Adakah anda biasa dengan lampu garam Himalaya dan apa yang mereka lakukan?Jika dalam kes ini adalah kali pertama anda akan membaca mengenainya, maka anda perlu untuk mengetahui maklumat lanjut.Anda boleh tidak pernah tahu, setelah mengetahui apa yang ada dan apa yang ia digunakan untuk, anda boleh membuat keputusan bahawa anda memerlukan satu di rumah.Sesetengah orang yang sudah mempunyai ia sentiasa memberitahu orang lain yang tidak mempunyai lagi bahawa mereka pasti kehilangan sesuatu yang mereka boleh.

Pada masa ini, sudahkah anda ingin tahu apa yang boleh dilakukan lampu garam Himalaya? Sebelum itu, anda perlu tahu apa sebenarnya. Berdasarkan nama itu sendiri, anda sudah boleh meneka bahawa ini adalah sejenis lampu. Ia adalah kristal besar yang diperbuat daripada kecil yang mempunyai mentol kecil di dalamnya. Mereka boleh datang dalam dua reka bentuk:

  • Satu benjolan besar garam di mana satu mentol kecil boleh hadir di dalamnya.
  • Menghiasi ketulan garam kecil dengan satu mentol kecil di tengah.

Tidak kira yang mana satu anda akan pilih, anda tahu bahawa garam Himalaya   mesti sahih. Ia biasanya mempunyai warna merah jambu yang akan mempamerkan keasliannya. Sesetengah orang telah cuba menggunakan garam batu untuk tujuan yang sama tetapi kesannya tidak sama. Perkara terbaik mengenai lampu garam Himalaya adalah anda sebenarnya boleh memecahkan beberapa bahagian jika anda perlu.

Manfaat Himalayan Salt Lamp

Anda perlu tahu bahawa lampu garam Himalaya adalah penjana ion negatif. Persekitaran kami dikenakan ion positif dan negatif walaupun terdapat lebih banyak ion negatif yang dapat dijumpai oleh pelbagai perkara yang berlaku di alam sekitar. Berhampiran laut, terdapat banyak ion negatif kerana ombak. Ini adalah salah satu sebab mengapa orang mempunyai kecenderungan untuk menjadi lebih santai ketika berada di pantai.

Terdapat juga ion positif yang boleh ditemui di alam sekitar dan ini dibawa oleh pelbagai perkara yang kami gunakan seperti televisyen, komputer dan peranti elektronik lain. Penggunaan benda-benda ini sebenarnya boleh meningkatkan alergi orang dan bahkan membuat mereka lebih mudah terdedah kepada penyakit. Ia adalah satu perkara yang baik bahawa ion positif dan negatif sepadan bersama supaya mereka dapat mengimbangi antara satu sama lain.

Kadang-kadang kerana penggunaan terlalu banyak peranti elektronik, terlalu banyak ion positif dicipta dan sebagai akibatnya, terdapat lebih banyak ion positif dalam persekitaran kita daripada yang negatif. Penggunaan lampu garam Himalaya dapat meningkatkan jumlah ion negatif yang tersedia supaya segala-galanya akan dinetralkan. Jika misalnya, anda mempunyai peluang yang tinggi untuk mendapatkan alahan kerana ion-ion positif di udara, yang mempunyai ion negatif yang cukup akan membantu mengurangkan peluang itu kerana mereka akan ikatan bersama dan menjadi neutral.

Anda tahu bahawa terdapat beberapa mesin yang boleh dibeli sekarang yang bertujuan untuk menghasilkan ion negatif tetapi bagaimana jika anda boleh mempunyai sesuatu yang lebih murah sebagai alternatif seperti lampu garam Himalaya? Tidakkah anda fikir ini boleh menjadi lebih baik? Anda boleh mendapatkan ion negatif dengan menggunakan lampu garam.

Manfaat Himalayan Salt Lamp dan Kegunaan

Sekarang bahawa anda sudah mempunyai idea mengenai lampu garam, anda harus tahu lebih banyak mengenai manfaat yang berbeza yang dapat diberikan lampu garam seperti berikut:

  1. Mengurangkan alahan anda dan semua gejala anda yang lain

Mungkin terdapat banyak acuan dan cendawan di udara yang boleh meningkatkan alahan anda. Anda tahu bahawa penggunaan lampu garam Himalaya dapat membantu memperbaiki keadaan anda. Ion-ion negatif yang dihasilkan akan membantu meneutralkan ion-ion positif di udara. Perkara terbaik tentang hal ini ialah walaupun mereka yang menderita asma dapat melihat perbezaan yang ketara setelah menggunakan lampu garam untuk tempoh waktu tertentu.

  1. Menggalakkan tidur yang lebih baik

Adakah anda menghadapi masalah tidur pada waktu malam?Anda perlu ingat bahawa ion positif di udara boleh membantu mengurangkan jumlah tidur yang anda dapat setiap malam.Jika anda ingin untuk memperbaiki corak tidur otak anda, maka anda tahu bahawa mempunyai lampu garam Himalaya boleh meningkatkan kualiti udara.

Jika sekiranya anda ingin membuat tidur anda lebih baik daripada sebelumnya, anda mungkin memerlukan lebih daripada satu lampu Himalaya yang boleh diletakkan di dekat katil anda. Jika kebimbangan utama anda ialah ketidakmampuan anda untuk tidur di waktu malam kerana cahaya, anda mungkin akan mematikannya sebelum tidur benar, ion negatif akan tetap berfungsi walaupun lampu dimatikan.

  1. Meningkatkan mood anda

Meningkatkan mood anda

Terdapat pelbagai sebab mengapa anda mungkin berasa murung. Sebagai contoh, mood anda mungkin tidak baik kerana anda tidak selesa dengan cuaca. Anda juga mungkin mengalami sedikit tekanan kerana kerja yang masih perlu anda lakukan. Masalah peribadi juga boleh membawa anda ke bawah. Untuk menjadi lebih positif dan mula memikirkan penyelesaian, anda boleh menggunakan lampu garam Himalaya untuk tujuan ini.

Anda mungkin hanya mematikannya pada penghujung hari apabila anda sudah bersedia untuk berehat dan anda ingin melupakan pelbagai perkara yang telah anda alami setakat ini. Pada masa yang sama, anda juga boleh menggunakan lampu Himalaya apabila anda cuba menumpukan perhatian atau belajar. Ion-ion negatif akan membantu meningkatkan kadar kepekatan anda.

  1. Mesra Alam

Adakah anda salah seorang daripada orang di dunia ini yang kini menyedari perubahan dengan dunia? Jika anda kemudiannya anda tahu bahawa menggunakan lampu garam Himalaya adalah pilihan yang baik kerana ini semula jadi dan ia tidak akan menjejaskan alam sekitar dengan cara apapun. Lampu Himalaya melainkan jika anda menggunakannya untuk memasak boleh bertahan untuk jangka masa yang panjang. Dengan semua faedah yang dapat diberikan serta banyak kegunaannya, tidak akan ada alasan untuk anda tidak menggunakannya atas semua lampu lain yang tersedia pada masa ini.

  1. Membantu memperbaiki SAD (Gangguan Berkesan Musim Bermasalah)

Gangguan afektif bermusim

Terdapat banyak orang yang mengalami SAD mungkin kerana mereka tidak mendapat cukup cahaya dari matahari. Terdapat beberapa orang yang tinggal di kawasan di mana sinar matahari tidak bersinar yang sering mendapat masalah ini. Perkara yang baik mengenai lampu garam Himalaya adalah ia boleh mempunyai kesan yang sama seperti lampu biasa yang digunakan orang untuk meningkatkan mood mereka. Sesungguhnya ini adalah sesuatu yang boleh digunakan dengan mudah.

  1. Meningkatkan jumlah tenaga yang perlu anda lakukan sepanjang hari

Adakah anda merasa bosan untuk melakukan tugas-tugas yang anda perlu lakukan? Ini bukan sesuatu yang anda boleh bimbang lagi kerana anda boleh mempunyai lebih banyak tenaga apabila anda terdedah kepada lampu garam. Mungkin ada saat-saat apabila anda tidak merasa energik seperti sebelum ini kerana jumlah ion positif di udara dan bukan kerana anda turun dengan selesema atau apa-apa keadaan lain.

Jika anda tahu bahawa baru-baru ini, anda berasa lebih letih daripada biasa, ia mungkin kerana ion positif yang tersebar di atas udara.Anda tahu bahawa anda boleh menukar ini dengan mempunyai lampu garam Himalaya dipasang di bilik anda sendiri.

  1. Membersihkan dan menghilangkan udara

Inilah sebabnya mengapa orang menggunakan lampu ini. Ini kerana jenis udara yang mereka dapat apabila menggunakan lampu Himalaya. Ini dapat membantu menghilangkan debu dan bahan pencemar lain yang dapat ditemui di udara. Apa yang orang ramai tidak tahu ialah lampu garam menggunakan hygroscopy. Ini bermakna bahawa mereka dapat menyerap beberapa zarah asing yang terdapat di udara supaya ia boleh diletakkan di dalam lampu.

  1. Buang batuk

Dapatkan sembuh batuk kering

Akan ada saat-saat ketika anda mulai batuk kerana jumlah ion positif yang dapat anda temukan di udara. Anda boleh membantu memperbaiki keadaan anda dan hentikan batuk dengan menggunakan lampu garam ini. Ingat bahawa dengan menggunakan lampu, anda boleh meningkatkan kesihatan pernafasan anda kerana ia tidak akan terlalu terdedah kepada pelbagai bahan cemar yang terdapat di udara sekarang.

Anda harus ingat bahawa walaupun lampu garam Himalaya dapat membantu meningkatkan kualiti udara di dalam rumah anda, masih ada perkara yang berbeza yang boleh anda perolehi. Anda juga boleh menggunakan houseplants lain yang dapat membantu meningkatkan kualiti udara anda lebih jauh lagi. Apa yang anda fikir adalah teknik lain yang boleh anda lakukan? Dengan barangan yang tepat di dalam rumah anda, anda boleh mempunyai persekitaran yang sangat sihat untuk rumah anda.