?Terdapat beberapa orang yang berfikir bahawa pisang dan sembelit berkorelasi antara satu sama lain. Jika anda cuba mencari dalam talian, anda akan melihat banyak nasihat yang menyatakan bahawa semua jenis pisang harus dielakkan kerana ini hanya akan menyebabkan sembelit. Kemudian anda boleh mula mencari lebih banyak lagi dan lihat bahawa ada beberapa orang yang mengatakan bahawa jika anda ingin pergerakan usus yang lebih kerap, anda harus mengambil beberapa pisang. Ini hanya akan membuatkan anda berasa keliru dan berfikir, "Apa kebenarannya?"

Pisang adalah salah satu buah yang banyak dimakan oleh orang. Ini mungkin kerana rasa yang berbeza bahawa anda tidak akan merasai apa-apa buah lain. Ia juga sangat mudah untuk digunakan untuk bayi kerana mereka mudah untuk mash. Ia juga boleh mengisi dan boleh membuat perut kosong kosong apabila dimakan. Mereka lazat dan mereka boleh didapati sepanjang tahun. Namun, sesetengah orang cuba menghalang diri daripada mengambil pisang mungkin kerana mereka berfikir bahawa ia menyebabkan mereka menjadi sembelit.

Sebab utama mengapa anda meneliti jika pisang menyebabkan sembelit mungkin kerana anda mengalami sembelit dan anda ingin menyingkirkannya supaya anda mempunyai perut biasa lagi. Anda tidak bersendirian. Di seluruh dunia, terdapat banyak orang yang juga mengalami pergerakan usus yang kurang daripada kerap dan seperti anda, mereka juga mencari penyelesaian yang mungkin untuk masalah mereka.

Kematangan Banana Sembelit

Malah sebelum kita mengatasi jika pisang benar-benar boleh menyebabkan sembelit atau tidak, biarkan kita menumpukan pada penyebab sembelit yang mungkin seperti berikut:

Walaupun sebelum kita menangani jika pisang benar-benar boleh menyebabkan sembelit atau tidak, marilah kita memberi tumpuan kepada sebab-sebab kemungkinan sembelit seperti berikut:

  • Sebab-sebab sembelit Kekurangan pengambilan produk serat makanan yang kaya (buah-buahan dan sayur-sayuran)
  • Kurangnya pengambilan air   - Bagi sesetengah orang, mengambil air boleh menjadi satu cabaran kerana mereka tidak menyukai fakta bahawa air hampir tidak mempunyai rasa.
  • - Bagi sesetengah orang, mengambil air boleh menjadi satu cabaran kerana mereka tidak suka hakikat bahawa air hampir tidak mempunyai rasa.   - Ini sebenarnya biasa bagi orang yang bekerja di pejabat. Mereka merasakan bahawa mereka tidak mempunyai masa untuk melakukan beberapa usaha untuk menjalankan lagi.
  • - Ini adalah sebenarnya perkara biasa bagi orang-orang yang bekerja di pejabat.Mereka merasakan bahawa mereka tidak mempunyai masa untuk mengenakan beberapa usaha ke bersenam lagi.   - Sekiranya anda tiba-tiba memutuskan untuk menjalani diet, tubuh anda perlu menyesuaikan diri dengan jumlah makanan baru yang akan anda ambil.
  • ubat-ubatan - Jika anda tiba-tiba mengambil keputusan untuk pergi pada diet, badan anda perlu menyesuaikan diri dengan jumlah baru makanan yang anda akan ambil.
  • Dairy   - Bagi mereka yang tidak laktosa tidak bertoleransi, mereka mungkin mempunyai kecenderungan untuk memakan terlalu banyak susu yang akhirnya dapat menyebabkan sembelit.

Adalah penting bahawa sebelum anda bimbang sama ada pisang menyebabkan anda merasa sembelit atau tidak, anda perlu melihat sebab-sebab yang diberikan di atas dan lihat apakah ini mungkin sebab anda menjadi sembelit.

Sekarang jika anda ingin memberi tumpuan kepada pisang sekali lagi, maka beritahu saya bahawa terdapat beberapa orang yang telah menyatakan bahawa mereka telah memakan pisang dan mengalami masalah pembiakan. Kemudian ada juga beberapa orang yang mengatakan bahawa selepas mereka mula makan pisang, itulah masa mereka mula menikmati pergerakan usus yang lebih teratur. Apakah sebabnya? Ia adalah sangat mudah - ini semua berkedut kepada kematangan pisang.

Adakah Bananas Punca Sembelit

Sekarang jika anda mahu memberi tumpuan kepada pisang lagi, maka biarlah saya memberitahu anda bahawa terdapat beberapa orang yang telah menyatakan bahawa mereka telah dimakan pisang dan mempunyai masalah buang air besar.Kemudian ada juga beberapa orang yang mengatakan bahawa selepas mereka mula makan pisang, yang adalah masa yang apabila mereka mula menikmati lebih banyak pergerakan usus biasa.Apakah sebab untuk ini?Ia adalah sangat mudah - ini semua bisul ke kematangan pisang.

Anda perlu memikirkan perkara ini dengan sukar, apa jenis pisang yang biasanya anda suka makan? Banyak orang akan mengatakan bahawa mereka suka pisang mereka kira-kira 90% masak. Ini bermakna masih terdapat beberapa bahagian hijau yang ditunjukkan. Sebab utama mengapa mereka suka jenis pisang ini adalah kerana ia masih agak sukar dan tidak ada bintik coklat yang tersedia.

Anda mungkin berfikir bahawa pisang yang mempunyai bintik coklat bermakna bahawa ia tidak sesuai dimakan lagi tetapi ini adalah di mana anda salah. Pisang yang benar-benar masak adalah yang tidak akan menyebabkan sembelit. Ini bermakna anda boleh makan kira-kira 2 - 3 sehari dan tidak mengadu masalah perut. Pisang ini boleh dengan mudah dicerna oleh sistem anda manakala pisang yang belum matang boleh menyebabkan beberapa masalah.

Anda tidak boleh berfikir bahawa ini adalah masalah besar tetapi komponen pisang yang belum matang dan pisang masak sangat berbeza. Pisang belum masak mengandungi serat tidak larut yang tidak akan dibubarkan dan dikeluarkan oleh badan. Serat ini kemudian akan terperangkap dalam usus sebagai satu benjolan besar yang akan sukar dibuang kecuali anda minum banyak air. Pisang masak masih terdapat serat tetapi ini adalah pelbagai larut yang boleh menyebabkan najis lebih lembut dan lebih mudah dilalui.

Bayangkan saja, pisang yang tidak matang dan hijau mengandungi banyak kanji dan hanya sedikit gula. Pati tidak akan dipecahkan oleh badan dengan mudah dan ini boleh menyebabkan sembelit. Setelah pisang menjadi agak kekuningan, jumlah kanji berkurang dengan sangat. Pisang masak sepenuhnya hanya boleh mengandungi 5% kanji yang bermaksud bahawa semua 95% yang lain dapat dipecahkan oleh tubuh dengan mudah.

Anda mungkin berfikir bahawa dari kanji, apa yang mengandungi pisang? Kanji di pisang kerana ia menjadi gula. Gula terlalu banyak boleh menjadi buruk bagi tubuh, ya dan inilah sebab mengapa pisang perlu dimakan secara sederhana. Ingatlah walaupun kerana gula dalam pisang adalah fruktosa yang tidak diproses, ini bermakna mereka masih sihat untuk tubuh anda.

Satu lagi sebab mengapa Pisang Boleh Baik untuk Sembelit

Jika ada sebab lain mengapa pisang masak boleh menjadi baik untuk sembelit, ia adalah kerana ia mengandungi gas etilena. Melalui gas etilena, sejenis enzim yang dipanggil pektinase terbentuk. Ini bertanggungjawab untuk memecahkan pektin sel-sel pisang. Apabila terdapat pektin yang lebih rendah yang terdapat dalam pisang, lebih mudah bagi badan untuk memecahkannya.

Jika anda tidak pasti apa pektin, ini meningkatkan kelikatan najis yang bermaksud najis anda akan menjadi lebih sukar dan lebih keras untuk dikeluarkan dari badan anda. Jumlah pektin yang lebih rendah terdapat dalam pisang, lebih mudah bagi tubuh anda melewati najis. Ada kalanya memakan pisang yang masih mengandungi lebih banyak pektin adalah baik untuk anda. Sebagai contoh, jika anda mengalami cirit-birit dan anda memerlukan sesuatu yang boleh menyebabkan najis anda menjadi lebih sukar, ini adalah disyorkan. Ingatlah bahawa ketika memakan pisang yang masih mengandung banyak pektin, sebaiknya makan sedikit saja.

Bagaimana Anda Akan Tahu jika Pisang masak Enough

Bagaimana Anda Tahu Sekiranya Cokelat Cerah?

Anda mungkin berfikir bahawa selagi pisang berwarna kuning, ia sudah boleh cukup masak untuk dimakan tetapi ini tidak berlaku sama sekali.Anda mungkin berfikir bahawa lancar dan pisang tanpa speckles dan tompok coklat adalah yang terbaik kerana diakui, mereka kelihatan sempurna tetapi sekali lagi, anda hanya disyorkan untuk makan pisang sekali tompok coklat mula muncul di kulit.

Sudah tentu ada perkara lain untuk memeriksa sama ada pisang sudah matang atau tidak:

  • Jika masih terdapat beberapa bintik hijau pada pisang, ini belum siap untuk dimakan.
  • Adalah sukar untuk mengeluarkan kulit pisang.
  • Anda juga sukar untuk mengeluarkan pisang dari pisang lain.

Ia mungkin mengelirukan kadang-kadang untuk melihat bahawa pisang masih hijau sedikit tetapi sudah ada bintik coklat yang mula muncul pada kulitnya. Sesetengah orang mengatakan bahawa ini sudah baik untuk dimakan. Anda mungkin ingin mencuba ini jika tidak ada pisang lain yang tersedia tetapi jika ada, cubalah melekat dengan yang masak.

Petua untuk Ingat

Tidak peduli berapa banyak pisang masak yang anda makan untuk meningkatkan pergerakan usus anda, tiada yang baik akan keluar jika anda tidak membuat usaha untuk minum air. Sekiranya anda mengalami penyahhidratan, najis anda akan menjadi lebih sukar yang dapat menyebabkan najis lebih sukar untuk dilepaskan dan dikeluarkan dari badan anda. Jika anda tidak suka minum air, anda boleh menggunakan sup yang lebih jelas dan cecair lain selagi cecair ini tidak akan menjejaskan perut anda.

Adalah jelas bahawa pisang boleh dan tidak boleh menyebabkan sembelit. Ia semua terletak pada kematangan pisang yang akan anda makan. Adalah lebih baik untuk menjadi pemilih tentang pisang yang anda akan makan supaya anda tidak akan mengalami sembelit dan sakit perut. Pikirkan tentang perkara-perkara baik lain yang boleh memberi anda pisang: ia boleh membantu memberi anda tenaga yang diperlukan sepanjang hari dan dapat memberikan jumlah vitamin C dan potassium yang diperlukan untuk menjaga kesihatan tubuh anda. Jangan cuba mengelakkan makan pisang kerana ketakutan anda bahawa anda akan sembelit. Hanya pilih pisang yang betul dan anda akan mempunyai lebih banyak perut biasa.