Apa perkara terakhir yang anda buat? Sekiranya anda mengalami kesulitan mengingati, mungkin anda perlu melakukan sesuatu mengenainya. Memori anda adalah salah satu perkara yang paling penting yang boleh anda miliki. Bayangkan jika anda melupakan siapa anda, di mana anda tinggal dan apa yang biasanya anda lakukan. Ia boleh membuat anda memecah. Sesetengah orang telah mengalami kemalangan kerana melupakan tetapi kebanyakan masa, orang-orang menyesatkan benda-benda mereka kerana ingatan buruk mereka.

Anda mungkin mengandaikan bahawa memori anda dikaitkan dengan semakin tua. Anda merasakan bahawa anda kehilangan ingatan anda kerana usia anda. Walaupun umur adalah faktor, masih terdapat beberapa orang yang berumur yang masih tajam. Mereka telah berjaya mengingati banyak perkara dan gaya hidup mereka sebahagian besarnya menyumbang kepadanya. Sekiranya anda ingin meningkatkan ingatan anda dan kemungkinan besar anda lakukan, terdapat beberapa perkara yang boleh anda lakukan seperti berikut:

Cara yang hebat untuk Meningkatkan Memori Anda

8 Cara Great untuk Meningkatkan Ingatan Anda

 1. Get Enough Sleep Setiap Malam

Adakah anda tahu bahawa tidur yang terus-menerus tidak akan membawa tol pada kesihatan anda? Walaupun anda merasakan bahawa anda melakukan segala-galanya untuk mendapatkan pekerjaan anda, anda mungkin menjadi lebih perlahan dalam melakukannya kerana ia akan membuat anda perlahan dalam berfikir dan melakukan tugas lain. Apabila anda tidur, ia membantu neuron anda sambung antara satu sama lain dan ini dapat membantu meningkatkan ingatan. Malah mengambil tidur siang boleh menjadi ideal kerana ia dapat membuatkan orang berasa lebih meriah. Sekiranya anda mengalami kesulitan tidur pada waktu malam, terdapat beberapa remedi rumah yang boleh anda lakukan.

 • Minum secawan susu panas untuk membantu anda tidur lebih baik.
 • Cuba untuk mengosongkan fikiran anda daripada peristiwa tekanan yang boleh meninggalkan anda resah.
 • Elakkan apa-apa yang mempunyai kafein sebelum tidur.
 1. Item Associate Ingat Fakta

Akan ada saat-saat apabila anda akan diminta untuk menghafal kata-kata atau mengingat keadaan tertentu tetapi anda tidak dapat melakukannya kerana anda tidak ingat. Apabila anda mengaitkan situasi atau kata-kata dengan item, lebih mudah otak anda untuk menggali memori semula. Mempunyai imej konkrit di fikiran anda akan membuat banyak perbezaan dan perubahan.

 • Anda boleh berfikir apa-apa imej yang akan membantu anda mengingati perkataan atau keadaan yang lebih.
 • Walaupun konsep ini akan menjadi lucu, ia akan membantu anda dalam mengingat lebih baik.
 • Ini adalah sebab mengapa anda kadang-kadang boleh mengaitkan beberapa perkara untuk peristiwa-peristiwa yang benar-benar membuat perbezaan dalam kehidupan anda sebagai contoh, anda boleh mengaitkan bunga untuk korsase yang anda terima sebelum ini.
 1. Adakah Beberapa Exercise

Menjalankan Dengan sering

Banyak orang menganggap bahawa senaman hanya dilakukan oleh mereka yang ingin menurunkan berat badan dan menjadi sesuai tetapi sebenarnya, bersenam dapat melakukan lebih banyak lagi untuk tubuh. Selain dapat meningkatkan metabolisme, latihan telah dikaitkan dengan ingatan. Apabila anda bersenam, anda meningkatkan aliran darah ke otak anda dan ini tentu saja dapat meningkatkan ingatan anda.

 • Anda boleh melakukan berenang, berlari, berjoging atau apa-apa aktiviti yang anda percaya akan membantu anda melakukan latihan yang anda perlukan.
 • Sekiranya anda perlu melakukan sesuatu yang memerlukan penyelarasan tangan dan mata, ini boleh memberi manfaat kepada otak dan boleh dilakukan selama 10 minit atau lebih.
 • Untuk bersenam, 30 minit setiap hari adalah disyorkan untuk membesarkan Hippocampus yang dikenali untuk menjadi tempat di mana memori disimpan.
 1. Berhenti dengan Multitasking

Sesetengah orang berbangga dengan pelbagai tugas. Mereka berbangga dengan hakikat bahawa mereka boleh melakukan beberapa perkara sekaligus tetapi jika anda berfikir tentang hal itu, adalah pelbagai tugas dan sebagainya? Apabila anda berbilang tugas, anda tidak memberi tumpuan sepenuhnya kepada perkara-perkara yang anda lakukan. Sekiranya anda menyesuaikan begitu banyak perkara sekaligus seperti memasak dan membakar dan membasuh pinggan, anda tahu bahawa ada sesuatu yang pasti salah. Ingat bahawa dalam jangka panjang, pelbagai tugas akan hanya melambatkan anda.

 • Melakukan perkara-perkara pada satu masa.Walaupun anda tergesa-gesa, ingat bahawa anda boleh menyelesaikan tugas anda dengan lebih cepat jika anda akan bermula dengan satu tugas dan memperbaiki di atasnya.
 • Anda boleh memberitahu diri anda apa yang anda lakukan supaya anda tidak akan lupa.Jika anda tahu bahawa kemudian anda akan lupa kunci anda, beritahu diri anda dengan kuat di mana anda meletakkannya, ia akan membantu anda mengingati lebih baik.
 • Berhenti semua bentuk multi tasking terutamanya apabila anda memandu kerana anda perlu tumpuan penuh apabila anda berada di jalan raya.
 1. Adakah chunking

Jika anda ingin mengingati perkara yang lebih baik, anda boleh meletakkan pelbagai jenis item dalam satu ingatan. Sebagai contoh, jika anda mempunyai senarai runcit dan ia agak lama tetapi anda telah melupakannya di rumah, lebih baik jika anda meletakkan semua item dalam satu kategori yang sama antara satu sama lain. Sebagai contoh, di bawah kategori "daging", anda boleh ingat semua perkara yang telah anda letakkan di sana. Mengingati setiap kategori akan membolehkan anda tidak terlepas sebarang perincian.

 • Anda juga boleh mula mengingati huruf pertama dari item yang telah anda letakkan pada senarai kerana ini juga dapat membantu anda.
 1. Menyusun Place Anda

Menyusun Place Anda

Ia tidak kira sama ada anda perlukan untuk mengatur rumah anda atau meja pejabat anda atau kedua-duanya.Apa yang penting ialah bahawa anda mengambil masa untuk mengatur segala-galanya.Apabila anda menyusun perkara yang diri anda, anda akan mempunyai kecenderungan untuk mengingati perkara-perkara yang lebih baik.Anda akan tahu di mana anda telah meletakkan satu item dan di mana tuan meletakkan satu sama lain.

 • Memastikan bahawa anda akan mempunyai tempat di mana anda sentiasa boleh meletakkan kunci anda.Jadikan ia satu tabiat untuk meletakkan kunci di sana apabila tidak digunakan sehingga ia menjadi sifat kedua untuk anda.
 • Hadkan bilangan gangguan yang mungkin membuat anda lupa.
 • Jika anda menghadapi masalah untuk mengingati di mana anda telah meletakkan beberapa item anda, anda boleh menulis mereka ke bawah dahulu, supaya anda akan mula mengingati lebih baik.
 • Anda juga boleh mengatur hidup anda dengan mempunyai rancangan harian satu perkara yang anda mahu lakukan.
 • Anda boleh membuat senarai dan garisan di atas orang-orang yang anda telah selesai.
 1. Keluarkan Tekanan Dari Kehidupan Anda

Adakah anda menyedari bahawa anda mempunyai kecenderungan untuk melupakan sesuatu yang lebih apabila anda berasa tertekan atau sedih? Ini kerana anda mendapati lebih sukar untuk berfungsi sebagai tekanan yang membebankan anda. Apabila anda menjadi tertekan dan tertekan anda merosakkan sel-sel otak anda supaya ia akan menjadikan anda berasa lebih membosankan dan tidak bermaya.

 • Dalam usaha untuk menghapuskan tekanan dari kehidupan anda, anda boleh melakukan beberapa teknik pernafasan yang akan membantu anda berehat dan membuat anda sedar bahawa anda perlu mengambil perkara satu langkah pada satu masa.
 • Mengalihkan diri anda dari orang atau dari situasi yang menyebabkan anda merasa tertekan. Anda harus selalu melepaskan orang beracun dari kehidupan anda.
 • Kongsi ketawa dengan orang tersayang anda. Apabila anda ikatan dengan mereka, anda akan mempunyai kecenderungan untuk berasa kurang tertekan dan melupakan masalah semasa anda.
 • Melakukan sesuatu yang akan membuat anda berasa lebih baik.Adakah anda biasanya merasa baik apabila anda pergi membeli-belah?Anda boleh berbuat demikian tetapi jika anda mempunyai bajet yang, membeli-belah tingkap akan menjadi besar juga.
 1. Makan Makanan Kanan

Makanan Untuk Kulit Besar

Apabila anda makan makanan yang baik untuk anda, anda sudah dapat mengharapkan memori anda akan mula bertambah baik. Jika anda sentiasa makan makanan ringan dan jika anda selalu makan makanan yang tidak baik untuk anda, adakah anda benar-benar berfikir bahawa ingatan anda akan bertambah baik? Ingat bahawa apa yang anda makan akan kelihatan dengan cara yang anda lihat. Walaupun tidak jelas sekarang, ia akan mula berlaku dalam beberapa tahun, terutama apabila anda semakin tua.

 • Elakkan produk makanan yang kaya dengan gula.Walaupun anda berasa seperti anda tidak mempunyai tenaga yang cukup, anda tidak perlu mencapai soda berkarbonat kerana terdapat produk makanan lain yang akan membantu anda berasa lebih baik.
 • Cari makanan yang kaya dengan antioksidan kerana toksin yang boleh menyebabkan pelbagai penyakit akan dikeluarkan dari tubuh dengan mudah.
 • Menghilangkan makanan yang biasanya anda makan yang tinggi lemak kerana tubuh akan menyimpan lemak dan akan menjadikannya lebih sukar untuk darah mengalir dari otak. Oleh itu, ini boleh menghalang ingatan.
 • Mencari makanan yang kaya dengan Vitamin diperlukan oleh badan.Vitamin C dikenali untuk meningkatkan ketangkasan otak anda supaya mencari buah-buahan sitrus yang anda boleh menambah kepada diet anda.Vitamin B pula dikenali sebagai penggalak otak semula jadi.Anda boleh menyimpan pada cendawan dan buah beri untuk mendapatkan jumlah yang betul.
 • Tambah alpukat untuk diet anda terutamanya jika anda suka mayonis dan anda memerlukan sesuatu yang berkrim yang masih boleh mengagumkan. Mereka juga boleh mengurangkan risiko mendapat Alzheimer.

Dengan semua tip yang disebutkan, anda boleh mencari cara yang berbeza tentang cara anda dapat meningkatkan ingatan anda. Adakah anda masih mempunyai tip lain dalam fikiran bahawa anda juga ingin berkongsi? Jangan ragu untuk berkongsinya supaya orang lain juga akan dimaklumkan mengenainya.