan?

Apakah Potensi Muscular Saya?

Dengan diet yang bersih dan latihan keras, kebanyakan orang akan secara statistik secara purata dari segi jumlah potensi otot. Terdapat beberapa formula yang boleh membantu anda menentukan berapa banyak otot yang boleh anda alami, seperti Model Saiz Frame Casey Butt, Model Alan Aragon, dan Model McDonald. Inilah formula asas yang berfungsi untuk kebanyakan orang:

(Ketinggian sentimeter - 100) = Berat badan maksimum dalam kilogram apabila ripped (lemak 5-6%)

Beberapa faktor akan mempengaruhi keupayaan anda untuk membina otot, termasuk umur, jantina, tahap aktiviti, genetik, jenis badan, dan kesihatan keseluruhan. Pengalaman latihan anda serta rutin senaman anda harus dipertimbangkan juga.Jumlah purata otot yang anda boleh alami ialah dua paun sebulan.  Perhatikan bahawa ia tidak mungkin secara fisiologi untuk mendapatkan lebih daripada satu paun otot setiap minggu.

Kebanyakan orang menjangkakan peningkatan yang lebih besar pada kadar yang lebih cepat. Ada yang mula mengambil dadah untuk mempercepatkan prosesnya. Orang lain membelanjakan beribu-ribu ringgit pada makanan tambahan yang mereka tidak perlukan.Hanya segelintir yang memahami bahawa otot bangunan tidak semudah mengambil sekumpulan pil dan bekerja tiga kali seminggu.

Tidak peduli berapa banyak anda melatih dan seberapa baik anda makan, anda tidak akan mendapat 20 pound otot dalam satu bulan secara semula jadi.Dengan latihan yang tepat, anda boleh mendapat antara 20 dan 30 paun otot pada tahun pertama, sehingga 15 paun pada tahun kedua, lima hingga 10 paun pada tahun ketiga, dan tiga hingga lima paun dalam beberapa tahun akan datang.

Tanpa ubat, potensi anda terhad. Walau bagaimanapun, ini tidak bermakna anda tidak boleh melihat yang terbaik. Latihan keras dan makan bersih adalah kunci kepada badan yang sempurna dengan otot tanpa lemak.

Cara Mempercepat Pertumbuhan Otot Secara Semulajadi

Terdapat beberapa perkara yang boleh anda lakukan untuk mempercepat pertumbuhan otot secara semulajadi. Kami akan membincangkan perkara ini pada masa yang lain. Memanipulasi kelajuan wakil anda, menambah latihan berat badan, dan meningkatkan pengambilan protein anda pasti akan membantu. Selain latihan sengit, suplemen boleh membuat perbezaan besar dalam hasil yang anda alami. Apa yang boleh anda lakukan ialah bersabar, makan sihat, dan berlatih keras. Setiap perkara ini akan membawa anda satu langkah lebih dekat dengan matlamat anda.