Do anda mahu mengambil senaman anda ke tahap yang baru? Adakah anda bersedia untuk mencuba sesuatu yang baru dan mencabar badan anda? Kemudian anda harus mempertimbangkan latihan silang! Juga dikenali sebagai bersilang, aktiviti ini popular di seluruh dunia. Latihan salib akan membuat anda lebih kuat dan lebih lean, nada otot anda, dan merangsang latihan anda. Ia adalah salah satu bentuk latihan yang paling lengkap di luar sana!

Jadi, apakah latihan salib dan bagaimana ia dapat mengubah hidup anda?

Mengapa Latihan Salib?

Kebanyakan orang telah mendengar tentang latihan silang, tetapi tidak tahu bagaimana ia berfungsi. Aktiviti inimenggabungkan pelbagai elemen dari sukan yang berbeza  seperti kecergasan, seni mempertahankan diri yang bercampur, powerlifting, angkat berat angkat Olimpik, kuat, gimnastik, calisthenik, plyometrics, dan latihan jarak intensiti yang tinggi. Latihan latihan silang menawarkan pelbagai latihan, memasukkan mereka ke dalam rutin yang mencabar.

Apabila digabungkan dengan diet yang seimbang, sukan ini akan merosakkan dan membantu anda mengatasi kawasan dataran tinggi. Latihan latihan silang menjadi lebih dan lebih popular di tentera, NBA, dan seni mempertahankan diri campuran. Bentuk latihan ini dapat memberi anda hasil yang lebih baik dan lebih sedikit kecederaan.Inilah manfaat utama latihan salib:

• Penyaman badan penuh
• Risiko kecederaan yang lebih rendah
• Bekerja pada hampir setiap otot
• Kesihatan kardiovaskular yang bertambah baik
• Ketahanan aerobik yang lebih besar
• Kurangkan lemak dan membina otot
• Pemulihan yang lebih cepat daripada kecederaan
• Motivasi yang dipertingkatkan
• Peningkatan kecergasan keseluruhan
• Menyokong pertumbuhan otot tanpa lemak

Latihan silang mempromosikan pemulihan aktif dan menjadikan latihan anda lebih mencabar. Jika anda seperti kebanyakan orang, anda mungkin bosan dengan rutin lama yang sama. Squats mencampurkan, melompat tinju, burpees, pull up dan langkah latihan silang lain akan mengambil latihan anda ke peringkat seterusnya. Anda sebenarnya boleh mencuba latihan baru setiap kali. Ini akan membentuk badan anda dan membantu anda menyelesaikan tugas sehari-hari dengan lebih mudah.

Idea Latihan Latihan Cross

Kebanyakan latihan rutin silang memerlukan apa-apa tetapi berat badan anda.Walau bagaimanapun, anda boleh mempelbagaikan latihan anda dan memaksimumkan hasil dengan menggunakan kettlebells, band rintangan, beban bebas, bola BOSU, basikal berputar, dan TRX. Alat kecergasan yang popular ini membolehkan anda melakukan lebih banyak latihan dan memecahkan halangan. Contohnya, anda boleh melakukan squats biasa atau squats dinding menggunakan berat badan anda sendiri. Apabila anda semakin kuat, gunakan barbeku atau berat percuma. Begitu juga untuk lunges, tujahan pinggul, otot-up, dagu-up dan latihan lain.

Sekiranya anda seorang pemula, pastikan perkara mudah. Mulakan dengan latihan asas yang meningkatkan fleksibiliti dan pelbagai gerakan anda. Cuba bergerak baru setiap kali anda bersenam. Semasa anda maju, mula menggunakan bar Olimpik dan plat, dumbbells, tali lompat, bola ubat, kotak plyo, beg pasir, beg menumbuk, paralet dan band. Tali panjat, abatan, atau roller buih akan menjadikan latihan anda lebih seronok dan sengit.

Ia hampir mustahil untuk bosan apabila latihan salib.Bentuk latihan ini merayu kepada semua peringkat umur dan kecergasan.  Sama ada anda menjadi latihan kardio atau kekuatan, anda akan mendapati latihan yang sesuai dengan pilihan anda. Latihan silang dirancang untuk atlet dan orang biasa. Faedah kesihatannya disokong oleh sains, jadi anda harus mencubanya.