Terdapat banyak orang yang menderita sakit belakang belakang tetapi ada banyak orang yang mengabaikannya kerana mereka berfikir bahawa sakit akan hilang akhirnya. Lebih separuh daripada orang dewasa berusia lebih 40 tahun mengalami kesakitan belakang kerana pelbagai sebab tetapi tidak banyak yang benar-benar mengambil masa untuk mencari tahu apa sebabnya. Mereka hanya mengambil serius sakit belakang apabila ia menghalang mereka daripada melakukan beberapa jenis kerja. Artikel ini menunjukkan kepada anda beberapa penyebab biasa sakit belakang kiri bawah.

Fakta sudah diketahui bahawa sakit belakang kiri bawah lebih kerap daripada sakit belakang belakang. Terdapat pelbagai jenis utama yang mungkin dialami dengan kesakitan belakang kiri bergantung kepada keadaan yang sedang dilalui.

Menjalankan beberapa ujian tidak akan cukup untuk orang tahu apa yang menyebabkan kesakitan belakang kiri mereka. Kadang-kadang, orang boleh mengalami kedua-dua jangkitan buah pinggang dan batu ginjal. Mengikuti hanya satu ujian tidak akan cukup untuk mendiagnosis kedua-duanya.

Sakit belakang kiri yang lebih rendah

Anda mesti tertanya-tanya apa sebab yang mungkin menyebabkan sakit belakang kiri bawah anda. Baca terus untuk mengetahui:

Sebab-sebab Pain Lower Left Back

  1. Kehamilan

Sakit belakang yang lebih rendah di sebelah kiri biasanya disebabkan oleh kehamilan. Kesakitan mungkin semakin meningkat semasa trimester kehamilan yang terakhir kerana ini adalah masa apabila bayi telah mendapat lebih besar dan mungkin memampatkan beberapa saraf di bahagian belakang dan ini boleh menjadi sebab utama kesakitan.

Selain dari tekanan saraf, kehamilan juga boleh menyebabkan ketidakseimbangan hormon yang dapat melembutkan beberapa ligamen yang sepatutnya melindungi tubuh dari rasa sakit. Sudah tentu, berat bayi dan ibu biasanya menambah ketegangan dan oleh itu sakit.

  1. Buah Pinggang Jangkitan

Stones buah pinggang

Ia sudah biasa bagi sakit belakang yang lebih rendah untuk disambungkan kepada penyakit buah pinggang. Bahagian di mana kesakitan akan terbukti bergantung kepada buah pinggang yang terjejas. Jika ia adalah buah pinggang kiri yang terpengaruh, anda boleh yakin bahawa rasa sakit yang akan dirasakan di buah pinggang kiri anda akan kelihatannya bergerak ke berbagai bahagian badan anda.

Anda biasanya akan merasa sakit pada beberapa bahagian badan seperti pinggul dan tulang belakang dan mungkin kelihatan lebih serius daripada sebenarnya tetapi jika anda mengalami jangkitan buah pinggang, anda perlu pergi ke doktor dengan segera supaya keadaan itu dapat didiagnosis. Ingat bahawa jika ia tidak dirawat dengan segera, jangkitan buah pinggang boleh menjadi penyakit ginjal kronik.

  1. Stenosis tulang belakang

Ini adalah keadaan di mana saluran tulang belakang mula mengecilkan di akhir saraf tunjang.Orang yang biasanya keadaan ini adalah orang-orang yang lebih tua.Terdapat tanda-tanda tertentu yang biasanya dikaitkan dengan penyakit ini.Kadang-kadang, keadaan ini disebabkan oleh keadaan kesihatan lain seperti arthritis.

Mungkin ada ubat yang akan disyorkan jika anda mengalami keadaan ini. Ubat-ubatan ini bertujuan untuk menghapus atau mengurangkan rasa sakit yang anda rasa. Anda juga mungkin perlu menjalani terapi fizikal terutama jika keadaan telah mengubah baki dan pergerakan anda.

  1. Lumbar Strain

Sekiranya anda tidak biasa dengan ketegangan lumbar, anda mungkin tahu ini sebagai tekanan belakang yang rendah. Biasanya ini berlaku apabila anda mengalami kecederaan otot anda di bahagian belakang. Terdapat banyak sebab mengapa anda mungkin memperoleh keadaan ini tetapi alasan yang paling biasa adalah mengangkat perkara apabila pendirian anda salah dan juga terlalu banyak kawasan belakang anda.

Jika anda akan didiagnosis dengan keadaan ini, anda akan dikehendaki mengambil beberapa hari dari kerja kerana anda perlu berehat di belakang anda. Anda juga akan diberikan ubat-ubatan untuk menghilangkan kesakitan. Anda juga boleh menggunakan ubat-ubatan rumah untuk membuat anda berasa lebih baik pada umumnya.

  1. Herpes zoster

Dapatkan sembuh cepat

Sensasi kulit boleh berubah disebabkan oleh kayap. Ini adalah keadaan yang menjejaskan saraf kulit. Terdapat banyak orang yang mendapat keadaan ini kerana mempunyai beberapa keadaan kulit seperti cacar air. Kadang-kadang, cacar air tidak sembuh sepenuhnya dan ini boleh menyebabkan kerosakan pada saraf.

Ini bukan keadaan yang sangat serius. Malah, ada salap dan krim topikal tertentu yang boleh digunakan untuk menghilangkan ruam yang menyakitkan yang dibawa oleh alat tenusu. Selalunya ada beberapa perkara yang boleh digunakan untuk menghilangkan sakit belakang.

  1. Tumor

Salah satu punca kesakitan belakang adalah mempunyai tumor yang terletak berhampiran punggung bawah. Tumor mungkin ganas (kanser) atau benigna. (tidak kanser) Kadang-kadang rasa sakit tidak bermula langsung dari bahagian bawah tetapi mungkin bergerak ke arah belakang. Anda mungkin mengalami kesakitan yang membosankan untuk kesakitan teruk bergantung kepada saiz dan lokasi tumor.

Tumor perlu dikesan lebih awal supaya doktor dapat memberikan saranan yang tepat tentang cara merawatnya. Terdapat beberapa tumor yang masih boleh dikeluarkan oleh ubat-ubatan manakala beberapa tumor memerlukan pembedahan dikeluarkan. Pada masa-masa, tumor mungkin terletak di tempat-tempat yang terlalu berisiko untuk dikendalikan.

  1. Masalah Colon

Masalah Colon

Ada yang berbeza masalah kolon bahawa orang mungkin mengalami setiap hari.Sebagai contoh, sembelit adalah masalah kolon yang sebenarnya mudah tetapi masih boleh menyebabkan sakit yang lebih rendah bek kiri.Anda biasanya boleh memberitahu jika masalah usus yang menyebabkan kesakitan apabila anda juga berasa kembung dan anda mempunyai beberapa masalah dengan penghadaman anda.

Anda boleh membuat keputusan untuk melakukan ubat-ubatan di rumah yang boleh membantu kolon anda dalam pencernaan atau anda juga boleh minum ubat-ubatan yang akan membantu anda menyahtoksik kolon anda dan akhirnya menyingkirkan masalah ini. Jika anda mengesyaki bahawa masalah anda lebih serius, anda perlu menghubungi doktor anda dengan segera.

  1. Masalah Sistem Pengeluaran

Ini mungkin lebih biasa pada wanita tetapi ada juga beberapa lelaki yang mengalami masalah testis yang boleh menyebabkan rasa sakit di bahagian belakang sebelah kiri belakang. Pada wanita, masalah yang berkaitan dengan ovari dan tiub Fallopian mungkin menjadi penyebab utama sakit belakang kiri bawah. Ia mungkin disebabkan oleh jangkitan atau mungkin juga disebabkan oleh sista. Tidak peduli apa pun, ada keperluan untuk mengalami kesakitan yang diperiksa dengan serta-merta kerana kesakitan yang dibawa oleh sistem pembiakan bermasalah cenderung menjadi lebih buruk dari masa ke masa.

Ubat dan rawatan yang akan ditetapkan oleh doktor akan bergantung pada keadaan yang anda alami. Ada yang memerlukan pengambilan ubat tertentu sementara ada juga yang perlu menjalani pembedahan.

Ingatlah bahawa ada sebab-sebab yang berbeza mengapa orang mungkin menderita sakit belakang kiri bawah tetapi tidak bermakna anda perlu mengalami masa yang lama. Sekiranya rasa sakit yang anda rasa tidak lama lagi, anda perlu menghubungi doktor anda dengan serta-merta. Mengalami demam semasa mengalami sakit belakang yang lebih rendah mungkin menandakan jangkitan bakteria atau virus.