Sesetengah orang mungkin mengalami sakit gigi di bahagian kiri rahang atas, rahang bawah atau kedua-duanya. Orang seperti itu juga mungkin mengalami sakit di bahagian belakang rahang kiri. Beberapa simptom kesakitan gigi di sebelah kiri mulut boleh berkisar dari ketidakselesaan yang mudah ke kesakitan intensiti tinggi. Diagnosis yang betul boleh membantu menentukan kemungkinan sakit dan rawatan yang sesuai. Kaedah rawatan yang berbeza dari rasa sakit gigi boleh termasuk pemfailan, saluran akar, antibiotik, ubat penahan sakit, desensitizing dan menggunakan penutup seperti veneers atau mahkota pergigian.

Punca Sakit Gigi On The Left Side

Punca biasa Of Pain Gigi On The Left Side

Gigi abscessed

Individu mungkin merasa sakit jika dia telah mengalami sakit gigi. Ini adalah keadaan di mana pulpa gigi, yang juga dikenali sebagai saraf telah dijangkiti. Ini boleh berlaku apabila kerosakan gigi tidak dirawat untuk tempoh yang panjang dan merebak jauh di dalam gigi. Jangkitan yang menyakitkan juga boleh berlaku antara gigi dan gigi. Selain itu, gigi retak atau patah boleh menyebabkan jangkitan.

Gejala-gejala umum keadaan ini termasuk kesakitan ketika mengunyah, sakit gigi, gegaran berterusan yang berkaitan dengan gigi, pembengkakan kelenjar leher dan tisu gusi dan radang yang membengkak. Jerawat kecil juga mungkin kelihatan penuh dengan nanah. Kucing membentuk halangan di sekeliling jangkitan. Sekiranya nanah dikeluarkan, kawasan ini mungkin menjadi kurang bengkak dan menyakitkan.

Gangguan TMJ

Gangguan TMJ

Gangguan Bersama Temporomandibular boleh menjadi punca sakit gigi di sebelah kiri. Sendi temporomandibular kiri, yang terletak terus di hadapan sendi kiri telinga adalah di mana rahang atas dan rahang bawah bertemu. Bahagian bergerak dalam tisu TMJ membolehkan maxilla menutup pada mandible.

Sendi digunakan sepanjang hari terutamanya apabila menguap, menggigit, bercakap dan mengunyah. Individu yang mengalami kesukaran TMJ mungkin mengalami ketidakselesaan yang cukup apabila menggunakan sendi. Kelakuan yang boleh membawa kepada masalah TMJ termasuk pemakanan gum, kebiasaan, gigi grinding, trauma ke rahang, penyelarasan gigi atau tugas pekerjaan. Sesetengah gejala boleh termasuk sakit telinga, berdering di telinga, pening kepala dan sakit kepala.

Jaw Pain

Rahang rahang yang membosankan dan tidak berkekalan di sebelah kiri bahagian bawah mulut boleh menjadi tanda sakit jantung dari serangan jantung. Kesakitan boleh berlaku apabila saraf yang gelisah mengelilingi jantung menghantar rasa sakit melalui saraf di tulang belakang ke rahang kiri di bahagian lain badan. Kesakitan boleh meningkat atau berkurang selama beberapa minit dan boleh menyebabkan sakit gigi. Sensasi, yang juga dikenali sebagai kesakitan yang dirujuk, bergerak di sekitar supaya sukar untuk menentukan sumbernya. Menggerakkan rahang boleh meningkatkan sakit gigi di sebelah kiri.

Sinus Jangkitan

Sinus Jangkitan

Individu yang mengalami sinusitis juga boleh mengalami sakit gigi di bahagian kiri mulut kerana sakit sinus boleh menyamar sebagai sakit pergigian. Individu yang mempunyai jangkitan sinus mungkin tidak tepat menentukan gigi dalam kesakitan. Kesakitan boleh disebabkan oleh keradangan sinus maxillary kiri disebabkan oleh unsur luar seperti alergi, bakteria, virus atau kulat.

Pakar penjagaan kesihatan perlu melakukan diagnosis menyeluruh untuk mengetepikan penyakit biasa kerana gejala sinusitis hampir serupa dengan selesema biasa. Simptom sinusitis boleh merangkumi hidung berlari, sakit pada bahagian muka dan sinus sakit kepala. Doktor gigi boleh mengetuk beberapa gigi pada rahang kiri atas dan beberapa gigi boleh bertindak balas.

Neuralgia Trigeminal

Juga dikenali sebagai prosopalgia atau penyakit bunuh diri, neuralgia Trigeminal adalah keadaan yang dicirikan oleh episod kesakitan yang sengit, yang berasal dari saraf trigeminal. Saraf trigeminal memberikan rasa kepada gigi, mata, kulit wajah dan lapisan mulut. Keadaan itu mendapat namanya sebagai "penyakit bunuh diri" kerana ia dianggap sebagai keadaan perubatan paling menyakitkan yang pernah berlaku. Rangsangan ringan seperti angin lembut atau sentuhan ke muka boleh mencetuskan serangan sakit.

Pemicu biasa juga boleh termasuk mengunyah, memberus, makan, bercakap, menyikat rambut dan air dari pancuran. Serangan sakit tiba-tiba boleh menjadi pendek dan relatif ringan atau lebih lama dan lebih menyakitkan. Walaupun keadaan ini boleh menyebabkan sakit gigi pada kedua-dua belah muka, kesakitan sebelah kanan adalah berasingan dan berbeza dari kesakitan sebelah kiri. Sklerosis berbilang, tumor, stroke, kecederaan kepada saraf, atau hubungan antara saraf trigeminal dan urat atau arteri biasa juga boleh menyebabkan kesakitan.

Kemelesetan Gum

Kemelesetan karat

Gigi di sebelah kiri juga boleh mencederakan akibat kemelesetan gusi. Sekiranya gusi merosot, akar gigi mungkin terdedah dan menyebabkan sakit gigi. Gigi mungkin menjadi sensitif terhadap sesuatu yang masam, panas, sejuk atau manis. Gejala-gejala lain termasuk perubahan warna gigi, gigi lebih lama daripada biasa, ruang yang lebih besar antara gigi dan rongga di bawah garis gusi. Penyebab resipi kusut yang boleh menyebabkan sakit gigi di bahagian kiri mulut termasuk penggilapan gigi, kedudukan gigi yang tidak normal, flossing yang tidak betul, memberus gigi dan penyakit periodontal.

Rawatan pergigian

Orang yang telah menjalani rawatan pergigian di sebelah kiri mungkin mengalami kesakitan.Post gigi Koperasi sakit di sebelah kiri selepas mahkota, mengisi atau rawatan kanal akar boleh menyebabkan tahap tertentu ketidakselesaan.Kadang-kadang kawasan sekitar gigi boleh menjadi jengkel oleh geseran, suhu dan bahan yang digunakan selepas rawatan pergigian.Kesakitan mungkin reda dalam beberapa hari, minggu atau tidak sama sekali.

Gigi Kebijaksanaan

Kebijaksanaan Gigi Sakit

Letusan gigi bijak kiri dapat menyebabkan sakit juga. Oleh kerana mereka adalah gigi gerah yang terakhir untuk memasuki mulut, mungkin tidak cukup ruang untuk mereka keluar sepenuhnya. Dalam kes ini, gigi mungkin tidak sesuai, yang boleh merosakkan atau mengidap gigi atau saraf yang bersebelahan. Letupan separa boleh menyebabkan pembukaan bakteria masuk dan menyebabkan jangkitan, yang boleh mengakibatkan kekejangan rahang, bengkak dan sakit gigi di sebelah kiri.

Petua cepat

Sesetengah diagnosis mungkin menuntut perjalanan kecemasan ke hospital. Seorang individu boleh melawat doktor gigi jika sakit gigi di sebelah kiri adalah berterusan atau jika dia tidak dapat membuka atau menutup rahang sepenuhnya di antara sebab-sebab lain.