Ada kalanya sesetengah wanita ingin membuat tempoh mereka lebih cepat terutamanya apabila mereka perlu menghadiri beberapa acara. Mereka tahu bahawa tempoh mereka semasa acara tertentu mungkin merosakkan pengalaman acara untuk mereka.

Adakah anda merasakan cara yang sama juga? Ada kemungkinan anda ingin mempercepatkan kitaran haid anda pada waktu yang secepat mungkin tetapi anda tidak pasti mengenai perkara yang perlu anda lakukan. Adakah anda tahu bahawa anda boleh menggunakan ubat-ubatan untuk membuat tempoh anda lebih cepat?

Ingatlah bahawa ia akan menjadi yang terbaik jika anda jujur ​​tentang sebab anda kenapa anda ingin menjana tempoh anda.

Membuat Tempoh Come Pantas

Antara sebab-sebab mungkin

 • Anda bimbang bahawa anda mengandung. Jangan ingat bahawa jika anda mengesyaki bahawa anda hamil, ia tidak akan menjadi bijak bahawa anda akan memberi tumpuan kepada cuba untuk membuat diri anda mempunyai tempoh anda kerana ia tidak akan berlaku.Apa yang boleh dilakukan sebaliknya adalah mempunyai diri anda diperiksa untuk keadaan semasa anda.Setelah anda yakin bahawa anda tidak hamil, yang adalah masa yang apabila anda boleh melakukan beberapa cara bagaimana untuk membuat tempoh anda menjadi lebih cepat.
 • Anda ingin mempunyai tempoh sebelum acara. Terdapat kemungkinan bahawa anda mempunyai sebuah parti berenang atau bersiar-siar datang dan ia boleh menjadi sukar untuk menikmati apabila anda mempunyai tempoh anda kerana kesakitan yang anda mungkin merasa atau rasa tidak selesa kerana anda perlu berfikir tentang kesakitan semuamasa.
 • Anda tidak pasti tentang kitaran haid anda. Orang yang mempunyai kitaran haid yang tetap biasanya mengambil masa 28-32 hari sebelum mereka mendapat haid lagi.Ini adalah sebab mengapa haid datang setiap bulan.Jika anda mempunyai kitaran yang tidak teratur, mungkin ada bulan apabila anda akan melangkau haid supaya mendorong haid anda masih tidak akan berlaku kerana tidak ada yang melepaskan.
 • Jika anda menopaus, ini juga boleh memberi kesan kepada haid anda. Jangan ingat bahawa ini adalah sesuatu yang anda tidak boleh mengawal kerana badan anda akan berfungsi dengan sendiri.Sebab utama kelewatan atau berhenti dalam kitaran haid anda boleh ditentukan oleh doktor anda.
 • Penyusuan susu ibu kadang-kadang boleh menyebabkan haid berhenti. Sesetengah ibu yang telah mengalami ini sebelum tahu bahawa ini benar-benar boleh berlaku supaya mereka tidak panik lagi tetapi ada juga yang panik kerana itu.Anda sentiasa boleh meminta doktor anda untuk memastikan.

Cara-Bagaimana Membuat Tempoh Come Pantas

Sekarang bahawa anda sudah tahu apa pun punca tempoh anda, adalah bijak untuk mengetahui bagaimana anda boleh membuat tempoh anda lebih cepat. Berikut adalah beberapa perkara yang boleh anda lakukan:

 1. Kontraseptif - Anda mungkin berfikir bahawa pil hanya boleh melakukan satu perkara dan itu adalah untuk menghentikan konsep daripada berlaku.Mengambil pil perancang boleh membantu haid datang lebih cepat.Pada masa yang sama, mengambil pil boleh melaraskan hormon semasa badan supaya wanita akan mempunyai tempoh lebih ringan tanpa masalah.
 • Ingatlah bahawa hanya wanita yang di bawah 35 tahun boleh ditetapkan dengan pil.
 • Sesetengah wanita mungkin tidak dibenarkan untuk mengambil pil supaya syor doktor adalah sangat penting.
 1. Vitamin C

Vitamin C

Anda mungkin tidak sedar bahawa Vitamin C boleh mempercepatkan kedatangan haid.Alasan utama untuk ini adalah kerana progesteron boleh dilucutkan dengan vitamin C. Apabila ini berlaku, haid akan datang lebih awal daripada yang anda fikirkan.

 • Ingat bahawa mengambil terlalu banyak Vitamin C boleh menjadi buruk bagi kesihatan juga kerana terdapat peluang yang anda akan mempunyai beberapa masalah.
 • Ia adalah yang terbaik untuk minum banyak air semasa mengambil Vitamin C.
 1. Herba

Ada beberapa herba yang dapat membantu dalam membuat haid wanita lebih cepat. Beberapa herba yang boleh anda ambil adalah halia dan juga pasli. Sebab utama mengapa ini sangat membantu adalah kerana rahim boleh berkembang jadi ini akan menyebabkan haid akan datang. Mengambil beberapa herba juga boleh mengimbangi ketidakseimbangan hormon yang mungkin menyebabkan kelewatan dalam tempoh.

 • Menyediakan teh yang dibuat dengan halia atau pasli.
 • Mengambil ia pada waktu pagi dan mengambil sekali lagi pada waktu malam sehingga tempoh anda teraruh.
 1. Latihan

Latihan Cardio

Kadang-kadang, alasan mengapa wanita tidak boleh mendapatkan masa mereka dengan segera adalah kerana mereka tidak mempunyai senaman fizikal yang dapat menjaga tubuh mereka sihat. Apabila anda bersesuaian, anda pasti yakin bahawa kitaran haid anda akan lebih berterusan. Sekiranya anda tidak pasti mengenai jenis latihan yang boleh anda lakukan, anda boleh merujuk kepada Internet tentangnya.

 • Buat beberapa latihan aerobik. Ini boleh membantu merangsang badan dan juga boleh membantu orang mengurangkan berat badan terutamanya jika mereka berlebihan berat badan.
 • Melakukan senaman perut juga boleh menjadi sangat baik untuk badan kerana ini boleh membuat kontrak otot dan bergerak yang boleh menyebabkan untuk mempunyai tempoh lebih cepat.
 1. nanas

Buah ini popular dalam mempercepatkan tempoh anda. Ingat bahawa anda boleh menambah buah ini kepada apa-apa jenis diet anda dan anda boleh memastikan bahawa anda akan mendapat tempoh anda pada waktu yang mungkin secepat mungkin.

 • Termasuk nanas sebagai sebahagian daripada diet anda. Anda juga boleh menambah madu jika anda tidak suka rasa masam nanas.
 • Jika anda tidak suka nanas, anda juga boleh cuba memakan mangga. Mangga biasanya lebih manis daripada nanas walaupun ia bergantung kepada jenis mangga yang anda akan makan.
 1. Pengurangan Tekanan

Stress

Salah satu sebab utama mengapa anda mungkin mengalami masalah dengan haid anda sekarang mungkin kerana anda terlalu tertekan.Untuk mengelakkan tertekan sepanjang masa, memikirkan perkara-perkara yang boleh anda lakukan untuk membantu melegakan perasaan tertekan.

 • Cuba untuk mengelakkan beberapa situasi yang teruk. Sekiranya anda tidak dapat mengelakkannya, cuba untuk tidak terdedah kepadanya sepanjang masa.
 • Ambil masa untuk mendapatkan urutan atau cuba untuk mempunyai percutian dari semasa ke semasa kerana ini akan membuat anda berasa lebih baik.Anda juga mungkin mahu mencuba meditasi dan yoga.Melakukan perkara-perkara seminggu sekali boleh mempunyai kesan yang baik.
 • Cuba bersama dengan seseorang yang anda boleh bahagia dan selesa dengannya. Ini akan membantu anda melupakan masalah semasa anda.
 1. Berat Badan

Ramai orang tidak menyedari bahawa berat badan juga boleh menyebabkan haid menjadi kurang kerap. Sekiranya anda akan menurunkan berat badan, anda boleh memastikan bahawa anda juga akan mula mendapat haid anda. Juga ingat bahawa jika anda telah kehilangan berat badan, anda juga boleh menjadi lebih sihat secara keseluruhan.

 • Cuba makan sihat. Makan makanan seimbang boleh menjadi sukar untuk dilakukan pada mulanya tetapi ini masih akan membantu terutamanya apabila anda meneruskannya dalam jangka panjang.
 • Mempunyai masa untuk bersenam sekurang-kurangnya 3x seminggu. Ini perlu dilakukan kira-kira 30 minit setiap kali.

Bagaimana untuk Menggunakan Minyak Kelapa untuk Berat Badan di Rumah

Kalori dibakar dengan Bikram Yoga (26 Poses Langkah oleh Panduan Langkah)

Dengan perkara-perkara ini dalam minda, anda akan dapat menjana tempoh anda pada waktu yang secepat mungkin.