Hberapa kali anda diberitahu untuk makan bijirin, buah-buahan, sayur-sayuran, kacang-kacangan dan makanan lain yang kaya dengan serat makanan? Nah, nasihat yang anda dapatkan adalah salah. Walaupun benar bahawa diet seimbang harus termasuk serat, pendekatan ini tidak berfungsi untuk semua orang. Serat pemakanan boleh membahayakan lebih baik daripada yang baik kepada mereka yang mengalami sindrom usus besar (IBS) dan masalah pencernaan lain. Diet serat yang rendah boleh melegakan sembelit, mengurangkan kembung, dan memperbaiki gejala IBS.

Sekiranya anda mempunyai"Sempurna"  diet mengikut standard objektif tetapi anda sentiasa kembung dan mengekalkan air, serat pemakanan mungkin menjadi penyebabnya.

Fiber dan Kesihatan Kolon: Fakta Pemisahan dari Hype

Makan serat mungkin tidak begitu baik untuk perut anda. Ia sebenarnya boleh membuat masalah tummy lebih teruk. Walaupun diet serat tinggi telah menjadi rawatan standard bagi perut sembelit dan kecemasan, mereka mungkin berbuat lebih banyak mudarat daripada yang baik.

Orang dengan IBS dan sembelit kronik biasanya diberitahu untuk makan lebih banyak serat. Sekiranya anda kembung atau mengalami masalah pencernaan, anda akan mendapat nasihat yang sama. Kajian menunjukkan bahawa serat tidak lagi dilihat sebagai ruji diet yang sihat, sekurang-kurangnya untuk pesakit IBS. Berikut adalah cara ia berfungsi:

Apabila anda mengalami sembelit kronik atau IBS-C, usus anda mengalami susah payah bergerak di sepanjang kolon. Makan serat, yang merupakan ejen bulking, memberikan usus anda lebih banyak kerja untuk dilakukan. Ini boleh memburukkan lagi sembelit, kembung, dan ketidakselesaan penghadaman. Bagi mereka yang tidak minum air yang mencukupi, perkara lebih buruk lagi.

Serat larut menjadi gel seperti apabila sampai ke perut anda. Serat yang tidak larut memperlahankan makanan kerana ia bergerak melalui usus anda. Jika anda makan terlalu banyak serat tanpa air yang cukup, sembelit akan berlaku. Kedua-dua serat larut dan tak larut adalah sangat baik untuk orang yang sihat.

Diet yang kaya serat membantu menstabilkan paras gula darah, menurunkan kolesterol yang buruk, dan mengurangkan penyerapan lemak. Ia juga menjadikan anda lebih lama dan mengurangkan kelaparan. Pengambilan serat yang tinggi memastikan pencernaan yang baik dan membuat anda tetap biasa. Inilah cara kerja untuk orang yang sihat.

Masalahnya ialah diet tinggi serat mempunyai kesan yang bertentangan bagi mereka yang mempunyai IBS dan sembelit kronik.

Bolehkah Terlalu Banyak Fiber Menimbulkan Sembelit dan Memburuk IBS?

Menambah serat pada diet anda tidak selalu menjadi masalah untuk masalah usus. Penapaian gentian di dalam usus anda menyebabkan keradangan usus dan gas. Orang dengan IBS juga boleh mengalami kekejangan abdomen, mual dan muntah, pendarahan anorektal, dan sembelit. Dari masa ke masa, masalah ini boleh menyebabkan penembusan kolorektal, penyakit divertikular, dan megacolon.

Perkara-perkara ini mungkin mengejutkan anda, tetapi ia adalah kebenaran yang tulen. Serat yang tidak larut menyerap air di dalam perut dan mengembang jumlahnya. Sekiranya anda sudah kenyang dan makan serat, anda akan berasa lebih teruk.

Penyelidikan menunjukkan bahawa serat makanan lebih cenderung menjadi penyebab, bukannya penawar untuk sembelit.

Satu kajian yang dilakukan pada 63 orang dewasa dengan sembelit berterusan telah mendedahkan yang berikut:

"fiber and constipation"

Mengikut kajian ini, kepercayaan kuat bahawa pengambilan serat pemakanan melegakan sembelit hanyalah mitos. Pesakit yang menghidap makanan tanpa faraj tidak mempunyai ketegangan untuk menghidangkan najis. Masalah pencernaan hanya bertambah baik pada mereka yang berhenti serat sepenuhnya.

Jika anda mengalami IBS atau sembelit kronik, makan lebih banyak serat hanya akan menambah jumlah dan jumlahnya, menjadikan sembelit semakin teruk. Serat bran dan bijirin lain ditapai dalam usus dan boleh menyebabkan sakit perut dan distensi. Serat yang tidak larut lebih cenderung menyebabkan IBS daripada menyembuhkannya.

Adakah anda masih mempunyai keraguan? Hanya berfikir seketika:

Orang yang berpuasa dan tidak makan makanan padat selama berminggu-minggu atau bulan masih mempunyai pergerakan usus.

Orang yang tinggal di latitud utara dan mempunyai diet yang kaya dengan daging masih mempunyai pergerakan usus.

Bayi yang hanya minum susu ibu masih mempunyai pergerakan usus walaupun kekurangan serat dalam diet mereka.

Bagi kebanyakan orang, diet serat yang tinggi sama dengan kembung dan ketidakselesaan pencernaan. Kajian terbaru tentang kesihatan serat dan usus telah gagal menunjukkan hubungan antara kanser warna dan asupan serat.

"fiber and colon health"

Intinya adalah bahawa anda tidak perlu serat untuk mempunyai pergerakan usus.

Sekiranya anda mengalami sembelit, anda harus meningkatkan pengambilan lemak anda. Tergantung kepada diet serat yang rendah. Alpukat, kacang putter, minyak zaitun dan makanan lain yang kaya dengan lemak sihat melegakan sembelit.

Serat bukan musuh anda. Walau bagaimanapun, ia boleh membuat keadaan menjadi lebih buruk bagi mereka yang sudah mengalami masalah usus. Untuk melegakan sembelit dan mengurangkan kembung, anda harus secara beransur-ansur menghapuskan biji-bijian, roti, gandum, dedak dan lain-lain makanan serat tinggi dari diet anda. Makanan ini mengandungi serat yang tidak larut, yang boleh merengsakan usus yang sudah sensitif. Pemakanan serat yang rendah berfungsi dengan baik untuk mereka yang mempunyai IBS-C dan motilitas gastrousus yang perlahan.

Sumber:

//www.fibermenace.com/fibermenace/fm_chapter1.html
  //www.dailymail.co.uk/health/article-2249651/Healthy-eating-make-tummy-trouble-WORSE-Why-high-fibre-diet-isnt-answer-gut-problems.html
  //www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3435786/
  //www.second-opinions.co.uk/ibs.html#.UxYFFT-SyOQ
  //www.drbriffa.com/2013/03/05/study-finds-dietary-fibre-is-more-likely-to-be-cause-of-rather-than-a-cure-for-constipation-and- lain-usus-gejala /