Apa yang menyebabkan dada dan sakit belakang ketika bernafas? Saat anda mengalami sakit dada, perkara pertama yang mungkin anda pikirkan ialah anda mengalami serangan jantung. Jika anda tidak merasakan serangan datang, anda mungkin berfikir bahawa ini adalah tanda bahawa anda mempunyai masalah jantung.

Ia boleh menjadi sukar untuk mendiagnosis apa yang menyebabkan anda   dada dan sakit belakang   sendiri. Anda sentiasa disyorkan untuk melawat doktor supaya anda tahu apa yang diharapkan. Bagi sesetengah orang yang mengalami dada dan sakit belakang yang datang dan pergi, mereka biasanya tidak memberi perhatian kepadanya kerana mereka fikir ia tidak serius. Kesakitan dada boleh menjadi serius. Anda akan tahu sama ada ia serius atau tidak bergantung kepada gejala yang anda rasa.

Kemungkinan Punca dan Sakit Dada

Kembali dan Sakit dada

Anda perlu tahu bahawa terdapat sebab-sebab yang berbeza yang mungkin menyumbang kepada sakit belakang dan dada anda seperti berikut:

  1. Infarksi miokardium

Sekiranya anda tidak pasti apa ini, ini adalah istilah perubatan yang digunakan untuk serangan jantung. Pada ketika ini, anda mungkin tertanya-tanya apa yang menggalakkan serangan jantung. Ini biasanya disebabkan oleh penyumbatan di salah satu arteri. Gumpalan darah yang boleh membentuk mana-mana kapilari dapat menghentikan darah dari mengalir ke jantung dan dapat menyebabkan jantung berhenti berfungsi. Anda akan tahu jika anda mungkin mempunyai serangan jantung yang akan datang jika anda biasanya merasakan sakit dada yang teruk walaupun anda tidak melakukan apa-apa. Kesakitan yang dialami di bahagian dada anda mungkin merebak ke bahagian lain badan anda seperti bahu dan lengan anda.

  1. Costochondritis

Costochondritis

Anda sudah tahu bahawa tulang rusuk bertanggungjawab untuk melindungi paru-paru anda serta organ-organ lain yang terdapat di kawasan dada anda. Akan ada masa apabila sendi dan tulang rawan yang memegang tulang bersama akan menjadi radang. Ini adalah keadaan yang dipanggil Costochondritis. Sekiranya anda mengalami keadaan ini, anda boleh merasai kesakitan dada terutamanya di bahagian depan dan belakang badan anda.

  1. Otot tegang

Fikirkan tentang aktiviti yang telah anda lakukan baru-baru ini. Adakah anda membawa apa-apa kebelakangan ini yang agak berat, jika anda mempunyai kemungkinan besar bahawa anda telah menelan otot anda. Apabila anda meregangkan otot anda terlalu banyak bahawa mereka telah melampaui batas mereka maka mereka mungkin menjadi menyakitkan. Anda akan tahu jika anda mengalami keadaan ini jika anda biasanya berasa sakit ketika anda bergerak atau ketika batuk.

  1. Kebimbangan

Kebimbangan

Adakah anda tahu bahawa kebimbangan boleh menyebabkan pelbagai perkara? Mungkin ada sebab mengapa anda berasa cemas. Ini mungkin kerana anda akan bercakap di depan orang ramai. Ini mungkin kerana anda memenuhi orang penting dalam hidup anda. Anda mungkin menunggu keputusan kesihatan perubatan semasa anda. Ada sebab-sebab yang berbeza mengapa anda mungkin merasa cemas sehingga terlalu banyak kecemasan boleh menyebabkan anda kesakitan bukan sahaja di kawasan dada anda tetapi juga kawasan belakang anda.

  1. Ulser peptik

Adakah anda tahu bahawa apabila anda merasai sedikit sakit dada, ini tidak berkaitan secara automatik kepada organ-organ yang boleh anda dapati di kawasan dada anda?Anda mungkin mempunyai beberapa isu dengan kawasan perut anda.Jika anda mengalami ulser peptik, sakit dada boleh naik ke kawasan dada.Anda akan tahu jika anda mengalami keadaan ini jika kesakitan yang anda alami cenderung untuk datang dan pergi.Anda mungkin mempunyai kecenderungan untuk berasa kenyang selepas makan walaupun anda tidak makan begitu banyak.

Sekiranya anda tidak semestinya diperiksa dengan segera oleh doktor, keadaan ini akan bertambah buruk. Anda tidak mahu menunggu ketika ulser anda akan mula berdarah atau ulser anda akan melalui dinding perut anda. Apabila perkara-perkara ini berlaku, anda perlu segera pergi ke doktor kerana ini boleh menjadi lebih serius kerana masa berlalu.

  1. Embolisme pulmonari

Embolisme pulmonari

Ini dikenali sebagai salah satu syarat yang boleh disembuhkan oleh penyelam kerana ia melibatkan bekuan darah di salah satu kapal paru-paru. Ini mungkin berlaku apabila seorang penyelam cuba untuk memajukan semula dengan pantas. Terdapat juga masa apabila bekuan darah berlaku pada paru-paru apabila penyelam cuba menyelam terlalu mendalam. Hanya penyelam berpengalaman yang harus dilakukan.

Anda akan tahu jika anda mengalami keadaan ini semasa anda merasa sakit dada yang mungkin dirasakan di belakang ketika anda bernafas. Anda akan merasa bahawa anda tidak boleh bernafas seperti yang anda suka. Jika keadaan anda lebih teruk, anda mungkin akan batuk darah. Anda tidak perlu menunggu gejala ini berlaku. Anda perlu segera memeriksa doktor anda.

  1. angina

Ini mungkin penyebab kesakitan dada yang paling biasa yang mungkin dirasakan di kawasan belakang. Sebab utama mengapa ini mungkin berlaku adalah kerana jantung anda mungkin tidak mendapat sebanyak mungkin darah. Apabila anda mempunyai banyak lemak di kawasan dada anda, ini boleh menyebabkan kesakitan anda. Ingat bahawa rasa sakit yang anda rasa ketika anda mengalami keadaan ini juga dapat dirasakan pada rahang dan perut anda.

  1. Ribut Strain

Sekiranya anda tidak sesuai secara fizikal, terdapat kemungkinan besar anda akan menyerang tulang rusuk. Apabila ini berlaku, anda akan mula merasakan kesakitan bukan sahaja di bahagian depan dada anda tetapi juga kawasan belakang anda. Terdapat pelbagai sebab mengapa anda boleh mendapatkan tulang rusuk yang tegang. Jika anda mempunyai postur yang lemah, maka anda akan mempunyai beberapa masalah dengan tulang rusuk anda pasti. Untuk mengelakkan ribut tegang, anda perlu memastikan bahawa anda akan menyelesaikan masalah ini.

Beberapa Home Remedies untuk Dada dan Sakit Belakang

Terdapat peluang besar yang anda ingin menyingkirkan dada dan sakit belakang anda sendiri. Sebelum melakukan ini, anda perlu terlebih dahulu melawat doktor anda. Ini akan membolehkan anda mengetahui apa yang menyebabkan anda merasa sakit. Terdapat beberapa syarat yang tidak dapat anda selesaikan dengan ubat-ubatan di rumah, jadi sebaiknya diperiksa terlebih dahulu.

Sebaik sahaja anda telah selesai bahawa keadaan anda boleh diselesaikan dengan remedi rumah, berikut adalah beberapa perkara yang boleh anda lakukan:

Bawang putih

Anda mungkin berfikir bahawa makan bawang putih hanya boleh dilakukan apabila anda akan untuk meletakkan bawang putih dalam makanan anda tetapi sebenarnya, bawang putih dikenali sebagai baik untuk kesihatan anda secara keseluruhan.Bawang putih mengandungi banyak vitamin dan mineral yang diperlukan oleh tubuh secara keseluruhan.Jika anda akan mengambil masa hanya ulas bawang putih setiap hari, ini sudah boleh cukup untuk menghilangkan sakit dada.Sekali lagi, ia bergantung kepada keadaan anda.

Terdapat banyak orang Asia yang menggunakan kunyit dalam makanan yang berbeza. Selain beraroma, ini juga sangat membantu kerana ia mempunyai banyak manfaat. Ini adalah satu ramuan yang boleh anda gunakan dengan berkesan untuk menghilangkan kesakitan dada anda. Anda boleh menambah serbuk kunyit ke pelbagai hidangan yang anda masak. Anda juga boleh memilih untuk membuat teh ini. Anda boleh menambah komponen lain yang dapat meningkatkan rasa. Anda disyorkan untuk menggunakan kunyit jika anda mengalami dada dan sakit belakang kerana kesesakan lendir di kawasan paru-paru anda.

Bunga raya

Anda mungkin berfikir bahawa bunga raya adalah salah satu daripada bunga yang boleh menjadi baik untuk dilihat tetapi selain daripada menjadi bunga yang boleh digunakan untuk hiasan, kembang raya diketahui kaya dengan antioksidan. Ini dapat membantu menghilangkan pelbagai radikal bebas dan toksin yang mungkin terjebak dalam tubuh. Apabila anda dapat menyingkirkan toksin, anda boleh mengurangkan kemungkinan lemak yang akan kekal di dalam badan anda. Anda juga boleh menurunkan berat badan lebih cepat jika sistem pencernaan anda berfungsi dengan baik. Anda boleh mencapai ini dengan menggunakan bunga raya. Untuk menjadikannya berguna, anda boleh mengambil bunga raya dan membuatnya menjadi teh. Ingat bahawa ini boleh menjadi berkesan untuk beberapa jenis masalah jantung. Ia juga boleh membantu menghilangkan batuk yang mungkin menyebabkan sakit dada anda.

Anda harus waspada terhadap gejala yang anda rasa bersama dengan dada dan sakit belakang yang anda rasa. Sekiranya anda merasakan bahawa rasa sakit merasakan seperti meremas perut anda, ini mungkin tanda serangan jantung dan ini memerlukan anda segera mendapatkan rawatan perubatan. Sekiranya dada dan sakit belakang anda disertai dengan tekanan darah rendah, ini mungkin menandakan satu lagi keadaan jantung.