Which lebih baik: makan bersih atau IIFYM (jika ia sesuai dengan makro anda)? Juga dikenali sebagai diet fleksibel, IIFYM membolehkan anda makan apa sahaja yang anda inginkan selagi ia sesuai dengan makro harian. Corak makan ini dengan cepat menjadi pilihan kegemaran di kalangan pembina badan dan peminat kecergasan. Keseluruhan idea di belakang makan bersih vs IIFYM boleh diringkaskan dalam satu soalan:Betapa pentingnya kualiti makanan, betul-betul?

Apakah Fleksibel Dieting atau IIFYM?

Secara umumnya, peminat IIFYM mengira makronutrien, sementara pemakan yang bersih berpegang kepada makanan yang sihat dan diet berasaskan makanan seperti dada ayam, daging lembu, dan beras. Ketika datang ke IIFYM, anda mendapat tiga angka untuk tujuan setiap hari: protein, karbohidrat, dan lemak. Anda boleh makan apa-apa di bawah matahari selagi anda tidak melebihi makro anda.Mengikut corak makan ini, tidak kira di mana kalori anda berasal. Pada asasnya, anda boleh merawat cepat, sepotong pizza, atau makanan ringan selagi anda mengisi nombor tersebut.

Sama ada anda mahu kehilangan lemak, pek pada otot, atau mengekalkan berat badan semasa anda, diet berdaya fleksibel seolah-olah pilihan. Secara teorinya, adalah mungkin untuk menumpahkan pound dan membina otot hanya dengan melekat pada makro anda.IIFYM didasarkan pada idea bahawa kalori adalah kalori  - tidak kira jika ia berasal dari makanan ringan atau dari dada ayam.

Secara peribadi, saya tidak semestinya bersetuju dengan kenyataan ini. Letakkan minyak kotor ke dalam kereta dan bersih, minyak berkualiti dalam yang lain. Kedua-dua kereta itu akan berlari selama beberapa bulan atau tahun, tetapi yang menggunakan minyak jelek, kotor akan menjadi rosak dan gagal lebih cepat. Itulah yang berlaku pada tubuh awak. Anda mungkin berbuat baik pada makanan ringan dan menghabiskan masa makan sampah tanpa mendapat lemak atau jatuh sakit, tetapi ini akhirnya akan memberi kesan kepada kesihatan anda.

Makanan bukan sahaja tentang makro. Ia juga mengandungi mikronutrien (vitamin dan mineral), fitonutrien, antioksidan, polifenol dan bahan-bahan lain yang penting untuk kesihatan anda. Anda tidak boleh membandingkan mikronutrien di Mac Besar dengan orang-orang dari salmon dan kale.

Pendekatan ini boleh dilakukan pada jangka pendek, tetapi bukan penyelesaian terbaik untuk kesihatan jangka panjang. Semuanya datang kepada pilihan yang anda buat semasa merancang makanan anda. Jika anda mencuba diet penurunan berat badan yang berlainan atau ingin mendapatkan otot dengan cepat, anda boleh mencuba IIFYM. Tetapi jika anda mengambil berat tentang kesihatan anda atau mahu diet seimbang yang anda boleh berpegang pada jangka panjang, diet fleksibel bukan pilihan kecuali anda memilih makanan yang berkualiti.

Adakah Bersih Makan Bet Terbaik Anda?

Makan bersih mempunyai makna yang berbeza untuk orang yang berbeza. Sesetengah percaya bahawa makan bersih melibatkan penggunaan makanan organik yang teratur. Bagi yang lain, ia adalah mengenai makan keseluruhan, makanan semulajadi yang diproses dengan minima. Kepada orang lain, hanya gula percuma atau produk gluten percuma"Bersih."  Ada yang mengatakan bahawa kentang dan beras adalah baik-baik saja, sementara yang lain tidak akan menyentuh makanan ini.

Makan 100% bersih sangat sukar, jika tidak mustahil. Kebanyakan makanan tercemar dengan cara atau yang lain. Selain itu, makanan yang bersih tidak sama dengan kehilangan lemak. Anda boleh makan sihat dan berlebihan berat badan. Kami telah membincangkan masalah ini di sini:Makanan Sihat Boleh Membuat Anda Lemak.

Diet berdasarkan makanan semula jadi, tidak diproses adalah lebih sihat daripada satu yang mengandungi gula halus dan sampah.Walau bagaimanapun, ini tidak bermakna bahawa anda akan kehilangan lemak atau membina otot tanpa lemak hanya kerana anda makan bersih.

Yang Betul: Makan Bersih atau IIFYM?

Kedua-dua makanan yang bersih dan IIFYM mempunyai kebaikan dan keburukan. Pemakan yang bersih sering menjadi obses dengan makanan. Mereka mula bersalah kerana menggunakan gula, calar, dan bahan yang diproses dengan minima. Sebaliknya, mereka yang berpegang teguh dengan diet fleksibel mempunyai masa yang sukar untuk mengira makro mereka sepanjang hari. Melangkah untuk makan tengah hari atau makan malam sambil mengira setiap gram protein, karbohidrat, dan lemak dalam makanan anda boleh mengecewakan.

Makan bersih dapat menyebabkan tekanan yang tidak perlu dan menyebabkan gangguan makan. IIFYM meletakkan terlalu banyak penekanan pada makro dan terlalu sedikit pada kualiti. Jadi apa pendekatan terbaik?

Fokus pada kualiti DAN kuantiti.

Siapa yang mengatakan bahawa anda tidak boleh menggabungkan makanan bersih dengan diet fleksibel? Tentukan apa yang bermakna makan bersih kepada anda. Kirakan macro harian anda dan berpegang kepada mereka. Makan makanan yang sihat dan berkhasiat yang sesuai dengan makro harian anda. Mempunyai merawat atau menipu sekali-sekala tanpa binging atau rasa bersalah.

Mencari keseimbangan antara kualiti dan kuantiti makanan adalah kunci kepada kesihatan yang optimum.

Terlepas dari apa yang anda dari diri anda sendiri, anda mesti bertanggungjawab untuk makan makanan yang membuat anda merasa lebih baik secara keseluruhan. Memelihara tubuh anda dengan makanan yang berkualiti yang sesuai dengan makro anda dan menyokong matlamat kecergasan anda. Kesihatan harus selalu datang terlebih dahulu.

Jangan terperangkap dalam peraturan pemakanan. Buat sebahagian besar diet anda dengan makanan semula jadi, keseluruhan, dan baki 10 peratus dengan apa sahaja yang anda inginkan.