Rasa seperti perut anda sedang membakar bukan sesuatu yang anda akan bercanda. Anda akan merasa sakit, anda akan berasa tidak selesa semasa ia berlaku tetapi anda tidak tahu apa yang anda akan lakukan untuk itu supaya rasa sakit itu akan berhenti. Di dunia yang kita hidup sekarang, rasa sakit yang membakar dalam perut sudah cukup biasa. Ini kerana terdapat pelbagai sebab mengapa orang mula merasa sakit.

Perut adalah organ yang terletak dalam rongga abdomen.Ini adalah J - berbentuk dan ia akan dapat memegang makanan yang dalam kita mengambil dan pada masa yang sama, mula mencerna makanan supaya nutrien makanan akan digunakan oleh badan untuk tujuan yang berbeza.

Membakar Sakit di Perut

Punca dan Rawatan Penyakit Membakar di Perut

Terdapat banyak kemungkinan keadaan yang boleh menyumbang kepada kesakitan yang boleh dirasakan oleh orang-orang di perut mereka. Sekiranya anda mengalami kesakitan perut, anda perlu melihat sejarah perubatan keluarga anda untuk mengetahui tentang apa yang anda alami. Sesetengah keadaan turun-temurun jadi jika seseorang dari keluarga anda telah mengalami kesakitan yang sama sebelum ini, ini mungkin sebabnya anda juga menderita sekarang.

 1. gastritis

Ini adalah salah satu sebab yang paling kerap kenapa anda berasa kesakitan di perut anda. Ini berlaku apabila lapisan perut anda menjadi radang dan ia menjadi terdedah kepada asid yang boleh menyebabkan ia berasa jengkel. Jenis kesakitan yang orang akan rasakan apabila mereka mempunyai keadaan ini mungkin berbeza-beza. Ada yang mungkin tidak merasa terlalu sakit tetapi ada juga yang tidak dapat berfungsi kerana itu. Ada beberapa gejala yang perlu anda hadapi seperti mual, kembung dan senak. Pergi ke doktor segera akan membantu dalam mendiagnosis keadaan anda.

Untuk merawat keadaan ini, ada keperluan untuk mendapatkan sampel tisu terlebih dahulu untuk memastikan bahawa ia adalah gastritis yang anda alami. Gejala-gejala yang anda alami mungkin sama dengan keadaan perut yang lain, jadi ada keperluan untuk memastikannya terlebih dahulu. Ubat-ubatan mungkin diperlukan untuk menghilangkan keradangan dan membiarkan perut kembali normal.

 1. Intoleransi Makanan

Intoleransi Makanan

Jika kesakitan yang membakar di dalam perut anda dirasai selepas anda makan sesuatu, kemungkinan penyebab kesakitan yang membara adalah makanan. Anda akan tahu jika anda mengalami intoleransi makanan jika rasa sakit yang anda perasan akan naik ke dada dan abdomen atas. Jika anda juga mengalami cirit-birit dan anda merasakan keperluan untuk muntah, anda tahu bahawa tubuh anda tidak boleh bertolak ansur dengan makanan yang baru dimakan.

Untuk merawat keadaan ini, anda disyorkan untuk mengambil nota semua produk makanan yang anda tidak boleh bertolak ansur. Jika anda alah kepada kacang-kacangan, ingat bahawa anda boleh mengelakkan makan makanan lagi. Anda harus lebih menyedari makanan yang anda memesan dari restoran juga dan spesifik tentang apa yang anda pesan untuk memastikan.

 1. Tekanan emosi

Kehidupan tidak akan selalu menjadi pelayaran yang lancar. Akan ada masa apabila anda akan menghadapi beberapa masalah yang anda tidak dapat mengawal lagi. Apabila anda menjadi terlalu tertekan, anda akan melambatkan pencernaan makanan yang anda makan. Apabila ini berlaku, anda mungkin dibiarkan dengan terlalu banyak asid perut yang anda tidak tahu apa yang perlu dilakukan lagi. Ingat bahawa apabila anda mempunyai terlalu banyak asid perut, anda akan meningkatkan peluang untuk mengalami refluks dan ini boleh menyebabkan sensasi membakar di kawasan perut.

Dalam usaha untuk merawat jenis ini keadaan, anda mungkin perlu mengambil ubat-ubatan yang akan membuat anda berasa lebih baik.Anda juga perlu bergantung kepada masa untuk berasa lebih baik.Anda akan merasa buruk untuk beberapa waktu dan anda mungkin merasa lebih emosi tertekan daripada biasa tetapi selagi anda akan mula berasa baik tentang kehidupan secara amnya, anda tahu bahawa perkara yang akan berubah untuk anda.

 1. Intoleransi Laktosa

Intoleransi Laktosa

Terdapat beberapa orang yang tidak bertoleransi laktosa. Ini bermakna bahawa mayat mereka tidak dapat mencerna produk makanan yang mengandungi sebarang bentuk tenusu. Walaupun anda cuba menghindari minum susu atau apa-apa yang mengandungi tenusu, anda mungkin tidak menyedarinya jika anda memakannya dari sebuah restoran atau di tempat lain. Laktosa menyebabkan sensasi terbakar kerana ia boleh menyekat pencernaan anda. Ramai orang boleh membangunkan keadaan ini pada satu ketika dalam kehidupan mereka.

Untuk merawat keadaan ini, anda perlu membiarkan laktosa lulus dari sistem anda. Pada masa yang anda ada, anda akan mula berasa lebih baik dan sensasi terbakar di perut anda akan berhenti. Cegah ini berlaku sekali lagi dengan memeriksa label produk makanan yang akan anda letakkan di perut anda. Anda juga boleh meminta bahan makanan yang anda pesan dari restoran sebelum membuat keputusan mengenai apa yang akan anda makan.

 1. GERD (Gastroesophageal Reflux Disease)

Ini juga dikenali sebagai masalah pencernaan yang kronik dan sesetengah orang tidak menyedari bahawa mereka mungkin mungkin kerana mereka terbiasa dengannya dan mereka telah belajar untuk hidup dengannya. Mengalami refluks asid yang selalu kerap tidak normal. Ini boleh berlaku apabila badan tidak dapat memecahkan produk makanan yang anda makan. Terdapat beberapa perkara yang boleh meningkatkan risiko anda mengalami keadaan ini seperti berikut:

 • Kehamilan
 • BMI yang tinggi
 • Makan Makanan Pedas

Untuk merawat keadaan ini, doktor anda mungkin mengesyorkan beberapa ubat yang akan membantu tubuh anda mencerna jenis makanan yang lebih baik. Pada masa yang sama, anda perlu mengelak daripada makan makanan pedas yang badan akan mendapati lebih sukar untuk dicerna. Anda juga harus mengelakkan makan produk makanan yang mengandungi tomato untuk mengurangkan risiko anda untuk membangunkan keadaan ini.

 1. Usus buntu

Usus buntu

Ini sebenarnya adalah masalah yang serius yang dialami oleh sesetengah orang tetapi kerana gejala-gejala ini sangat serupa dengan masalah perut biasa, gejala-gejala tidak diendahkan. Anda akan tahu jika anda mengalami apendisitis jika sakit merebak dari butang perut anda.

Dalam usaha untuk merawat keadaan ini, anda perlu untuk mendapatkan diri anda diperiksa oleh doktor dengan segera untuk memastikan bahawa ini adalah penyakit yang menyebabkan anda untuk mengalami beberapa masalah perut . Ia bergantung kepada bagaimana apendiksitis yang canggih atau akut adalah tetapi cara yang paling jelas untuk menyingkirkan keadaan ini adalah melalui pembedahan. Ini perlu dilakukan dengan segera kerana jika lampiran pecah, ia boleh membawa maut.

 1. Perut Ulcer

Jangkitan bakteria adalah salah satu punca utama sensasi terbakar dalam perut. Ada kalanya ulser perut terbentuk kerana bakteria atau mungkin juga kerana anda telah menggunakan terlalu banyak ubat penahan sakit dan ubat-ubatan lain untuk menghilangkan rasa sakit. Sesetengah orang mengatakan bahawa terlalu banyak tekanan boleh menyebabkan ulser perut tetapi ini tidak benar. Tekanan emosi boleh menyebabkan sakit pembakaran di perut tetapi mereka tidak boleh menyebabkan ulser.

Dalam usaha untuk merawat ulser perut, anda perlu membuat perubahan gaya hidup yang lengkap.Jika anda tidak memberi perhatian kepada makanan yang anda sedang makan sebelum ini, anda tahu bahawa sekarang adalah masa untuk anda untuk membuat beberapa perubahan yang akan meningkatkan kesihatan anda menjadi lebih baik.Anda mungkin perlu menjalani rawatan perubatan bergantung kepada apa yang doktor anda akan berkata.

 1. Stones buah pinggang

Stones buah pinggang

Jika anda mula merasakan kesakitan yang nampaknya bermula dari bawah hujan, ini mungkin disebabkan oleh masalah dengan buah pinggang anda. Batu ginjal berlaku apabila kalsium mula berkembang di beberapa bahagian sistem penghadaman terutamanya di buah pinggang dan tinggal di sana. Walaupun sesetengah batu ginjal kecil diluluskan oleh badan, beberapa batu ginjal mungkin menjadi lebih besar dan boleh menyebabkan beberapa masalah. Anda akan tahu jika anda menderita batu ginjal jika anda sering kencing dan jika anda juga mengalami loya dan demam.

Untuk menghilangkanbatu karang anda mungkin perlu menjalani pembedahan terutamanya jika batu tidak boleh dicairkan lagi oleh ubat-ubatan. Berapa lama operasi anda akan bergantung kepada berapa serius keadaan anda.

Sebab-sebab yang disebutkan di atas hanyalah beberapa sebab yang mungkin menyebabkan anda berasa kesakitan di perut anda. Anda juga perlu mengekalkan diet yang sihat. Anda perlu makan produk makanan kaya serat juga supaya anda dapat meningkatkan pencernaan anda. Elakkan makanan yang diproses kerana makanan ini mungkin lebih sukar dicerna oleh badan. Akhir sekali, elakkan makan berlebihan kerana tiada apa yang baik akan keluar daripadanya.