Minyak kelapa adalah salah satu perkara terbaik untuk melindungi anda daripada jangkitan, mikroorganisma dan pencemaran, masalah otak, tiroid dan jantung. Bukan itu sahaja, ia juga mencantikkan kulit anda dan membakar lemak! Bukankah itu hebat?

Minyak kelapa diisi dengan kesihatan yang mempromosikan hartanah. Ia tidak bertanggungjawab untuk kolesterol tinggi, berat badan berlebihan, penyakit koronari dan kesan buruk yang lain. Akhirnya, sains dan perubatan moden mula percaya kebenaran ini.

Minyak kelapa

Manfaat Kesihatan Minyak Kelapa

Di dunia Barat, kelapa adalah makanan eksotik! Pada dasarnya minyak kelapa dimakan oleh orang-orang yang sedar kesihatan. Walau bagaimanapun, dalam beberapa bahagian di dunia, kelapa merupakan makanan pokok yang telah dimajukan oleh orang-orang sejak beberapa zaman.

Tokelauan adalah contoh terbaik. Mereka tinggal di Pasifik Selatan. Tokelauan makan lebih daripada 65% kalori mereka dari kelapa.

Individu ini berada dalam kesihatan yang hebat, tanpa pengesahan penyakit jantung. Satu lagi contoh yang makan banyak kelapa dan kekal dalam kesihatan yang luar biasa adalah Kitavans. Berikut adalah beberapa sebab untuk menggunakan minyak kelapa untuk meningkatkan kesihatan anda.

Manfaat Minyak Kelapa

 1. Minyak Kelapa Membakar Lemak

Minyak kelapaadalah sesuai untuk lemak tak tepu rantaian sederhananya. Mereka sangat mudah dicerna dan disalurkan terus ke hati.

 • Minyak kelapa menghasilkan tenaga sahaja.
 • Ia tidak menghasilkan apa-apa jenis lemak badan.
 • Ia merangsang sistem pencernaan anda.

Penyelidikan telah menunjukkan bahawa wanita yang menghabiskan sekitar dua sudu minyak kelapa setiap hari selama sepuluh hingga dua belas minggu menurunkan lemak perut mereka, yang kita semua tahu tidak mudah.

Catatan: Sebilangan besar lemak tidak tepu dalam rutin makan adalah rantaian lemak tak tepu yang panjang, namun lemak tak tepu rantaian sederhana dalam minyak kelapa dimetabolisme dengan cara yang tidak dijangka.

 1. Memperbaiki Perbelanjaan Tenaga

Keguguran adalah salah satu masalah kesihatan yang paling besar. Walaupun sesetengah individu fikir ia hanya soal kalori, orang lain mempercayai bahawa sumber kalori tersebut juga bertanggungjawab. Pengayaan yang berbeza mempengaruhi tubuh kita dan hormon dalam pelbagai cara. Dengan cara sedemikian, kalori TIDAK hanya kalori.

Trigliserida rantaian sederhana dalam minyak kelapa boleh memperluaskan penggunaan tenaga berbanding dengan ukuran kalori yang sama dari lemak rantai yang lebih lama.

Catatan: Satu kajian mendapati bahawa 20 hingga 30 gram trigliserida rantaian sederhana setiap hari memperluaskan perbelanjaan tenaga satu hari sebanyak 5%, berjumlah kira-kira seratus kalori setiap hari. Ia menggalakkan pengurangan berat badan sepanjang jangka panjang.

 1. Rawatan Penyakit Alzheimer

Alzheimer's Disease

Penyerapan MCFA oleh hati menjadikan keton yang merupakan tenaga yang boleh diakses oleh cerebrum. Ketones membekalkan tenaga super kepada otak kita tanpa memerlukan insulin untuk memproses glukosa menjadi tenaga super. Penyelidikan lewat telah menunjukkan bahawa otak manusia mencipta insulin sendiri untuk memproses glukosa serta memelihara sel-sel fikiran.

Catatan: Oleh kerana minda pesakit Alzheimer telah kehilangan keupayaan untuk membuat insulin sendiri, keton dari minyak kelapa dapat membuat sumber pengganti tenaga sel untuk memperbaiki fungsi otak.

 1. Menyembuhkan Jangkitan Ginjal

Minyak kelapa mempunyai kuasa untuk membersihkan dan memulihkan pencemaran kencing dan buah pinggang. MCFA dalam minyak mengisi sebagai anti-jangkitan ciri dengan menjejaskan lipid yang meliputi mikroorganisma dan membunuh mereka. Di samping itu terdapat kajian yang menunjukkan bahawa minyak kelapa terus melindungi hati dari bahaya.

Catatan: Air kelapa menghidrat serta menyokong proses penyembuhan. Pakar juga telah menyemai air kelapa untuk membersihkan batu buah ginjal. Kelapa sangat berkesan.

 1. Mengurangkan Artritis dan Keradangan

Artritis

Dalam satu kajian di India, jumlah agen pencegahan kanser yang tidak normal dalam minyak kelapa dara semakin berkurangan dan menderita sakit sendi dengan lebih cepat daripada ubat-ubatan.

Catatan: Dalam satu lagi kajian terdahulu, minyak kelapa yang dituai dengan kehangatan sederhana didapati dapat menahan sel pembakar. Ia berfungsi sebagai kedua-dua kesakitan melegakan serta anti-radang.

 1. Mencegah Kanser

Minyak kelapa mempunyai keupayaan untuk melawan kanser. Ia mempunyai dua kualiti yang unik. Nombor satu adalah keton yang dicipta dalam pencernaan. Sel-sel kanser tidak mempunyai keupayaan untuk mengakses tenaga dalam keton. Adalah dipercayai bahawa rutin makan ketogenik boleh menjadi sebahagian yang boleh dibayangkan untuk menawarkan pesakit keganasan beberapa bantuan dengan pulih.

Nombor dua, kerana MCFA mempunyai keupayaan untuk membunuh pembahagi lipid dari organisma mikroskopik. Minyak kelapa juga membunuh mikroorganisma helicobacter pylori yang telah dikenal sebagai memperluaskan bahaya kanser perut atau kanser.

Catatan: Kajian terbaru menunjukkan bahawa pengambilan harian 2 sudu besar. minyak kelapa dapat membantu mencegah kanser.

 1. Meningkatkan Sistem Imun

Asid Lauric adalah salah satu elemen terbaik minyak kelapa yang membantu mengurangkan candida, membunuh mikrob, dan membuat keadaan antagonistik untuk virus. Banyak penyakit hari ini disebabkan oleh banyak mikroba, jangkitan, fungus dan parasit dalam tubuh.

Arah

Anda boleh menggantikan gula dan bijirin dalam rutin makan anda dengan minyak kelapa. Apabila anda akan sakit, ia akan berfungsi bahan api semula jadi. Gula menyuburkan perkembangan mikroorganisma yang mengerikan. Sebaliknya ambil 1 sudu minyak kelapa setiap hari.

Catatan: Makan banyak sayuran dan juga sup tulang.

 1. Menghalang Keretakan Gigi dan Penyakit Gum

Gums

Minyak kelapa telah digunakan selama bertahun-tahun sebagai pendekatan untuk membunuh bakteria mulut dan memperbaiki penyakit periodontal. Minyak ini adalah kelebihan di antara minyak terbaik untuk minyak yang menarik kerana pengelompokan tinggi MCFA antibakteria.

Dengan membilas minyak di dalam mulut anda minyak denatur mikroorganisma dan melekat padanya. Mengurangkan mikroba oral dengan ketara mengurangkan bahaya penyakit periodontal.

Arah

Cuba menarik minyak kelapa. Lakukannya 3 kali seminggu selama dua puluh minit.

 1. Kurangkan Kejang

Rutin makan ketogenik sedang diuji untuk merawat gangguan yang berbeza. Penggunaan yang paling terkenal tentang rutin makan ini adalah mengubati epilepsi selamat pada dadah pada anak-anak. Ini rutin makan termasuk makan hampir tidak ada gula dan banyak lemak, mendorong kelompok-kelompok ketone tubuh secara besar-besaran berkembang dalam darah.

Ini rutin makan dapat mengurangkan kadar sawan pada anak-anak epilepsi, bahkan individu yang belum mencapai prestasi dengan pelbagai jenis ubat-ubatan.

Oleh kerana MCTs dalam minyak kelapa dihantar ke hati dan diubah menjadi badan keton, mereka sering digunakan sebagai sebahagian daripada pesakit epileptik untuk menghasut ketosis sambil membenarkan lebih banyak karbohidrat dalam rutin makan.

      10.Coconut Oil Mencegah Osteoporosis

Radikal bebas dan tekanan oksidatif adalah dua penyebab utama osteoporosis. Oleh kerana minyak kelapa mempunyai banyak agen pencegahan kanser yang melawan radikal bebas, ia adalah rawatan dasar osteoporosis.

Satu lagi kelebihan minyak kelapa yang mengagumkan adalah ia membina asimilasi kalsium dalam usus. Penyelidikan dengan osteoporosis telah mendapati bahawa minyak kelapa bukan sahaja membina jumlah tulang serta struktur, juga mengurangkan kehilangan tulang.

11. Merawat Psoriasis

Anda boleh memohon minyak kelapa pada kulit anda sebelum rawatan psoriasis. Anda perlu memohon rawatan ultraviolet 'B' atau rawatan psoralen dan ultraviolet 'A' ringan.

 1. Peningkatan kolesterol

Sesetengah kajian mengesyorkan bahawa penggunaan minyak kelapa dihubungkan dengan kolestrol lipoprotein berketumpatan tinggi. Kolesterol lipoprotein berketumpatan tinggi adalah baik untuk badan anda. Minyak kelapa tidak membina kolesterol lipoprotein berketumpatan rendah. Walau bagaimanapun, satu kajian melihat rutin makan kaya dengan minyak kelapa untuk memakan metodologi yang kaya dengan lemak daging atau minyak safflower mendapati bahawa minyak kelapa dapat meningkatkan kolesterol yang baik.

    13.Cegah cirit-birit

Satu kajian pada anak-anak mendapati bahawa mengukuhkan minyak kelapa ke dalam rutin makan boleh mengurangkan panjang kelemahan perut.

 1. New Born Weight Gain

Sesetengah kajian menunjukkan bahawa penghantaran bayi baru lahir dengan minyak kelapa dapat meningkatkan berat badan dan dapat meningkatkan pertumbuhan mereka.

Kegunaan Kecantikan Minyak Kelapa

Kunci dalam kelembapan kulit

Anda mungkin telah berjaya menukar suis ke minyak kelapa di dapur anda, namun adakah anda tahu anda boleh menukar beberapa produk kecantikan anda untuk minyak keajaiban? Minyak kelapa boleh digunakan untuk menenun kulit dan mengeluarkan solek anda, tetapi itu hanya permulaan. Berikut adalah beberapa kegunaan kecantikan minyak kelapa yang popular.

 1. Rambut  Topeng

Minyak kelapa adalah baik untuk rambut.

Arah

Sebelum mandi, cairkan minyak kelapa anda. Selepas mencuci, gunakan minyak kelapa dan putar rambut anda. Tunggu selama lima minit. Selepas itu bilas rambut anda.

Catatan: Ia akan menambah bersinar dan kelembapan ke dalam kunci lemas.

16.Penjagaan kulit

Minyak kelapa sesuai untuk kulit yang kering, kasar dan berkedut. Bahan yang tinggi dari Asid Lemak Rantaian Sederhana menjadikan ia dengan mudah digunakan oleh kulit. Ia melancarkan setem regangan dan membantu yang sedia ada. Komponen kuman membasuh kulit yang muda dan pepejal dan agak bebas dari penyakit.

Arah

 • Sapukan minyak kelapa ke kulit anda sebelum tidur.
 • Anda boleh mengambil 2 sudu teh minyak kelapa setiap hari untuk memastikan kulit anda sihat.

Catatan: Anda boleh menggunakan minyak kelapa secara luaran dan dalaman.

       17. Hartanah-Penuaan

Minyak kelapa meningkatkan tahap penguat sel. Ia mempunyai ciri anti-penuaan. Minyak kelapa berfungsi dengan baik dengan mengurangkan tekanan hati dan oksidatif.

Arah

Biasanya perlahan penuaan anda, ambil 1 sudu besar. minyak kelapa dengan buah beri kaya oksidan untuk sarapan pagi. Anda juga boleh menerapkannya dengan mudah ke kulit untuk mendapatkan kelebihan tambahan dan melicinkan.

 1. Pelindung matahari semulajadi

Witch Hazel Sunburn

Perkara yang mengagumkan tentang minyak kelapa ialah ia mengawasi lebih daripada 18% ultraviolet. Pelindung matahari awal serta krim suntan mengandungi minyak kelapa sebagai penetapan utama mereka. Kelayakan minyak kelapa dalam melindungi anda dari selaran matahari akan bergantung kepada pelan diet.

 1. Bibir bibir

Bibir kering tidak berpeluang menentang minyak kelapa kerana kesannya yang sangat mengalir. Pukulan beberapa ke dalam pemegang kanta tambahan dan bawa ke dalam beg anda supaya anda dapat melihatnya dengan jari anda!

 1. Pembersih Muka

Sesungguhnya, walaupun maskara kalis air yang paling selamat tidak berpeluang menentang minyak kelapa. Sapukan dengan mudah ke muka sebagai bahan kimia minyak, atau biarkan ia duduk di atas kulit anda dengan bola kapas. Ucapan anda akan melembutkan jauh.

21.Losyen badan

Sekiranya anda seorang mixolog DIY, maka minyak kelapa adalah penting. Anda boleh menggunakan minyak fleksibel ini sebagai asas untuk membuat losyen badan anda sendiri.

    22.Stretch-Mark Cream

Ibu perlu menyimpan bekas minyak kelapa yang bersebelahan untuk mengelakkan cetakan regangan, namun sesiapa sahaja boleh menggunakannya sebagai rawatan topikal untuk bekas luka. Walaupun minyak tidak akan mengaburkan apa-apa cetakan, ia boleh menyimpan bintik-bintik dan keriput dari membentuk.

     23. Krim di bawah-mata

Tidak ada keinginan untuk menghabiskan wang tambahan pada krim mata? Gunakan minyak kelapa pada beg anda dan perbezaan yang tidak dapat dikenali. Ia cukup ringan untuk kulit yang paling rapuh di seluruh.

24.Frizz Tamer

Ini adalah rawatan pelicinan. Gosokkan sedikit minyak kelapa di tangan anda dan lancar dari tengah hujung untuk gaya keriting.

      25. Scrub Body

Campurkan setengah cawan minyak kelapa dengan sekurang-kurangnya garam kasar atau gula untuk membuat exfoliator. Minyak tepu akan berterusan selepas bijirin telah cair.

Kegunaan Lain Minyak Kelapa

Minyak Kelapa untuk Berat Badan

 1. Kurangkan Kelaparan

Satu elemen minyak kelapa yang menarik ialah ia dapat mengurangkan kelaparan anda. Minyak kelapa mempunyai keton dan ia mempunyai kuasa untuk mengurangkan kelaparan anda.

Dalam satu kajian, pelbagai ukuran trigliserida sederhana dan panjang dipelihara hingga 5 orang. Mereka yang makan kebanyakan MCT makan 250 kurang kalori setiap hari. Satu lagi kajian dalam 14 lelaki pepejal mendapati bahawa individu yang makan paling MCTs pada sarapan pagi makan pada dasarnya kurang kalori semasa makan tengah hari.

Catatan: Lemak tak jenuh dalam minyak kelapa dapat mengurangkan kelaparan, yang mungkin dapat mempengaruhi berat badan dalam jangka panjang.

 1. BreathFreshener

Minyak ini mempunyai antijamur serta sifat antibakteria.

Arah

Bilas selama 20 minit dengan sudu minyak boleh membersihkan kuman di dalam mulut, menyebabkan nafas yang lebih segar, gigi putih yang lebih putih, dan gusi yang lebih berfaedah.

28.Ubat kutu

Anda boleh menghilangkan kutu dengan minyak kelapa ini.

Arah

Mulakan rawatan kutu yang biasa dengan cuka cuka sari apel. Setelah cuka kering, sapukan minyak kelapa ke seluruh kepala dan biarkan ia duduk selama 10 hingga 15 jam. Berus rambut anda dengan berus yang halus, selepas itu basuh rambut anda dengan syampu.

Catatan: Cuba 2 hingga 3 kali seminggu.

29.Meningkatkan Fungsi Otak

Dalam laporan baru-baru ini yang diedarkan dalam jurnal Neurobiology of Aging, mereka mendapati bahawa MCFA yang terdapat dalam minyak kelapa membantu mengurangkan masalah ingatan. Pesakit yang mengambil minyak kelapa setiap hari, terdapat perubahan ketara dalam kapasiti penarikan balik mereka.

Catatan: Memandangkan MCFA dimakan dengan mudah di dalam badan dan mudah diakses di dalam otak tanpa penggunaan insulin, mereka boleh menjana sel-sel otak dengan cekap.

 1. Ubat Gigi Bercahaya

Datang pendek pada ubat gigi? Dapatkan sebotol minyak kelapa yang terdekat. Tambah beberapa baking soda dan kacau dengan baik. Semua orang akan berfikir tentang bagaimana anda tersenyum putih!

 1. Membina otot

MCFAs tidak hanya berguna untuk membakar lemak; mereka juga hebat untuk membina otot. MCFAs yang terdapat di kelapa biasanya digunakan dalam barang bangunan otot yang terkenal.

Apakah Jenis Kelapa Minyak yang Baik untuk Anda?

Minyak kelapa dara sangat berguna sebagai dara yang membayangkan ia tidak ditapis, dicelupkan atau disegarkan. Selain itu cari Minyak Kelapa yang semula jadi, sejuk ditekan dan mentah. Minyak yang terbaik disimpan dalam balang kaca gelap bukan plastik.

Berapa Banyak Minyak Kelapa yang Perlu Anda Ambil Harian?

Menurut kajian baru-baru ini, orang dewasa perlu mengambil 2 hingga 3 sudu besar. minyak kelapa per hari. Bagi individu yang tidak biasa dengannya, lebih baik bermula dengan jumlah yang lebih rendah, sebagai contoh, 1tbsp sehari dan perhatikan bagaimana badan bertindak balas.

Bagaimana Mengambil Minyak Kelapa Harian?

 • Masak dengan Minyak Kelapa: Minyak kelapa dara adalah keputusan yang unggul kerana ia kurang ditapis dan bersih. Sekiranya anda bukan peminat khasiat anda yang mempunyai rasa seperti kelapa, anda boleh menggunakan minyak pembeli yang ditekan.
 • Ambil oleh Spoonful:  Mengambil minyak kelapa oleh sudu adalah salah satu cara yang paling mudah makan lebih banyak.
 • Tambah ke Smoothies: Ini adalah salah satu pendekatan yang paling mudah untuk menambah minyak kelapa dalam diet anda! Anda boleh tanpa banyak regangan termasuk satu sudu minyak kelapa untuk mana-mana smoothies kegemaran anda.
 • Tambah ke Teh atau Kopi:Hanya tambah satu sudu teh atau dua hingga minuman panas seperti teh atau kopi, Campurkan sehingga minyak kelapa menjadi lembut.
 • Baking:  Sama ada anda membuat kue, roti atau kek, anda boleh mencuba minyak kelapa dalam resipi anda.