Gberat badan walaupun makan dengan betul? Adakah diet anda terdiri daripada minyak zaitun, kacang, daging tanpa lemak, buah-buahan, dan sayur-sayuran? Adakah anda makan bersih sepanjang masa tetapi anda tidak boleh menurunkan berat badan? Biar saya ceritakan rahsia: makanan sihat boleh membuat anda gemuk. Makan bersih tidak mencukupi.Untuk membakar lemak, anda mesti melakukan lebih banyak, kurang makan, atau melakukan kombinasi kedua-dua. Apabila pengambilan tenaga lebih besar daripada perbelanjaan tenaga, lebihan akan disimpan sebagai lemak.Untuk mengurangkan berat badan, pengambilan tenaga anda (bilangan kalori yang digunakan) mestilah lebih rendah daripada perbelanjaan tenaga anda.

Mari kita mulakan dengan piramid makanan. Ia memberi penekanan pada karbohidrat dan mengandaikan bahawa semua gula adalah sama. Apabila model ini dicipta, lebih daripada 56% rakyat Amerika berlebihan berat badan. Pada tahun 2004 - yang 12 tahun kemudian - lebih daripada 65% orang dewasa A.S. sama ada berat badan berlebihan atau obes. Bilangan orang yang berlebihan berat badan telah meningkat sebanyak 9%.Ramai yang mengikuti garis panduan Pyramid Makanan kini menghadapi masalah berat badan.

Sekiranya anda melakukan carian secara pantas dalam talian, anda akan melihat bahawa ramai pengguna bertanya soalan seperti:"Bolehkah makan buah membuat anda gemuk," "Boleh makan kacang membuat anda gemuk," "Boleh makan buah anggur membuat anda gemuk,"   dan lain-lain. Orang mula menyedari bahawa kehilangan berat badan dan menjauhkannya memerlukan lebih banyak daripada makanan sihat. Malah makanan berkualiti tinggi boleh membuat anda gemuk dalam keadaan tertentu.

Makan Bersih Tidak Cukup

Makan terlalu banyak karbohidrat, terlalu banyak protein, atau terlalu banyak lemak akhirnya akan menyebabkan kenaikan berat badan. Intinya adalah bahawa sesiapa sahaja boleh menjadi berat badan berlebihan atau obes dengan memakan lebih banyak kalori daripada keperluan tubuh.Anda tidak perlu mengambil kalori dari makanan ringan dan gula-gula untuk mendapatkan berat badan. Ia cukup untuk makan terlalu banyak makanan sihat. Melebihi keperluan kalori harian anda lebih mudah daripada yang anda fikirkan.

Katakan anda memerlukan 1,200 kalori sehari untuk mengekalkan berat badan semasa anda. Sekiranya anda makan dua pisang (200 kcal), 100 gram badam (607 kcal), dua buah telur hancur (204 Kcal), 150 gram payudara ayam (246), dan segelas jus oren (112 kcal) 1369 kalori. Mari kita hadapi - kebanyakan orang makan lebih banyak daripada itu dalam satu hari.

Contoh di atas terdiri daripada makanan sihat seperti dada ayam, badam, pisang, telur, dan jus oren. Namun, makanan ini boleh membuat anda gemuk. Jika anda tidak mengira makro anda, anda boleh dengan mudah melepasi keperluan nutrien anda. Hanya berfikir tentang berapa banyak karbohidrat di dalam pisang dan jus oren sahaja! Sebelum memulakan diet, anda perlu tahu dengan tepat berapa banyak protein, karbohidrat, dan lemak yang diperlukan untuk mengurangkan berat badan atau membina otot. Ini bergantung pada beberapa faktor, termasuk umur, berat badan, keadaan fizikal dan banyak lagi. Pemakanan boleh membantu anda menentukan berapa banyak kalori dan makro yang anda perlukan untuk mengurangkan berat badan.

Bolehkah Anda Dapatkan Lemak dari Makan Sihat?

Ramai orang percaya bahawa hanya kerana mereka makan sihat, mereka boleh mempunyai banyak makanan yang mereka inginkan. Ini adalah salah satu kesilapan terbesar yang boleh anda buat. Sama ada anda makan kentang goreng dan coklat, atau salad segar dan buah-buahan, anda akan mendapat berat badan melainkan anda menonton bahagian anda atau meningkatkan tahap aktiviti anda untuk mengimbangi ketidakseimbangan.Memiliki walaupun diet bersih 100% tidak menjamin bahawa anda akan menurunkan berat badan. Anda boleh menjadi gemuk dan makan apa-apa tetapi makanan yang "sihat".

Mari kita gunakan buah sebagai contoh. Kebanyakan orang percaya bahawa buah adalah makanan ringan yang tidak boleh membuat mereka gemuk. Kebenarannya adalah bahawa buah-buahan mempunyai banyak karbohidrat yang mudah diakses. Apabila anda makan karbohidrat sederhana, anda pada dasarnya memberitahu tubuh anda untuk berhenti membakar lemak untuk tenaga. Sudah tentu, jika anda pergi jogging betul, melakukan kerja rumah, atau mula mengangkat berat selepas makan buah-buahan, anda akan membakar tenaga. Walau bagaimanapun, lebihan glukosa akan ditukar kepada lemak oleh hati dan disimpan sebagai tisu adipose.

Buah-buahan sihat, berkhasiat, dan rendah kalori. Mereka adalah makanan ringan yang besar apabila anda sedang dalam perjalanan atau memerlukan sumber tenaga yang cepat. Sekiranya matlamat anda adalah menurunkan berat badan, mereka harus makan makanan kaya karbohidrat kompleks. Gula mudah dalam buah hanya akan menambah kedai-kedai glikogen kekasih, sementara karbohidrat kompleks di seluruh beras dan kentang, akan menambah kedai glikogen otot.

Sesiapa sahaja boleh mendapat lemak oleh makanan yang sihat. Terlepas dari sumbernya, kalori yang berlebihan tidak baik untuk kesihatan anda. Imbangan dan kesederhanaan adalah kunci kepada berat optimum.