Hadakah banyak kardio terlalu banyak? Adakah anda tahu bahawa kardio 20-30 minit pertama tidak berguna? Sama ada anda mahu menurunkan berat badan, mendapatkan lebih jelas, atau membakar lemak di sekeliling pinggang anda, anda memerlukan kardio. Latihan jenis ini harus menjadi sebahagian utama latihan anda. Apabila digabungkan dengan latihan berat, ia boleh menyebabkan penurunan berat badan secara besar-besaran dan meningkatkan metabolisme anda. Kebanyakan wanita menghabiskan 30 hingga 60 minit melakukan kardio, sementara lelaki lebih suka 30 minit. Sesetengah melangkau kardio kerana ia menghalang keuntungan otot.

Jadi apa kebenarannya mengenai kardio? Mengapa ramai orang menghabiskan berjam-jam di atas treadmill dan masih tidak mendapat keputusan? Berikut adalah beberapa fakta menarik tentang cardio:

• Anda tidak boleh"Batalkan"  kebiasaan makan yang lemah dengan kardio
  • Jika anda mengambil lebih banyak kalori daripada yang terbakar, anda akan mendapat berat badan tanpa mengira jumlah kardio yang anda lakukan
  • Melakukan kardio selama lebih dari 60 minit akhirnya akan melambatkan metabolisme anda dan menjejaskan kesihatan anda
  • Terlalu banyak kardio membawa kepada kehilangan otot, yang melambatkan metabolisme anda
  • Jika anda tidak mengubah senaman kardio anda, tubuh anda akan terbiasa dengannya dan membakar tenaga yang kurang
  • Kardio-keadaan kaku tambah di sebelah apa-apa ke arah penurunan berat badan; Walau bagaimanapun, ia membantu mengurangkan kesakitan otot dan mempercepat pemulihan
  • 30 minit kardio selama tiga kali seminggu dapat membantu anda membakar lemak tanpa kehilangan otot

Sangat banyak kardio sama buruknya dengan kardio yang terlalu sedikit. Latihan kekuatan dengan sendirinya membantu membakar lebih banyak lemak daripada latihan kardiovaskular. Walau bagaimanapun, kebanyakan orang menikmati latihan kardio lebih daripada latihan berat kerana keghairahan yang mereka rasakan semasa aktiviti aerobik. Apabila anda melakukan kardio, tubuh anda melepaskan bahan kimia yang baik untuk mengelakkan anda merasa sakit dan keletihan yang disebabkan oleh senaman. Akibatnya, anda mungkin akan melakukan terlalu banyak kardio.

Apa yang Berlaku Apabila Anda Lakukan Banyak Kardio?

Kebanyakan orang yang melakukan banyak kardio untuk kehilangan berat badan akhirnya kehilangan otot dan mendapat penampilan yang teruk yang disebabkan oleh paras kortisol yang tinggi. Gabungan kekuatan latihan dan kardio adalah cara terbaik untuk kehilangan lemak dan mengekalkan otot.  Kadang-kadang kardio boleh menyebabkan kehilangan otot, tekanan, masalah kardiovaskular, overtraining, dan ketidakseimbangan kecergasan. Kadar metabolisme melambatkan, manakala kadar jantung anda menjadi sangat rendah.

Dari masa ke masa, ia menjadi lebih sukar dan lebih sukar untuk kehilangan lemak.Dengan kata lain, terlalu banyak kardio dapat mencegah penurunan berat badan. Lebih banyak kardio yang anda lakukan, lebih banyak anda perlu teruskan untuk mendapatkan hasil. Latihan HIIT bersama-sama dengan latihan berat badan membakar lemak selepas senaman selesai dan membantu mengekalkan otot.

Kajian menunjukkan bahawa terlalu banyak kardio merendahkan tahap testosteron dan mengurangkan jisim badan tanpa lemak. Ia juga meningkatkan tahap kortisol dan menyebabkan jantung mengeras.Kardio berlebihan membakar otot, menurunkan sistem imun anda, dan menimbulkan hormon tekanan. Untuk mengelakkan masalah ini, memilih latihan intensif kardiovaskular yang tinggi. Dengan cara ini, anda akan menghabiskan lebih sedikit masa di treadmill dan masih mendapat manfaat maksimum. Jangan lupa makan dengan baik dan dapatkan rehat yang banyak. Faktor-faktor ini penting untuk membina otot dan kehilangan lemak.


Free Deep Chocolate VitaMuffins pada $ 79

Berapa Banyak Cardio Adakah Anda Perlu? Adakah Cardio Lebih Baik Sebelum atau selepas Latihan Berat?

Untuk menentukan berapa banyak kardio yang anda perlukan, anda perlu memahamimekanisme pembakaran lemak.   Badan anda terbakar, supaya:

• Glikogen otot
• Glikogen hati
• Asid amino ditanggung darah (BBA)
• Lemak

Seperti yang anda lihat, lemak adalah terakhir pada skala.Ia mengambil masa 20 hingga 30 minit untuk membakar lemak sebaik sahaja anda memulakan kardio. Dalam selang ini, anda akan membakar glikogen dan BBA. 20-30 minit pertama kardio adalah sisa.

Untuk hasil yang optimum, anda perlu mengangkat berat untuk sekurang-kurangnya 20 minit dan kemudian melakukan latihan kardio. Dengan cara ini, otot anda akan habis glikogen apabila anda mula melakukan kardio. Latihan kekuatan tidak menggunakan kedai glikogen anda. Walaupun kekurangan glikogen tidak lengkap, anda masih akan mendapat hasil. Badan manusia menyimpan kira-kira 2000 kalori bernilai glikogen. Apabila kekurangan glikogen berlaku, anda mula membakar lemak.

Sesi kardio yang ideal hendaklah sekitar 45 minit.

Jika anda mengangkat berat sebelum latihan aerobik, anda hanya perlu 15-20 minit kardio. Anda akan mendapat manfaat yang sama seperti yang anda lakukan dalam masa 45 minit tanpa latihan berat badan. Perbezaannya ialah jika anda mengangkat berat sebelum kad kardio, kadar metabolik anda akan lebih tinggi sepanjang hari. Ini bermakna anda akan membakar kalori walaupun anda berehat.