Terdapat kemungkinan besar bahawa anda berasa sedikit terancam kerana sakit yang anda rasa di bahu kiri anda. Anda harus ingat bahawa bahu anda mungkin tidak mudah untuk bergerak ketika anda merasa sakit. Walaupun bahu tidak diperbuat daripada banyak tulang dan sendi, masalah paling mudah dapat menyebabkan rasa sakit yang besar yang tidak akan diabaikan. Artikel ini menunjukkan beberapa penyebab umum kesakitan di bahu kiri.

Terdapat ramai orang yang menghadapi masalah dengan bahu mereka apabila mereka berusia lebih dari 55 tahun tetapi adakah anda tahu bahawa pada masa ini, terdapat beberapa orang yang merasa sakit di bahu mereka walaupun masih muda? Kesakitan boleh dibawa oleh pelbagai isu. Anda mungkin perlu membiasakan diri dengan masalah ini supaya anda tahu apa langkah seterusnya.

Sebab-sebab Sakit di Bahu Kiri

Sakit di bahu Kiri

Adalah penting untuk mengambil perhatian terhadap pelbagai sebab mengapa anda mungkin mengalami kesakitan pada bahu kiri anda seperti berikut:

 1. Posture miskin

Adakah anda berfikir bahawa anda tidak berdiri sebagai lurus seperti yang anda perlu? Ini mungkin disebabkan oleh postur yang lemah. Anda perlu melihat postur anda semasa anda berdiri. Adakah anda berdiri dengan bahu anda, dada anda dan perut anda? Sekiranya tidak, maka anda perlu mempertimbangkan mengubah cara anda berdiri.

 • Ia mungkin agak janggal pada mulanya tetapi anda perlu memberi perhatian kepada cara yang anda berdiri.
 • Jika anda mendapati diri anda berdiri atau duduk dengan postur yang lemah, anda perlu membetulkan diri sendiri setiap kali.
 • Akan datang satu masa apabila postur yang baik anda sudah akan semula jadi dan anda tidak perlu membetulkan postur anda lagi.
 1. Tabiat Komputer Bad

Tabiat Komputer Bad

Anda mungkin perlu tinggal di komputer anda untuk masa yang lama kerana kerja.Anda terlalu asyik dengan apa yang anda lakukan bahawa anda tidak menyedari bahawa kedudukan anda tidak akan melakukan keajaiban untuk askar anda.Kebanyakan masa, apabila anda menggunakan komputer anda, anda mungkin bertungkus-lumus dan boleh ini sudah tentu, strain bahu anda.

 • Kadang-kadang tabiat anda mungkin bermula kerana mempunyai kerusi komputer yang buruk.
 • Pilih kerusi yang tepat yang anda akan duduk di atas.
 • Cuba membetulkan postur anda semasa anda menggunakan komputer anda supaya ia akan menjadi semula jadi dan anda tidak perlu membetulkan diri sendiri setiap kali.
 • Anda juga mungkin perlu berehat seketika dari semasa ke semasa dengan berjalan di sekitar sedikit dan regangan untuk membantu belakang dan bahu otot anda berehat.
 • Tukar tetikus anda dari kiri ke kanan untuk membolehkan bahu anda untuk mempunyai beberapa jenis yang seimbang semasa ia sedang digunakan.
 1. Terseliuh

Anda mungkin berfikir bahawa sprains hanya untuk buku lali tetapi ini tidak sama sekali. Terdapat beberapa orang, yang mendapat bahu dan kebanyakan masa, mereka tidak menyedarinya. Adakah anda fikir anda mengalami luka? Jenis kesakitan yang anda rasa mungkin bergantung pada jenis keadaan yang telah anda alami.

 • Cuba untuk memutuskan sama ada apa yang anda rasa adalah hanya sakit ringan atau kesakitan yang amat sangat.
 • Anda perlu melihat kembali kepada perkara-perkara yang telah dibuat supaya anda boleh mengesan punca kemungkinan terseliuh itu.
 • Anda mungkin memerlukan bantuan profesional perubatan untuk menilai keadaan semasa anda.
 1. Bahu beku

Bahu beku

Ini adalah satu sindrom yang kadang-kadang orang merasa apabila tisu mereka tumbuh begitu banyak dan menjadi tebal sehingga sukar untuk memindahkannya. Terdapat kalanya anda mungkin telah mencederakan sendi dan tisu anda dan anda tidak menyedarinya. Ini boleh menyebabkan sindrom walaupun anda tidak menyedari bagaimana ia berlaku.

 • Ingat bahawa keadaan ini adalah biasa di kalangan orang-orang yang lebih 40 tahun.
 • Adakah diri anda diperiksa oleh doktor untuk mengesahkan jika anda mempunyai keadaan.
 • Jika dalam kes anda telah didiagnosis dengan keadaan ini, anda mungkin perlu menjalani terapi untuk memperbaiki keadaan anda.
 • Jumlah terapi yang akan anda lakukan akan bergantung pada tahap keterukan keadaan anda.
 1. Serangan Jantung

Ramai orang walaupun kanak-kanak sedar apa serangan jantung. Pada asasnya, ia adalah keadaan jantung di mana oksigen yang diperlukan akan dipotong secara drastik. Apabila jantung tidak mempunyai akses kepada oksigen, ia akan berhenti mengepam. Pada dasarnya, mereka yang menderita serangan jantung akan mula merasakan sensasi yang mirip dengan pedih ulu hati tetapi rasa sakit tidak hilang. Sebaliknya rasa sakit boleh bergerak ke arah bahu dan juga kawasan leher.

 • Jika anda mengalami kesakitan jenis ini, sebaiknya panggil seseorang segera dimaklumkan mengenai keadaan anda.
 • Anda mungkin perlu dibawa ke bilik kecemasan kerana setiap detik penting untuk menyelamatkan nyawa anda.
 • Ini adalah satu keadaan yang mengancam nyawa yang boleh dielakkan dengan mempunyai gaya hidup yang sepatutnya.Anda digalakkan untuk memberi perhatian kepada gaya hidup anda walaupun pada usia yang muda.
 1. Dislokasi

Walaupun tulang dan sendi yang boleh ditemui berhampiran kawasan bahu adalah terhad, ini tidak bermakna bahawa tulang tidak boleh tidak terancang.Kadang-kadang, kehelan adalah disebabkan oleh pemisahan tulang kerana mereka dihalang kerana kemalangan dari sendi.Trauma juga boleh menyebabkan terkehel.

 • Ingat bahawa kehelan adalah masalah yang serius kerana ia boleh menyebabkan saraf dan saluran darah menjadi rosak.
 • Adalah lebih baik jika anda diperiksa oleh doktor perubatan terutama jika anda mengesyaki bahawa kehelan adalah penyebab sakit pada bahu kiri anda.
 • Anda akan disyorkan untuk mengambil X-ray yang akan menentukan jika anda telah melucutkan tulang anda.
 1. Pinched Saraf

Saraf mencubit dalam Blade Bahu

Ini adalah keadaan di mana saraf-saraf dipecahkan kerana kedudukan yang berulang. Apabila terlalu banyak tekanan diletakkan pada saraf, saraf mungkin menjadi meradang dan mula berdenyut. Terdapat pelbagai sebab mengapa orang mungkin mengalami saraf cengkeraman. Ia mungkin disebabkan kedudukan tidur yang teruk atau perlu berada dalam satu kedudukan untuk tempoh masa yang panjang.

 • Seorang doktor mungkin dapat menilai sejauh mana keadaannya teruk.
 • Doktor kemudian akan mencadangkan jenis rawatan yang akan dilakukan.
 • Sesetengah ubat juga boleh ditetapkan untuk menghentikan kesakitan yang disebabkan oleh keadaan.
 1. arthritis

Terdapat banyak orang yang menderita artritis walaupun mereka tidak menyedarinya. Kebanyakan masa, mereka yang terkena arthritis adalah orang tua tetapi mungkin kerana gaya hidup rakyat, orang muda sudah menderita arthritis. Apabila sendi meradang, ini bermakna bahawa orang mempunyai arthritis.

 • Mungkin terdapat pelbagai rawatan perubatan yang boleh didapati termasuk pembedahan dan terapi fizikal.
 • Ada kalanya selain daripada rawatan perubatan utama, pengambilan ubat dan perubahan gaya hidup juga disyorkan.

Mungkin terdapat pelbagai sebab mengapa anda mengalami kesakitan di bahu kiri anda. Anda harus ingat bahawa anda perlu tahu sebab mengapa anda akan mengetahui rawatan yang perlu anda lakukan dalam jangka masa panjang.