Sekiranya anda tidak pernah mengambil berat mengenai kesihatan anda sebelum ini, anda perlu sedar bahawa usaha yang dilakukan sekarang akan membuat perubahan besar pada masa depan. Terdapat peluang besar bahawa anda tidak mendapat semua vitamin yang anda perlukan sepanjang hari. Tanpa jumlah yang tepat vitamin dan mineral dalam badan anda, anda tidak dapat berfungsi.

Walaupun anda makan dengan baik, ini tidak menjamin bahawa anda akan mempunyai semua vitamin yang anda perlukan. Beberapa faktor yang boleh menyumbang kepada kekurangan vitamin adalah seperti berikut:

 • Age - Seperti yang anda semakin tua, badan anda akan mempunyai masa yang lebih sukar menyerap vitamin.
 • Isu-isu pencernaan - Jika anda benar-benar mempunyai masa yang sukar mencerna pelbagai makanan, maka ada juga peluang yang lebih besar bahawa anda tidak akan mendapat vitamin yang anda perlukan.
 • Perubatan yang lain - Beberapa keadaan perubatan akan menghalang anda daripada menyerap sebanyak vitamin yang anda perlukan.

Salah satu perkara yang perlu anda ingat ketika anda kekurangan vitamin ialah anda tidak akan merasakannya. Anda hanya akan tahu jika anda mengalami kekurangan serius jika anda tidak mengambil cukup vitamin untuk jangka masa yang lama. Kadang-kadang, anda mungkin terlalu sibuk dengan apa yang anda lakukan yang anda tidak melihat gejala walaupun mereka agak jelas.

Terdapat beberapa kekurangan yang akan anda lihat dengan serta-merta kerana ia boleh menjadi jelas pada kulit anda. Sebagai contoh, adakah anda tahu bahawa jerawat boleh disebabkan oleh kekurangan vitamin? Anda juga mungkin mempunyai beberapa lepuh dan bintik-bintik kulit coklat dan ini disebabkan oleh kekurangan vitamin yang anda ambil.

Tanda-tanda Anda Mempunyai Vitamin Kekurangan

Vitamin Penting Anda Perlu

Terdapat banyak vitamin yang anda perlukan tetapi anda perlu mengenali beberapa perkara penting yang akan mengubah kesihatan anda dengan hebat.

 1. Vitamin D - Anda perlu ingat bahawa ini adalah vitamin yang anda perlukan sama ada anda masih muda atau tua.Jika anda kekurangan Vitamin D, ini akan meningkatkan peluang anda mempunyai beberapa keadaan perubatan.Anda mungkin perlu lebih kerana anda mendapat lebih tua namun.
 2. Vitamin B12 - Anda tahu bahawa anda boleh meningkatkan fungsi otak anda apabila anda mempunyai cukup Vitamin B12 dalam sistem anda.Anda boleh mendapatkannya dari beberapa tambahan dan produk makanan lain.
 3. Vitamin A - Jika anda bimbang tentang mata anda, dan anda perlu, ini adalah vitamin yang anda perlukan untuk menjaga mata anda sihat.Pada masa yang sama, ini juga boleh meningkatkan cara bahawa kulit anda kelihatan seperti.
 4. Vitamin C - Adakah anda ingin menguatkan saluran darah anda?Mungkin anda mahu membuat kulit anda lebih sihat daripada biasa.Anda boleh melakukan ini dengan mengambil cukup Vitamin C. Terdapat juga beberapa krim topikal yang mengandungi Vitamin C.
 5. Vitamin E - Adakah anda tahu bahawa radikal bebas boleh menyebabkan pelbagai keadaan kesihatan?Jika anda mahu kekal sihat, anda boleh melakukan ini dengan memakan hanya jumlah yang tepat daripada Vitamin E. Anda juga boleh meningkatkan peredaran darah anda dengan cara ini.
 6. Besi - Adakah anda tahu bahawa besi bertanggungjawab dalam memberikan sel-sel darah merah?Jika anda tidak mempunyai cukup zat besi dalam sistem anda, anda mungkin merasa sedikit loya kerana tidak cukup oksigen diangkut ke dan dari pelbagai bahagian badan anda.

Selain daripada vitamin yang disebutkan di atas, masih banyak lagi yang anda perlukan. Sebagai contoh, anda memerlukan kalsium untuk memastikan tulang dan gigi anda kuat. Anda juga memerlukan kalium supaya anda dapat menurunkan tekanan darah anda dan mengekalkannya dengan cara yang terbaik.

Sekarang anda sudah tahu vitamin yang berbeza yang anda perlukan, apa yang anda fikir adalah tanda-tanda bahawa anda perlu berhati-hati untuk supaya anda akan tahu jika anda nutrien kekurangan atau tidak?

6 Tanda Anda Mempunyai Vitamin Kekurangan

 1. Kehilangan rambut

Punca Kehilangan rambut

Apabila anda kehilangan rambut, ini mungkin menjadi tanda bahawa anda mempunyai keadaan kesihatan yang serius. Ini juga bermakna bahawa anda hanya kekurangan Vitamin B7 yang bertanggungjawab menjadikan rambut dan kuku anda lebih kuat. Sudah tentu, ini juga boleh membantu dalam memetabolisme lemak anda.

 • Jika anda ingin untuk mengambil jumlah yang tepat Vitamin B7, sumber terbaik adalah telur.
 • Anda mungkin mahu mengambil telur anda mentah jika mereka adalah berkualiti tinggi.Jika tidak, anda masih boleh memasak mereka dengan cara yang anda ingin.
 • Anda juga boleh mendapatkan vitamin yang mencukupi daripada memakan avokado, kacang dan pisang.
 1. Kebas di beberapa bahagian badan anda

Apabila sesetengah bahagian tubuh anda merasa mati rasa, ini mungkin disebabkan oleh tidak berdiri atau menukar kedudukan untuk jangka masa yang panjang. Jika anda bergerak dan anda merasakan bahawa beberapa bahagian badan anda telah menjadi kebas, maka ini adalah tanda B- Vitamin Deficiency. Ini bermakna bahawa saraf periferi anda sudah terjejas oleh kekurangan B-Vitamin yang anda makan setiap hari.

 • Selain daripada beberapa bahagian perasaan anda kebas badan, anda mungkin tertekan tanpa alasan yang jelas.
 • Anda juga boleh merasakan beberapa sensasi yang menular di beberapa bahagian tubuh anda terutama di tangan dan kaki anda.
 • Jika anda ingin mendapatkan cukup Vitamin B-, anda mungkin perlu menambah banyak sayur-sayuran berdaun untuk diet anda.
 • Jika anda tidak terlalu suka makan sayur-sayuran, anda boleh menambah beberapa daging rumput makan sebagai sebahagian daripada diet anda.Ingat untuk mencari produk makanan organik kerana ini akan membuat banyak perbezaan.
 1. Kejang

Sakit perut dan Kejang

Terdapat banyak perkara yang boleh menyebabkan kekejangan. Anda mungkin berenang dan anda akan tiba-tiba mengalami kekejangan kaki dan anda tidak dapat menggerakkan kaki anda untuk jangka waktu tertentu. Ada kalanya kekejangan boleh bertahan lama sementara terdapat juga contoh apabila mereka akan pergi jika anda cuba bergerak bahagian lain badan anda. Apabila anda merasakan kekejangan, ini bermakna anda kekurangan magnesium, kalsium dan kalium. Ini semua diperlukan oleh badan.

 • Ingat bahawa semakin kerap anda mengalami kekejangan, semakin tinggi jumlah nutrien dan vitamin yang anda perlukan pada waktu yang mungkin secepat mungkin.
 • Anda boleh mendapatkan nutrien yang anda perlukan dengan memasukkan beberapa kacang pada diet anda.
 • Makan lebih banyak sayuran juga akan membuat banyak perbezaan.
 1. Lebam pada kulit anda

Bengkak pada kulit anda mungkin kelihatan agak pelik dan agak serupa dengan jerawat. Anda akan mendapat ini di bahagian-bahagian tubuh yang berlainan jika anda mengalami kekurangan asid lemak Omega 3. Anda juga mungkin kekurangan Vitamin A dan C.

 • Ingatlah untuk mengambil lebih banyak ikan seperti vitamin dan ikan teri tetapi ikan terbaik yang boleh anda ambil adalah ikan salmon. Dapatkan gred salmon segar.
 • Tambah lebih banyak sayur-sayuran sebagai sebahagian daripada diet anda. Anda sentiasa boleh menggantikan kentang putih anda untuk ubi jalar.
 • Anda tahu bahawa anda boleh mendapatkan cukup Vitamin D jika anda akan mendapat hanya jumlah yang tepat matahari.Matahari pada waktu pagi adalah yang terbaik tetapi tidak melampaui 10:00 sebagai sinar UV matahari sudah boleh melakukan beberapa kerosakan yang serius.
 1. Semak Corners daripada Mulut Anda

Corners daripada Mulut Anda

Jika anda tidak melihat apa-apa yang berbeza dengan sudut mulut anda, anda tahu bahawa anda tidak perlu risau tentang apa-apa tetapi jika anda melihat beberapa retakan pada sudut mulut anda, ini bermakna anda mungkin mempunyai beberapa kekurangan bukan sahaja dengan vitamin tetapi juga beberapa mineral yang diperlukan oleh tubuh anda.

 • Dalam usaha untuk meningkatkan jumlah mineral yang anda perlukan, anda boleh menambah lebih banyak kerang sebagai sebahagian daripada diet anda.Dapatkan kerang cukup dan tiram yang telah diambil dari perairan bersih.
 • Anda juga mungkin perlu untuk memasukkan lebih kembang kol dan brokoli sebagai sebahagian daripada diet anda.
 1. Berpeluh berlebihan

Jika anda berpeluh terlalu banyak walaupun anda tidak berada di tempat yang panasnya secara teknikal maka ini mungkin menjadi tanda bahawa anda kurang vitamin D. Salah satu gejala yang paling ketara di mana anda akan mula melihat peluh berada di dahi anda. Anda perlu terdedah kepada lebih banyak cahaya matahari walaupun ini mungkin sukar kerana anda cenderung berpeluh banyak.

 • Anda juga boleh mendapatkan Vitamin D jika anda akan menambah makarel dan belut untuk diet anda.
 • Terdapat juga beberapa cendawan yang akan memberi anda jumlah yang betul dalam Vitamin D.
 • Jika sekiranya anda suka susu, maka anda perlu mencari susu yang diperkaya yang akan memberi anda jumlah yang betul Vitamin D.

Baca: Pemulihan Rumah Asli Terbaik untuk Berpeluh Berlebihan

Satu lagi perkara yang perlu anda ingat apabila anda mengalami masalah kekurangan vitamin ialah anda berasa murung. Anda menyerang orang lain untuk perkara yang paling mudah dan anda tidak boleh mengawal mood anda. Anda akan tahu jika hormon anda adalah baik jika mood anda biasa. Anda perlu menjejaki semua tanda-tanda yang disebut di atas kerana jika anda tidak, maka anda hanya dapat mengesan bahawa anda mengalami masalah dengan asupan vitamin anda ketika sudah terlambat.