Ebetapa tertanya-tanya sama ada anda perlu menggunakan dumbbells atau barbells untuk latihan kekuatan? Berat mana yang memberikan hasil terbaik? Kebenarannya ialah latihan dumbbell dan barbell boleh menjadi sama berkesan untuk membina jisim dan kekuatan. Semuanya datang pada bagaimana anda merancang untuk menggunakannya.

Dumbbells vs barbells debat telah wujud selama bertahun-tahun. Setiap jenis berat mempunyai kebaikan dan keburukan. Dumbbell memberikan anda lebih banyak kawalan dan kebebasan bergerak, manakala barbel adalah pilihan yang lebih baik untuk latihan berat. Untuk menentukan yang terbaik untuk anda, penting untuk mempertimbangkan matlamat, kekuatan, tahap kecergasan, jenis latihan, dan otot yang disasarkan. Idea yang baik adalah menggunakan kedua-dua mereka untuk mengekalkan otot anda dan menumpukan latihan anda.

Kenapa Gunakan Barbells?

"barbell exercises"Kelebihan utama barbel ialah mereka membolehkan anda pergi lebih berat. Atas sebab ini, latihan barbel harus terlebih dahulu di senaman anda.  Mereka juga merupakan pilihan yang lebih baik untuk melatih kaki anda dan badan yang lebih rendah. Walaupun anda boleh melakukan squats dan deadlifts dengan dumbbells, barbells membolehkan anda mengangkat lebih banyak berat badan. Sebagai contoh, memegang bar di belakang anda apabila berjongkok lebih selesa daripada memegang dumbbells di setiap tangan.

Barbells sangat sesuai untuk bergerak letupan seperti bersih atau tekan. Ia hampir mustahil untuk menjana kuasa yang sama dengan dumbbells. Begitu juga untuk menekan bangku. Kajian terbaru mendapati bahawa kebanyakan orang dapat mengangkat berat yang lebih berat ketika menginjak barbell.Kelemahannya adalah bahawa bekerja dengan topeng barbel ketidakseimbangan otot, terutama ketika melatih dada.  Hampir setiap orang mempunyai bahagian yang dominan. Jika satu lengan lebih kuat daripada yang lain, anda mungkin tidak dapat memberitahu perbezaannya.

Kebanyakan pembina badan dan atlet menggunakan barbel untuk membina otot, dan dumbbells untuk mencapai definisi otot. Itulah sebabnya dumbbells kebanyakannya digunakan untuk latihan pengasingan, sementara barbell bekerja paling baik untuk bergerak kompaun. Selain itu, perkembangan lengan bina lebih mudah daripada perkembangan dumbbell.

Sesetengah pengangkat lebih suka barbel kerana mereka lebih mudah digunakan dan lebih praktikal. Barbells juga disyorkan kepada mereka yang ingin meningkatkan kekuatan kumpulan otot tertentu. Sebagai contoh, jika anda mahu triceps yang lebih besar, gunakan bar apabila melakukan penghancur tengkorak. Ini akan membolehkan anda mengasingkan kumpulan otot utama dengan lebih baik daripada melengkapkan latihan yang sama dengan dumbbell. Apabila dilakukan dengan betul, latihan barbell boleh membawa kepada pembangunan kekuatan yang lebih besar.

The Cons of Barbell Training

Sama seperti peralatan lain, barbel mempunyai kelemahan mereka. Pertama sekali, mereka memerlukan banyak ruang. Jika anda bersenam dirumah, pilih satu set dumbbells dan bukannya sebuah barbell. Penyelidikan menunjukkan bahawa barbells memerlukan 42 kaki persegi ruang lantai berbanding 24 kaki persegi untuk kawasan latihan dumbbell. Di samping itu, anda memerlukan rak untuk kebanyakan latihan barbel. Ini diterjemahkan kepada kos yang lebih tinggi dan meningkatkan keperluan ruang.

Kekurangan kelebihan latihan barbell adalah risiko kecederaan yang tinggi.  Jika anda menggunakan bentuk yang tidak baik atau meletakkan terlalu banyak berat di bar, anda boleh mencederakan diri sendiri. Kelemahan lain adalah bahawa satu-satunya cara untuk maju dengan barbell adalah untuk mengangkat lebih berat. Ini dapat menimbulkan tekanan pada sendi dan otot anda, yang menyebabkan sakit belakang, kekakuan, keletihan, dan kesakitan. Pastikan anda meningkatkan beban secara beransur-ansur untuk mengelakkan kecederaan.

Apabila anda bersenam dengan barbell, anda hanya boleh mengangkatnya ke atas dan ke bawah. Dumbbells, sebaliknya, boleh diangkat, kiri atau kanan, ke hadapan atau ke belakang. Intinya adalah bahawa barbel tidak boleh menggantikan dumbbells atau kettlebells. Walaupun lebih banyak berat badan sama dengan otot yang lebih besar, anda boleh mencapai hasil yang sama dengan mencampurkan latihan dumbbell dan barbell daripada memusatkan semata-mata pada satu.

Mengapa Menggunakan Dumbbells?

Dumbbells adalah pilihan kegemaran untuk pemula dan juga untuk pro"best dumbbell exercises"pembina badan. Aksesori ini jauh lebih selamat dan membolehkan pelbagai gerak yang lebih besar daripada barbell.Apabila berlatih dengan dumbbells, kedua-dua belah badan anda mendapat senaman yang sama, yang membantu mencegah dan memperbaiki ketidakseimbangan otot.  Dengan barbell, tangan anda terkunci dalam kedudukan tetap. Jika anda menggunakan dumbbell, anda boleh berehat lengan kanan anda ketika bekerja dengan lengan kiri, dan sebaliknya.

Alat kecergasan ini boleh digunakan untuk senaman yang mengasingkan otot-otot yang lebih kecil dan juga untuk mengangkat bahan peledak. Dumbbells membolehkan anda untuk bekerja satu sisi pada satu masa, set drop lengkap dengan mudah, dan melatih tanpa rasa takut dihancurkan oleh berat di bar. Mereka juga melibatkan otot yang lebih kecil yang tidak dapat dilatih dengan barbell.

Dumbbells membolehkan anda memaksimumkan kekuatan dan hipertrofi sepenuhnya kerana ia boleh digunakan untuk teknik intensiti tinggi, seperti rak dan lari, drop set, dan berhenti-berhenti.  Di samping itu, mereka memudahkan orang yang mengalami kecederaan untuk terus bekerja tanpa menyebabkan lebih banyak bahaya kepada kawasan masalah. Sebagai contoh, jika anda mengalami kecederaan lengan atau bahu, anda masih boleh melatih lengan yang tidak bersalah menggunakan dumbbell. Alat ini lebih selamat daripada barbells apabila melakukan lunges, squats split dan latihan lain yang memerlukan keseimbangan.

Mereka yang sedang berlatih dirumah  atau tidak mempunyai spotter pasti memilih dumbbells di atas barbel. Aksesori ini mengurangkan tekanan pada sendi dan boleh digunakan dalam banyak cara. Berbanding dengan barbel, mereka memerlukan keseimbangan dan penstabilan yang lebih besar dari anggota dan teras. Dengan menetapkan ketidakseimbangan otot, risiko kecederaan berkurangan.

Latihan Latihan Dumbbell

Kelemahan utama dumbbell ialah anda memerlukan lebih daripada satu pasangan untuk mendapatkan latihan anda. Memilih satu set dumbbells yang berbeza untuk setiap senaman boleh menjadi tekanan dan memakan masa. Di samping itu, mereka tidak boleh digunakan untuk latihan berat. Kebanyakan gim mempunyai dumbbells dari satu paun hingga 150 paun atau kurang, jadi anda akan membuat barbell menjadi berat.

Latihan dumbbell juga boleh menyebabkan kecederaan, seperti masalah pergelangan tangan, tendonitis, dan sindrom terowong karpal. Ini boleh menjejaskan prestasi fizikal anda serta kemajuan keseluruhan anda. Satu lagi masalah ialah kerana cengkaman tangan kecil, ia akan menjadi sukar bagi seseorang untuk melihat anda apabila mengangkat berat yang lebih berat. Jika anda baru bersenam, mintalah seseorang mengajar teknik yang betul.

Tidak perlu memilih antara dumbbell dan barbel. Hanya suaikan senaman anda untuk mendapatkan hasil maksimum dari setiap. Lagipun, otot anda bertindak balas dengan baik untuk kebolehubahan dan perkembangan. Sebagai peraturan ibu jari, lakukan latihan barbel sebelum bekerja dumbbell. Perhatikan sudut kerja anda sekali setiap beberapa minggu dan tonton borang anda.