Does"Kalori dalam, kalori keluar"   kehilangan berat badan yang sama? Bolehkah anda menumpahkan pound dengan mengurangkan pengambilan kalori harian anda? Nah, perkara yang lebih rumit daripada itu. Kenyataan ini sangat diminimumkan. Seperti yang saya katakan dalam sayajawatan sebelumnya, mengira kalori hanya satu bahagian kecil persamaan. Ia penting, tetapi tidak penting. Makanan memberi kesan kepada tubuh kita dengan cara yang berbeza. Berapa banyak tenaga yang kita ambil dan berapa banyak tenaga yang kita gunakan. Ini adalah undang-undang fizik yang tidak dapat dipecahkan. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa faktor yang boleh mempengaruhi kesan makanan pada tubuh kita, seperti tekanan, hormon, aktiviti fizikal, intensiti senaman dan banyak lagi.

Kadar metabolik anda boleh berubah bergantung kepada apa yang anda makan. Diet dengan pengambilan kalori yang sama tetapi nisbah makronutrien yang berbeza mempunyai kesan yang berbeza terhadap paras kolesterol dan komposisi badan.Lemak dan protein digunakan untuk membina struktur fizikal dalam badan, manakala karbohidrat digunakan sebagai sumber tenaga dan boleh diubah menjadi lemak. Di bawah keadaan tertentu, protein boleh digunakan untuk tenaga juga.Mengira kalori adalah penting, tetapi ada faktor lain daripada perkara yang lebih penting. Keratan karbohidrat semasa meningkatkan protein dan lemak akan menyebabkan pengurangan berat badan dan kalori.

Bagaimana Tepat Adakah Kalori Dalam Model Kalori Vs Daripada?

Kajian terkini mencadangkan bahawa tubuh manusia sebenarnya mengambil 25% lebih kurang kalori daripada makanan. "Kalori dalam, kalori keluar"   bukan mitos, tetapi ia tidak tepat seperti kebanyakan orang berfikir. Mari kita anggap kenyataan ini betul. Ini bermakna bahawa ia benar-benar tidak penting jika kita mendapat kalori dari makanan ringan dan pencuci mulut, atau dari daging dan sayuran tanpa lemak. Faktor yang paling penting dalam persamaan bukanlah jumlah kalori yang ditelan tetapi sumbernya. Untuk orang lain, jenis makanan yang kita makan mempengaruhi komposisi tubuh kita.

Malah makan lebih 40 kalori setiap hari boleh membuat anda mendapat lebih dari empat paun setahun. Menurut pakar kesihatan, jumlah kalori pada label makanan mungkin tidak tepat sehingga 25 peratus. Selain itu, beberapa kalori diserap lebih cepat daripada yang lain. Sebagai contoh, tepung putih hampir sepenuhnya dicerna, sementara hanya 70 peratus tepung keseluruhan sepenuhnya dicerna. Oleh kerana kebanyakan makanan yang diproses dibuat dengan tepung putih, kalori yang mereka masukkan akan diserap sepenuhnya oleh tubuh anda. Sekiranya anda tidak membakar kalori tersebut, ia akan disimpan sebagai lemak.

Model Kalori Dalam / Kalori Daripada Adakah Cacat

Sekiranya anda ingin menurunkan berat badan, lebih baik memikirkan diet anda dari segi makronutrien, bukan mengira kalori.Kerugian lemak tidak dapat dikurangkan kepada"Kalori dalam, kalori keluar"   model keseimbangan tenaga. Orang ramai cenderung untuk mengimbangi perubahan dalam kedua-dua aktiviti fizikal dan pengambilan makanan. Atlet, pembina badan dan individu yang aktif boleh mengambil lebih banyak kalori tanpa mendapat keseimbangan tenaga positif. Jangan lupa bahawa ia memerlukan tenaga untuk menyimpan tenaga.   Makronutrien dalam makanan anda akan memberi kesan kepada berapa banyak kalori dibakar dalam menukarkan makanan ke sumber tenaga yang boleh disimpan.

Satu lagi perkara yang perlu dipertimbangkan ialahkesan terma makanan (TEF). Mari kita ambil dua orang yang berbeza. Satu makan diet yang terdiri daripada 150 gram karbohidrat sehari, 80 gram protein, dan 50 gram lemak. Yang lain menggunakan 150 gram protein sehari, 80 gram karbohidrat, dan 50 gram lemak. Kedua-dua orang menggunakan jumlah kalori yang sama setiap hari. Namun, diet protein tinggi mencetuskan kadar termik yang lebih tinggi. Oleh itu, orang yang makan 150 gram protein sehari akan menurunkan berat badan lebih cepat (pada jangka masa panjang) daripada yang lain. Tubuhnya menggunakan lebih banyak tenaga untuk mencerna protein yang akan digunakan untuk mencerna karbohidrat.

Faktor Yang Mempengaruhi Perbelanjaan Tenaga

Bagaimana dengan kalori yang dibakar? Sangat sukar untuk menentukan berapa banyak kalori yang kita makan ketika mengangkat berat, melakukan kardio, berjalan, atau bergerak di sekitar rumah. Latihan yang berbeza mempengaruhi tubuh kita dengan cara yang berbeza, dan mempunyai kesan yang berbeza pada tahap hormon kita. Latihan berat dan senaman intensiti tinggi akan mencetuskan tindak balas hormon yang lebih besar daripada berjalan di taman.

Beberapa faktor luaran boleh menjejaskan cara kita membakar tenaga. Tekanan, merokok, ubat-ubatan, penggunaan alkohol, genetik, menopaus, penyakit, tidur, dan masalah berat badan sebelum ini mempengaruhi cara kami menggunakan bahan bakar (kalori). Intinya ialah:   jika anda mahu melancarkan metabolisma dan mengurangkan berat badan, lihat nisbah macronutrien anda.   Makan makanan yang sihat, tidak diproses dan senaman dengan tinggi. Mempunyai sekurang-kurangnya lima hidangan kecil yang kaya dengan protein berkualiti, karbohidrat kompleks, dan lemak yang baik.

Kredit imej:joephotostudio