Ada makanan tertentu yang boleh melawan tekanan darah tinggi dan membantu anda mengurangkan secara semulajadi.Anda perlu mula menggabungkan lebih makanan ini ke dalam diet harian anda jika anda hanya cuba untuk mengelakkan tekanan darah anda daripada mencapai tahap tertinggi berbahaya.Beberapa makanan yang cukup biasa manakala yang lain mungkin memerlukan mencari mereka keluar dan apabila masa yang akan datang anda keluar untuk membeli-belah anda perlu menambah makanan ini ke dalam troli anda.Sebagai sebahagian daripada pendekatan menyeluruh, makanan ini boleh dimakan termasuk peningkatan pelan senaman dan perubahan gaya hidup yang lain.Makanan yang membantu untuk menurunkan tekanan darah ke paras normal ialah:

15 Makanan Fight Tekanan Darah Tinggi Naturally

1. Peas

Peas
Peas (Google Images)
  Lebih banyak kacang, tolong! Kacang adalah salah satu makanan yang membantu anda menahan tekanan darah tinggi kerana ia mengandungi protein serta asid folik dan vitamin lain untuk sokongan kardiovaskular keseluruhan ke sistem anda. Bahagian yang terbaik tentang kacang adalah yang luar biasa terutama jika anda membeli kacang organik segar. Anda juga boleh mencari kacang organik dari jenis beku organik tetapi mereka agak mahal daripada yang lain. Rasa kacang polong ini akan berbeza kerana kacang konvensional cenderung menyerap banyak bahan kimia.
2. Baked Potato
Baked Potato
Baked Potato (Google Images)
  Mereka yang menjalani diet rendah karbohidrat boleh mengelakkan penggunaan kentang panggang tetapi mereka sangat membantu untuk melawan tekanan darah tinggi. Salah satu faedah yang boleh dibekalkan kentang adalah bahawa ia mengandungi kukoamine. Kuantiti tidak jelas sama ada satu hidangan cukup atau tidak untuk menurunkan tekanan darah tinggi anda tetapi menambahkannya ke pinggan anda nampaknya berbaloi. Anda masih boleh menikmati manfaatnya dengan memasaknya dalam beberapa cara lain.
3. saderi
saderi
Saderi (Google Images)
  Seledri adalah sayur-sayuran yang berkesan yang dapat membantu mengurangkan kesan mengekalkan tekanan darah anda dengan semak sebagai saderi membantu jantung dan urat berfungsi dengan lebih baik. Celery juga boleh berfungsi untuk mengekalkan tahap tekanan darah yang baik dengan membantu mengimbangi paras gula darah anda. Bahagian yang bagus tentang sayuran ini adalah bahawa ia adalah superfood yang mengandungi begitu banyak faedah yang sihat termasuk penurunan berat badan. Kehilangan berat badan adalah satu lagi cara untuk mengekalkan tekanan darah anda dan mengurangkan kemungkinan komplikasi yang timbul daripada tekanan darah tinggi dengan mengekalkan berat badan yang sihat adalah cara yang baik.
4. Kacang hijau
Kacang hijau
Kacang hijau (Google Images)
  Kacang Hijau boleh mempunyai kesan yang sangat sihat pada tekanan darah anda kerana ia mewujudkan keadaan yang baik untuk tahap yang sihat. Oleh kerana kacang hijau mengandung Vitamin C sehingga mereka membantu badan anda dalam sekurang-kurangnya tiga aspek yang berbeza dan kandungan serat dan potassiumnya mungkin merupakan kesan paling langsung pada tekanan darah anda. Dengan menambah kacang hijau ke dalam pinggan anda, anda tidak boleh pergi salah, jadi pastikan anda tidak menghalang mereka dalam mentega. Untuk menjadikannya lebih sihat, pertimbangkan untuk menambah badam sipit.
5. Papaya
Papaya
Papaya (Imej Google)
Apabila ia datang kepada kandungan Vitamin C, jeruk biasanya boleh disebutkan tetapi pepaya meletakkannya kepada malu dengan mempunyai lebih banyak lebih banyak gram Vitamin C daripada oren. Anda akan mengambil langkah besar ke arah pergolakan yang lebih tinggi daripada paras tekanan darah biasa jika anda menambahkan ini dalam diet harian anda sebagai pepaya adalah campuran vitamin dan mineral termasuk kalium dan asid amino. Kandungan potassium pepaya juga bermanfaat untuk kesihatan umum jantung anda. Rasa pepaya juga sangat baik jadi pertimbangkan untuk menambahnya kepada barisan jika buah ini tidak membuat giliran buah anda.
6. oatmeal
oatmeal
Oatmeal (Google Images)
  Sekiranya anda tidak peduli dengan rasa itu, anda mungkin bosan mendengar khabar mengenai oatmeal yang baik untuk anda. Tetapi jika anda sangat prihatin terhadap tahap tekanan darah anda dan untuk keadaan ini, anda bimbang dengan mengambil begitu banyak ubat maka dengan meningkatkan asupan oat anda, anda mungkin dapat mengurangkan preskripsi anda. Ia tidak bermakna anda perlu makan mangkuk selepas mangkuk oat kerana hanya satu mangkuk oat di pagi hari sudah cukup dan ia akan membuat perbezaan yang besar. Cobalah untuk mengelakkan jenis rasanya oatmeal kerana mereka mungkin mengandungi gula yang tidak perlu, yang akan meningkatkan tahap glukosa darah anda.
7. jambu batu
jambu batu
Jambu batu (Google Images)
  Anda harus berhasrat untuk makan jambu biji sebelum makan tengah hari atau makan malam jika anda mahu meniru hasil kajian klinikal yang dilakukan di India. Sebagai jambu yang mengandungi jumlah kalium yang banyak sehingga memberikan hasil yang sihat dan bermanfaat untuk menurunkan tahap tekanan darah tinggi. Jambu betina juga mengandungi jumlah serat yang sihat yang baik untuk sistem pencernaan anda untuk bergerak bersama-sama. Selain menurunkan tekanan darah, jambu batu mempunyai begitu banyak manfaat kesihatan lain termasuk membantu dalam usaha penurunan berat badan.
8. yogurt
yogurt
Yogurt (Imej Google)
  Menurut kajian yang sebahagiannya dibiayai oleh syarikat Yoghurt, bergantung kepada berapa banyak stok yang anda berikan di sana mungkin ada manfaat untuk mempunyai yogurt tanpa lemak setiap hari. Yogurt mengandungi jumlah kalium yang sihat serta kalsium dan magnesium supaya anda akan berusaha untuk memastikan tekanan darah anda seimbang selagi anda menyimpan kandungan lemak yang rendah di dalamnya. Apabila ia datang untuk mengetuk tekanan darah anda maka ini bukanlah peluru perak tetapi ia mungkin menunjukkan hasil jika dimakan dengan makanan lain di halaman ini.
  9.Tomato
Tomato
Tomato (Google Images)

Anda fikir mereka adalah sejenis superfood dengan semua akhbar yang mendapat tomato. Sebenarnya, mereka. Tomato baik untuk menurunkan tahap tekanan darah dan memberikan banyak manfaat lain, seperti membantu segala-galanya untuk penuaan awal kulit. Adalah lebih baik untuk makan tomato tanpa banyak pemprosesan dan memasak ketika menyediakan dan memakannya, bukan dengan bahan lain seperti daging lemak dan keju seperti pizza.


10. Kiwis
kiwi
Kiwi (Google Images)
  Buah-buahan hijau kecil yang kabur ini bukan hanya sedap dan manis, kerana ia juga mengandungi begitu banyak manfaat seperti menjaga tekanan darah tinggi anda seimbang atau rendah daripada menjadi masalah. Untuk mengekalkan tekanan darah anda secara semulajadi, membuat tabiat makan 3 kiwi setiap hari. Anda harus dilindungi sejauh pertempuran radikal bebas dengan menambahkan beberapa kiwi ke senarai runcit anda dan memakannya bersama dengan makanan lain yang kaya dengan antioksidan.
11. beri biru
Blueberries
Blueberry (Imej Google)
  Seperti raspberi, blueberries mengandungi banyak antioksidan yang mempunyai kesan langsung pada tekanan darah anda dengan mengetuk radikal bebas dalam sistem anda. Sebagai sarapan yang menyegarkan, pertimbangkan untuk memakan semangkuk blueberry segar yang bercampur dengan buah-buahan lain yang sihat. Makan mereka tanpa menambah gula pada mereka atau menambah perkara seperti muffin atau penkek.
12. Bayam
bayam
Bayam (Imej Google)
  Semua orang tahu beberapa manfaat bayam, termasuk senarai makanan super dan Bayam, juga merupakan bahan penting bagi banyak Minuman Detoks. Salah satu faedah utama Bayam ialah ia membantu mengekalkan tekanan darah anda. Anda hanya boleh menambah ramuan ini ke dalam salad harian anda atau anda juga boleh menambah Bayam untuk smoothie untuk peningkatan segera.
13. Alpukat
Avokado - masak alpukat dipotong dua di atas meja kayu
Avokado (Google Images)
  Alpukat adalah salah satu makanan yang sihat yang boleh menyerang tekanan darah tinggi dari pelbagai sudut dan membantu anda mengekalkan tekanan darah anda. Alpukat mengandungi sejumlah besar kalium, serat dan mereka juga tinggi lemak monosaturat. Oleh kerana mempunyai peluang yang lebih baik untuk menjaga keadaan stabil, pendekatan tiga cabang ini benar-benar membangkitkan anda. Alpukat juga boleh melengkapkan makanan sedar kesihatan yang banyak dan dari salad ke taco, ia boleh digunakan untuk mengatasi apa saja. Avocado boleh dimakan secara langsung dan menampung anda di antara makanan yang boleh digunakan sebagai makanan ringan. Anda boleh berasa lebih lama lagi kerana kandungan lemak.
14. lobak merah
Lobak
Wortel (Imej Google)
Untuk membuat perubahan pada tekanan darah anda, ia boleh menjadi sangat sukar untuk merosakkan lobak yang cukup sehingga idea yang baik untuk meminum jus lobak merah yang sangat bermanfaat dan sihat untuk mengekalkan tekanan darah tinggi anda. Kebanyakan orang menyedari tentang begitu banyak manfaat wortel sebagai satu lagi manfaat lobak yang paling menonjol adalah bahawa mereka adalah baik untuk penglihatan anda. Wortel mengandungi kalium dan antioksidan yang menormalkan tahap tekanan darah adalah dua penyokong utama. Jenis serat khusus yang dikandung oleh lobak merah juga membantu untuk memastikan anda jelas dan bebas.
15. Tembikai
Tembikai
Tembikai (Imej Google)
  Semangka adalah salah satu buah yang sihat dan berfaedah yang baik untuk menurunkan tahap tekanan darah tinggi dan kebanyakan orang tidak keberatan mendapatkan lebih banyak lagi, terutama ketika mereka mengetahui manfaatnya. Ia membantu banyak dalam kes kenaikan dan penurunan tekanan darah kerana ia mengandungi semua L-Citrulline. Ini boleh menyebabkan menurunkan tahap Tekanan Darah anda dengan melegakan arteri anda. Pertimbangkan untuk mengambilnya setiap pagi atau membuat kebiasaan untuk memulakan hari anda dengan pelbagai jenis tembikai segar. Ini semua adalah makanan yang membantu dalam menurunkan tahap tekanan darah tinggi secara semulajadi supaya anda dapat menambahkannya dalam diet harian anda kerana ia benar-benar bermanfaat dan sihat.