Banyak orang mengatakan bahawa mereka telah cedera lagi sangkar tulang belakang mereka. Ini dianggap biasa kerana orang yang masuk ke dalam kemalangan biasanya mencederakan sangkar tulang rusuk mereka. Ini adalah salah satu sebab utama mengapa sesetengah orang mengalami kesakitan di bawah sangkar rusuk kiri tetapi selain itu, adakah anda tahu bahawa masih ada sebab lain mengapa orang merasa sakit?

Adakah anda merasa sakit di bawah sangkar tulang rusuk kiri anda?   Ada kemungkinan anda berada dan anda akan mengakhirinya pada waktu yang paling cepat. Nyeri di bawah sangkar tulang rusuk kiri mungkin disebabkan oleh pelbagai sebab. Terdapat beberapa orang yang merasakan kesakitan kerana sesetengah organ yang sangkar tulang rusuk melindungi tetapi terdapat juga contoh-contoh apabila ia boleh disebabkan oleh kecederaan.

Anda mungkin berfikir bahawa rasa sakit yang anda rasa dalam sangkar tulang rusuk anda adalah disebabkan penggera tetapi adakah anda tahu bahawa masih ada pelbagai sebab mengapa anda mungkin merasa sakit? Ada kalanya sakit di bawah sangkar tulang rusuk kiri anda tidak serius sama sekali. Ia akan menjadi penting bagi anda untuk mengetahui pelbagai sebab dan kemungkinan rawatan yang boleh anda perolehi untuk menyingkirkan rasa sakit pada waktu yang paling cepat.

Organ apa yang ada di sebelah kiri badan anda

organ di bahagian kiri badan

Punca Sakit di bawah Sangkar Ribus Kiri

Berikut adalah beberapa kemungkinan sebab mengapa anda mungkin merasa sakit di bawah sangkar tulang rusuk kiri anda:

 • Gas Terjejas di dalam Colon   - Ada kemungkinan anda mempunyai gas yang tersangkut di kolon anda. Jumlah gas yang terperangkap mungkin berlebihan. Biasanya, anda boleh merasakan rasa sakit yang mengalir dari bahagian atas sebelah kiri perut anda ke arah sebelah kiri rusuk anda.
 • Kerengsaan pada Limpa - Ada peluang bahawa limpa anda telah pecah kerana pelbagai sebab dan ini boleh menyebabkan beberapa sakit pada sangkar tulang rusuk kiri. Untuk mengetahui sama ada jenis kesakitan yang anda alami juga disebabkan oleh ini, anda mungkin juga ingin melihat sama ada anda mengalami gejala lain seperti sakit pada tips bahu kiri anda.
 • Broken Rib   - Ini mungkin salah satu sebab yang paling biasa mengapa anda mengalami kesakitan di bawah sangkar tulang rusuk kiri anda. Terdapat kemungkinan bahawa anda merasa sakit di bawah sangkar tulang rusuk kiri anda kerana anda telah patah tulang rusuk anda. Tanya diri anda jika anda telah mengalami sebarang kemalangan akhir-akhir ini atau jika anda telah melanda diri anda secara tidak disangka-sangka. Ini mungkin salah satu sebab mengapa anda telah mematahkan tulang rusuk anda.
 • Refluks asid   - Anda bolehmengalami refluks asid   jika anda sudah makan terlalu banyak makanan dan anda mula berasa buruk kerana itu. Biasanya kesakitan akan bermula dari perut anda tetapi akan naik sehingga anda merasakan kesakitan pada tulang rusuk anda yang lebih rendah. Ini kadang-kadang boleh berada di rasuk kiri atau rasuk kanan. Anda mungkin berfikir bahawa anda mempunyai keadaan jantung apabila anda mengalami kesakitan yang disebabkan oleh keadaan ini.
 • Heartburn   - Heartburn biasanya dirasai apabila terdapat terlalu banyak asid pada perut dan asid naik ke kawasan dada. Oleh kerana asid biasanya boleh mencapai di bawah sangkar tulang rusuk dan mereka tidak sepatutnya berada di sana, ini boleh menyebabkan beberapa sakit.
 • Costochondritis   - Nampaknya ada beberapa orang yang tidak menyedari ituCostochondritis   adalah keadaan tulang rawan yang dijangkiti yang memegang tulang rusuk ke tulang dada. Ini boleh menyebabkan banyak kesakitan dan masalah. Biasanya, orang yang mempunyai keadaan ini melaporkan mengalami masalah pernafasan dan pergerakan yang sedikit dapat menyebabkan kesakitan. Sesetengah orang yang merasakan keadaan ini biasanya berfikir bahawa mereka mengalami serangan jantung.
 • Ulser perut   - Jika jenis kesakitan yang anda rasa pada sangkar tulang rusuk bawah anda disebabkan oleh ulser perut, anda boleh mengetahui melalui jenis rasa sakit yang anda rasa. Sekiranya rasa sakit sangat tajam, ini mungkin penyebab utama. Ingatlah bahawa kesakitan yang disebabkan oleh ulser juga boleh menyebabkan orang merasa sakit pada bilah bahu mereka dan sangkar tulang rusuk.
 • Sindrom Usus Ranjau   - Ini mungkin satu lagi sebab kesakitan yang anda rasa di bawah tulang rusuk anda yang lebih rendah. Biasanya apabila orang merasa ini, mereka juga mengalami beberapa perkarakembung dan kekejangan   pada bahagian bawah perut.
 • Batu karang - Ini lagi satu lagi sebab untuk mengalami sakit tulang rusuk kiri. Ingat bahawa ia juga boleh menjejaskan sangkar tulang rusuk kanan jika masalahnya adalah dengan buah pinggang kanan anda. Ingatlah bahawa untuk mengetahui sama ada ini adalah jenis kesakitan yang anda alami; Kesakitan boleh bermula dari belakang anda ke hadapan.
 • Pancreatitis   - Berdasarkan nama itu sendiri, agak jelas bahawa ini adalah jenis kesakitan yang dirasakan kerana keradangan pankreas. Ia akan menjadi jelas jika ini adalah keadaan yang menyebabkan rasa sakit apabila kesakitan menjadi lebih teruk lagi semua yang anda cuba makan atau minum. Anda juga mungkin mengalami gejala lain bersama-sama dengan ini seperti mual, muntah dan demam.
 • Serangan jantung - Ini juga dikenali sebagai Angina Pectoris. Ini adalah jenis sangkar tulang rusuk kiri yang anda tidak boleh mengabaikan kerana ini bahkan boleh membawa maut. Sekiranya anda mengalami keadaan ini, anda perlu mendapatkan rawatan perubatan secepat mungkin.

Rawatan untuk Nyeri di bawah Sangkar Ribut Kiri

Sakit di bawah Sangkar Ribus Kiri

Sekarang anda sudah mengetahui keadaan yang mungkin mengapa anda mengalami kesakitan pada sangkar tulang rusuk kiri bawah anda, anda mungkin menyedari bahawa beberapa syarat ini tidak terlalu serius tetapi ada juga beberapa yang harus anda perhatikan. Terdapat pelbagai rawatan yang boleh anda alami tetapi ini bergantung kepada keadaan yang anda alami.

 • Mempunyai Makanan Sihat   - Memandangkan beberapa masalah yang mungkin menyebabkan kesakitan anda adalah kerana makan berlebihan, memastikan bahawa anda akan makan lebih sihat akan membuat banyak perbezaan. Bukan sahaja anda akan mula berasa lebih baik, anda mungkin mengalami perkara-perkara positif lain kerana ini juga.
 • Ambil Ubat   - Ada beberapa doktor yang akan memerlukan anda mengambil ubat-ubatan untuk mengurangkan jumlah kesakitan yang anda rasa atau mungkin menghalang keadaan tertentu yang mungkin menyebabkan rasa sakit.
 • Pembedahan   - Dalam keadaan dan situasi kesihatan yang melampau, anda mungkin perlu menjalani pembedahan untuk membantu anda sembuh. Contohnya, ada beberapa orang dengan batu ginjal yang mesti menjalani pembedahan untuk mengambil batu walaupun pada masa-masa, ini boleh disembuhkan secara semulajadi atau melalui ubat-ubatan. Orang yang mempunyai keadaan jantung kadang-kadang perlu menjalani pembedahan untuk mengelakkan keadaan semakin buruk.

Ingat bahawa beberapa syarat yang mungkin menyebabkan anda berasa sakit tidak begitu serius tetapi ada juga yang memerlukan perhatian segera anda. Dapatkan diri anda sentiasa diperiksa oleh doktor anda supaya dapat dikesan lebih awal jika terdapat beberapa masalah yang mungkin anda miliki sekarang.

Bacaan yang disyorkan

Jenis-jenis Nyeri yang Berbeza di Sisi Kiri, Punca dan Rawatan

10 Punca Minor Pain Tulang Belly yang Harus Anda Ketahui

12 Punca Sakit di bawah Sangkar Ribut Kanan