Cara menggunakan teh oolong untuk penurunan berat badan Anda mungkin menjadi salah satu daripada orang yang ingin kehilangan berat badan tambahan. Anda mungkin mempunyai acara yang akan datang dan anda berasa yakin memakai pakaian yang telah dibeli sebentar lagi. Ia juga mungkin kerana anda hanya ingin memperbaiki penampilan anda dan anda merasakan bahawa kehilangan berat adalah apa yang anda perlu lakukan. Terdapat pelbagai perkara yang boleh anda lakukan untuk mengurangkan berat badan. Anda boleh mula bersenam lagi. Terdapat ramai orang yang tidak menjalankan tugas selama bertahun-tahun kerana mereka mendakwa bahawa mereka terlalu sibuk dengan kerja. Bilakah kali terakhir anda cuba bersenam? Jika anda tidak boleh mengikuti rutin tertentu, anda boleh meningkatkan aktiviti fizikal anda. Mengapa tidak mengambil tangga bukan eskalator atau lif semasa anda pergi ke pusat membeli-belah? Berjalan jarak jauh bukannya menunggang kereta anda boleh menjadi alternatif yang baik juga. Satu lagi perkara yang boleh anda lakukan untuk mengurangkan berat badan adalah dengan memperhatikan diet anda. Apa yang biasanya anda makan? Adakah anda makan makanan segera setiap hari? Mungkin anda juga meminta orang lain membeli makanan untuk anda dan bukannya membeli sendiri. Mungkin anda sudah tahu perkara yang disebutkan di atas dan anda mencuba yang terbaik tetapi nampaknya anda tidak kehilangan berat badan. Mungkin apa yang anda perlukan adalah rangsangan. Anda memerlukan sesuatu yang dapat meningkatkan metabolisme anda seperti Oolong Tea.

Apa yang Oolong Tea

Kesihatan Manfaat Teh Oolong
Oolong Tea (Google Images)
  Oolong teh adalah sejenis teh tradisional Cina. Ia telah digunakan selama berabad-abad kerana pelbagai faedah yang dapat diberikannya. Oolong berasal dari tunas, daun dan batang tumbuhan Camellia Sinensis. Sekiranya anda biasa dengan teh hijau dan teh hitam, anda sedar bahawa daun tumbuhan yang sama digunakan untuk memproses jenis teh ini tetapi Oolong sedikit berbeza kerana ia dibuat. Untuk mempersiapkan Oolong, tunas, daun dan batang tumbuhan diletakkan di bawah cahaya matahari yang keras supaya ia boleh layu dan kering. Selepas itu, pelbagai keping tumbuhan akan teroksidasi sebelum ia dapat dibengkokkan dan dipintal. Oolong dibekalkan dengan banyak nutrien yang diperlukan oleh badan. Ia datang dengan Vitamin A, C dan E. Ia juga mempunyai banyak mineral seperti kalsium, kalium, selenium, magnesium dan juga beberapa alkaloid. Beberapa faedah yang boleh diterima daripada teh Oolong selain potensi penurunan berat badan adalah seperti berikut:
 • Ia boleh membantu menyembuhkan Jenis Diabetes II.
 • Ia boleh mencegah kerosakan gigi dan masalah kesihatan oral lain.
 • Ia boleh menguatkan sistem imun.
 • Ia juga boleh mengurangkan tekanan dan mengurangkan kemungkinan mendapatkan syarat-syarat yang berkaitan dengan tekanan.
 • Ia juga boleh membantu meningkatkan fungsi otak kerana ia boleh membantu orang memberi tumpuan kepada tugas-tugas mereka dengan lebih baik.

Selain faedah yang disebutkan di atas, Oolong boleh melakukan banyak perkara tetapi anda berminat mengenainya kerana kemungkinan ia dapat membuat anda kehilangan berat badan.

Oolong Tea
Oolong Tea (imej Yandex)

Boleh Oolong Tea Sesungguhnya Buat Anda Kurangkan Berat?

  Anda sedar bahawa teh Oolong pada umumnya boleh menjadi baik untuk kesihatan anda tetapi anda masih berasa ragu-ragu jika anda benar-benar akan mengurangkan berat badan dengan bantuannya atau tidak. Selain daripada dapat membantu anda mengekalkan berat badan semasa anda, ia juga dapat membantu anda kehilangan beberapa pound berlebihan kerana sifat berikut:

 1. Ia boleh meningkatkan kadar metabolisme anda

  Metabolisme anda boleh menentukan berapa cepat badan anda akan membakar kalori yang telah anda makan. Oolong teh penuh dengan anti oksidan yang bertujuan meningkatkan kadar metabolisme badan sebanyak kira-kira 10%. Lebih banyak kalori yang membakar badan anda sepanjang hari, lebih baik peluang anda untuk kehilangan beberapa kilogram.


 1. Ia boleh membantu meningkatkan penghadaman anda

  Pernahkah anda sembelit? Anda tahu betapa sukarnya apabila anda tidak dapat menghidangkan najis. Anda perlu bergantung kepada beberapa makanan tambahan atau ubat-ubatan pada masa-masa tertentu hanya untuk buang air besar. Tanpa penghadaman yang betul, peluang anda untuk mendapatkan berat badan lebih cenderung. Oolong teh akan membantu dalam pencernaan supaya anda boleh bergantung kepada bakteria buruk di trek pencernaan anda supaya dikeluarkan supaya makanan anda akan berjalan lancar.


 1. Ia boleh membantu menurunkan paras kolesterol anda

  Adakah anda merasa bahawa anda mempunyai banyak kolesterol jahat dalam badan anda sekarang? Ini disebabkan oleh makanan yang anda makan dan keadaan yang tertekan yang anda terdedah. Apabila anda mempunyai terlalu banyak kolesterol jahat, ini dapat melindungi lemak tubuh yang ada di dalam tubuh anda. Oolong teh dapat membantu membubarkan lemak dan akan membantu menurunkan berat badan secara beransur-ansur.


 1. Oolong tidak mengandungi sebarang kalori

  Salah satu keseronokan bersalah anda boleh pergi ke kedai kopi kegemaran anda untuk minum frappucino atau latte kegemaran anda. Anda sepatutnya mengurangkan ini tetapi anda tidak boleh membantu diri sendiri terutamanya jika anda tertekan. Anda boleh memulakan secara beransur-ansur dengan menggantikan satu sesi kopi anda dengan teh Oolong sehingga tiba masa anda tidak mengidamkan minuman yang diminum gula lagi. Oolong tidak mengandungi apa-apa kalori jadi ia tidak akan memberi kesan kepada kiraan kalori anda.


 1. teh Oolong boleh membantu meningkatkan tenaga anda

  Adakah anda sering merasakan bahawa anda terlalu letih untuk meneruskan dengan perkara-perkara yang anda perlu lakukan sepanjang hari? Apabila anda minum Teh Oolong, anda akan mendapat beberapa phytoochemicals yang akan meningkatkan jumlah tenaga yang anda miliki sepanjang hari. Ia juga akan mengurangkan kemungkinan badan anda menyerap lemak dan karbohidrat sehingga dalam jangka masa panjang, penggunaan teh Oolong secara berkala akan berkesan untuk mengurangkan berat badan anda.


 1. Ia boleh membantu menstabilkan tahap gula dalam darah anda

Apabila paras gula darah anda tinggi, terdapat peluang besar untuk mendapatkan berat badan. Oolong teh dapat membantu mengawal paras gula darah anda sehingga akhirnya anda akan kehilangan berat badan. Yang bertanggungjawab untuk ini adalah polyphenol yang boleh didapati dengan banyaknya dalam Teh Oolong.


 1. teh Oolong boleh mengurangkan jumlah lemak di bahagian abdomen bahawa anda mempunyai

  Terdapat beberapa orang yang kurus yang masih mempunyai banyak lemak perut. Lemak perut adalah buruk kerana ini meningkatkan peluang orang mendapatkan penyakit. Jika anda ingin mengurangkan jumlah lemak perut yang anda miliki, anda boleh mengambil teh Oolong. Ini menghilangkan lemak yang boleh anda dapati di dalam lengan anda dan kawasan perut anda.


  Adalah jelas bahawa berdasarkan perkara-perkara yang disebutkan di atas, Oolong boleh menjadi teh berkesan untuk membantu mengurangkan berat badan.

Beberapa Jenis Oolong Tea

Oolong teh untuk mengurangkan berat badan
teh Oolong (imej Yandex)
  Anda mungkin berfikir bahawa terdapat hanya satu jenis Oolong Tea yang tersedia tetapi ini jauh dari kebenaran. Terdapat pelbagai jenis dan anda boleh memilih bergantung pada apa yang anda fikir akan paling berkesan dalam membantu anda menurunkan berat badan dengan jayanya.
 1. Beg Oolong Tea - Ini adalah Oolong Daun teh yang telah dibungkus dalam beg teh.Ini adalah sangat mudah disediakan dan boleh menjadi pilihan anda jika anda mengikuti jadual yang sangat ketat.
 • Sediakan secawan air panas.
 • Meletakkan beg teh Oolong di cawan.
 • Curam untuk beberapa minit.
 • Keluarkan beg teh sebelum anda mula minum teh Oolong anda.
 • Mengambil kira-kira 2 - 3 cawan setiap hari untuk membantu membantu Oolong dalam penurunan berat badan.
 1. Oolong Tea Leaves - Ini mungkin agak sukar untuk menyediakan kerana anda perlu infuser untuk membuat ia berfungsi dan lagi, rasa yang anda boleh mendapatkan dari daun akan menjadi lebih segar dan boleh memulihkan semula anda lebih.
 • Memastikan bahawa anda akan meletakkan air panas di dalam cawan.
 • Meletakkan daun teh Oolong longgar di infuser teh.
 • Biarkan teh Oolong daun curam pada cawan selama kira-kira 5 minit.
 • Buang infuser teh yang mengandungi daun teh.
 • Adakah ini dua kali sehari untuk mendapatkan pembakaran lemak kesan Oolong Tea.
 1. Oolong Teh Serbuk   - Ini adalah daun teh Oolong dalam bentuk serbuk. Ini diketahui sangat berkesan dan ini mungkin pilihan anda jika anda tidak mahu menunggu lama untuk teh anda siap.
 • Sediakan secawan air panas.
 • Meletakkan serbuk teh Oolong di atasnya.
 • Tunggu beberapa minit.
 • Minum teh ini dengan kerap untuk mendapatkan manfaatnya.

  Mana-mana jenis Oolong yang disebutkan di atas akan sangat berkesan untuk penurunan berat badan. Pastikan anda mengikuti tip ini untuk menjadikannya lebih berkesan:

 • Kali steeping paling sesuai untuk teh adalah kira-kira 3 minit.
 • Jika anda akan curam teh Oolong yang lebih dari 7 minit, anda akan kehilangan catechin yang dianggap sebagai penting.
 • Suhu ideal untuk teh Oolong adalah pada 194 darjah Fahrenheit.

Bagaimana Anda Boleh Membuat Teh Oolong Ideal untuk Berat Badan

Oolong teh
Teh Oolong dalam periuk dan cawan teh Cina tradisional (imej Yandex)
  Jika anda ingin membuat teh Oolong sangat berkesan dalam penurunan berat badan, berikut adalah beberapa perkara yang boleh anda lakukan:
 1. Cuba untuk tidak meletakkan gula atau susu pada Teh Oolong anda sebagai perkara yang akan anda tambahkan akan meningkatkan kalori yang terdapat dalam teh.
 2. Jika anda merancang untuk bersenam, minum teh ini kira-kira 30 minit sebelum anda melakukan sebarang senaman. Ini akan menjadikan latihan anda lebih berkesan berbanding sebelum ini.
 3. Ini akan menjadi lebih berkesan jika anda akan mengikuti diet yang rendah lemak.Cuba untuk mengelakkan makan sebarang makanan yang tinggi lemak dan gris.
 4. Ambil perhatian tentang jumlah kafein yang anda ambil setiap hari kerana ini boleh mengganggu bagaimana teh Oolong yang berkesan untuk anda.
 5. Terdapat beberapa jenis Oolong Tea yang berperisa.Anda boleh memilih untuk varian dengan perisa jika anda tidak boleh mengambil rasa semulajadi Oolong Tea.Ini adalah lebih baik daripada menambah sedikit susu dan gula.

Beberapa langkah berjaga-jaga dalam mengambil Oolong Tea

  Terlihat dari perkara-perkara yang disebutkan di atas bahawa Teh Oolong dapat memberikan banyak manfaat tetapi tentu saja, jika anda mengambil terlalu banyak hal yang baik, ini juga dapat menimbulkan beberapa masalah. Teh Oolong terlalu banyak boleh menyebabkan beberapa kesan sampingan seperti berikut:

 • Beberapa kesan sampingan kafein adalah mungkin dengan terlalu banyak pengambilan Oolong Tea.Anda akan tahu jika anda mempunyai terlalu banyak kafein dalam sistem anda jika anda merasa resah dan jika anda menghadapi masalah tidur.Kesan sampingan yang lain termasuk yang berikut: cirit-birit, meningkatkan kadar jantung dan dehidrasi.Jika anda mengalami kesan sampingan kafein, mengurangkan pengambilan Teh Oolong anda atau bertukar kepada jenama yang mengandungi kurang kafein.
 • Hanya untuk berada di pihak yang selamat, anda mungkin mahu untuk berunding dengan seorang pengamal perubatan tentang niat anda untuk mengambil Oolong Teh sebelum anda mula mengambilnya.Menjadi tertentu yang anda mahu menggunakannya untuk pengurusan berat badan supaya anda akan ditetapkan dengan jumlah yang tepat Oolong Tea.
 • Anda tidak disyorkan untuk mengambil teh Oolong jika anda mengandung atau jika anda menyusu.
 • Anda tidak disyorkan untuk mengambil teh Oolong dengan beberapa ubat. Adalah lebih baik bahawa anda akan membersihkannya dengan doktor anda.
 • Terlalu banyak penggunaan teh Oolong boleh menyebabkan batu ginjal antara lain jadi cuba untuk tidak mengambil terlalu banyak.
 • Teh Oolong mengandungi Flouride semulajadi. Anda harus mengehadkan jumlah flouride yang boleh anda dapati di dalam tubuh anda kerana terlalu banyak dapat menyebabkan Flourisis Skeletal.
 • Jumlah besi yang dapat dimakan oleh tubuh anda mungkin terjejas jika anda mengambil terlalu banyak teh Oolong.

  Perkara-perkara yang disebutkan di atas mungkin cukup untuk meyakinkan anda bahawa Teh Oolong sebenarnya dapat membantu anda menurunkan berat badan. Matlamat anda sekarang adalah untuk mencari jenama dan rasa Oolong Tea yang tepat yang anda boleh minum untuk masa yang lama. Anda sentiasa boleh mencuba pelbagai jenama dan beralih jika anda tidak berpuas hati. Dapatkan teh Oolong sekarang dan jangan lupa minum 2 - 3 cawan sehari untuk hasil terbaik!