Demam adalah gejala keadaan kesihatan, biasanya jangkitan. Ia dikaitkan dengan ketidakselesaan, dan orang berasa lebih baik apabila demam hilang. Menurut pakar, demam adalah pertahanan semula jadi tubuh terhadap jangkitan dan demam ketika suhu tubuh meningkat di atas normal. Suhu normal seseorang boleh sedikit lebih tinggi atau lebih rendah daripada suhu purata 37 C. Seorang kanak-kanak mempunyai demam sekiranya suhu badan adalah atau pada37.2 darjah Celsius (100 darjah Fahrenheit) di ketiak, 37.5 darjah Celsius (99.5 darjah Fahrenheit) secara lisan, atau 38  darjah Celcius (100.4 darjah Fahrenheit) secara lurus. Dewasa biasanya mempunyai demam apabila suhu badan mencapai atau melebihi 37.8 darjah Celcius (100 darjah Fahrenheit).

Rendah Gred Fever
Rendah Gred Fever (Google Images)

Apa yang Rendah Gred Fever

  Demam gred rendah adalah peningkatan ringan suhu badan di atas normal yang tidak melebihi38.5  centigrade darjah. Suhu mungkin berbeza-beza mengikut tapak pengukuran. Suhu badan juga boleh meningkat disebabkan oleh pakaian berat, aktiviti fizikal atau suhu panas. Apabila tidak ada tanda atau gejala lain yang terlibat, demam bermutu rendah dapat dirawat dengan mendapat rehat yang cukup dan minum banyak air. Mengambil ubat sepertiibuprofen , acetaminophen atau aspirin   boleh menurunkan suhu badan, tetapi tidak disyorkan untuk kanak-kanak atau bayi. Demam berterusan mungkin memerlukan perhatian perubatan, terutama jika disertai oleh gejala lain seperti batuk dan sakit tekak. Demam gred rendah mungkin mengikuti selepas vaksinasi, semasa tumbuh gigi, tanda-tanda keadaan keradangan atau autoimun, kesan sampingan ubat-ubatan tertentu, atau ia boleh menjadi gejala keadaan kesihatan yang teruk. Sekiranya demam disertai dengan gejala-gejala yang serius, seperti ketidakkonsistenan, kerengsaan, kekeliruan, masalah pernafasan, kesakitan yang teruk, peningkatan kadar jantung, dapatkan segera bantuan perubatan.

Gejala Rendah Gred Fever

  Gejala demam rendah bervariasi mengikut penyakit atau keadaan kesihatan. Terdapat beberapa syarat yang boleh menjejaskan suhu badan. Ini adalah gejala jangkitan yang mungkin anda alami dengan demam rendah:

 • keletihan
 • Pedih ketika membuang air kecil
 • sakit perut atau kekejangan
 • Loya dengan muntah-muntah, kadang-kadang tanpa
 • Sakit otot, sakit sendi
 • Sakit kepala atau sakit telinga
 • Ruam atau kemerahan kulit
 • sakit tekak atau sesak nafas
 • cirit-birit

  Gejala-gejala lain termasuk menurun selera makan, merasakan kelenjar getah bening yang panas dan bengkak, dan menurunkan pelbagai gerakan sendi, lebam dan menarik telinga.

Gejala yang mungkin menunjukkan Life-Mengancam Syarat

  Terdapat beberapa kes yang demam rendah boleh menjadi gejala keadaan yang teruk dan harus didiagnosis segera oleh pakar. Jika anda mengalami gejala ini, dapatkan segera rawatan perubatan:

 • kadar jantung yang cepat
 • Pernafasan atau masalah pernafasan, seperti berdehit, sesak nafas
 • Sakit yang teruk
 • Muntah darah atau darah dalam najis
 • sakit dada, sesak atau debaran jantung
 • penyitaan
 • Kekeliruan, halusinasi, khayalan

Punca Rendah Gred Fever

Ini adalah punca yang paling biasa demam gred rendah.

1. bakteria Jangkitan

Jangkitan bakteria
Bakteria (Google Images)
Bakteria yang berjangkit boleh membuat anda sakit kerana menghasilkan toksin yang merosakkan tisu. Beberapa contoh bakteria yang boleh menyebabkan jangkitan adalahE. coli , Streptococcus Dan Staphylococcus  dan rawatan biasa untuk jangkitan bakteria mengambil antibiotik. Contoh jangkitan bakteria ialah:
 • Strep tekak - jangkitan bakteria yang menyebabkan kesakitan atau keradangan di tekak.Keadaan ini, yang disebabkan oleh bakteria streptococcus kumpulan A, boleh menjejaskan bukan sahaja kanak-kanak tetapi juga orang dewasa.Gejala-gejala boleh termasuk batuk dan bersin.
 • Demam Scarlet - ini adalah juga satu lagi jenis jangkitan.Orang yang mempunyai tekak strep boleh membangunkan demam berdarah.Gejala-gejala keadaan ini adalah ruam berwarna merah, demam dan sakit tekak.

2. viral Jangkitan

  Jangkitan virus adalah penyakit atau penyakit yang disebabkan oleh virus. Ini berlaku apabila virus menembusi tubuh melalui makan makanan tercemar, bernafas udara tercemar, mengalami hubungan seksual dengan seseorang yang mempunyai virus, atau gigitan serangga. Terdapat vaksin yang tersedia untuk mencegah jangkitan ini, seperti sirap, cacar air, hepatitis A, hepatitis B, HPV, influenza, gondok dan campak. Gejala umum jangkitan virus termasuk:

 • Demam, menggigil, simptom seperti selesema
 • Keletihan, sakit kepala, loya, muntah-muntah
 • Ruam, sakit tekak, telinga sakit
 • sakit badan, sakit perut, sakit leher
 • penurunan berat badan
 • cirit-birit
 • Untuk bayi, beberapa tanda-tanda jangkitan virus yang excessing menangis, sukar untuk memberi makan, mengantuk yang berlebihan, dan tempat yang bonjol di atas kepala

  Jika anda mempunyai simptom jangkitan virus, dapatkan nasihat perubatan profesional sebelum mengambil apa-apa rawatan. Terdapat jenis lain jangkitan virus, seperti HPV, yang memerlukan perhatian perubatan yang lebih tinggi kerana ia boleh membawa kepada keadaan kesihatan yang teruk.


3. Lung jangkitan

Paru-paru Jangkitan
Jangkitan paru-paru (Google Images)
  Gejala jangkitan paru-paru termasuk demam, sesak nafas, batuk kronik, sakit dada dan perubahan mukus.
 • bronkitis - jangkitan pada selaput tiub bronkial.Pesakit dengan bronkitis batuk lendir tebal.Keadaan ini boleh membangunkan dari jangkitan pernafasan atau sejuk.Tanda-tanda dan gejala bronkitis akut atau kronik termasuk batuk, mukus, sesak nafas, ketidakselesaan dada, demam dan menggigil, dan keletihan.
 • Tuberkulosis- adalah penyakit serius yang disebabkan oleh bakteria, yang boleh merebak dari seorang ke seorang yang lain.Tanda-tanda dan gejala batuk kering termasuk demam, menggigil, hilang selera makan, batuk darah, sakit dada, batuk yang berlangsung selama tiga minggu, berat badan dan berpeluh malam.Keadaan ini boleh mempengaruhi bahagian-bahagian badan dan rawatan perubatan yang diperlukan secepat mungkin.
 • pneumonia - adalah jangkitan yang menyebabkan pundi udara radang dalam paru-paru.Pundi udara boleh mengisi dengan bahan bernanah atau cecair yang menyebabkan batuk dengan kahak, demam, menggigil.Gejala lain termasuk sesak nafas, kekeliruan, suhu badan yang lebih rendah bagi orang tua-tua, cirit-birit, loya dan muntah-muntah.Bakteria, kulat atau virus boleh menyebabkan pneumonia.Berjumpa doktor dengan segera jika anda mengalami sakit dada, batuk yang berterusan dan demam, dan kesukaran bernafas.

4. TelingaJangkitan

  Jangkitan telinga adalah salah satu jangkitan virus atau bakteria yang paling biasa, yang mempengaruhi telinga tengah. Kanak-kanak dan orang dewasa dengan jangkitan telinga mungkin mengalami kesakitan telinga ketika berbaring, demam, sakit kepala, kehilangan selera makan, masalah pendengaran dan tidur, kerengsaan dan saliran telinga. Sekiranya anda mengalami pelepasan telinga, berjumpa dengan doktor anda dengan serta-merta. Bagi kanak-kanak, amati telinga anak anda dan lawati doktor jika gejala-gejala itu bertahan selama lebih daripada satu hari, jika terdapat cecair bendalir, sakit telinga dan kerengsaan yang teruk.


5. Radang usus

Radang usus
Gastroenteritis (Google Images)
  Gastroenteritis adalah keradangan dan kerengsaan usus dan perut yang biasanya disebabkan oleh jangkitan bakteria atau virus. Simptom yang paling biasa dalam keadaan ini termasuk cirit-birit, muntah, sakit perut, demam, mual, sakit kepala dan kekejangan. Oleh kerana muntah dan cirit-birit, keadaan ini juga boleh menyebabkan dehidrasi. Anda mungkin mengalami pening, dahaga yang melampau, mulut kering dan kulit. Terdapat banyak cara untuk mendapatkan gastroenteritis, seperti memakan makanan atau air yang tercemar, hubungi orang yang mempunyai virus atau tidak mencuci tangan selepas menggunakan bilik mandi. Sekiranya anda atau seseorang mengalami tanda-tanda dehidrasi, atau mungkin keracunan makanan, dapatkan segera bantuan perubatan.

6. Saluran Kencing Jangkitan

Jangkitan Saluran Kencing
Jangkitan Saluran Kemurungan (Imej Google)
Jangkitan saluran kencing adalah jangkitan di kawasan sistem kencing, seperti uretri, buah pinggang, pundi kencing dan uretra. Wanita mempunyai risiko lebih tinggi untuk mengatasi UTI berbanding lelaki. Kes UTI yang serius boleh merebak ke buah pinggang. Beberapa tanda dan gejala UTI termasuk:
 • jumlah berterusan keperluan untuk membuang air kecil, tetapi kecil
 • Pedih ketika membuang air kecil
 • air kencing keruh
 • Bau atau kencing yang kuat
 • Kesakitan panggul untuk wanita
 • Air kencing berwarna merah atau cerah

  Sekiranya anda mempunyai tanda-tanda dan tanda-tanda UTI, hubungi doktor anda dengan serta-merta. Doktor anda boleh mengesyorkan antibiotik. Jika tidak ada peningkatan selepas mengambil ubat-ubatan, pastikan anda melawat doktor anda sekali lagi.


7. Sinusitis

Sinusitis
Sinusitis (Google Images)
  Sinusitis adalah pembengkakan atau keradangan sinus. Apabila disekat atau dipenuhi lendir atau cecair, kuman boleh tumbuh dan mengakibatkan jangkitan sinus. Penyebab sinusitis yang paling biasa termasuk rinitis, alergi rhinitis, polip hidung atau pertumbuhan kecil di lapisan hidung, septum yang menyimpang dan sistem kekebalan yang rendah. Untuk sinusitis yang mudah, doktor anda boleh mencadangkan mencuci hidung salur dan decongestant. Pastikan anda tidak menggunakan decongestant over-the-counter selama lebih dari tiga hari kerana ia boleh membuat keadaan anda lebih teruk. Lembapan dan udara panas boleh membantu mengurangkan gejala sinusitis kronik. Menghirup wap dari air suam dan vaporizer juga membantu meningkatkan pernafasan anda.

8. Demam denggi

Demam denggi
Demam Denggi (Imej Google)
  Denggi adalah ancaman awam yang serius di kawasan tropika atau hangat di dunia. Komplikasi penyakit ini boleh menyebabkan masalah yang lebih serius atau kematian. Nyamuk membawa virus denggi apabila mereka menggigit orang yang membawa virus. Virus ini memasuki aliran darah dan merebak ke seluruh badan. Gejala-gejala keadaan ini termasuk
 • Demam mendadak
 • Mual, sakit kepala
 • keletihan
 • Kesakitan bersama dan tulang.
 • Rashes
 • Pendarahan ringan (gusi pendarahan, pendarahan hidung)

  Jika anda fikir anda mengalami simptom denggi, berjumpa dengan doktor anda dengan serta-merta. Tiada vaksin untuk menghentikan demam denggi. Satu-satunya cara untuk mencegah penyakit ini adalah dengan mencegah gigitan nyamuk, terutamanya jika anda tinggal di negara-negara panas atau tropika. Bergantung pada keadaan kesihatan seseorang, demam rendah boleh menjadi tanda kanser, pankreatitis, meningitis, ensefalitis, hepatitis, stroke haba, kerosakan otak, kecacatan fizikal, sepsis, parut hati, anemia, peritonitis atau jangkitan perut dan jangkitan tulang .