Mmana-mana pemakanan dan pembina badan mengelakkan buah seperti wabak, terutama ketika memotong. Kandungan fruktosa tinggi yang digabungkan dengan pengekalan cecair boleh menyebabkan peningkatan berat badan. Jadi, adakah buah membuat anda gemuk? Nah, ia banyak bergantung kepada bagaimana kedai glikogen anda penuh. Pengambilan kalori total anda untuk hari dan masa makan perlu dipertimbangkan juga. Ia adalah masa penggunaan buah yang penting. Mari kita ketahui kebenaran mengenai buah-buahan berhubung bina badan dan kehilangan lemak!

Adakah Gula dalam Buah Buruk untuk Anda?

Pernahkah anda tertanya-tanya apa yang ada pada permata dan anggur? Satu tan gula! Walaupun benar bahawa buah mengandungi fruktosa, bukan gula meja, ini tidak bermakna ia baik untuk kesihatan anda. Fruktosa, gula mudah dalam buah-buahan, boleh melambatkan fasa pemotongan anda. Senyawa semulajadi ini dimetabolisme secara berbeza daripada gula daripada kanji. Walau bagaimanapun, jika kedai glikogen hati anda sudah penuh apabila anda makan buah, fruktosa yang berlebihan akan disimpan sebagai lemak.

Terlalu banyak gula, tanpa mengira asalnya, akan disimpan sebagai tisu adipose (lemak badan).

"glucose metabolism"Masalah dengan buah adalah bahawa ia mengandungi fruktosa sebagai sumber carb utama. Karbohidrat tidak hanya memegang air, tetapi juga disimpan sebagai lemak jika glikogen hati penuh. Otot hanya mempunyai enzim yang mencukupi untuk menukar glukosa menjadi glikogen, bukan fruktosa. Sekiranya tahap glukosa darah rendah, hati menggunakan glukosa (atau fruktosa) untuk tenaga. Itulah sebabnya ia disyorkan untuk makan gula sederhana selepas melakukan senaman apabila badan anda menggunakan karbohidrat secara efisien. Tetapi jika tidak cukup keperluan untuk tenaga, glukosa ditukar menjadi glikogen dan disimpan dalam otot atau hati anda.

Otot boleh memegang 200 hingga 400 gram glikogen, sementara hati boleh menyimpan kira-kira 100 gram. Apabila kedai glycogen tepu, enzim yang bertanggungjawab untuk metabolisme glukosa menyebabkan tubuh anda menukar fruktosa berlebihan menjadi asid lemak dan menyimpannya sebagai tisu adipose.

Kajian lanjut menunjukkan bahawa fruktosa dapat melambatkan metabolisma anda, meningkatkan lemak penderita, dan mengurangkan kepekaan insulin. Ia juga menyebabkan pancang gula darah diikuti oleh kemalangan mendadak. Tubuh melepaskan insulin selepas makan gula. Karbohidrat mudah seperti roti putih, kue, kek, dan buah-buahan menyebabkan lonjakan insulin yang lebih besar daripada karbohidrat kompleks seperti sayuran hijau berdaun, oat, dan pasta keseluruhan.Sebanyak 250 karbohidrat kalori dapat meningkatkan kadar insulin.  Dari masa ke masa, ini boleh merosakkan metabolisme dan menyebabkan:

• Rintangan insulin
• Diabetes
• Sindrom metabolisme
• paras kolesterol tinggi
• Meningkatkan tahap trigliserida
• Meningkatkan kepekaan insulin
• Pengeluaran lemak yang lebih tinggi di hati
• Pengumpulan lemak visceral (lemak perut)
• Berat badan dan obesiti

Walaupun buah mengandungi kadar fruktosa yang rendah berbanding dengan soda dan minuman manis, ia masih boleh menyebabkan kenaikan berat badan apabila dikonsumsi lebihan. Dengan kata lain, makan buah setiap hari bukan idea yang baik.

Apa Masa Terbaik untuk Makan Buah?

Masa adalah segala-galanya apabila makan buah-buahan. Untuk mengelakkan kenaikan berat badan, lakukannya pada pagi atau senaman. Secara peribadi, saya tidak mengesyorkan makan buah pada waktu pagi kerana beberapa sebab. Saya menulis mengenai perkara ini di sini:Ingin Lemak Lemak? Langkau Carbs di Sarapan!

Makan karbohidrat lebih awal pada hari ini akan memberi kesan negatif terhadap kedua-dua pembakaran lemak dan bangunan otot. Bukan sahaja ia menurunkan kadar hormon pertumbuhan anda, tetapi meningkatkan paras gula darah dan membawa kepada peningkatan berat badan.

Oleh itu, masa yang paling sesuai untuk makan buah-buahan adalah dengan segera selepas bekerja. Ini adalah apabila badan anda memerlukan sumber tenaga yang cepat untuk menambah kedai glikogen dan pulih dari latihan sengit. Buah-buahan juga hebat apabila membuli.

Kajian menunjukkan bahawa makan gula mudah pasca latihan bersama dengan sumber protein 20 minit kemudian dapat meningkatkan sintesis protein sebanyak 300%.

Bagaimana dengan mereka yang tidak berjaya? Nah, jika anda mempunyai gaya hidup yang tidak aktif, makanlah buah-buahan pada bahagian pertama hari itu. Epal sehari antara makanan tidak akan mendatangkan mudarat.Campurkan buah-buahan dengan protein untuk memastikan tahap insulin anda stabil.  Tentukan hari pengambilan kalori harian anda dan hitung buah-buahan dan sayur-sayuran masuk. Perlu diingat bahawa kalori masih kalori, tanpa mengira dari mana asalnya.

Sayuran vs Buah: Kenapa Sayuran Lebih Baik Daripada Buah

Saya sentiasa mengesyorkan sayur-sayuran ke atas buah-buahan. Inilah sebabnya mengapa:

#1  Buah terdiri daripada air, serat, fruktosa, dan mikronutrien (vitamin dan"vegetables vs fruits"mineral). Pengecualian adalah alpukat, yang juga mengandungi lemak yang sihat. Sayuran terdiri daripada protein, karbohidrat mudah dan kompleks, asid lemak penting, air, dan serat, tetapi mempunyai kalori yang lebih sedikit.

Sebagai contoh, pir sederhana mempunyai 96 kalori, 0.6 gram protein, sifar lemak, dan 25.7 karbohidrat, dari mana 5.1 gram adalah serat. Ia tidak mempunyai kalsium. Jumlah brokoli yang sama (dua cawan) mengandungi kira-kira 62 kalori, 5 gram protein, 12 gram karbohidrat, 4.8 gram serat, 83 mg kalsium, dan 0.6 gram lemak. Sekarang buat matematik! Brokoli mempunyai nilai pemakanan yang lebih besar daripada epal atau pear, dan mengandungi kurang kalori dan gula.

#2  Kebanyakan orang lebih suka buah-buahan kerana rasa manis mereka. Akibatnya, mereka akhirnya makan terlalu banyak. Berapa kali anda pernah mendengar bahawa buah-buahan berjaya menggantikan gula-gula dan pencuci mulut? Beralih dari gula ke buah-buahan menjadi lebih baik untuk kesihatan keseluruhan anda, tetapi ia masih boleh menyebabkan penambahan berat badan, ketahanan insulin dan masalah lain.

#3  Jika anda ingin membina otot dan kehilangan lemak, anda memerlukan lebih banyak protein dalam diet anda. Gula dalam buah tidak akan membantu.

#4  Sayuran lebih banyak daripada buah. Anda perlu makan tiga cawan brokoli untuk mendapatkan jumlah kalori yang sama dalam epal atau pir. Saya ragu bahawa anda akan berasa kenyang selepas makan epal tunggal.

#5  Sayuran jauh lebih berkhasiat daripada buah-buahan.

Saya tidak mengatakan bahawa buah-buahan tidak baik untuk anda. Mereka pasti mempunyai tempat mereka. Kuncinya ialah memakannya secara sederhana pada masa yang sesuai. Pilih buah-buahan yang rendah gula, seperti beri, alpukat, limau, kapur, dan epal.

Sumber:

//www.muscleforlife.com/do-fructose-and-fruit-make-you-fat-and-unhealthy/ 

//bodybuilding.about.com/od/bodybuildingfaq/f/Why-You-Cannot-Eat-A-Lot-Of-Fruits-On-A-Bbuilding-Fat-Loss-Diet.htm

Shafrir E. Metabolisme fruktosa / sukrosa, implikasi fisiologi dan patologi. Gula dan Pemanis, Kretchmer N dan Hollenbeck CB, Eds. CRC Press, 1991 ms 63-98.