Bagaimana untuk menghilangkan psoriasis di rumah? Ada banyak orang yang mengalami psoriasis yang tidak menyedari betapa mereka boleh menyingkirkan keadaan mereka. Psoriasis adalah gangguan imun auto dan pada masa ini, tiada ubat untuk keadaan ini. Terdapat beberapa rawatan yang dilakukan di hospital untuk memperbaiki keadaan tetapi mereka yang mengalami masalah itu perlu menjalani kehidupan sepanjang hidup mereka. Terdapat beberapa orang yang mengalami psoriasis yang sedang berusaha mendapatkan bantuan daripada keadaan mereka, jadi selain dari pergi ke doktor secara teratur supaya mereka dapat mendapatkan bantuan yang mereka cari, mereka juga memastikan mereka dapat mencari lebih banyak maklumat secara online supaya mereka boleh menyingkirkan beberapa isu ketika mereka berada di rumah. Terdapat beberapa remedi rumah yang boleh anda lakukan untuk menghilangkan Psoriasis anda seperti berikut:

Bagaimana Untuk Dapatkan Rid Of Psoriasis Fast
Bagaimana Untuk Dapatkan menghilangkan Psoriasis Fast (Google Images)

How To Dapatkan menghilangkan Psoriasis At Home

 1. Minyak ikan

  Anda perlu tahu bahawa minyak ikan sangat berkesan untuk menghilangkan keradangan yang mungkin dibawa oleh Psoriasis. Sekiranya anda ingin mendapatkan minyak ikan yang mencukupi, maka anda perlu memasukkan lebih banyak ikan dalam diet anda. Pada masa yang sama, anda juga mungkin ingin mencari suplemen minyak ikan yang dapat memberi anda jumlah minyak ikan yang anda perlukan. Ingat bahawa anda tidak disyorkan mengambil minyak ikan apabila anda mengambil penipisan darah kerana ini mungkin bermasalah apabila anda memperoleh apa-apa luka.


 1. humidifier

humidifier
Humidifier (Google Images)
  Anda perlu ingat bahawa untuk mengurangkan kekeringan pada kulit anda, anda perlu membuat kulit anda sangat lembap. Sekiranya anda tidak tinggal di tempat yang sentiasa lembap atau lembap, anda mungkin perlu menggunakan humidifier. Pada masa yang sama, anda juga boleh menggunakan beberapa pelembap yang boleh membantu memperbaiki keadaan kulit anda. Menjaga persekitaran yang lembap akan memastikan bahawa kulit anda akan tetap lentur.
 1. Urut

  Adakah anda tahu bahawa ketika anda tertekan, anda mungkin akan merasakan gejala psoriasis lebih? Anda tidak mahu mengalami semua gejala buruk jadi apa yang anda boleh lakukan adalah untuk melegakan tekanan anda. Anda boleh mendapat urut dari orang yang dikasihi atau anda boleh mendapatkan perkhidmatan urut profesional supaya anda dapat menyingkirkan rasa sakit kronik yang mungkin dikaitkan dengan keadaan anda. Ingat bahawa anda harus berasa santai dan mengelakkan sebarang minyak yang mungkin merengsakan kulit anda.


 1. Shark Cartilage

Nampaknya terdapat banyak orang yang melihat kesan baik rawan rawan yu pada waktu sekarang. Terdapat beberapa orang yang tidak pasti lagi tentang apa yang boleh dilakukan rawan yu tetapi sejauh ini, tulang rawan yu diketahui mempromosikan penurunan berat badan dan pada masa yang sama, melegakan gejala Psoriasis. Terdapat beberapa orang yang berfikir bahawa tulang rawan yu berkesan tetapi ada yang ingin mengelakkannya kerana ia mahal. Orang yang menghidap diabetes juga perlu mengelakkan ini kerana ini mungkin mempunyai kesan buruk terhadap keadaan mereka.


 1. Mandi Lukewarm

Mandi Lukewarm
Mandi Lukewarm (Imej Google)
  Terdapat beberapa orang psoriasis yang ingin mengelakkan diri daripada mandi kerana mereka merasakan bahawa mandi meningkatkan rasa tidak selesa yang mereka rasa tetapi jika anda ingin mandi tanpa masalah, anda boleh merendam air hangat bercampur dengan garam Epsom dan minyak zaitun . Anda boleh memastikan bahawa anda akan menyingkirkan gatal-gatal dan skala yang mungkin anda dapati kerana keadaan anda. Jangan lupa untuk melembapkan selepas mandi sebelum anda berasa selesa.
 1. Ikuti Anda Skin Moist

  Anda perlu ingat bahawa dengan psoriasis, selalu ada kemungkinan besar bahawa anda akan mengalami beberapa keadaan ketika kulit anda terlalu kering. Anda boleh mengekalkan kelembapan kulit anda dengan memastikan anda mempunyai jeli petroleum. Sekiranya anda tidak mempunyai jeli petroleum, anda juga boleh memilih untuk menggunakan minyak zaitun. Adalah bijak jika anda tidak akan keluar ketika panas kerana saat anda berpeluh, anda akan mula merasa gatal. Jika anda prihatin tentang masalah kulit yang mungkin anda miliki kerana psoriasis, bungkus kulit anda dengan pembalut sebelum tidur. Ia akan memperbaiki keadaan kulit anda.


 1. Berpegang kepada rutin

  Anda perlu ingat bahawa merawat psoriasis di rumah adalah sesuatu yang perlu dilakukan dengan baik. Jika anda disyorkan oleh doktor anda untuk meletakkan krim psoriasis dan salap pada beberapa bahagian kulit anda dengan cara yang sama, ikuti rutinnya. Ini akan membuat banyak perubahan dengan perkara-perkara yang perlu anda lakukan.


 1. Mempunyai Beberapa Pendedahan Matahari

  Memang benar bahawa anda tidak perlu berpeluh kerana jika anda melakukannya, psoriasis anda akan menjadi lebih teruk lagi tetapi anda disyorkan untuk menjadi sedikit terdedah kepada cahaya matahari terutama pada waktu pagi, jangan lupa bahawa anda perlu mengembang di blok matahari sebelum kulit anda terdedah kepada sinaran matahari. Juga, anda perlu meletakkan had pada jumlah matahari yang anda akan dapat. Adalah disyorkan bahawa anda hanya akan terdedah kepada sinar matahari selama kira-kira 20 minit 3x seminggu.


 1. Lidah Buaya

Lidah Buaya
Aloe Vera (Imej Google)
Sekiranya anda ingin ubat semula jadi untuk psoriasis yang pasti anda boleh gunakan di rumah, Aloe Vera adalah pilihan yang baik. Perkara yang hebat tentang ini ialah ia boleh digunakan pada mana-mana bahagian kulit dan pada masa yang sama, ia boleh diletakkan pada kulit kepala juga kerana ia juga baik untuk rambut. Anda boleh memohon gel Aloe Vera ke kawasan yang terkena kulit anda sehingga tiga kali sehari. Jika sekiranya anda tidak mempunyai tumbuhan Aloe Vera sebenar, anda boleh menggunakan krim dan gel lain yang mungkin mengandungi banyak Aloe Vera.
 1. Oat

  Jika anda menginginkan sesuatu yang secara semula jadi boleh menenangkan kulit anda, anda boleh bergantung kepada oat untuk memberi anda apa yang anda cari. Walaupun tidak ada penyelidikan saintifik yang menyatakan bahawa oat benar-benar boleh membantu dalam menyingkirkan masalah yang dibawa oleh psoriasis, mereka yang telah mencubanya mengatakan bahawa mereka menggunakan pasta oat atau mereka meletakkan oat di dalam air mandi mereka untuk mengurangkan kemerahan dan kerengsaan.


 1. Kunyit

  Ini adalah satu ramuan yang semakin popular di seluruh dunia mungkin kerana ia diketahui berkesan dalam penyembuhan atau melegakan gejala keadaan yang berbeza. Kunyit dikenali sebagai anti radang. Ia juga mempunyai beberapa ciri anti oksidan yang boleh membantu melegakan keradangan kulit yang dibawa oleh keadaan tersebut. Anda boleh mengambil kunyit sebagai sejenis teh atau anda juga boleh mengambilnya dalam bentuk tambahan atau pil.


 1. Apple Cider Vinegar

Apple Cider Vinegar
Cuka Cider Apple (Imej Google)
  Tiada senarai ubat rumah mungkin akan lengkap tanpa kemasukan cuka sari apel. Ini telah digunakan oleh orang untuk jangka masa yang lama sebagai pembasmi kuman yang bermaksud ia juga boleh berkesan dalam merawat psoriasis. Apabila meletakkan cuka sari ape di bahagian-bahagian kulit yang terjejas, ada keperluan untuk mencairkannya pada waktu untuk mengurangkan sensasi terbakar yang mungkin diberikan oleh cuka sari ape. Ini juga boleh digunakan untuk kulit kepala jika anda mempunyai psoriasis di kawasan kulit kepala anda. Perkara lain yang perlu Adakah Selain dari perkara-perkara yang disebutkan di atas, berikut adalah perkara lain yang boleh anda lakukan untuk mengurangkan kemungkinan merasakan gejala-gejala yang dibawa oleh keadaan:
 1. Elakkan merokok

  Walaupun merokok diketahui membuat keadaan kesihatan menjadi lebih teruk, anda mungkin tidak sedar pada mulanya bahawa psoriasis adalah salah satu daripada keadaan yang akan banyak dipengaruhi oleh merokok. Lebih baik jika anda menghindari merokok kerana ini boleh menjadikan kulit anda lebih kering daripada biasa.


 1. Cuba untuk mengelakkan minum

Terdapat beberapa orang yang mengalami psoriasis dengan lebih banyak kerana mereka minum. Sekiranya anda tidak dapat mengelakkan minum, anda hanya dibenarkan sehingga dua gelas minuman beralkohol setiap hari. Ia mungkin kurang untuk wanita.


 1. Pastikan anda memberi perhatian kepada diet anda

  Mungkin sekarang adalah masa untuk anda mempertimbangkan untuk melakukan beberapa perubahan pada diet anda. Sudah tentu, tidak ada produk makanan yang tiba-tiba boleh membuat psoriasis hilang tetapi ada beberapa yang dapat membantu mengurangkan jumlah luka yang mungkin ada pada kulit anda pada masa sekarang. Terdapat pelbagai perkara yang boleh anda lakukan agar anda dapat memerangi psoriasis dengan berkesan di rumah. Pastikan anda lebih mengetahui tentang perkara yang perlu anda lakukan dan jika anda berasa keliru, maka hubungi doktor anda dengan segera supaya anda boleh mendapatkan bantuan yang anda perlukan.