Banyak orang mengatakan bahawa mereka telah cedera lagi sangkar tulang belakang mereka. Ini dianggap biasa kerana orang yang masuk ke dalam kemalangan biasanya mencederakan sangkar tulang rusuk mereka. Ini adalah salah satu sebab utama mengapa sesetengah orang mengalami kesakitan di bawah sangkar rusuk kiri tetapi selain itu, adakah anda tahu bahawa masih ada sebab lain mengapa orang merasa sakit?

Adakah anda merasa sakit di bawah tulang rusuk kiri anda?  Ada kemungkinan anda berada dan anda akan mengakhirinya pada waktu yang paling cepat. Nyeri di bawah sangkar tulang rusuk kiri mungkin disebabkan oleh pelbagai sebab. Terdapat beberapa orang yang merasakan kesakitan kerana sesetengah organ yang sangkar tulang rusuk melindungi tetapi terdapat juga contoh-contoh apabila ia boleh disebabkan oleh kecederaan.

Anda mungkin berfikir bahawa rasa sakit yang anda rasa dalam sangkar tulang rusuk anda adalah disebabkan penggera tetapi adakah anda tahu bahawa masih ada pelbagai sebab mengapa anda mungkin merasa sakit? Ada kalanya sakit di bawah sangkar tulang rusuk kiri anda tidak serius sama sekali. Ia akan menjadi penting bagi anda untuk mengetahui pelbagai sebab dan kemungkinan rawatan yang boleh anda perolehi untuk menyingkirkan rasa sakit pada waktu yang paling cepat.

Apa organ berada di sebelah kiri badan

organ-organ di sebelah kiri badan

Punca Sakit bawah Kiri Rib Cage

Berikut adalah beberapa sebab-sebab yang mungkin mengapa anda mungkin rasa sakit di bawah tulang rusuk kiri anda:

 • Gas Terjejas di dalam Colon - Terdapat kemungkinan bahawa anda mempunyai gas terperangkap dalam kolon anda.Jumlah gas yang terperangkap mungkin berlebihan.Biasanya, anda boleh merasa sakit bergemuruh dari bahagian atas sebelah kiri perut anda ke arah sebelah kiri tulang rusuk anda.
 • Kerengsaan pada Limpa yang - Ada kemungkinan bahawa limpa anda telah pecah kerana pelbagai sebab dan ini boleh menyebabkan sesetengah sakit pada tulang rusuk kiri.Untuk mengetahui jika jenis kesakitan yang anda alami juga kerana ini, anda juga mungkin mahu melihat jika anda mengalami gejala-gejala lain seperti sakit pada tips bahu kiri anda.
 • Broken Rib - Ini mungkin salah satu sebab yang paling biasa menyebabkan anda mengalami sakit di bawah tulang rusuk kiri anda.Terdapat kemungkinan bahawa anda berasa sakit di bawah tulang rusuk kiri anda kerana anda telah melanggar tulang rusuk anda.Tanya diri anda jika anda telah ke dalam apa-apa kemalangan baru-baru ini atau jika anda telah melanda diri tidak disangka-sangka.Ini mungkin salah satu daripada sebab-sebab mengapa kamu telah melanggar tulang rusuk anda.
 • Acid Reflux   - Anda bolehmengalami refluks asid jika anda makan makanan yang terlalu banyak dan anda mula merasa buruk kerana itu.Biasanya sakit akan bermula dari perut anda tetapi ia akan naik sehingga anda merasa sakit pada tulang rusuk anda yang lebih rendah.Ini kadang-kadang boleh berada di tulang rusuk kiri atau tulang rusuk yang betul.Anda mungkin berfikir bahawa anda mempunyai masalah jantung apabila anda mengalami kesakitan disebabkan oleh keadaan ini.
 • Heartburn - Heartburn biasanya dirasai apabila terdapat terlalu banyak asid di perut dan asid naik ke berhampiran kawasan dada.Sejak asid biasanya boleh mencapai di bawah tulang rusuk dan mereka tidak perlu berada di sana, ini boleh menyebabkan sesetengah sakit.
 • Costochondritis - Nampaknya bahawa terdapat beberapa orang yang tidak sedar bahawa Costochondritis adalah satu syarat rawan yang dijangkiti yang memegang tulang rusuk ke tulang dada.Ini boleh menyebabkan banyak kesakitan dan masalah.Biasanya, orang yang mempunyai laporan keadaan ini untuk mempunyai masalah pernafasan dan pergerakan yang sedikit boleh menyebabkan kesakitan begitu banyak.Sesetengah orang yang merasakan keadaan ini biasanya berfikir bahawa mereka mengalami serangan jantung.
 • Ulser perut - Jika jenis kesakitan yang anda rasa di tulang rusuk yang lebih rendah adalah disebabkan oleh ulser perut, anda boleh memberitahu melalui jenis kesakitan yang anda rasa.Jika sakit yang amat tajam, ini mungkin menjadi punca utama.Jangan ingat bahawa sakit yang disebabkan oleh ulser juga boleh membiarkan orang berasa sakit pada tulang belikat dan sangkar tulang rusuk.
 • Sindrom Usus Mudah Rengsa   - Ini mungkin satu lagi sebab sakit yang anda rasa di bawah tulang rusuk anda yang lebih rendah. Biasanya apabila orang merasa ini, mereka juga mengalami beberapa perkarakembung dan kekejangan di bahagian bawah abdomen.
 • Stones buah pinggang - Ini adalah lagi satu lagi sebab untuk mengalami sakit tulang rusuk kiri.Jangan ingat bahawa ia juga boleh menjejaskan tulang rusuk yang betul jika masalah ini ialah dengan buah pinggang kanan anda.Jangan ingat bahawa untuk tahu jika ini adalah jenis kesakitan yang anda alami;kesakitan mungkin bermula dari belakang anda akan ke depan.
 • Pancreatitis - Berdasarkan nama itu sendiri, ia adalah agak jelas bahawa ini adalah jenis kesakitan dirasai kerana radang pankreas.Ia akan menjadi jelas jika ini adalah keadaan yang menyebabkan kesakitan apabila kesakitan menjadi segala-galanya lebih teruk anda cuba untuk makan atau minum.Anda juga mungkin mengalami gejala-gejala lain bersama-sama dengan ini seperti loya, muntah-muntah dan juga demam.
 • Serangan Jantung - ini juga dikenali sebagai Angina pectoris.Ini adalah jenis sakit tulang rusuk kiri yang anda tidak harus mengabaikan kerana ini juga boleh membawa maut.Jika anda mengalami keadaan ini, anda perlu mendapatkan rawatan perubatan pada masa yang secepat mungkin.

Rawatan untuk Nyeri di bawah Sangkar Ribut Kiri

Sakit di bawah Sangkar Ribus Kiri

Sekarang anda sudah mengetahui keadaan yang mungkin mengapa anda mengalami kesakitan pada sangkar tulang rusuk kiri bawah anda, anda mungkin menyedari bahawa beberapa syarat ini tidak terlalu serius tetapi ada juga yang harus anda perhatikan. Terdapat pelbagai rawatan yang boleh anda alami tetapi ini bergantung kepada keadaan yang anda alami.

 • Ada Makanan Sihat - Sejak beberapa masalah yang mungkin menyebabkan kesakitan anda adalah kerana makan berlebihan, memastikan bahawa anda akan makan sihat akan membuat banyak perbezaan.Bukan sahaja anda akan mula berasa lebih baik, anda mungkin mengalami perkara yang positif yang lain kerana ini juga.
 • Ambil Ubat - Terdapat beberapa doktor yang akan memerlukan anda untuk mengambil ubat-ubatan untuk mengurangkan jumlah kesakitan yang anda rasa atau mungkin mencegah keadaan tertentu yang mungkin menyebabkan kesakitan.
 • Pembedahan - Dalam keadaan kesihatan dan situasi yang melampau, anda mungkin perlu menjalani pembedahan untuk membantu anda sembuh.Sebagai contoh, terdapat beberapa orang dengan batu buah pinggang yang perlu menjalani pembedahan untuk mengambil batu-batu walaupun pada masa-masa, ini boleh diubati secara semulajadi atau melalui ubat-ubatan.Mereka yang mempunyai masalah jantung kadang-kala mungkin perlu menjalani pembedahan untuk mengelakkan keadaan daripada menjadi lebih teruk.

Jangan ingat bahawa beberapa keadaan yang boleh menyebabkan anda berasa sakit tidak begitu serius tetapi ada juga beberapa yang memerlukan perhatian segera anda.Adakah diri anda kerap diperiksa oleh doktor anda supaya ia dapat dikesan lebih awal jika terdapat beberapa masalah yang anda kini boleh melihat.

Bacaan yang disyorkan

Jenis yang berbeza daripada Pain di Left Side, Punca dan Rawatan

10 Punca Minor Sakit Belly Button Anda Perlu Tahu

12 Punca Sakit di bawah Sangkar Ribut Kanan