Apa yang anda lihat apabila anda melihat wajah anda pada waktu pagi? Adakah anda terganggu dengan jerawat di pelbagai bahagian wajah anda? Mungkin anda memilikinya di beberapa bahagian badan anda juga dan anda tidak tahu bagaimana anda boleh mengeluarkannya secara berkesan. Artikel ini menunjukkan anda bagaimana untuk menggunakan madu untuk mengeluarkan jerawat di rumah. Terdapat pelbagai perkara yang boleh anda lakukan untuk menghilangkan jerawat. Anda boleh pergi ke pakar dermatologi dan meminta rawatan jerawat yang berbeza. Ia berkemungkinan bahawa anda akan disyorkan untuk melakukan beberapa muka dan anti topeng jerawat. Terdapat juga rawatan lain yang akan menelan belanja banyak wang yang mungkin atau mungkin tidak berkesan dalam jangka masa panjang. Jika anda tidak mempunyai banyak wang, anda boleh mencuba beberapa ubat rumah dan salah satu ubat rumah yang paling berkesan terhadap jerawat ialah madu. Jika anda sentiasa suka melakukan remedi rumah, anda tidak akan terkejut mengetahui bahawa madu boleh digunakan secara berkesan untuk menghilangkan jerawat. Madu berkesan kerana sifatnya dapat diserap oleh kulit dengan mudah. Pada masa yang sama, anda boleh memastikan bahawa rawatan kulit anda akan menjadi tidak berbahaya dan bebas nyeri. Sebelum membincangkan bagaimana madu dapat berkesan dalam merawat jerawat, ia hanya sesuai bahawa sebab-sebab jerawat akan dibincangkan terlebih dahulu.Cara Menggunakan Madu untuk Buang Jerawat (Fast dan semulajadi)

Sebab-sebab Jerawat

Nama saintifik jerawat biasa adalah Jerawat Vulgaris dan banyak orang yang biasa dengan ini kerana mereka telah melakukan banyak penyelidikan mengenainya. Pada tanda pertama jerawat di wajah anda, adakah anda segera mencari apa yang boleh anda lakukan untuk menyingkirkannya? Ingat bahawa pada satu ketika, orang akan mengalami jerawat tetapi dalam bentuk yang berbeza. Ada yang hanya mendapatkan bentuk ringan yang akan hilang dari masa ke masa sementara yang lain akan mempunyai bentuk teruk yang sukar untuk dikeluarkan. Walaupun jerawat telah sembuh, parut yang tertinggal akan menjadi lebih sukar untuk membersihkan kulit. Penyebab jerawat yang paling biasa adalah menyekat kelenjar sebum. Kelenjar ini bertanggungjawab untuk pengeluaran sebum dan jika terdapat sebarang halangan, jerawat akan terbentuk. Sesetengah perkara yang mungkin boleh menghalang sebum adalah habuk, mengupas kulit dan juga solek.

sebab-sebab lain jerawat adalah seperti berikut

 • Ketidakseimbangan hormon - Ini biasanya berlaku di kalangan remaja kerana mereka mula untuk memasuki akil baligh.Beberapa hormon boleh dihasilkan terlalu banyak dan hormon yang berlebihan boleh menyebabkan jerawat.
 • Kebersihan miskin - Ia telah menjelaskan sebelum ini disekat kelenjar sebaceous boleh membawa kepada jerawat.Jika anda tidak suka mencuci muka anda atau anda pergi ke tidur dengan solek anda, peluang anda untuk mendapatkan jerawat adalah lebih tinggi daripada orang-orang yang mengikuti regimen pembersihan kulit yang ketat.
 • Rangsangan Kulit - Ada kalanya kulit anda boleh terganggu kerana rambut anda atau kerana sesuatu yang anda makan.kerengsaan kulit akhirnya boleh membawa kepada jerawat.

Mengapa Madu Boleh Baik untuk Merawat Jerawat

Sekarang anda tahu sebab-sebab yang mungkin jerawat, anda ingin melompat dan mengetahui penyelesaian yang mungkin untuknya iaitu madu. Daripada semua ubat rumah untuk jerawat, kenapa madu yang paling berkesan untuk dicuba? Madu dianggap sebagai antibiotik semulajadi yang bermaksud bahawa jika jerawat anda sudah dijangkiti kerana bakteria, anda boleh dengan mudah membunuh bakteria dengan penggunaan madu yang mudah. Madu juga mengandungi beberapa ciri anti radang yang boleh mengurangkan saiz dan pembengkakan jerawat anda menjadikannya kurang kelihatan. Madu mengandungi banyak anti oksidan yang boleh menjadi baik untuk kulit. Anti oksidan bertanggungjawab untuk membuang toksin dari kulit dan badan yang boleh menyebabkan penuaan kulit pramatang dan kecacatan lain. Pada masa yang sama, madu juga mempunyai banyak vitamin yang perlu kulit untuk bersinar. Tidak seperti ubat-ubatan lain yang anda boleh cuba yang benar-benar akan mengeringkan kulit, madu dapat membantu melembapkan kulit agar tetap lembut dan bercahaya.Madu

Bagaimana Honey Boleh Baik untuk Kulit Anda

Sekarang anda tahu bagaimana madu dapat berkesan dalam merawat jerawat, anda ingin mengetahui bagaimana ia dapat menjadi baik untuk kulit anda. Ambil perhatian perkara-perkara berikut:

 • Jika anda mengalami ketidakselesaan kerana mempunyai jerawat, anda boleh mengharapkan bahawa mereka ketidakselesaan akan dikurangkan kerana meletakkan jerawat di bahagian yang terjejas kulit anda.
 • The oksidan anti jerawat tidak hanya berfungsi dengan mengurangkan toksin terdapat pada kulit dan badan anda, mereka juga menghalang kerosakan yang disebabkan oleh radikal bebas.Radikal bebas boleh didapati dalam alam sekitar.
 • Anda boleh menjangkakan bahawa luka yang disebabkan oleh jerawat akan cepat sembuh kerana sifat-sifat antiseptik madu.Anda mungkin tidak tahu ini tetapi madu mempunyai peroksida hidrogen sendiri yang boleh membantu menjadikan kulit cepat sembuh.
 • Madu juga boleh membantu menghilangkan parut jerawat dari kulit.Terdapat beberapa orang yang tidak mempunyai jerawat lagi tetapi terganggu dengan parut.Jika anda mempunyai parut akibat jerawat, anda boleh menggunakan madu untuk membuat mereka pudar lebih cepat.
 • Jika anda akan mengambil dalam madu secara dalaman (seperti dalam anda akan bukan sahaja dapat meletakkan ia pada kulit anda,) terdapat kemungkinan bahawa anda akan meningkatkan imuniti kulit anda supaya ia tidak akan menjadi terlalu sensitif kepada faktor persekitaran yang boleh menyebabkan kerengsaan kulit danjerawat.

Jenis Best of Honey untuk Menggunakan

Jika anda akan kelihatan di kedai-kedai khusus, anda akan melihat bahawa terdapat pelbagai jenis madu didapati.Bagaimana anda boleh memilih salah satu yang akan bekerja terbaik untuk anda?Terdapat dua jenis madu yang paling disyorkan untuk penyembuhan jerawat iaitu: Raw Honey dan Manuka Honey.Dapatkan untuk mengetahui perbezaan antara kedua-dua di bawah: Honey belum diproses Ini adalah jenis madu secara semula jadi yang dibuat oleh lebah dari nektar bunga yang mereka telah mengumpul.Ini jenis madu belum diproses dengan cara apapun.Jika anda akan membeli yang diproses, banyak manfaat madu hilang dan rasa boleh dipertingkatkan.Anda akan tahu jika anda mempunyai madu mentah dengan penempatannya dalam air.Meletakkan satu sudu teh madu yang anda beli di dalam air.Jika ia larut, ini diproses madu.Jika ia pergi terus ke bahagian bawah kaca, anda berada dalam nasib kerana anda mempunyai madu mentah dan tidak diproses.Manuka Honey   Walaupun madu mentah dan tidak diproses boleh menjadi baik dalam merawat jerawat, banyak pakar mengatakan bahawa Madu Manuka lebih baik. Ini adalah jenis madu yang diambil oleh lebah yang hanya mengumpul madu di semak Manuka. Madu jenis ini biasanya ditemui di New Zealand dan Australia. Sebab utama mengapa ini lebih berkesan daripada madu mentah adalah kerana sifat anti mikrobinya. Anda boleh memastikan bahawa keadaan kulit anda akan bertambah baik dengan menggunakan jenis madu ini. Ingatlah bahawa ini lebih mahal daripada madu mentah tetapi akan bernilai apabila anda melihat kesannya pada kulit anda.

Cara Menggunakan Madu Buang Jerawat Naturally

Sekarang bahawa anda mempunyai pengetahuan yang cukup mengenai jerawat dan madu, anda kini boleh menggunakan madu untuk menghilangkan jerawat dan jerawat jerawat anda. Berikut adalah beberapa perkara yang anda boleh cuba:

 1. Memohon Raw Honey pada kulit anda

Memohon Raw Honey pada kulit anda   Madu yang boleh anda gunakan untuk ini adalah madu mentah biasa atau manuka dan ini boleh menjadi sangat mudah digunakan. Hanya lakukan yang berikut:

 • Meletakkan sedikit madu pada sawit dan penyebaran anda.
 • Perlahan-lahan meletakkan madu pada parut jerawat dan jerawat anda dan juga pada kulit sekitarnya.
 • Meninggalkan madu pada kulit anda selama kira-kira 30 minit.
 • Basuh madu pada kulit anda dengan air suam.
 • Berapa kali anda perlu melakukan ini dalam seminggu bergantung kepada keterukan jerawat anda.Jika anda mempunyai jerawat ringan, anda boleh berbuat demikian dua kali seminggu tetapi jika anda mempunyai jerawat yang teruk, melakukan ini setiap hari.

 1. kayu manis dan Madu

Kayu manis dan Madu   Anda sudah tahu perkara-perkara yang berbeza yang boleh dilakukan oleh madu untuk kulit anda tetapi kayu manis dapat meningkatkan manfaatnya kerana ini dapat membantu menghilangkan liang-liang dan menghilangkan bakteria yang menyebabkan jerawat muncul pada kulit anda di tempat pertama.

 • Campurkan madu dengan serbuk kayu manis.
 • Memastikan bahawa anda akan bercampur dengan teliti sebelum memohon di kawasan yang terjejas kulit.
 • Biarkan kulit selama kira-kira 15 minit.
 • Bilas dengan air suam.
 • Jika anda mempunyai jerawat yang teruk, anda juga boleh meletakkan ini pada muka anda semalaman dan bilas dengan air suam pada waktu pagi.

 1. Madu dan Gula sebagai Scrub

Madu dan Gula sebagai Scrub   Ada kalanya kulit perlu dikelupas dengan bahan semula jadi yang akan menghilangkan kulit yang berlebihan pada wajah yang mungkin menyebabkan jerawat anda. Campurkan madu dengan gula dan anda akan mendapat ubat yang sangat manis untuk masalah anda.

 • Campuran madu dan gula perang bersama-sama.
 • Pastikan gula masih utuh apabila anda memohon pada kawasan yang terjejas.
 • Urut perlahan-lahan kulit anda selama kira-kira 3 - 4 minit.
 • Bilas selepas itu dengan air suam.
 • Menggunakan scrub ini pada muka anda kira-kira 2 - 3 kali seminggu.

 1. strawberi dan Madu

Strawberi dan Madu Strawberi tidak hanya sedap, mereka juga mengandungi Vitamin C dan anti oksidan lain yang boleh menjadi baik untuk kulit. Jumlah antioksidan yang tinggi dalam stroberi dapat membantu menghalang jerawat jerawat yang bermaksud kulit anda akan menjadi halus dan lebih jelas.

 • Pastikan wajah anda akan menjadi bersih.
 • Tepuk muka anda dengan tuala supaya ia akan menjadi kering sebelum anda boleh meletakkan madu dan strawberi dicampur bersama-sama.
 • Memohon tampal pada kawasan yang terjejas.
 • Biarkan selama hampir setengah jam.
 • Bilas dengan air suam.
 • Jangan lupa untuk meletakkan pelembap selepas kerana anda perlu untuk meninggalkan kulit anda lembut dan lembut.
 • Lakukan ini dua kali seminggu. Anda akan mula melihat perbezaan dalam sebulan.

 1. oatmeal dan Madu Scrub

Oatmeal and Scrub Honey   Seperti yang anda ketahui, oatmeal boleh menjadi scrub yang sangat berkesan untuk kulit. Ia cukup lembut bahawa ia tidak akan merosakkan kulit. Pada masa yang sama, ia boleh membantu mengatasi kulit semasa mengeluarkan minyak berlebihan yang ditinggalkan di atas liang anda.

 • Campurkan oat, madu dan menambah sedikit air suam.
 • Sapukan tampalan di kawasan dengan jerawat.
 • Urut perlahan-lahan kawasan yang terjejas selama kira-kira 5 minit.
 • Selepas mengurut, biarkan kulit selama kira-kira 15 minit.
 • Bilas scrub daripada kulit dengan air suam.Pastikan bahawa air hanya hangat dan tidak panas kerana air panas boleh menjadi buruk bagi mereka yang mempunyai kulit sensitif.
 • Lakukan ini secara kerap sehingga anda mula melihat keputusan.

 1. kunyit dan Madu

Kunyit dan madu   Anda tahu bahawa kunyit datang dengan banyak faedah. Bagi kulit, ia mempunyai ciri-ciri anti radang yang boleh menghilangkan bakteria yang menyebabkan jerawat. Pada masa yang sama, ini boleh membantu menghilangkan ketidakselesaan yang anda rasa akibat jerawat.

 • Letakkan sedikit madu dan campurkan sedikit serbuk kunyit.
 • Meletakkan tampal pada jerawat dan jerawat parut.
 • Meninggalkan pada kulit selama setengah jam.
 • Bilas dengan air suam.
 • Jangan lupa gunakan pelembap untuk menjadikan kulit lembut.
 • Ini perlu dilakukan dengan kerap untuk mendapatkan hasil yang terbaik.

 1. Apple   dan Madu sebagai Mask

Apple dan Madu sebagai Mask   Ia juga boleh menjadi berkesan jika anda akan menggunakan madu dan epal bersama-sama. Apple diketahui mempunyai banyak manfaat untuk badan sehingga mencampurkannya dengan madu akan sangat berkesan dalam menghilangkan jerawat.

 • Campurkan separuh epal. Pastikan anda telah mengeluarkan biji terlebih dahulu.
 • Tambah beberapa sudu madu.
 • Biarkan selama 20 minit.
 • Bilas dengan air.
 • Pastikan untuk melakukan ini sekali seminggu untuk menghilangkan jerawat untuk kebaikan.

Mana-mana kaedah yang dinyatakan di atas boleh menjadi berkesan untuk menghilangkan jerawat. Daripada semua kaedah, yang mana satu kegemaran anda? Jangan ragu untuk berkongsi hasil yang anda terima.