Ckalori boleh dikatakan tidak begitu penting seperti yang anda fikirkan. Kebanyakan pemakanan dan atlet tidak teragak-agak untuk kalori. Mereka mengira mereka dan memotong mereka untuk mengurangkan berat badan, mendapatkan otot, atau kekal sesuai. Kebenarannya ialah tidak semua kalori dicipta sama. Sekiranya anda mahu kehilangan lemak, anda harus memberi tumpuan kepada makro. Menjejaki pengambilan protein, karbohidrat, dan lemak harian anda lebih penting daripada mengira kalori. Ini adalah satu-satunya cara untuk mengurangkan berat badan dan mengekalkan otot.

Apakah Kalori?

Kalori adalah satu unit tenaga. Anda memerlukan kalori untuk bertahan hidup. Berapa banyak bergantung pada pelbagai kilang, seperti umur, jantina, berat badan dan jisim tanpa lemak, aktiviti fizikal, dan keperluan tenaga. Jumlah kalori yang diperlukan berbeza dari satu orang ke yang lain. Jadi menghitung kalori penting?

Individu yang tidak aktif tidak memerlukan lebih daripada 1,500 kalori sehari, manakala seorang atlit atau pembina badan boleh mempunyai sebanyak 8,000 kalori setiap hari. Mengukur pengambilan kalori harian anda tanpa menyedari perbelanjaan tenaga anda tidak berguna untuk memperoleh atau kehilangan berat badan.

Pengiraan Calorie untuk Berat Badan

Apabila datang kepada kalori dan penurunan berat badan, perkara-perkara agak mudah. Jika anda tidak membakar apa yang anda ambil, kalori yang anda makan akan disimpan sebagai lemak. Untuk menurunkan berat badan, anda perlu mencipta defisit kalori.Satu kilogram lemak adalah 7000 kalori. Dengan mewujudkan defisit 7000 kalori dalam seminggu, anda akan kehilangan satu kilogram.

Mengira kalori bukan penyelesaian jangka panjang. Ia sebenarnya boleh menyebabkan kenaikan berat badan. Untuk permulaan, kalori makanan menjejaskan tubuh anda dengan cara yang berbeza bergantung kepada sumbernya. 500 kalori dari ayam dan beras perang tidak sama dengan 500 kalori dari kerepek kentang. Kedua, kaedah untuk mengukur kandungan kalori mungkin tidak begitu tepat. Makanan yang berlainan mempunyai masa penghadaman yang berbeza.

Mengira kalori tidak bermakna semata-mata kerana orang mencerna dengan berbeza kerana jenis bakteria di usus mereka. Metabolisme anda, serta cara memasak makanan boleh membuat perbezaan yang besar kepada berapa banyak kalori yang diserap.

Penyelidik telah mendapati bahawa bukannya 170 kalori dalam hidangan badam mentah, hanya 129 kalori yang diambil. Satu lagi sebab mengapa anda tidak boleh mengira kalori ialah banyak makanan yang melepasi badan anda yang tidak dicerna kerana anda tidak mempunyai enzim dan bakteria yang diperlukan memecahkan makanan tersebut.

Di samping itu, kebanyakan data pemakanan pada label sudah lapuk. Kajian terbaru menunjukkan bahawa orang yang berlebihan berat badan menyerap lebih banyak kalori daripada makanan kerana mereka mungkin mempunyai banyak jenis bakteria.

Sekiranya Anda Mengira Kalori?

Pengiraan kalori terlalu tinggi. Jika anda ingin kehilangan definisi lemak atau mendapatkan, anda harus melihat gambar yang lebih besar. Hanya mengira kalori tidak akan membantu anda terlalu banyak melainkan jika anda melihat jenis kalori yang dimakan. Makanan yang anda makan membuat perbezaan.

Sekali lagi, tumpukan pada makro anda. Sebagai contoh, dua telur mengandungi kira-kira 140 kalori, 12 gram protein, 10 gram lemak, dan sifar karbohidrat. Protein dalam telur digunakan untuk membina dan memperbaiki otot. Tetapi apabila bekalan karbohidrat badan menjadi terlalu rendah, lemak dan protein digunakan sebagai sumber tenaga. Sebaliknya, satu hidangan (28 gram) kerepek kentang menyediakan lebih daripada 155 kalori, 1.9 gram protein, 14 gram karbohidrat, dan 10 gram lemak.

Cip kentang kaya dengan lemak trans dan natrium, dan mempunyai sedikit atau tiada nilai pemakanan. Apa yang akan anda pilih: dua telur yang dibungkus dengan protein dan asid amino, atau 28 gram kerepek kentang yang dimuatkan dengan lemak tepu? Kedua-duanya mempunyai kandungan kalori yang sama, tetapi nilai pemakanan yang berlainan.

Kalori di Macronutrients

Sama ada anda ingin menumpahkan beberapa pound, membina otot, atau mengekalkan berat badan anda, anda perlu mendapatkan makronutrien yang betul dalam diet anda.Macronutrien termasuk protein, karbohidrat, dan lemak.   Sesetengah orang mendakwa bahawa alkohol harus dianggap sebagai makronutrien juga. Alkohol adalah TIDAK macronutrien kerana tubuh manusia tidak memerlukannya untuk terus hidup. Mari kita lihat kalori dalam makro:

• 1 gram protein menyediakan 4 kalori
  • 1 gram karbohidrat menyediakan 4 kalori
  • 1 gram lemak memberikan 9 kalori

Daripada menghitung kalori untuk penurunan berat badan, anda harus menentukan pengambilan macronutrien harian anda. Untuk perkataan, anda perlu mengira berapa banyak protein, karbohidrat, dan lemak yang anda perlukan setiap hari. Ketabahan dan keseimbangan adalah kunci.Selain itu, 100 kalori bernilai karbohidrat akan memberi kesan kepada badan anda secara berlainan daripada 100 kalori protein yang merupakan satu lagi sebab mengapa anda tidak perlu memberi penekanan pada kalori.   Jika anda hanya mengira kalori, anda boleh ditipu kerana berfikir anda melakukan kerja yang baik, tetapi jika semua kalori anda berasal dari karbohidrat mudah dan lemak tepu, anda akan mendapat berat badan.

Makanan lebih daripada kalori. Apa yang anda makan memberi kesan kepada kesihatan anda serta pinggang anda dan kesejahteraan keseluruhan anda. Makan makanan yang berkualiti untuk menikmati kesihatan yang optimum. Lama kelamaan, anda akan mendapati jumlah kalori yang tepat yang diperlukan melalui percubaan dan kesilapan.