Bilakah anda biasanya mengalami kerengsaan? Anda mungkin mengalaminya apabila anda berada di tempat yang sejuk dan anda tidak dipakai dengan betul. Anda akan berasa seperti tubuh anda bertindak balas. Ia cara awak memberitahu anda bahawa anda perlu lebih selesa. Apabila anda mengalami kesejukan dengan cara ini, anda tahu bahawa anda tidak perlu khuatir kerana ini biasa tetapi bagaimana jika anda akan mengalami keseronokan tanpa mengetahui sebabnya?

Sebelum anda menganggap bahawa anda adalah satu-satunya yang mengalami keadaan ini, anda perlu tahu bahawa di seluruh dunia, terdapat beberapa orang yang menjadi hairan dengan hakikat bahawa mereka membangunkan peredaran walaupun mereka tidak merasakan perkara lain.

Salah satu cara yang anda boleh tahu jika anda sedang mengalami keseronokan adalah apabila kulit anda mula merasa berduri kerana penampilan goosebumps. Sebab utama mengapa goosebumps muncul adalah kerana ia adalah cara badan untuk bertindak balas terhadap jenis suhu badan yang ada sekarang. Kadang-kadang, orang mengalami kesejukan dengan demam tetapi apabila orang mengalami tanpa demam, mereka biasanya menjadi bingung. Sekiranya anda baru saja mengalaminya baru-baru ini, anda juga ingin tahu sebabnya.

Penyebab Chills Tanpa Demam

Punca-punca biasa yang menggigil tanpa demam

Adakah anda sudah ingin tahu sebab-sebab yang berbeza mengapa anda mengalami keseronokan? Berikut adalah beberapa kemungkinan keadaan yang mungkin anda ada:

 1. Malnutrisi

Ini adalah satu keadaan biasa yang dialami oleh orang yang tidak mendapat cukup makanan untuk dimakan. Kadang-kadang, orang mempunyai akses kepada produk makanan tetapi mereka memilih untuk tidak makan kerana masalah imej badan mereka. Pada masa-masa, orang menjadi kurang sihat kerana mereka tidak mempunyai akses kepada makanan yang akan memberi mereka nutrien, vitamin dan mineral yang mereka perlukan. Gejala-gejala yang dikaitkan dengan kekurangan zat makanan bersama-sama dengan menggigil boleh menjadi penurunan berat badan, kemurungan dan keletihan ekstrem.

 1. Gula darah rendah

Apabila orang mengalami gula darah rendah, mereka mempunyai hipoglikemia. Terdapat sebab-sebab yang berbeza kerana mempunyai keadaan ini. Ini mungkin kerana tidak memakan produk makanan yang betul, pengambilan ubat, terlalu banyak alkohol, beberapa masalah dengan buah pinggang, masalah dengan hati dan juga diabetes yang tidak diketahui. Terdapat beberapa orang yang tidak menyedari bahawa mereka mempunyai diabetes jenis 2 yang menjelaskan mengapa mereka tidak tahu sebab mengapa mereka tiba-tiba tidak merasa baik. Biasanya, pengambilan apa-apa yang manis akan membuat tahap gula darah menembak.

 1. Hypothyroidism

Tiroid melakukan banyak perkara untuk badan. Ini bertanggungjawab untuk menghasilkan hormon yang bertanggungjawab untuk metabolisme. Bergantung kepada berapa cepat metabolisme anda, itu juga berapa cepat anda dapat menghilangkan kalori yang telah anda ambil sepanjang hari. Apabila tiroid anda tidak menghasilkan jumlah hormon yang diperlukan oleh badan, menggigil akan berpengalaman. Sekiranya anda mempunyai keadaan ini, anda boleh mengharapkan anda mempunyai kecenderungan untuk merasakan kesakitan pada sesetengah sendi dan juga otot anda. Anda juga boleh mula mendapat berat badan tanpa sebab yang jelas. Jika anda mengesyaki bahawa anda mempunyai keadaan ini, sebaiknya hubungi doktor anda dengan segera.

 1. Ubat Preskripsi

Ubat Preskripsi

Ada kalanya salah satu kesan sampingan ubat yang perlu anda ambil adalah menggigil tanpa sebab yang jelas. Ingat bahawa ini hanya boleh berlaku jika anda menggunakan ubat dengan cara yang kasar atau jika anda menggunakan ubat yang salah untuk jenis keadaan yang mungkin anda miliki. Kadang-kadang apabila anda menggigil, anda juga akan mempunyai keinginan untuk muntah atau mempunyai kekejangan otot yang tidak dapat dikawal. Menukar ubat yang perlu anda ambil untuk keadaan ini akan membantu menghilangkan masalah ini.

 1. Anemia

Terdapat banyak orang yang mengalami anemia tetapi ini lebih biasa pada kanak-kanak. Ini biasanya berlaku apabila tidak terdapat hemoglobin yang mencukupi dalam darah. Terdapat juga gejala lain yang anda mungkin mula mengalami apabila anda mempunyai keadaan ini. Sebagai contoh, anda mungkin mengalami sakit dada dan pening.

 1. Bite Spider

Bergantung pada jenis labah-labah yang telah menggigit anda, tubuh anda mungkin mempunyai pelbagai reaksi kepadanya. Anda boleh menggigil tanpa demam dari gigitan labah-labah jika anda digigit oleh labah-labah beracun. Sudah tentu, selain daripada kesejukan, masih terdapat pelbagai gejala-gejala lain yang mungkin melanda anda kerana gigitan labah-labah. kekejangan otot, sakit kepala dan muntah adalah beberapa gejala biasa yang anda akan berasa apabila anda digigit oleh labah-labah.

 1. Jangkitan pundi kencing

Pemulihan Rumah untuk Jangkitan Pundi Kencing

Adakah anda tahu bahawa jangkitan kencing lebih sering berlaku pada wanita berbanding lelaki? Kebanyakan wanita membangunkan mempunyai jangkitan pundi kencing pada satu ketika dalam hidup mereka walaupun dengan rawatan yang betul, mereka juga boleh cepat sembuh. Selain daripada menggigil dengan atau tanpa demam, anda juga dapat melihat bahawa air kencing anda berbau tidak baik. Ingat bahawa walaupun beberapa jangkitan pundi kencing boleh hilang sendiri, ada juga yang memerlukan perhatian perubatan segera.

Rawatan untuk Chills Tanpa Demam

Anda harus ingat bahawa rawatan yang akan anda lakukan akan sangat bergantung pada jenis keadaan yang mungkin anda miliki. Marilah kita membincangkan setiap syarat yang telah disebutkan sebelum ini dan bagaimana anda boleh memperlakukannya pada waktu yang paling cepat.

 1. Malnutrisi

Dalam usaha untuk menghilangkan kekurangan zat makanan, anda mungkin perlu pergi ke doktor dengan segera yang akan mendiagnosis jika anda benar-benar mengalami kekurangan zat makanan atau tidak. Anda boleh dirujuk untuk mengambil beberapa ubat-ubatan iklan suplemen yang akan membolehkan anda untuk mendapatkan nutrien dan vitamin yang anda perlukan. Anda juga perlu menukar diet anda supaya anda boleh memberi tumpuan lebih kepada kesihatan anda.

 1. Gula darah rendah

Gula darah rendah

Pilihan yang paling jelas untuk meningkatkan paras gula darah anda adalah untuk memastikan bahawa anda akan makan sesuatu yang manis. Jika anda tidak mahu makan sesuatu, minum sesuatu yang manis juga boleh meningkatkan suhu semasa anda. Jika anda mahukan pilihan yang lebih baik untuk membantu merawat gula darah, anda boleh memilih untuk mengambil ubat-ubatan untuk keadaan anda yang mungkin menyebabkan gula darah rendah anda.

 1. Hypothyroidism

Oleh kerana masalah utama dengan jenis ini ialah kekurangan hormon yang diperlukan oleh tubuh anda, pilihan terbaik adalah memastikan anda akan mengambil ubat-ubatan yang mengandungi hormon yang anda perlukan. Ingat bahawa sebaik sahaja anda didiagnosis dengan keadaan ini, ia tidak akan hilang. Hormon yang perlu anda ambil akan sentiasa diambil sepanjang hayat anda. Sesetengah orang membuat kesilapan berfikir bahawa kerana gejala mereka tidak kelihatan lagi, mereka sudah sembuh. Sama ada simptom dirasakan atau tidak, terdapat keperluan untuk meneruskan ubat-ubatan yang betul.

 1. Ubat Preskripsi

Ia harus ditegaskan bahawa tidak ada yang buruk akan berlaku kepada orang yang mengambil ubat preskripsi dengan betul. Ia hanya apabila orang mula mengambil terlalu banyak ubat apabila ia boleh menjadi buruk. Sudah tentu, mengambil ubat-ubatan yang salah untuk keadaan tertentu mungkin juga mempunyai kesan buruk pada tubuh. Untuk merawat ini, pergi ke doktor anda dengan segera dan dapatkan kesilapan yang diluruskan. Dengan cara ini, anda akan menyingkirkan gejala yang berkaitan dengan mengambil ubat preskripsi yang salah dan dos yang betul juga akan dinyatakan. Mencuba ubat sendiri tidak digalakkan.

 1. Anemia

Apabila ia datanganemia, jenis rawatan yang akan dilakukan boleh sedikit rumit. Terdapat sebab-sebab yang berbeza mengapa anemia telah berlaku dan sebaik sahaja keadaan itu dikesan, itu adalah satu-satunya masa rawatan untuk anemia boleh mula berlaku. Terdapat beberapa orang yang mendapat anemia kerana kehilangan darah sehingga apabila ini berlaku, pemindahan darah perlu dilakukan. Sekali lagi, ia bergantung kepada keadaan yang menyebabkan Anemia.

 1. Bite Spider

Terdapat beberapa remedi yang boleh dilakukan untuk menghilangkan gigitan labah-labah tetapi racun labah-labah boleh bertindak pantas dan boleh membunuh dengan serta-merta. Walaupun sesetengah orang memilih untuk cuba melakukan beberapa remedi rumah, ia adalah yang terbaik untuk membawa orang yang telah digigit oleh labah-labah beracun ke hospital terdekat yang terdapat di kawasan anda.

 1. Jangkitan pundi kencing

Adalah penting bahawa anda tahu bahawa ada sebab-sebab yang berbeza mengapa anda boleh mengalami jangkitan kencing. Terdapat beberapa orang yang menghidap jangkitan kerana UTI (Infeksi Saluran Kencing) dan ini perlu diberi rawatan pada waktu yang mungkin secepat mungkin kerana keadaan ini akan menjadi lebih buruk dari masa ke masa. Terdapat beberapa rawatan yang mungkin dengan penggunaan ubat-ubatan yang betul dengan bantuan dan bimbingan doktor anda.

Anda perlu ingat bahawa tanpa mengira keadaan anda, anda boleh menghilangkan kesegaran anda dengan mendapat cukup tidur dan berehat. Anda juga perlu memberi perhatian kepada makanan yang anda makan serta jumlah latihan yang anda peroleh setiap hari. Sebaik sahaja anda melakukan perkara-perkara ini, anda juga akan berhenti mengalami beberapa gejala yang tidak selesa.