Molasses adalah satu bentuk sirap tebal dan untuk membuat gula halus untuk kegunaan massa, apabila tebu diproses maka sirap tebal ini dihasilkan yang dipanggil 'Molasses'. Sedangkan gula yang tidak sihat dan beracun ditujukan untuk rak pasar raya kami yang mengandungi semua nutrien dan mineral yang diserap oleh tumbuhan.

Ini adalah molase yang sangat berkhasiat yang kemungkinan besar akan dijual sebagai makanan ternakan. Mujurlah, sebagai bahan-bahan baking seperti suplemen mineral dan pengganti gula, pelbagai jenis molase kini dijual kepada kami dan nilai nutrisi molase menjadi semakin terkenal. Dalam hal molases blackstrap, ini adalah benar kerana ia adalah yang paling berkhasiat dan gred tinggi molasses.

Jenis-jenis molases yang berlainan

Jenis-jenis molases yang berlainan

Apabila tebu ditumbuk dan kemudian direbus, ia menghasilkan sirap tebu maka mendidih kedua sirap tongkat ini menghasilkan molase dan daun ketiga menggelupas molase hitam. Adalah penting untuk diperhatikan bahawa dalam proses penapisan tebu, ia merujuk kepada hanya mendidih dan bukannya sebarang proses kimia yang terlibat dalamnya.

Kadang-kala, dalam proses penyulingan bahagian-bahagian yang berguna bahan dibuang tetapi dalam hal tebu, bahagian-bahagian yang bermanfaat dan sihat tumbuhan disimpan. Sesetengah sumber dianggap sebagai superfood, B-Vitamin, tinggi Besi, Magnesium, dan lain-lain nutrien yang sihat. Tiga jenis molase adalah cahaya, gelap dan hitam.

 •   Cahaya: Mendidih pertama tebu dapat menghasilkan jenis ini jenis molase juga dipanggil sebagai sirap tebu. Jenis molase ini biasanya lebih ringan dan boleh menjadi tidak halus atau sulfit. Untuk bertindak sebagai pengawet, molase sulfat dapat dirawat dengan sulfur dioksida. Biasanya, dari tebu muda, jenis molase ini diekstrak dan pengawet diperlukan. Molasses cahaya ini biasanya bukan jenis yang terbaik untuk digunakan kerana sesetengah orang mempunyai mutasi gen yang boleh membuat mereka negatif bertindak balas terhadap sulfur. Un-sulphured tidak memerlukan pengawet dan biasanya diekstrak dari tebu masak. Jenis molase ini kadang-kadang dirujuk sebagai molasses "ringan" atau "Barbados".
 •   Gelap: Gelap   molase boleh dihasilkan selepas mendidih kedua tebu di mana lebih banyak gula diekstrak daripada sirap tebu. Berbanding dengan molasses yang lebih ringan, jenis molase yang gelap ini kurang manis dan sering digunakan dalam penaik dan memasak. Kebanyakan orang biasa dengan jenis molase ini maka jenis yang lebih ringan seperti yang sering digunakan dalam kue roti halia.
 •   Blackstrap:   Blackstrap boleh dihasilkan selepas sirap sirap tebu ketiga dan jenis molase ini adalah bentuk paling sihat di kalangan semua. Blackstrap mengandungi kebanyakan nutrien dan vitamin, tetapi ia tidak berfungsi dengan baik di banyak recopies dan juga paling manis. Molasses Blackstrap adalah jenis molase yang paling sihat dan mengandungi jumlah mangan, besi, magnesium, tembaga, kalsium dan sebilangan besar nutrien sihat yang lain.

Manfaat Sihat Blackberry Molasses

Manfaat Sihat Blackberry Molasses

Blackstrap molasses   dianggap sebagai superfood kerana ia mengandungi mineral dan vitamin penting seperti magnesium, besi, vitamin B6 dan selenium. Molus Blackstrap mempunyai nilai pemakanan yang kuat dengan begitu banyak faedah yang sihat iaitu:

 1.   Pemanis Ramah Mesra untuk Diabetes:   Oleh kerana molases hitam strap mengandungi jumlah paling sedikit gula jadi salah satu faedah utama molases blackstrap adalah bahawa ia adalah selamat danpemanis mesra untuk pesakit diabetes. Molasses Blackstrap mempunyai beban glisemik sederhana sebanyak 55, tidak seperti gula halus. Ia adalah pengganti gula yang sihat dan baik untuk semua pesakit diabetes dan bagi mereka yang ingin mengelakkan pancang gula darah. Lebih-lebih lagi, satu hidangan molases blackstrap mengandungi hanya 32 kalori dan sifar lemak. Ia bukan sahaja sihat dan sesuai untuk pesakit kencing manis tetapi juga lebih baik untuk diet penurunan berat badan. Anda juga boleh menambah molases blackstrap dalam baking treats yang manis kerana ia memberikan rasa kaya yang tersendiri untuk cookies roti jahe.
 2. Blackstrap Molasses bermanfaat untuk Rambut: Blackstrapsirip tidak hanya menyediakan mineral penting kepada badan tetapi juga bermanfaat untuk menghilangkan kerutan pada rambut permed, dikelantang atau berwarna. Ia mengandungi mineral jejak penting yang peptida bermanfaat untuk membina semula struktur kulit yang menyokong pertumbuhan rambut yang sihat. Satu hidangan molases Blackstrap yang dua sudu mengandungi RDI tembaga kira-kira 14 peratus yang sangat bermanfaat untuk pertumbuhan rambut yang sihat. Penggunaan molases Blackstrap untuk jangka panjang telah dikaitkan dengan peningkatan pertumbuhan rambut, kualiti rambut dan juga pemulihan warna rambut asli bukan sahaja pada lelaki tetapi juga pada wanita. Adalah idea yang sangat buruk untuk mencurahkan sirap lengket ini terus ke rambut anda supaya cara yang betul untuk memohon campuran tebal molases blackstrap ke rambut anda adalah untuk mencampurkannya dengan air suam dan biarkan selama 15 minit. Ia juga boleh digabungkan dengan bahan-bahan lain yang sihat seperti santan atau dengan syampu harian anda.
 3.   Booster Bone:   Kita semua tahu bahawa untuk mendapatkan tulang yang sihat dan kuat, kalsium diperlukan tetapi tidak semua orang tahu pentingnya magnesium sebagai magnesium juga bermanfaat untuk pertumbuhan tulang yang sihat dan kuat. Campuran hitam yang tebal ini mengandungi kedua-dua magnesium dan kalsium sehingga juga boleh membantu anda untuk menjaga osteoporosis. Adalah disyorkan untuk mengambil 5 sudu molastika blackstrap dalam sehari yang mengandungi 50 peratus kalsium, 38 peratus magnesium dan 95 peratus besi. Selain menambahnya kepada resipi yang berbeza, anda juga boleh mengambilnya sebagai suplemen makanan dengan menambahkannya ke air panas dan meminumnya sejuk atau hangat.
 1.   Bermanfaat untuk Darah:   Blackstrap Molasses juga bermanfaat bagi mereka yang mengalami anemia. Anemia adalah keadaan di mana badan anda tidak mempunyai sel darah merah yang cukup dan anda sering merasa lemah dan lelah. Salah satu jenis utama anemia adalah disebabkan oleh kekurangan zat besi dalam diet dan anda tahu bahawa molases blackstrap adalah sumber kaya besi sehingga penambahan campuran tebal ini untuk diet anda membantu anda melawan anemia. Dos yang dianjurkan adalah molasses blackstrap adalah 5 sudu sehari yang cukup untuk mengandungi 95 peratus daripada elaun harian besi anda. Anda juga boleh mengambilnya sebagai makanan tambahan dengan menambah campuran tebal molases hitam di dalam air panas.
 2.   Qualitative Laxative of Blackstrap: Molasses Blackstrap adalah penyembur najis semulajadi sehingga bermanfaat untuk meningkatkan kualiti dan keteraturan pergerakan usus anda.
 3.   Sumber Potassium yang Kaya:Apabila ia datang kepada pisang kalium mungkin menjadi raja tetapi campuran tebal dari molases blackstrap juga mengandungi jumlah kalium yang sihat. Tambah sedikit molases blackstrap dalam diet harian anda untuk meningkatkan jumlah kalium yang sihat dalam badan anda. Anda boleh menggunakannya sebagai membakar sayuran pada ayam belanda, ayam atau daging lain dan anda juga boleh campurkan campuran tebal ini dengan kacang panggang. Satu sudu molases blackstrap dalam diet anda boleh memberi anda dorongan cepat.
 4.   Tinggi dalam Besi:   Badan kita memerlukan sejumlah besar besi untuk membawa oksigen ke sel-sel darah dan seperti yang disebutkan di atas bahawa molases blackstrap adalah sumber kaya besi jadi mengambil 2 sudu harian hitam tebal tebal yang mengandungi 13.2 peratus daripada besi RDI kami. Memanfaatkan hanya 1 atau 2 sendok makan molases blackstrap setiap hari akan memberi manfaat kepada orang yang mengalami anemia dan juga bermanfaat untuk wanita hamil.
 5.   Kandungan Mineral Tambahan Blackstrap:   Penggunaan dua sudu molases blackstrap juga mengandungi banyak kandungan mineral. Ia mengandungi 18 peratus daripada RDI mangan kita yang bermanfaat untuk menghasilkan lebih banyak tenaga daripada karbohidrat dan protein, 5 peratus daripada RDI Vitamin B6 kita yang memberi manfaat kepada perkembangan kulit dan membantu otak, 9.7 peratus daripada RDI Potassium kita yang memainkan vital peranan dalam pengecutan otot dan penghantaran saraf dan 3.4 peratus daripada RDI Selenium kami yang merupakan antioksidan penting.

Blackstrap Molasses sebagai Tambahan Kesihatan

Mengambil molases Blackstrap sebagai suplemen kesihatan sangat sihat kerana anda kini tahu betapa bermanfaatnya untuk tubuh kita. Cara terbaik untuk mengambil molases blackstrap adalah dengan mengambil secawan air dan rebus, kemudian tambahkan 1 hingga 2 sudu campuran ini ke dalam air mendidih dan apabila air sejuk, minum melalui jerami. Buatlah kebiasaan minum arak ini sebagai tambahan kesihatan setiap hari dan cuba untuk mengambil campuran ini pada waktu pagi apabila tubuh anda memerlukan tenaga yang paling banyak.

Akhirnya, satu lagi hujung yang sihat ketika membeli molases blackstrap adalah pembelian yang tidak terjamin dan organik. Dua jenama yang paling terkenal dan bereputasi molase hitam di Amerika Syarikat ialah Brer Rabbit Molasses dan Molasses Nenek. Kedua-dua jenama ini boleh menjual molasses hitam yang tidak berserat dan semulajadi dan anda boleh dengan mudah menemui jenama yang baik ini di mana-mana kedai makanan yang sihat.