Have anda berhenti kehilangan lemak walaupun makan bersih dan bekerja keras? Atau mungkin anda telah mula menaikkan berat badan walaupun diet anda di cek? Jika ya, maka anda mungkin mengalami metabolisme yang rosak. Ia seperti dinding bata berdiri di jalan anda. Gejala kerosakan metabolik boleh merosakkan kemajuan anda, menjadikannya sukar untuk mengekalkan penurunan berat badan. Tiada seolah-olah berfungsi untuk anda lagi tidak kira berapa keras anda cuba.

Keadaan ini dibawa kepada perhatian umum oleh Layne Norton dan Lyle McDonald. Ini sebenarnya salah satu topik paling kontroversial dalam komuniti kecergasan. Ada yang mendakwa bahawa kerosakan metabolik adalah mitos, sementara yang lain bersumpah bahawa masalah ini adalah seperti yang sebenarnya. Jadi, apakah yang benar tentang gejala kerosakan metabolik? Apakah kerosakan metabolik pula?

Adakah kerosakan metabolik sebenar?

Kerosakan metabolik adalah kesan sampingan diet yang melampau atau berlarutan.Atas sebab ini, ia biasanya memberi kesan kepada atlet, pembina badan, dan individu lain yang mengikuti diet ketat untuk waktu yang lama. Ramai model kecergasan dan jurulatih, terutama wanita, berpegang kepada diet rendah kalori (dalam lingkungan 700-1000 kcal) dan melakukan jamkardio setiap hari. Lama kelamaan, merekametabolisme melambatkan. Apabila ini berlaku, mereka mungkin melanda dataran tinggi atau mula mendapat berat badan.

Diet melampau, overtraining, dan tekanan mental meningkatkan tahap kortisol. Cortisol adalah hormon stres. Sesetengah jenis keperibadian terdedah kepada tekanan daripada yang lain, yang menjadikan keadaan lebih teruk. Apabila penurunan berat badan berhenti, tahap tekanan masuk ke bumbung. Ini meningkatkan tahap kortisol lebih.Tahap kortisol tinggi dikaitkan dengan lemak abdomen, selera makan meningkat, gula darah tinggi, kolesterol tinggi, ketidakseimbangan hormon, masalah peredaran dan kepekaan insulin yang berkurang.   Apabila anda tertekan, badan anda menyimpan lemak pada kadar yang lebih tinggi.

Faktor lain yang mempengaruhi metabolisme anda   leptin.  Sebatian ini"metabolic damage symptoms"isyarat kepada otak tentang kedai tenaga di dalam badan anda, memicu apa yang dipanggil"Kerosakan metabolik." Apabila anda menjalani diet kalori yang rendah, tahap leptin meningkat.   Akibatnya, anda menjadi lapar dan lesu. Tahap testosteron anda akan turun dan kadar metabolik anda melambatkan. Cortisol menyumbang kepada masalah ini dengan mendorong rintangan leptin di dalam otak anda. Semua faktor ini digabungkan membawa kepada peningkatan berat badan. Kerosakan metabolik adalah seperti yang sebenarnya.

Kesan sampingan ini adalah disebabkan oleh penyesuaian metabolik. Tubuh awak bertindak balas dengan cara ini untuk terus hidup.Sebaik sahaja ia merasakan kehilangan lemak badan, ia mula mengurangkan pengeluaran sistem saraf, meningkatkan tahap kortisol, dan menurunkan paras tiroid untuk menghentikan penurunan berat badan. Perubahan ini penting untuk terus hidup. Ingat bahawa diet juga menyebabkan kehilangan otot, yang menyumbang kepada kerosakan metabolik. Selain itu, berat kurang bermakna bahawa tubuh anda memerlukan tenaga yang kurang untuk bertahan dan melakukan aktiviti sehari-hari. Akibatnya, kadar metabolik anda menurun.

Oleh itu, jika mantra anda "Kurang makan dan bersenam lebih banyak," anda sedang dalam perjalanan ke kerosakan metabolik.

Adakah Metabolisme Anda Patah?

Berjuang dengan kehilangan lemak, libido yang rendah, kurang motivasi, dan ketidakseimbangan hormon? Gejala-gejala ini agak biasa di kalangan mereka yang mengalami metabolisme yang patah. Ini adalah gangguan fungsi yang berada dalam perjalanan anda ke badan yang sihat. Gejala kerosakan metabolik dapat merosakkan hidup anda, menyebabkan masalah berat badan dan masalah lain.

Fit tidak sama sihat.   Anda boleh sihat dan mempunyai banyak masalah yang terdiri daripada anemia dan kemurungan kepada kolesterol tinggi, tenaga rendah, kekurangan adrenal, tidur yang kurang baik, dan masalah penghadaman. Gejala-gejala ini sering menunjukkan kerosakan metabolik. Senarai ini boleh diteruskan dengan:

• Testosteron rendah
• Tahap tiroid yang rendah
• Keletihan adrenal
• Sistem pencegahan sistem imun
• Rintangan leptin
• Peningkatan berat badan yang tidak dijangka
• Ketidakupayaan untuk mengurangkan berat badan
• Tahap kortisol tinggi
• Meningkatkan sensitiviti kepada cahaya
• Kurang tumpuan
• Rasa letih dan lembab

Kebanyakan kali, kerosakan metabolik berlaku di pemakanan kronik dan penggemar kecergasan, tetapi ia juga mungkin menunjukkan penyakit mendasar seperti thyroiditis Hashimoto. Masalah ini akan berterusan sekian lama setelah diet anda selesai.

Memperbaiki Kerosakan Metabolik

Jika kerosakan metabolisme anda tidak disebabkan oleh penyakit mendasar, ada cara untuk memperbaikinya.Diet terbalik seolah-olah bekerja dalam kebanyakan kes. Ini bermakna bahawa anda perlu meningkatkan pengambilan kalori harian anda dan melakukan kurang kardio selama beberapa bulan. Makan bersih dan fokus pada membina otot.Anda akan mendapat berat badan, yang sangat normal. Walau bagaimanapun, kehilangan pound tambahan akan lebih mudah apabila metabolisme anda kembali normal.

Kerosakan metabolik adalah kebimbangan sebenar dan perlu diambil serius. Sekiranya anda sudah mempunyai masalah ini, diet berbalik adalah cara terbaik untuk membantu anda kembali ke landasan. Menetapkan metabolisme yang patah memerlukan masa dan kesabaran, jadi jangan mengharapkan hasil dalam sekelip mata.

Sumber:

//www.bodyrecomposition.com/fat-loss/another-look-at-metabolic-damage.html/
  //www.tcmetabolism.com/metabolic-damage-and-resistant-weight-loss-what-you-need-to-know/
  //www.muscleandstrength.com/articles/prevent-slowing-metabolism