Ada kemungkinan bahawa pada masa ini, anda telah mencuba pelbagai syampu, pelbagai produk yang biasanya anda gunakan untuk kulit dan rambut anda. Anda mungkin mendapati beberapa produk yang boleh berfungsi dengan baik dengan rambut dan kulit anda tetapi ada juga banyak yang terlalu kuat untuk anda. Apabila melihat bahan-bahan yang boleh anda lihat dengan produk yang anda beli, adakah anda biasanya melihat Minyak Pokok Teh? Kemungkinan anda telah melihatnya kerana ia biasanya merupakan salah satu bahan yang diletakkan oleh pelbagai jenama dan syarikat pada produk mereka kerana ia berkesan untuk menjadikan rambut dan kulit lebih sihat.

Walaupun benar bahawa minyak pokok teh biasanya dicampurkan dengan bahan-bahan lain terutama apabila mereka sudah dalam produk komersial, fakta tidak dapat dinafikan bahawa minyak pokok teh sudah berkesan sendiri. Ia tidak menghairankan bahawa ia telah digunakan oleh ramai orang pada masa lalu. Mereka hanya tidak menggunakannya dari semasa ke semasa, mereka sering menggunakannya untuk menghilangkan masalah kulit dan rambut.

Bagi mereka yang tidak tahu bagaimana penggunaan minyak pokok teh, ia mula-mula digunakan di Australia oleh orang asli asli. Mereka menggunakan minyak pokok teh untuk hampir semuanya. Setiap kali orang mengalami luka maka minyak pokok teh digunakan. Sebab utama mengapa ini digunakan untuk hampir semuanya adalah kerana ia mengandungi sifat antiseptik.

Sekarang anda tahu bagaimana ia bermula, anda mungkin ingin tahu apa perkara lain yang boleh dilakukan selain daripada digunakan untuk merawat luka. Jawapannya ada banyak faedah yang dapat diberikan minyak pokok teh. Adakah anda berminat untuk mengetahui lebih lanjut? Kemudian baca.

Minyak Essential Tea Tree Tea Essential

Manfaat Kesihatan Teh Minyak Pokok Teh

Berikut adalah beberapa manfaat minyak pokok teh yang boleh anda dapatkan apabila anda mula menggunakannya untuk kulit anda:

 1. Pengurangan Jerawat

Terdapat peluang bahawa anda telah menggunakan banyak produk anti jerawat tetapi sementara ada yang dapat membantu sedikit, ada beberapa yang tidak melakukan apa-apa sama sekali. Minyak pokok teh dikenali sebagai berkesan sebagai satu bahan kimia yang digunakan untuk jerawat yang dipanggil Benzoly Peroksida. Perkara yang baik mengenai penggunaan minyak pokok teh adalah ia tidak mempunyai apa-apa kesan sampingan. Ini bermakna jika seseorang menggunakan minyak pokok teh atau menggunakannya secara langsung ke kulit, kulit tidak akan dipotong atau dikupas.

 • Letakkan 2 - 3 tetes minyak pokok teh dan campurkan dengan yogurt.
 • Gunakan jari anda untuk memohon campuran di tempat yang mengalami jerawat.
 • Pastikan anda hanya memohon lapisan nipis.
 • Biarkan selama 20 minit.
 • Bilas dengan air.
 1. Ketuat

Terdapat contoh apabila orang mengalami ketuat pada bahagian tubuh yang berlainan. Sebab utama ini adalah pengeluaran melanin yang berlebihan yang boleh menyebabkan ketuat muncul apabila mereka sudah terdedah kepada cahaya matahari. Mungkin terdapat beberapa rawatan yang boleh digunakan untuk menghilangkan ketuat tetapi salah satu ubat rumah terbaik untuk digunakan ialah minyak pokok teh.

 • Sapukan minyak pokok teh bersama dengan satu lagi jenis minyak pembawa seperti minyak kelapa supaya dapat diserap oleh kulit.
 • Sapukan terus di kawasan yang terkena kutil.
 • Ini perlu dilakukan setiap hari sehingga waktu ketuat keluar.
 1. Cuts dan Burns

Jika anda mendapat luka kerana sesuatu yang anda lakukan atau anda secara tidak sengaja membakar diri anda, anda mungkin menggunakan ubat-ubatan untuk membuat luka dan luka terbakar sembuh dengan cepat tetapi jika anda tidak mahu menggunakan bahan kimia, satu alternatif yang baik ialah untuk menggunakan minyak pokok teh. Seperti yang disebutkan sebelumnya, ia mempunyai banyak sifat yang boleh memastikan luka dan luka bakar akan sembuh lebih cepat daripada biasanya.

 • Campurkan minyak pokok teh dengan jenis minyak pembawa sebelum anda meletakkannya pada potongan atau bakar.
 • Pastikan untuk menggosok perlahan atau mengurutkan kawasan di sekeliling potong atau terbakar.
 • Ini perlu dilakukan beberapa kali sehingga masa pemotongan atau pembakaran mula sembuh walaupun perbezaan jelas dapat dilihat dengan serta-merta.

Minyak Pokok Teh untuk Rambut

Remedi Rumah Pertumbuhan Rambut

Sekarang bahawa anda telah bersandar beberapa faedah yang boleh diterima dengan menggunakan minyak Pokok Teh untuk kulit, sekarang adalah masa yang anda harus belajar lebih lanjut mengenai manfaat menggunakan ini untuk rambut.

 1. Dapat sembuh kelemumur

Ia mungkin bahawa anda mengalami kelemumur akibat sebab anda tidak mengetahui. Kebanyakan orang tidak tahu mengapa mereka mendapat kelemumur tetapi ini kadang-kadang disebabkan oleh penekanan. Terdapat juga masa apabila anda boleh mendapatkan kelemumur kerana anda tidak membasuh rambut anda selama beberapa hari atau anda mungkin tidak membilas rambut anda dengan betul untuk jangka masa yang panjang.

 • Campurkan minyak pokok teh dengan syampu biasa anda. Pastikan bahawa anda hanya akan menambah beberapa titisan minyak pokok teh supaya ia tidak terlalu kuat.
 • Gunakan campuran syampu ini setiap kali anda membasuh rambut anda.
 • Anda akan mula melihat keputusan selepas beberapa waktu. Ubat ini telah digunakan untuk jangka masa panjang.
 1. Menghalang Rambut Penipisan / Rambut Terjun

Ia mungkin bahawa anda dan semua orang di dunia ini takut mengalami penurunan rambut di mana-mana titik dalam kehidupan mereka. Atas sebab ini sahaja, terdapat banyak orang yang sentiasa mencari ubat-ubatan yang boleh digunakan untuk mencegah penurunan rambut. Minyak pokok teh boleh digunakan sebagai ubat yang baik terhadap kejatuhan rambut kerana banyak sifatnya. Minyak teh minyak apa yang ia menyimpan semua nutrien yang mempunyai rambut yang boleh menjadikan rambut lebih sihat dan lebih kuat.

 • Tambah minyak pokok teh dengan produk yang digunakan untuk rambut. Tambah kira-kira 3 titik.
 • Gunakan produk rambut seperti biasa.
 • Hasilnya boleh dilihat minggu atau kadang-kadang beberapa hari selepas menggunakan produk-produk yang disemai dengan minyak pokok teh.
 1. Melembapkan kulit kepala

Selain mendapatkan kelemumur, salah satu sebab utama mengapa orang biasanya mempunyai kulit kepala gatal adalah kerana kulit kepala mereka kering. Untuk menjadikan kulit kepala menjadi lembap, penggunaan minyak pokok teh diperlukan. Minyak pokok teh akan memastikan bahawa semua penyumbatan yang mungkin menyebabkan kulit kepala kering akan dikeluarkan.

 • Campurkan minyak pokok teh dengan minyak jojoba.
 • Urut campuran minyak secara langsung ke kulit kepala.
 • Biarkan pada kulit kepala selama 10 - 15 minit.
 • Basuh dengan teliti dengan air.

Sekarang bahawa anda sudah mengetahui tentang manfaat yang berbeza yang boleh anda perolehi apabila anda menggunakan minyak pokok teh, anda boleh yakin bahawa ia adalah satu produk yang boleh menjadi sangat berkesan untuk rambut dan kulit. Cuba gunakannya selalunya dan kemungkinan besar anda akan melihat perbezaannya dengan serta-merta.