Adakah anda biasanya menghadapi masalah apabila anda memikirkan hadiah DIY yang boleh anda berikan kepada rakan anda? Ada kemungkinan anda ingin memberi sesuatu yang berbeza. Anda ingin memastikan bahawa anda akan memberikan sesuatu yang tidak pernah mereka lihat sebelumnya.

Langkah pertama yang perlu anda lakukan adalah memastikan anda akan cuba memutuskan apa yang perlu anda lakukan. Sebagai contoh, anda perlu memutuskan sama ada anda ingin memberikan produk kecantikan atau jika anda ingin membuat sesuatu yang anda tahu ia akan digunakan.

Beauty Gift Ideas

Beauty Gift Ideas

Adakah anda tahu bahawa rakan anda suka produk kecantikan? Sekiranya ini berlaku maka ini hanya beberapa produk yang boleh anda buat:

 1. Spa dalam balang

Ini adalah satu hadiah yang anda tahu akan berjaya menarik perhatian terutama jika anda membentangkannya dengan betul dan pada masa yang sama, anda tahu bahawa anda akan bersenang-senang membuatnya. Anda juga mungkin memutuskan untuk memberikan ini kepada semua rakan anda yang suka produk kecantikan.

Apa yang boleh anda lakukan ialah menggunakan balang yang akan membolehkan anda meletakkan semua item yang anda ingin letakkan yang anda fikir akan membolehkan rakan anda bersenang-senang apabila anda menggunakannya. Anda boleh meletakkan item yang berbeza yang anda perlukan. Ingat bahawa anda boleh menggunakan balang besar dan menggunakan barang-barang yang lebih kecil. Anda boleh meletakkan item satu demi satu supaya mereka akan mempunyai reka bentuk. Apa yang boleh anda lakukan ialah pastikan anda menyesuaikannya supaya ia kelihatan hebat.

Anda boleh menambah hiasan lain seperti batu kecil, reben di dalam balang untuk menjadikannya kelihatan seperti ia dipenuhi dengan banyak barang. Untuk menjadikannya berkesan, anda juga boleh memilih warna yang betul yang akan anda ikuti. Anda juga boleh memilih gabungan warna yang anda tahu akan berfungsi dengan baik bersama-sama. Ingat bahawa ada perkara yang berbeza yang boleh anda letakkan.

 1. Perfume

Sekiranya anda mengetahui bahawa minyak wangi boleh memberi mahal, apa yang boleh anda lakukan ialah membuat minyak wangi anda sendiri. Terdapat banyak orang yang membuat minyak wangi mereka sendiri dan mereka sebenarnya gembira dengan jenis aroma wangian yang mereka telah buat. Sesetengah orang sangat gembira dengan meniru beberapa aroma yang telah dicipta tetapi ada juga yang berminat untuk membuat mereka sendiri.

Anda perlu ingat bahawa jika anda ingin mencipta minyak wangi, anda perlu memastikan bahawa anda akan menggunakan minyak semulajadi dan penting. Anda juga perlu memilih barang yang anda tahu tidak akan mempunyai banyak bahan kimia di dalamnya. Ingat bahawa terdapat beberapa perkara yang mungkin anda perlukan seperti berikut:

 • Pati
 • vodka
 • Kaca Botol Spray

Anda perlu memastikan bahawa anda akan sentiasa menggegarkannya supaya anda tidak akan mempunyai sebarang masalah pada masa akan datang.

 1. Foot Scrub

Adakah anda ingin memastikan rakan-rakan anda dapat menggunakan gosok kaki yang telah anda buat? Perkara yang bagus tentang ini ialah anda boleh menggunakan bahan-bahan yang tidak terlalu sukar. Ingatlah bahawa ramuan yang anda perlukan sangat mudah:

 • Minyak Zaitun
 • Gula pasir
 • Minyak penting dengan aroma

Perkara yang menarik tentang semak kaki ini ialah anda sentiasa boleh membuat pilihan mengenai minyak penting yang akan anda gunakan. Contohnya, jika anda ingin menggunakan minyak penting Lavender, scrub anda akan menjadi scrub kaki aroma lavender. Bergantung pada minyak pati, kesannya akan berbeza juga.

Terdapat peluang yang anda ingin buat hadiah yang anda tahu anda boleh menggunakan dengan betul. Tidak perlu risau kerana terdapat juga beberapa hadiah DIY yang boleh anda berikan kepada rakan anda yang anda tahu boleh digunakan di rumah. Pastikan untuk mempertimbangkan keperibadian sahabat anda supaya anda dapat yakin tentang apa yang anda harapkan.

 1. Lilin

Anda mungkin berfikir bahawa anda sentiasa boleh membeli lilin dari kedai tetapi anda perlu ingat bahawa membuat lilin anda sendiri boleh sedikit rumit apabila anda tidak tahu apa yang harus dilakukan tetapi anda perlu ingat bahawa apa yang boleh anda lakukan ialah reka bentuk lilin supaya ia akan diperibadikan.

 • Kertas tekap
 • Wax Kertas
 • Pengering rambut
 • Lilin

Anda perlu memastikan bahawa anda akan mengesan reka bentuk yang anda mahu supaya ia akan dipindahkan ke lilin yang akan anda berikan kepada rakan anda. Sudah tentu anda boleh memilih reka bentuk bergantung kepada apa yang rakan-rakan anda inginkan.

 1. Tangan dicat Mug

Terdapat peluang yang anda tidak mahu memberikan cawan lagi kerana anda merasakan bahawa sukar bagi rakan anda untuk menghargai itu tetapi apa yang anda boleh lakukan adalah memastikan bahawa anda akan mula mengecat dengan betul. Adakah anda suka cat? Anda tahu bahawa ini boleh menjadi sangat membantu kerana anda akan suka melakukannya dan pada masa yang sama, hadiah anda akan menonjol juga.

Pastikan anda mempunyai bahan yang betul seperti berikut:

 • Paintbrush
 • Cat seramik
 • Design anda

Terdapat kemungkinan bahawa anda ingin mengikuti reka bentuk yang tertentu.Ini boleh menjadi mudah untuk dilakukan selagi anda mempunyai semua bahan-bahan yang lengkap di atas.Anda juga boleh memilih untuk membuat reka bentuk anda sendiri bergantung kepada apa yang anda fikir akan menjadi yang paling berkesan untuk anda.

 1. Woven Rug (Tanpa Jahitan)

Banyak orang merasa sukar untuk membuat karpet kerana mereka tidak suka menjahit tetapi bagaimana jika anda boleh membuat permaidani tanpa perlu menjahit apa-apa? Untuk melakukan karpet tenunan, anda hanya memerlukan kain yang anda tidak gunakan lagi. Anda perlu memastikan bahawa anda akan menyatukan mereka supaya mereka dapat bersama. Ia akan bergantung pada apa bentuk karpet yang anda ingin buat. Ini akan membantu anda dengan hebat.

Ia akan menjadi yang terbaik jika anda boleh menggunakan kain kitar semula supaya anda akan membantu alam sekitar dan pada masa yang sama, anda akan membuang sampah. Sekiranya anda masih agak keliru, berikut adalah perkara yang perlu anda lakukan:

 • Cadar lama
 • Gunting
 • Jarum jarum

Sebaik sahaja anda mempunyai semua bahan di atas, lebih mudah bagi anda untuk membuat karpet tenun ini.

Salah satu perkara terbaik tentang perkara-perkara DIY yang disebutkan di atas adalah mereka bukan sahaja perlu diberikan sebagai hadiah; anda mempunyai pilihan untuk membuatnya untuk kegunaan peribadi anda juga. Bayangkan ada lilin yang lucu di rumah anda sendiri yang anda telah direka sendiri. Ia mungkin apa yang anda perlukan untuk mempunyai reka bentuk yang hebat di rumah. Masih banyak lagi idea DIY yang boleh anda lakukan untuk membantu anda dengan apa yang anda perlukan. Sama ada untuk hadiah atau kegunaan peribadi, anda tidak akan kecewa. Pada masa yang sama, anda akan bersenang-senang juga.