Tia tetingkap anabolik dan fakta lain mengenai masa nutrien telah tertakluk kepada penyelidikan yang luas. Adakah perkara seperti tetingkap anabolik? Apa yang perlu dimakan selepas bekerja untuk memaksimumkan pertumbuhan otot? Adakah anda benar-benar memerlukan gula pasca latihan untuk menambah tahap glikogen? Sesetengah pakar mendakwa bahawa makanan yang anda makan selepas senaman menyumbang kepada pertumbuhan otot dan membaiki lebih banyak daripada makanan lain. Lain-lain mendakwa bahawa karbohidrat selepas latihan tidak diperlukan. Jadi apa yang sebenarnya? Adakah tetingkap anabolik hanya mitos? Mari kita dapatkan fakta yang lurus sekali.

Apa itu Tingkap Anabolik?

Tingkap metabolik, yang biasanya dirujuk sebagai tingkap anabolik, menerangkan latihan 30-45 minit pertama yang mana anda boleh memaksimumkan pertumbuhan otot dan mengurangkan katabolisme melalui makanan atau makanan tambahan. Dalam erti kata lain, nutrien yang anda ambil selepas senaman boleh mengalihkan badan anda dari keadaan katabolik kepada anabolik.

Seperti yang anda ketahui, otot sebenarnya"Air mata"  apabila anda bersenam dan kemudian beransur-ansur pulih dan berkembang apabila anda berehat. Mengambil nisbah zat-zat yang sesuai selepas bersenam adalah penting untuk pertumbuhan dan pembaikan otot.Tempoh ini dianggap sebagai bahagian paling penting dalam pemakanan nutrien.

Berapa Lama Adakah Window Anabolik Terakhir?

Kebanyakan pakar kesihatan bersetuju bahawa tetingkap anabolik berlangsung selama 30 hingga 45 minit. Ada yang mengatakan bahawa ia mula ditutup dalam beberapa minit dari akhir senaman anda. Kajian baru-baru ini menunjukkan bahawa tetingkap metabolik lebih lama yang kami fikir dan dapat bertahan hingga 24 jam. Keseimbangan asid amino dan sintesis protein didapati sama pada 3 jam dan 24 jam selepas senaman.

Ia telah menunjukkan bahawa sintesis protein puncak kira-kira 24 jam selepas bekerja, sebab itu lebih penting lagi untuk memastikan pengambilan protein anda tinggi pada hari-hari tertentu.

Terdapat banyak kontroversirsy masa pemakanan nutrien. Kebanyakan pembina badan dan atlet mempunyai goncang protein dalam masa 30-45 minit dari senaman mereka, diikuti dengan makan 90-120 minit kemudian. Sesetengah lebih suka penambahan berat badan atau menambah dextrose kepada goncang protein mereka. Tanya jurulatih peribadi tentang apa yang hendak dimakan selepas bekerja dan dia akan mengesyorkan pendekatan yang sama. Perkara terbaik yang boleh anda lakukan adalah untuk mencuba danlihat apa yang paling sesuai untuk anda.
Mendapatkan Fakta Lurus

Saya tidak mengatakan bahawa tetingkap anabolik adalah mitos. Lagipun, pembina badan telah menggunakan pendekatan ini selama beberapa dekad. Apa yang saya mahu adalah untuk mendapatkan fakta-fakta yang lurus dan biarkan anda membuat keputusan sama ada tetingkap anabolik itu benar atau tidak.

Jika anda mempunyai hidangan pra-latihan, makanan yang anda makan masih dicerna dan melepaskan nutrien ke dalam badan anda. Walaupun anda tidak mempunyai goncang protein atau karbohidrat mudah serta-merta selepas bersenam, anda masih memaksimumkan pemulihan otot.

Bagi mereka yang mengangkat berat dalam keadaan berpuasa, pengambilan nutrien pasca latihan adalah sangat kritikal.

Menurut teori tingkap anabolik, pengambilan nutrien yang mencukupi selepas senaman membantu membina semula tisu otot yang rosak dan memulihkan tahap glikogen. Ia juga meningkatkan prestasi fizikal dan meningkatkan komposisi badan.Dalam keadaan berpuasa, kerosakan protein otot meningkat pada 195 minit selepas latihan kekuatan.Oleh itu, masuk akal untuk mempunyai goncangan protein atau senaman post-gain.

Gabungan protein dan karbohidrat akan meningkatkan paras insulin anda lebih tinggi daripada karbohidrat sahaja.

Dengan itu dikatakan, kepentingan dan juga kewujudan tetingkap anabolik adalah dipersoalkan. Manfaat yang berpotensi untuk pertumbuhan dan pembaikan otot hanya boleh diguna pakai jika tiada hidangan pra-latihan atau nutrien yang telah dimakan sebelumnya.

Beli Satu BSN 2.91lb Syntha-6, Dapatkan Satu Untuk Percuma di Bodybuilding.com! Beli Sekarang dan Jimat!