Anda mungkin tahu kubis sebagai salah satu ramuan yang biasanya anda gunakan untuk masakan yang berbeza tetapi adakah anda menyedari bahawa kubis boleh menawarkan lebih daripada itu? Makanan murah ini datang dengan pelbagai faedah yang kita benar-benar dapat memanfaatkan.

Walaupun orang-orang yang hidup pada zaman dahulu sudah sedar bagaimana kubis berkuasa benar-benar adalah.Ada juga yang berkata bahawa ia mengandungi kuasa bulan kerana ia berkembang di bawah cahaya bulan.Oleh kerana zaman moden, banyak maklumat telah dirumuskan dan dimuktamadkan mengapa kubis dianggap sebagai makanan super yang sentiasa perlu dimasukkan dalam diet kita.

Sejarah Kubis

Kubis mula berkembang di China sekitar 4,000 SM dan dari masa itu, mereka sudah tahu bahawa ia datang dengan banyak manfaat kesihatan. Mungkin kerana apa yang dapat diberikannya, Celts membawa beberapa kubis ke Eropah. Ia hanya pada 1500-an ketika kubis pertama dibawa ke Amerika oleh anggota krew. Ia digunakan pada kulit kerana kebanyakan orang yang membawanya ke Amerika mengalami gangren.

Manfaat kesihatan Kubis

Jenis yang berbeza daripada Kubis

Berikut adalah beberapa jenis kubis yang anda sepatutnya dikenali dengan:

 • Green Cabbage
 • Nappa Kubis
 • Red Cabbage
 • Savoy Cabbage

Terdapat beberapa orang yang tidak menyedari bahawa Bok Choy dan Brussel Sprouts juga dianggap sebagai jenis kubis.

Manfaat kesihatan Kubis-Mengapa Termasuk Kubis dalam Diet Anda

Mengapa anda tidak termasuk kubis dalam diet anda? Ia mungkin bukan sayur-sayuran yang paling menarik di luar sana sekarang tetapi setelah mengetahui manfaatnya, anda mungkin akan mengubah fikiran anda. Dapatkan maklumat lanjut tentang manfaat kesihatan yang berbeza dari kubis sekarang.

 1. Ia boleh membantu meningkatkan fungsi mental otak.

Perkara mengenai kubis ialah ia mengandungi anthocyanin serta Vitamin K. Kedua komponen ini dapat membantu fungsi otak yang lebih baik kerana ia meningkatkan kepekatan dan fokus pada tugas yang sedang dilakukan. Kerosakan saraf adalah salah satu sebab mengapa orang tidak dapat berfikir sepenuhnya dan ini dapat membantu menghentikan kemungkinan memperoleh beberapa penyakit berkaitan saraf seperti Dementia dan Alzheimer. Sekiranya anda ingin mendapatkan kesan penuh, sebaiknya anda memilih pelbagai kubis merah.

 1. Ia boleh membantu menyahtoksik badan.

menyahtoksik badan anda

Salah satu masalah yang dihadapi oleh orang ramai adalah sejumlah besar toksin yang biasanya menjejaskan tubuh. Toksin biasanya berasal daripada makanan yang kita makan. Jika anda makan terlalu banyak sesuatu, ada pasti toksin yang akan menjadi masalah untuk seluruh tubuh. Toksin biasa yang terdapat di dalam badan adalah radikal bebas dan asid urik. Termasuk kubis dalam diet anda akan membolehkan anda menyingkirkan penyebab penyakit lain seperti arthritis dan pelbagai jenis penyakit kulit yang lain.

 1. Ia diketahui mempunyai beberapa sebatian yang boleh membantu menghilangkan kanser.

Kanser adalah salah satu penyakit yang dapat mengurangkan kehidupan orang ramai. Anda tidak mahu dijangkiti penyakit ini dan anda tidak mahu sesiapa dalam keluarga anda mempunyai jenis ini juga. Masih ada alasan yang diketahui mengapa sesetengah orang mendapat kanser tetapi sel-sel boleh membiak dan meningkat dari masa ke masa. Kubis mengandungi beberapa sifat yang diketahui berkesan untuk menghilangkan kanser. Kubis mengandungi sinigrin, lupeol dan sulforophane. Senyawa ini dapat meningkatkan aktiviti enzim dan akhirnya membantu menghentikan pertumbuhan tumor kanser di bahagian tubuh yang berlainan. Selain daripada kubis, makan sayur-sayuran yang lain boleh menjadi berkesan untuk menyingkirkan beberapa jenis kanser. Bagi lelaki, kanser prostat adalah jenis kanser yang paling biasa. Menambah lebih banyak kubis untuk diet seseorang dapat membantu mengurangkan peluang lelaki untuk mendapatkan kanser jenis ini.

 1. Ia dikenali untuk menyediakan tubuh dengan folates.

Salah satu komponen penting DNA ialah Folat dan ini biasanya diperlukan oleh wanita hamil. Menambah kubis pada diet boleh membantu mengurangkan kemungkinan bayi memperoleh kecacatan kelahiran tertentu, ia juga dapat membantu tubuh berasa lebih kenyang bahkan tanpa memakan terlalu banyak kalori. Kubis boleh dicampur dengan sayur-sayuran lain dan bahan-bahan lain untuk menjadikannya lebih baik. Semasa makan sesuatu yang anda suka, anda juga membekalkan folat yang mencukupi untuk bayi anda untuk menjadikan anda dan bayi anda sihat daripada biasa.

 1. Ia boleh membantu mengawal tekanan darah anda.

Tekanan Darah Tinggi

Salah satu masalah utama yang mungkin anda hadapi adalah tekanan darah tinggi terutama setelah makan produk makanan berlemak. Kubis mengandungi kalium yang boleh membantu membuka saluran darah supaya tekanan tidak dapat membina. Telah dikatakan bahawa memasak kubis untuk jangka masa yang singkat atau memakannya mentah boleh melepaskan sifat penurunan kolesterol yang dapat bermanfaat bagi anda juga jika anda mengesyaki bahawa paras kolesterol anda saat ini tinggi.

 1. Ia boleh membantu menghilangkan sakit kepala.

Mengalami sakit kepala boleh menjadi sangat sukar.Walaupun anda cuba untuk menumpukan perhatian kepada melakukan tugas di tangan, anda tidak boleh membantu tetapi berasa terganggu kerana sakit kepala yang anda alami.Terdapat sebab-sebab yang berbeza mengapa anda mengalami sakit kepala.Ia mungkin disebabkan tekanan, perubahan cuaca atau ia boleh menjadi tanda penyakit.Tidak kira apa sebabnya, anda boleh menggunakan kubis untuk menghilangkan sakit kepala dengan melakukan proses ini:

 • Membuat kompres yang dibuat daripada daun kubis hangat.
 • Anda perlu untuk menghancurkan daun kubis dan meletakkan di atas sehelai kain bersih.
 • Sapukan daun kubis di dahi anda.

Jika dalam kes anda mengalami sakit kepala kronik kerana keadaan perubatan yang berbeza, anda boleh meletakkan kubis dalam jus juicer dan jus minuman. Jika anda tidak boleh mengambil rasa itu, anda boleh menambahnya dengan bahan-bahan lain yang akan meningkatkan rasa sedikit.

 1. Ia boleh membantu meningkatkan kesihatan mata.

bagaimana untuk mengembangkan kening tebal

Terdapat banyak orang yang mula melaporkan bahawa penglihatan mereka tidak begitu jelas seperti biasa kerana kerja mereka dan mungkin kerana makanan yang berbeza yang mereka makan. Jika anda ingin mengambil langkah pencegahan terhadap penglihatan anda yang gagal, anda boleh memasukkan kubis sebagai sebahagian daripada diet anda. Kubis dikenali untuk mencegah degenerasi makula dan akan membantu menunda pembentukan katarak terutama bagi orang-orang yang sudah dijangka mengalami katarak pada masa akan datang.

 1. Ia mempunyai ciri-ciri anti radang yang boleh menjadi penting untuk badan.

Keradangan bahagian tubuh yang berlainan boleh menyebabkan pelbagai keadaan perubatan. Ia adalah satu perkara yang baik yang boleh dielakkan kerana glutamin yang merupakan salah satu komponen utama kubis. Sekiranya anda mengalami keradangan tertentu yang menyebabkan alergi, sakit sendi dan demam antara lain, masukkan kubis sebagai sebahagian daripada diet anda. Ia akan membuat perbezaan yang besar.

 1. Ia mengandungi jumlah yang tinggi sulfur yang boleh membantu mencantikkan mana-mana orang.

Terdapat banyak keadaan kulit yang orang mungkin mengalami dengan yang tidak akan membuat orang merasa sangat cantik tetapi memakan kubis boleh membantu menghilangkan isu-isu tertentu kerana ia adalah tinggi sulfur. Sulfur dikenali sebagai agen yang mengandungi Keratin yang boleh menjadi berkesan untuk membuat kuku, kulit dan rambut lebih cantik.

arah

 • Anda boleh membuat topeng semulajadi yang diperbuat daripada kubis.
 • Cuma cincang daun kubis.
 • Tambah beberapa titik minyak zaitun.
 • Anda juga boleh menambah tepung beras jika anda mahu.
 • Letakkan topeng di muka selama beberapa minit.
 • Keluarkan dan bilas muka seperti biasa.
 1. Ia boleh membantu anda menurunkan berat badan secara semulajadi.

Kurangkan Berat

Adakah anda mencari sesuatu yang akan membolehkan anda menurunkan berat badan secara semula jadi? Anda tidak akan kecewa dengan kubis selagi anda akan memasukkannya ke dalam diet anda. Ingatlah bahawa cara terbaik untuk memakan kubis adalah apabila anda memakannya mentah atau jika anda mengukusnya untuk jangka masa yang singkat. Memasaknya lebih lama daripada beberapa minit akan mengeluarkan beberapa sifatnya. Faedah biasa yang boleh anda dapatkan dari makan kubis sebagai sebahagian daripada pelan penurunan berat badan anda adalah seperti berikut:

 • Ia dimuatkan dengan serat yang bermakna bahawa anda akan berasa lebih kenyang lebih cepat.
 • Ia penuh dengan vitamin, mineral dan nutrien yang badan pada masa ini perlukan.
 • Ia hanya mengandungi 33 kalori setiap cawan supaya anda boleh memakan banyak kubis sepanjang hari dan anda akan berasa kenyang.
 1. Ia boleh membantu pencernaan.

Terdapat banyak kajian yang melaporkan bagaimana kubis dapat membantu dalam pencegahan masalah perut tertentu seperti ulser perut. Selain perut, kubis boleh menjadi baik untuk seluruh saluran pencernaan. Terdapat beberapa asid amino yang terdapat dalam kubis yang boleh menjadi sangat berkesan untuk masalah pencernaan dan masalah tertentu. Ada kalanya terdapat terlalu banyak bakteria yang terdapat di dalam perut. Bakteria jenis ini sering dijumpai di dalam perut tetapi terlalu banyak boleh menyebabkan beberapa masalah.

 1. Ia boleh membantu menghilangkan keretakan yang sangat buruk.

Home Pemulihan untuk menghilangkan Hangover

Adakah anda sedar kubis yang telah digunakan untuk tempoh masa yang panjang oleh orang Rom kuno dan Yunani untuk menghilangkan mabuk mereka dengan alkohol?Biasanya, anda akan makan kubis terlebih dahulu sebelum anda mula minum kerana ini akan membolehkan anda untuk mengambil lebih banyak alkohol dalam jangka masa panjang.Jika sekiranya anda hanya mahu untuk menghilangkan mabuk, anda boleh mencampurkan kubis dengan cuka putih dan memakannya.Bukan sahaja ini akan membantu menyahtoksik badan anda, anda tidak akan menderita terlalu banyak dari Keletihan juga.

Memilih Hak Kubis

Apabila membeli dari kedai-kedai yang berbeza, anda perlu memilih cabbages terbaik yang ada. Berikut adalah beberapa perkara yang perlu anda cari:

 • Cari kubis dengan ketua-ketua yang tegas dan padat.
 • Daun harus berkilat dan berwarna-warni.
 • Cuba untuk menjauhkan diri daripada daun yang mempunyai beberapa kecacatan dan retak.
 • Cari kubis yang belum dipotong lagi. Ketika kubis telah dipotong, kandungan Vitamin Cnya juga hilang.
 • Pilih kubis yang telah ditanam secara organik untuk mengurangkan kemungkinan kubis terdedah kepada racun perosak dan juga lain-lain jenis bahan kimia yang mungkin mempunyai beberapa kesan buruk kepada badan dalam jangka masa panjang.

Apabila datang untuk menyimpan kubis yang anda tidak akan gunakan, anda disyorkan untuk meletakkan kubis di dalam peti sejuk kerana ini akan memastikan nutrien dan kualiti kubis utuh selama sekurang-kurangnya seminggu.

Masak Kubis

Cara Terbaik untuk Memasak Kubis

Terdapat kaedah yang berbeza yang boleh anda lakukan agar anda boleh memasak dan menggunakan kubis. Walaupun anda boleh memakannya mentah, ada beberapa orang yang lebih suka memasaknya terlebih dahulu. Anda boleh mendidih atau mendidihnya tetapi ini boleh membuat kubis berair dan kurang menarik. Sekiranya anda ingin merasakannya lebih baik, anda mungkin ingin menyemarakkannya. Ingat untuk melakukan perkara berikut:

 1. Kocis kubis menjadi irisan 1/4 inci sebelum anda memasaknya.
 2. Anda perlu menunggu beberapa minit untuk membiarkan nutrien menetap.
 3. Mencampurkannya dengan sayur-sayuran yang lain dan hanya menambah sedikit garam dan lada untuk membuat ia rasa lebih baik.

Terdapat beberapa orang yang suka menggunakan sos untuk meningkatkan rasa kubis. Ia akan terpulang kepada anda jika anda mahu melakukan ini.

Beberapa langkah berjaga-jaga ketika memakan kubis

Semasa makan kubis diketahui baik untuk anda, ada kalanya anda mungkin mengalami masalah semasa makan kubis. Sekiranya anda mempunyai masalah tiroid, sebaiknya anda mengelak daripada memakannya terlebih dahulu kerana tubuh anda mungkin tidak menyerap sebanyak iodin yang diperlukan oleh kelenjar tiroid untuk berfungsi dengan baik. Satu lagi perkara yang perlu diingati ialah pelbagai jenis kubis boleh dicampur dengan makanan yang berbeza. Jenis kubis yang salah boleh membuat semua rasa salah.

Adakah anda bersedia memasukkan kubis dalam diet anda sekarang?