Apabila anda melonggarkan sendi anda, ini boleh menjadi sangat menyakitkan dan ia akan menyebabkan anda menghadapi masalah semasa bergerak bahu dan lengan anda. Anda tidak boleh memindahkan sendi anda kecuali ia telah ditetapkan semula dan dipindahkan oleh seorang profesional perubatan. Anda boleh pergi ke hospital untuk ini tetapi jika anda diberi peluang untuk membetulkan dan memulihkan bahu yang dislokal anda sendiri, adakah anda melakukannya? Perlu diingatkan bahawa bahu anda mungkin terdedah kepada kehelannya terutama kerana ia merupakan sambungan mudah alih. Sekiranya anda jatuh ke tanah atau anda akan cuba memecahkan pergerakan anda terhadap dinding, terdapat kemungkinan besar anda akan memindahkannya. Ini akan membuat seluruh lengan anda canggung dan menyakitkan. Ingatlah bahawa jika anda tidak dapat memulihkan bahu yang terputus anda pada waktu yang sewajarnya, ia mungkin datang ke titik ketika anda perlu menjalani pembedahan untuk kembali ke kedudukannya yang sesuai.

Pop Kembali bahu terkehel Anda
Pop Kembali Bahu Tersumbat Anda (Imej Google)

Gejala bahu terkehel

  Terdapat pelbagai sebab mengapa anda boleh mendapatkan bahu yang dislokal. Seperti yang dinyatakan sebelum ini, mungkin kerana jatuh di atas tanah dengan tangan anda terulur atau bahu anda dipengaruhi oleh sebarang daya. Jika lengan anda akan diletakkan dalam kedudukan yang pelik, anda sudah boleh mengharapkan anda akan mengalami hal ini.

 • bahu akan kelihatan cacat.
 • bahu tidak akan berada di tempat yang betul.
 • Anda akan merasa bahawa bahu anda ialah kebas bit.
 • Mungkin terdapat sedikit perubahan dengan penampilan keseluruhan lengan anda tetapi ini hanya boleh berlaku apabila sebahagian daripada saraf dan saluran darah akan terjejas.
 • Terdapat patah yang biasanya terletak di lengan atas atau di kawasan bahu.

  Jika anda mengalami lebih daripada satu gejala yang disebutkan di atas maka anda boleh mengatakan bahawa anda mengalami bahu yang dislokasi.

Perkara yang boleh dilakukan untuk mengurangkan kesakitan Dari bahu terkehel

  Mempunyai bahu yang dislokkan boleh menyakitkan dan anda masih perlu mendapatkan perhatian perubatan untuk memeriksa sama ada ia telah muncul dengan betul tetapi semasa anda sedang menunggu, ada beberapa perkara yang boleh anda lakukan untuk meringankan kesakitan:

 1. Letakkan ais pada kawasan yang terjejas

Ice Pack Untuk Muscle Ditarik Di Bahu
Cold Compress (Yandex Images)
  Keradangan adalah salah satu perkara yang perlu anda perjuangkan apabila anda melonggarkan bahu anda dan anda boleh melakukannya dengan berkesan dengan meletakkan ais di kawasan yang terjejas. Ais boleh membuat kapal darah yang terkena menyekat. Apabila anda mengurangkan keradangan, anda juga akan mengurangkan kesakitan yang perlu anda alami.
 • Sediakan ais dihancurkan.
 • Letakkan di dalam kain yang bersih.
 • Sapukan pada kawasan yang terjejas selama kira-kira 20 minit.
 • Anda boleh melakukan ini setiap jam supaya kesakitan akan berkurangan.
 • Ingat untuk tidak meletakkannya pada kulit selama lebih 20 minit kerana ini boleh menyebabkan beberapa masalah kulit di kemudian hari.

 1. Tidak bergerak lengan anda

  Seboleh-bolehnya, anda perlu melancarkan bahu dan lengan anda. Jika anda cuba memindahkannya, anda hanya akan membuat kecederaan lebih teruk. Anda mungkin akan memecahkan lengan anda dan perlu menjalani jahitan. Perkara terbaik yang perlu dilakukan adalah untuk melumpuhkan tangan anda. Jika anda boleh mendapatkan bantuan daripada orang yang anda sertai maka terima.

 • Anda mungkin perlu menggunakan sehelai pakaian untuk melumpuhkan lengan anda terutamanya jika anda tidak mempunyai dibuat umban bersedia.
 • umban perlu berada di bawah lengan anda supaya ia boleh menyokong kawasan yang cedera.Anda perlu untuk mengikat tepi pakaian pada lehermu.Sekali lagi, ini hanya berkenaan jika anda tidak mempunyai sling biasa.Jika anda mempunyai sling biasa maka anda hanya perlu sedikit bantuan dalam situating lengan anda.
 • Dengan cara ini, anda dapat mengurangkan tahap kesakitan yang anda boleh bertahan.Pada masa yang sama, anda mengelakkan kemungkinan mendapat kecederaan lanjut.

 1. Minum Ubat Sakit

Terdapat kemungkinan besar anda akan berasa sakit sementara bahu anda terputus. Terdapat beberapa ubat anti radang yang boleh anda ambil yang akan membolehkan anda menyingkirkan rasa sakit akibat dislokasi. Ingatlah bahawa anda tidak seharusnya mengambil ubat-ubatan kecuali jika dinasihatkan oleh doktor anda. Terdapat beberapa ubat yang sepatutnya menipiskan darah. Apabila ini berlaku, keupayaan pembekuan kulit anda dan seluruh tubuh anda akan dikurangkan. Hubungi doktor anda mengenai gejala anda terlebih dahulu sebelum mengambil ubat.

Bermunculan Kembali Bahu Anda Sendiri

Mendapat bahu anda Dipindahkan dengan Bantuan Profesional
Bahu Bantuan (Google Images)
  Perlu diingatkan bahawa anda harus berusaha untuk mengelakkan melakukan ini sebanyak yang mungkin kerana ia berbahaya dan anda mungkin akan membuat keadaan anda lebih buruk. Ada kalanya apabila anda menghadapi situasi kecemasan dan anda perlu memindahkan bahu anda pada waktu yang paling cepat, ini adalah proses yang perlu anda ikuti:
 1. Biarkan graviti menarik bahu terkehel ke bawah pertama.Ini akan membolehkan anda untuk tidak memanjangkan bahagian-bahagian badan anda yang mungkin memburukkan lagi keadaan anda.
 2. Putar bahu anda ke belakang. Ingat untuk memberi tumpuan kepada bahu anda dan bukan tangan anda.
 3. batang tubuh anda harus ke arah luar.
 4. tangan anda kemungkinan besar akan menjadi sengit tetapi anda boleh membuat ia lebih keras dan perlahan-lahan tarik ke atas.
 5. Anda akan tahu jika anda melakukannya dengan betul jika anda akan berasa ketegangan berhampiran bahu dan kawasan lengan atas.
 6. Perlahan-lahan bergerak lengan anda sehingga anda mendengar pop dan bahu anda akan diletakkan semula.

  Diakui, arahan di atas kelihatannya cukup mudah tetapi boleh menjadi sukar apabila anda melakukannya sendiri. Ia juga boleh menjadi sukar jika ini adalah kali pertama yang telah berlaku kepada anda dan anda tidak mempunyai idea jika anda melakukannya dengan betul. Secara amnya, jika anda dapat melakukannya dengan jayanya, anda akan mendapat semula pergerakan dari bahu anda yang dislokasi Terdapat beberapa peraturan umum yang perlu anda ingat sebelum anda membuat keputusan untuk menarik kembali bahu anda sendiri atau dengan bantuan ahli keluarga:

 • Hanya melakukan ini apabila 12 jam telah berlalu tanpa mana-mana profesional perubatan yang ada yang membantu anda.
 • Ia adalah ok untuk melakukan ini apabila anda berada di tempat yang sunyi, dan anda tahu bahawa bantuan perubatan tidak akan datang untuk jam.

  Terdapat beberapa komplikasi yang boleh anda harapkan untuk merasa jika dalam kes anda kembali bahu anda dan anda melakukannya dengan cara yang salah seperti berikut:

 • Terkoyak otot anda lagi
 • Koyak ligamen dan tendon anda
 • Merosakkan saluran darah dan saraf dalam proses
 • Membuat bahu anda berdarah terutamanya jika anda mempunyai yang patah terbuka
 • Mengalami kesakitan yang teruk terutama apabila anda cuba menggerakkan lengan anda secara cepat
 • Anda mungkin kehilangan kesedaran apabila kesakitan yang anda alami adalah terlalu besar.

Bermunculan Kembali bahu anda dengan Bantuan

  Sekiranya anda ingin orang lain membantu anda dengan memindahkan bahu anda, jangan ambil terhadap orang lain jika mereka tidak terlalu gembira atau tidak sabar-sabar untuk membantu anda. Mungkin mereka ingin membantu menghilangkan kesakitan dan ketidakselesaan tetapi kerana mereka tidak mempunyai pengetahuan, mereka hanya takut bahawa mereka mungkin akan menyakiti anda. Sekiranya anda mendapati seseorang yang bersedia membantu anda, inilah proses yang perlu anda ikuti:

 1. Berbaring rata di belakang anda di atas permukaan yang rata.
 2. Letakkan luka yang terluka dari anda dan pastikan ia berada pada sudut 90 darjah.
 3. Orang yang akan membantu anda harus memegang pada lengan atau tangan anda dan perlahan-lahan tarik di atasnya.tarik harus perlahan dan mantap.Jika tarik akan secara tiba-tiba maka ini mungkin berakhir dengan mencederakan lengan anda lebih.
 4. Anda akan tahu jika bermunculan bahu belakang berjaya jika anda mendengar bunyi tertentu dan bahu akan merasa seperti itu telah mendapat kembali ke dalam kedudukan walaupun ia mungkin sakit bit.
 5. Apabila bahu telah kembali ke kedudukan normal, anda akan mula merasakan bahawa rasa sakit akan berkurangan dengan sangat.

Ingat bahawa bahu masih akan agak tidak stabil dan anda masih perlu bahu anda diperiksa oleh seorang profesional perubatan supaya anda perlu menjaga lengan anda dalam satu persediaan sementara.

Bermunculan Kembali Bahu Anda Sendiri
Popping Back Your Shoulder Yourself (Google Images)

Mendapat bahu anda Dipindahkan dengan Bantuan Profesional

  Marilah kita katakan bahawa anda mempunyai akses kepada bantuan perubatan. Jangan mengabaikannya. Anda boleh pergi ke hospital dengan segera supaya doktor anda dapat menilai jenis rawatan yang mungkin anda perlukan. Jika tiada apa-apa patah dan tidak ada apa-apa yang teruk yang teruk, maka doktor boleh melakukan kaedah yang disebut manuver pengurangan tertutup. Ini melibatkan memusingkan bahu anda dan flex siku supaya bahu boleh diletakkan kembali. Doktor anda kemungkinan besar akan merawat sedatif ringan kerana rasa sakit mungkin terlalu banyak untuk anda menanggung.

Kemungkinan Menjalani Pembedahan

  Jika sekiranya kerosakan yang telah dilakukan ke bahu dan lengan anda lebih teruk dan serius daripada yang anda fikir pada mulanya, doktor akan menetapkan bahawa anda menjalani pembedahan. Doktor juga boleh mengesyorkan pembedahan jika bahu anda terus dislokasi. Mungkin terdapat beberapa ligamen dan sendi yang mungkin menjadi lebih terpedaya dalam jangka masa panjang. Alasan mengapa pembedahan mungkin menjadi pilihan terbaik jika anda terus menyerang sendi anda adalah kerana terdapat keperluan untuk sendi anda menjadi stabil. Perkara-perkara yang akan anda lakukan apabila anda menjadi tua akan menjadi lebih sukar untuk sendi, tulang dan otot anda untuk mengekalkan. Anda perlu bersedia untuk perkara ini. Jenis pembedahan yang akan dilakukan oleh doktor anda akan berdasarkan beberapa faktor:

 • Tahap kerosakan yang dilakukan di kawasan yang terjejas
 • Gaya hidup semasa
 • Tahap aktiviti
 • Umur

  Jika anda berumur di bawah 30 tahun, menjalani pembedahan mungkin pilihan terbaik anda kerana kemungkinan pemulihan anda juga lebih tinggi.

Pemulihan yang sedang berjalan

  Sama ada anda telah menjalani rawatan yang direset oleh doktor anda untuk memindahkan bahu anda atau anda telah menjalani pembedahan, ingat bahawa anda perlu menguatkan sendi anda. Anda boleh melakukan ini dengan menjalani rawatan dan pemulihan. Anda boleh memilih dari:

 • Chiropractors
 • Ahli terapi fizikal
 • Terapi Athletic

Terdapat beberapa orang yang mendapat pelbagai rawatan daripada profesional perubatan ini bergantung kepada keperluan mereka dan rawatan yang mereka suka dapatkan. Secara amnya, mereka dapat membantu anda mendapatkan kembali kekuatan anda dan membolehkan anda menggunakan bahu dan lengan anda dengan mudah. Terdapat juga beberapa latihan yang akan disyorkan kepada anda untuk mengukuhkan bahu dan lengan anda. Memulihkan dari kehebatan bahu anda akan berbeza-beza bergantung kepada rawatan yang anda perlu lakukan untuk meletakkan kembali bahu. Sekiranya anda tidak memerlukan pembedahan, anda mungkin memerlukan masa 2 minggu lagi untuk meletakkan lengan anda dalam tali dan pastikan anda tidak bergerak di sekitar itu. Sekiranya anda menjalani pembedahan, masa pemulihan anda lebih lama. Ikut arahan doktor anda mengenai hal-hal lain yang boleh anda lakukan untuk mengurangkan tempoh pemulihan anda dan tentu saja, biarkan bahu dan lengan anda sembuh dengan baik. Ia boleh menjadi lebih sukar bagi anda jika anda adalah seorang atlet kerana jika anda memerlukan pembedahan kerana terlepasnya bahu anda, anda memerlukan setengah tahun sebelum anda boleh mula bermain semula. Ini mungkin mengambil tol pada permainan anda. Sekiranya anda menjaga tubuh anda dengan baik dan pastikan anda melakukan stretching dan latihan yang betul sebelum membuat beberapa usaha fizikal, anda boleh mengurangkan kemungkinan mengalami dislokasi bahu.