Hberapa banyak makanan sehari diperlukan untuk membina otot dan kehilangan lemak?Bukti saintifik menunjukkan bahawa mempunyai lima atau lebih makanan sehari adalah membuang masa. Pendekatan ini tidak akan meningkatkan metabolisma anda atau membantu anda menumpahkan pound lebih cepat. Ia hanya mitos. Tetapi itu berita baik. Berapa jamkah anda membelanjakan seberat makanan dan mengira makro anda pada setiap hidangan? Sudah tentu, jika anda ingin mengambil makanan lebih kecil, lebih kerap kerana anda lebih suka pendekatan ini, teruskan dan lakukannya. Tetapi anda tidak perlu.

Kekerapan dan Metabolisme Makanan

Kita semua pernah mendengar bahawa makan beberapa makanan kecil sehari meningkatkan metabolisme, mengurangkan kelaparan, dan membantu menstabilkan kadar gula darah. Mereka yang tidak melakukannya akhirnya akan mendapat lemak dan kehilangan otot. Berapa kali anda pernah mendengar atau membaca perkara ini? Penyelidikan menunjukkan bahawa tidak terdapat perbezaan yang signifikan antara makanan yang kecil, kerap dan makanan besar selagi apa yang anda makan sesuai dengan makro harian anda.

Sama ada anda makan enam makanan yang lebih kecil, lebih kerap atau tiga makanan besar, metabolisme anda akan tetap sama selagi makanan yang anda ambil sesuai memenuhi keperluan makronutrien dan kalori harian anda.

Dengan kata lain, berapa kali anda makan sehari adalah masalah pilihan peribadi.Walau bagaimanapun, jika matlamat anda adalah untuk membina otot, masa makan adalah kritikal. Otot anda memerlukan aliran protein dan nutrien yang berterusan untuk berkembang dan pulih. Tetapi itu cerita anter. Sekarang kita bercakap tentang kekerapan dan metabolisme makanan. Faedah kesihatan makan makanan kecil yang kerap berbanding dengan makanan yang lebih sedikit belum terbukti secara saintifik.

Makan Besar vs Makanan Kecil

Tidak ada perkara seperti kekerapan makanan yang optimum. Idea bahawa anda harus makan enam kali sehari adalah dari beberapa maklumat yang tidak relevan, seperti Kesan Thermic Food (TEF).

Kajian terkini membuktikan manfaat kesihatanberpuasa berselang  atau kekerapan makan yang dikurangkan.Nampaknya makan tiga makanan besar yang sesuai dengan makro harian anda adalah jauh lebih bermanfaat daripada makan makanan yang kerap dan kecil. Berikut adalah beberapa manfaat yang berpotensi:

  • Kawalan selera yang lebih baik
  • Menurunkan tekanan darah
  • Kadar metabolisme yang lebih tinggi
  • Perubahan yang menggalakkan kepada lipid darah
  • Peningkatan pengeluaran HGH (hormon pertumbuhan manusia)
  • Pengurangan tekanan oksidatif
  • Penanda keradangan yang kurang

Daripada melambatkan metabolisma anda, frekuensi makan yang berkurangan mempunyai kesan yang bertentangan. Ia bukan sahaja meningkatkan kadar metabolik anda dan merangsang thermogenesis, tetapi juga meningkatkan komposisi badan. Akibatnya, anda akan membakar lemak dengan lebih cekap dan menikmati kesihatan yang lebih baik. Di samping itu, anda akan menghabiskan lebih sedikit masa memasak dan makan. Lupakan membawa makanan di mana sahaja anda pergi dan merancang makanan ringan anda terlebih dahulu.

Kekerapan makan dalam bina badan

Kenyataan di atas mengenai kekerapan makanan dan metabolisme dikenakan kepada orang biasa yang ingin kekal dalam bentuk atau menurunkan berat badan. Atlet dan pembina badan sepatutnya makan sekurang-kurangnya lima kali sehari dan memakannya selama dua atau tiga jam.

Sebaliknya, ramai pakar kesihatan mendakwa bahawa makan kurang kerap (sebagai pembina badan) membantu "menyegarkan semula" otot dengan kesan anabolik asid amino. Topik ini telah diliputi olehLyle McDonald  danLayne Norton.

Kekerapan makan untuk keuntungan besar-besaran adalah topik kontroversi. Secara umum, ia disyorkan untuk mengambil tiga atau empat hidangan ditambahprotein shake  sebelum atau selepas bekerja. Tentukan pengambilan macronutrien dan kalori harian anda, sediakan makanan anda lebih awal daripada masa, dan cuba pendekatan yang berbeza.

Apabila ia datang kepada kekerapan makan dalam bina badan, tidak ada satu saiz yang sesuai dengan semua pendekatan. Ia semua bergantung pada apa yang terbaik untuk anda.

Sumber:

  • //www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9155494
  • //www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23404961
  • //www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20847729