Love mereka atau benci mereka, telur adalah sumber protein yang sempurna di dunia. Menurut pakar kesihatan, anda memerlukan kurang protein daripada telur daripada yang anda lakukan dari sumber lain untuk mencapai manfaat yang sama dari segi penurunan berat badan dan pertumbuhan otot. Jadi berapa telur sehari boleh anda makan dengan selamat? Adakah selamat untuk makan telur mentah? Kita semua telah mendengar cerita tentang orang yang makan lebih daripada 20 telur sehari untuk mengemas otot. Terlalu banyak perkara yang boleh membahayakan, jadi persoalannya tetap kekal: berapa banyak yang terlalu banyak?

Telur: Protein Sempurna

Walaupun manfaat kesihatan mereka terbukti, telur adalah makanan yang paling kontroversial yang ada. Reputasi buruk mereka disebabkan oleh fakta bahawa kuning adalah tinggi dalam kolesterol.Telur bersaiz sederhana (50 gram) menyediakan 70 kalori, 6 gram protein, 5 gram lemak, 185 miligram kolesterol, dan sifar karbohidrat. Ia juga mengandungi vitamin A, vitamin D, vitamin B6, vitamin B12, vitamin D, riboflavin, asid folik, besi, kalsium, dan zink. Protein telur mempunyai nilai biologi tertinggi bagi setiap makanan. Sama ada anda mahu pukal, menurunkan berat badan, atau hanya bersesuaian, telur adalah kawan terbaik anda.

Kajian terbaru akan membuat anda berfikir dua kali sebelum membuang orang-orang kuning kuning terang itu.

MengikutPersatuan Jantung Amerika, tidak ada cadangan spesifik mengenai jumlah kuning telur yang dimakan setiap minggu. Penyelidik mendapati bahawa penggunaan telur yang lebih tinggi tidak dikaitkan dengan peningkatan risiko strok atau penyakit kardiovaskular. Makan satu telur sehari tidak mempunyai kesan ke atas paras kolesterol. Bagaimana pula dengan 5, 10, atau 15 telur sehari? Jika anda sedang menjalani diet karbohidrat yang rendah atau mahu membina otot, anda mungkin makan lebih daripada lima telur sehari.

Telur mengandungi kolesterol - itulah fakta. Walau bagaimanapun, ini tidak bermakna bahawa makan telur akan meningkatkan kadar kolesterol anda dan memberi kesan kepada kesihatan anda.Jumlah lemak tepu dalam diet anda mempunyai kesan yang lebih besar terhadap paras kolesterol darah daripada makan telur. Banyak kajian telah menunjukkan bahawa kolesterol diet tidak meningkatkan tahap kolesterol darah. Penyelidikan juga menunjukkan bahawa memakan telur Omega-3 memperkecil trigliserida darah, yang baik untuk kesihatan anda.

Kolesterol diet tidak meningkatkan tahap kolesterol darah.

Inilah sesuatu yang menarik: purata Jepun memakan 328 telur setiap tahun. Namun, orang-orang di Jepun mempunyai risiko penyakit jantung yang rendah dan tahap kolesterol yang lebih rendah berbanding dengan orang-orang di Amerika Syarikat dan negara maju lain. Kebanyakan rakyat Amerika mempunyai telur mereka bersama bacon, salami, keju salai, sosej dan makanan lain yang kaya dengan lemak tepu. Gabungan makanan ini meningkatkan tahap kolesterol dan boleh menyebabkan obesiti, strok, penyakit kardiovaskular, diabetes dan masalah kesihatan yang lain.

Telur hanya mempunyai sedikit kesan pada tahap kolesterol darah. Kesan sampingan kecil ini boleh dengan mudah ditangani oleh manfaat kesihatan yang berkaitan dengan superfoods ini.

Makan telur keseluruhan - selepas semua, ia adalah salah satu sumber protein, vitamin, dan mineral terbaik. Telur adalah sebuah rumah nutrisi yang menyediakan tubuh anda dengan antioksidan, asid amino, folat, kolin, lutein, zeaxanthin dan banyak lagi. Oleh kerana kandungan kalori yang rendah, telur sangat sesuai untuk penurunan berat badan.

Adakah Selamat Makan Telur mentah?

Bagaimana dengan telur mentah? Adakah selamat untuk menambah telur mentah untuk menggoncang protein anda atau mencampurkannya dengan susu dan gula-gula? Nah, anda harus berfikir dua kali sebelum makan telur mentah. Mereka mungkin mengandungi salmonella, penyebab utama penyakit bawaan makanan. Salmonella hanya menjejaskan sebilangan kecil telur, tetapi risiko masih ada.

Selain masalah salmonella, ada sebab lain mengapa anda tidak boleh makan telur mentah. Nampaknya tubuh manusia hanya menyerap 50% protein dalam telur mentah. Telur yang dimasak lebih mudah dicerna dan mempunyai profil asid amino yang lebih baik. Protein yang dimasak telur diserap ke dalam badan anda ke tahap yang lebih tinggi (98%) daripada protein dalam telur mentah. Ini bermakna jika anda makan lima telur yang menyediakan 30 gram protein, badan anda hanya akan menyerap 15 gram. Makan telur mentah juga boleh membawa kepada Sindrom Kekurangan Biotin.

Tubuh manusia hanya menyerap 50% protein dalam telur mentah. Protein yang dimasak telur diserap ke dalam badan anda ke tahap yang lebih tinggi (98%). Makan telur mentah juga boleh menyebabkan kekurangan biotin.

"egg protein absorption"
Lihat, Jumlah dan nasib protein telur yang melepaskan asimilasi dalam usus kecil manusia, Pieter Evenepoel, et al. Am J Physiol Gastrointest Liver Physiol 277: G935-G943, 1999; 0193-1857 / 99 Teks penuh di: //ajpgi.physiology.org/cgi/reprint/277/5/G935

Risiko kesihatan memakan telur mentah adalah kecil, tetapi ia wujud. Penyerapan protein yang lemah dan penurunan ketersediaan biotin adalah masalah terbesar. Telur boleh disediakan dengan pelbagai cara, jadi mengapa anda memakannya? Dimasak, direbus, dibakar, dikukus, atau mengibarkan mikro - ada telur yang banyakresipi   yang boleh anda cuba sekarang.

Sumber:

//www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9772141
//jn.nutrition.org/content/128/10/1716.full
//www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/07315724.2004.10719429#.U0RmT6iSyOR