Adakah anda mengalami sakit tekak (strep tekak) sekarang?Jika anda telah mengalami lebih daripada sekali dalam hidup anda, anda hanya tahu bagaimana tidak selesa dan jengkel ia boleh membuat anda rasa.Terdapat pelbagai masa tahun apabila anda lebih cenderung untuk mendapatkan itu tetapi bukan hanya membiarkan ia menjadi dan menunggu ia reda dan hilang, anda boleh menggunakan minyak pati untuk membantu anda berasa lebih baik.

Sebelum kita membincangkan bagaimana minyak penting boleh membantu membuat tekak anda berasa lebih baik, mari kita mulakan dahulu sebab-sebab mengapa anda mendapat sakit tekak di tempat pertama.

Punca sakit tekak atau Strep Tekak

Minyak Essential untuk Tekak Sore

 • Jangkitan virus - Terdapat kemungkinan bahawa anda telah benar-benar ditangkap sesuatu daripada seseorang yang sudah mempunyai sebarang jangkitan virus.
 • Jangkitan bakteria - Terdapat juga kemungkinan bahawa salah satu sebab utama mengapa anda mempunyai sakit tekak juga dikenali sebagai strep tekak adalah disebabkan oleh bakteria.Menggunakan antibiotik boleh membantu menyingkirkan ini tetapi minyak pati boleh berkesan juga.
 • bersorak - Jika anda telah bersorak untuk tanpa henti pasukan kegemaran anda di mana-mana sukan yang telah anda pilih, ada kemungkinan bahawa anda akan mendapat sakit tekak kerana itu pada hari berikutnya kerana tekak anda telah menjadi tercalar dan mentah.
 • Alergi - Jika anda telah mendapat terkena sesuatu yang menyebabkan anda alahan , Terdapat kemungkinan besar bahawa anda akan membangunkan sakit tekak kerana bersin tanpa henti dan gejala-gejala lain yang berkaitan dengan mempunyai reaksi alergi.
 • Penyakit lain - Terdapat kemungkinan bahawa anda juga mungkin mempunyai sakit tekak disebabkan penyakit lain yang mempunyai kesan ke atas tekak anda.

Ia sentiasa membantu untuk mengetahui punca utama sakit tekak anda kerana selepas anda memikirkannya, itulah apabila anda boleh mula berfokus pada penawarnya. Terdapat pelbagai cara yang boleh sembuh dari sakit tekak. Sebagai contoh, anda boleh memilih untuk pergi ke doktor supaya anda akan didiagnosis segera dan penyebab sakit tekak anda akan menjadi jelas.

Anda juga boleh menggunakan beberapa rawatan rumah supaya anda tidak perlu terlalu bergantung kepada ubat-ubatan.Akhir sekali, anda juga boleh menggunakan minyak pati  dan itulah yang akan kita bincangkan sekarang.

Pada ketika ini, anda mungkin tertanya-tanya apa yang minyak pati adalah.Ini adalah jenis minyak yang telah diperoleh daripada objek.Biasanya ia berasal dari tumbuhan.Minyak pati yang dinamakan berdasarkan tumbuh-tumbuhan di mana mereka telah mendapat dari.minyak pati boleh digunakan untuk pelbagai perkara.Ada yang digunakan untuk membantu mengubati pelbagai keadaan dan penyakit tetapi kami kini akan membincangkan pati  yang boleh anda gunakan untuk membantu menghilangkan sakit tekak anda:

Minyak Essential terbaik Tekak Sore atau Strep Tekak

Minyak Essential untuk Penjagaan Kulit

 1. Lavender Oil Essential

Jenis minyak ini mempunyai banyak ciri antibakteria dan antiviral. Ini adalah jenis minyak yang paling baik digunakan jika anda mengalami sakit tekak yang disebabkan oleh jangkitan virus dan bakteria. Jenis minyak ini berfungsi dengan baik dalam mengubati jangkitan tekak kecil sehingga penting untuk menggunakan minyak esensial ini dengan segera pada permulaan tekak sakit.

 • Tambah minyak lavender untuk secawan air suam.
 • Berkumur berhampiran pangkal tekak selama kira-kira satu atau dua minit.
 • Meludah keluar penyelesaian minyak air dan lavender.Jangan ingat untuk tidak minum dalam kerana ini boleh menyebarkan virus dan bakteria ke bahagian-bahagian badan yang lain.
 1. Peppermint Oil Essential

Pati minyak  biasanya merupakan kegemaran ramai orang kerana bau mintynya. Orang ramai tidak boleh membantu tetapi berasa lega apabila mereka mencuba. Selain daripada fakta bahawa jenis minyak ini boleh sangat membantu dalam pencernaan, ia juga diketahui sangat membantu dalam memastikan bahawa sakit tekak anda akan mula berkurang selepas beberapa waktu.

 • Gosok setitik minyak penting pada dahi, kuil, leher, dada dan belakang.
 • Pastikan bahawa anda juga akan mengurut dalam proses kerana ini adalah kawasan yang biasanya ditimpa kesusahan apabila anda mempunyai sakit tekak.
 • Anda juga boleh meletakkan setitik minyak pati peppermint pada lidah anda. Ini akan membantu anda melegakan sakit tekak anda.
 • Ada sesetengah orang yang menggunakan minyak semprotan minyak peppermint di dalam beg mereka supaya mereka boleh menyemburkannya pada lidah mereka setiap kali.
 1. Thyme Essential Oil

Sebab utama mengapa thyme diketahui amat berkesan dalam menghilangkan sakit tekak adalah kerana sifat-sifat anti-fiturnya bakteria.Kebanyakan masa, ia juga adalah jenis minyak yang syarikat meletakkan dalam beberapa produk mereka.Ini bertujuan untuk membunuh bakteria.

 • Sediakan setitik minyak pati thyme pada leher.
 • Urut perlahan-lahan supaya minyak pati akan diselitkan oleh kulit.
 • Kesan akan mula berlaku selepas itu.

Pada asasnya, hampir mana-mana jenis minyak pati boleh memberi kesan besar pada sakit tekak.

Top 10 Minyak Essential untuk Penjagaan Kulit

20 Perkara Yang Hanya Splendid Boleh Anda Lakukan dengan Minyak Kelapa

26 Kebaikan dan Kegunaan Almond Minyak untuk Kesihatan Anda

Berikut adalah cara-cara lain yang mana anda boleh membantu menghilangkan sakit tekak:

Sakit tekak

 1. Penyebaran

Ada kemungkinan bahawa anda perlu meletakkan minyak penting untuk udara yang anda akan meresap sehingga anda boleh bernafas dengan lebih baik dan anda dapat menyingkirkan lendir. Apabila anda menyingkirkan lendir, ada kemungkinan bahawa sakit tekak anda akan sembuh lebih cepat daripada yang anda jangkakan sebelum ini. Pastikan anda melakukan ini sebelum tidur pada waktu malam kerana ini pasti dapat membantu anda tidur dengan lebih baik.

 1. Mandi

Sekiranya anda takut untuk meletakkan minyak esensial secara langsung pada kulit anda kerana anda mengalami pengalaman buruk di masa lalu di mana anda mengalami alergi atau anda tidak mahu mengambil kesempatan, anda boleh meletakkan minyak esensial di atas air mandi anda. Cara yang baik untuk melakukan ini adalah dengan mencampurkan pelbagai jenis minyak pati pada air mandi anda. Ini akan mencairkan kekuatan minyak penting pada waktu yang paling cepat.

 1. Inhale

Jika anda memerlukan bantuan segera untuk sakit tekak bahawa anda akan merasa langsung di tekak anda, anda boleh memilih untuk menyedut minyak pati.Pada asasnya, apa yang anda perlu lakukan adalah tempat beberapa titik minyak pati pilihan anda pada tapak tangan anda.Strap ia lebih hidung anda dan mula bernafas.

16 Cara Terbaik untuk menghilangkan sakit tekak

15 Cara semulajadi untuk menghilangkan tonsil Stones secara kekal

Sekiranya anda menggunakan minyak pati minty, ada kemungkinan besar anda akan merasakan perasaan minty terus dari hidung anda ke kerongkong anda. Ini akan memberi anda segerapelepasan daripada kesakitan  yang anda rasa sekarang.

Ingat bahawa kesan minyak penting boleh berubah dari satu orang ke satu sama lain. Mungkin ada orang yang merasa pelepasan segera dengan beberapa jenis minyak esensial tetapi ini tidak akan berlaku untuk orang lain. Terdapat juga beberapa yang mungkin lebih baik dengan melakukan remedi rumah lain dan bukannya minyak penting. Dapatkan tahu apa yang paling sesuai untuk anda supaya anda dapat menyingkirkan sakit tekak pada waktu yang paling cepat.