Hberapa banyak kalori dibakar semasa latihan berat badan? Adakah 100, 300, 500 kalori atau lebih? Terdapat beratus-ratus kajian yang dilakukan pada perkara ini. Jumlah kalori yang dibakar apabila anda mengangkat berat bergantung kepada beberapa faktor, termasuk umur, jantina, berat badan, intensiti latihan, tempoh, dan tempoh rehat. Anda boleh mengharapkan membakar antara 200 dan 400 kalori setiap jam.

Adakah Latihan Berat Membakar Kalori?

Jika anda berminat dengan latihan berat badan dan bina badan, anda mungkin tahu bahawa bentuk latihan ini membakar lebih banyak kalori pada jangka masa panjang daripada latihan kardio.Apabila anda mengangkat berat, anda terus membakar kalori sehingga 36 jam selepas latihan anda.Satu kajian yang dijalankan oleh Alwyn Cosgrove, ahli kecergasan yang popular, telah membuktikan teori ini mengenai latihan berat badan dan kehilangan lemak. Subjek dibahagikan kepada tiga kumpulan:

 • Diet dan aerobik
 • Latihan diet, aerobik, dan latihan rintangan
 • Diet sahaja

Mereka yang dalam kumpulan pertama kehilangan 15.6 paun dalam 12 minggu. Mereka melakukan latihan aerobik tiga kali seminggu dan mengikuti diet yang sihat. Subjek dalam kumpulan ketiga (diet sahaja) kehilangan 14.6 paun dalam 12 minggu. Mereka yang berada dalam kumpulan ketiga (diet, aerobik dan latihan berat) kehilangan 21.1 pound, iaitu 35% dan 44% lebih daripada kumpulan sahaja aerobik dan diet. Nombor ini menunjukkan bahawa penambahan latihan aerobik tidak menyebabkan kehilangan lemak yang signifikan ke atas diet sahaja. Pada masa yang sama, penambahan latihan berat badan telah secara dramatik meningkatkan kehilangan lemak. Jadi berapa banyak kalori yang membakar latihan berat?

Kebenarannya ialah kebanyakan orang, terutama wanita, melakukan senam aerobik sepanjang hidup mereka tanpa mendapat sebarang keputusan penting. Ini bentuk aktiviti fizikal adalah lebih baik daripada apa-apa, tetapi ia tidak membantu anda terlalu baik. Sekiranya anda mahukan hasil sebenar pada jangka masa panjang, tumpuan latihan berat dan kardio. Apa yang anda makan boleh membuat atau memecah kemajuan anda.

Mencampur kardio dan latihan kekuatan adalah cara yang paling berkesan untuk membakar lemak.

Berapa Banyak Kalori Adakah Anda Membakar Apabila Mengangkat Berat?

Jumlah kalori yang dibakar apabila mengangkat berat bergantung pada:

 • Tempoh latihan
 • Intensiti latihan
 • Umur
 • Jantina
 • Berat badan
 • Tahap kecergasan
 • Lemak badan berbanding jisim tanpa lemak
 • Kadar degupan jantung
 • Masa rehat
 • Berapa banyak yang anda angkat
 • Otot terlatih

Lebih sengit senaman, semakin banyak kalori yang akan dibakar. Apabila anda menurunkan berat badan, anda akan membakar lebih sedikit kalori.Mengangkat berat badan yang kuat boleh membakar sehingga 400 kalori sejam.

Seorang lelaki yang melakukan litar badan penuh dengan tempoh istirahat pendek dan pergerakan kompaun akan membakar lebih banyak kalori daripada seseorang yang hanya melatih bahunya atau kaki menggunakan pergerakan pengasingan dan tempoh rehat yang lebih lama.Jika anda melatih pada intensiti rendah dan mengambil bersandar panjang antara set, anda akan membakar kira-kira 250 kalori sejam.


Kadar Jantung dan Kalori Dibakar

Dengan mengekalkan kadar jantung anda tinggi, anda boleh membakar lebih banyak kalori.Sekiranya anda ingin menurunkan berat badan, anda harus bersenam pada kadar 75% hingga 85% dari kadar denyut jantung maksimum anda.Secara umum, anda boleh mencapai nombor ini apabila bersenam dengan intensiti tinggi.Apabila anda mengangkat berat, kadar denyut sasaran anda harus antara 50 dan 60% dari kadar denyut jantung maksimum anda.Untuk melampaui angka-angka ini, fokus pada latihan kardio intensiti yang tinggi.

Jangan terlalu bergantung pada monitor kadar jantung dan pelacak aktiviti lain yang mengukur langkah, kalori, atau jarak. Alat ini hanya dapat memberikan anda anggaran kasar beban kerja dan kalori yang dibakar.

Terdapat cukup beberapa pemboleh ubah yang menjadikan ia sukar untuk menentukan dengan tepat berapa banyak kalori yang anda bakar apabila mengangkat berat.Morang lain membakar antara tujuh dan sembilan kalori setiap minit secara purata.

Selain membakar lemak, latihan rintangan membina otot dan meningkatkan kekuatan. Ia juga meningkatkan metabolisme anda, menguatkan sistem imun anda, dan memberi anda lebih banyak tenaga. Apakah sebab-sebab lain yang anda perlukan untuk mula mengangkat berat?