Apa yang adalah yang kesihatan manfaat daripada kastor minyak?Adakah anda pernah diberitahu sebelum itu anda perlu minyak kastor untuk sembuh daripada keadaan tertentu?Anda tidak keseorangan.Terdapat ramai orang yang menyedari berapa banyak minyak jarak boleh membantu di dalam setiap kehidupan hari mereka tetapi sejak beberapa tahun yang lalu, semakin ramai orang telah menggunakan ubat-ubatan yang lebih moden dan cara-cara untuk diubati.

Mungkin sebab utama mengapa anda cuba menghindar dari menggunakan minyak kastor adalah kerana rasa. Anda sedar bagaimana kadang-kadang tidak menyenangkan. Anda perlu tahu bahawa selain mengambil secara lisan, masih ada cara lain yang boleh anda lakukan dengan minyak kastor yang boleh memberikan banyak manfaat kesihatan.

Apa yang Castor Oil?

Minyak kastor berasal dari benih tumbuhan Ricinuscommunis. Kebanyakan tumbuhan kastor terdapat di Afrika dan India. Ia juga sering ditanam sebagai tumbuhan taman hiasan di kawasan yang lebih sederhana. Biji-bijian dihancurkan untuk mengekstrak minyak yang telah digunakan selama berabad-abad sebagai ubat lama untuk jangkitan bakteria dan keradangan.

Minyak kastor juga merupakan salah satu minyak sayuran pertama yang digunakan untuk tujuan industri kerana ia kaya dengan sifat pelincir. Sebagai hakikatnya, syarikat pelincir automotif, Castrol, memperoleh namanya dari minyak kastor.

Ramai orang berfikir minyak kastor sebagai produk mentah sahaja. Walau bagaimanapun, minyak sayuran eksklusif ini mempunyai banyak faedah dan kegunaan! Terdapat banyak sebab mengapa setiap rumah harus mempunyai sebotol minyak kastor.

Adakah anda sedar tentang perkara yang berbeza yang boleh dilakukan oleh minyak kastor? Mungkin sekarang adalah masa untuk anda mengetahui lebih lanjut mengenai minyak kastor yang menakjubkan:

Manfaat kesihatan Castor Oil

27 Manfaat Kesihatan dan Kegunaan Castor Oil

 1. Ia boleh membantu melegakan mata anda

Adakah mata anda sudah letih kerana tinggal terpaku di hadapan komputer anda sepanjang hari? Mungkin mata anda juga letih kerana anda telah bermain permainan tanpa henti untuk jangka masa yang panjang. Anda boleh membantu melegakan keletihan dari mata dengan menggunakan minyak jarak di sekitar kawasan mata anda.

 • Sebelum tidur pada waktu malam, letakkan sedikit minyak jarak di sekitar kawasan mata anda.
 • Anda juga boleh meletakkan sedikit pada bulu mata anda jika anda ingin sebatan anda untuk menjadi lebih tebal dan penuh.
 • Biarkan semalaman dan ia akan menjadi lebih baik pada waktu pagi.
 1. Ia boleh membantu memberikan kelegaan daripada artritis

arthritis

Terdapat peluang besar bahawa anda akan mempunyai beberapa masalah dengan sendi anda kerana umur atau kadang-kadang, anda mungkin mempunyai beberapa keadaan kesihatan yang akan membuat anda menderita. Untuk membantu mendapatkan bantuan yang anda perlukan, anda boleh menggunakan minyak kastor.

 • Campuran minyak kastor dengan serbuk kunyit.
 • Membuat pes daripada kedua-dua dan meletakkan pada sakit sendi anda.
 • Memohon ini setiap kali anda berasa sakit pada sendi anda.
 1. Meningkatkan perut anda

Adakah anda jenis yang mengalami masalah dengan perut anda dari semasa ke semasa? Ini bukan sesuatu yang perlu anda bimbangkan lagi kerana anda boleh menggunakan minyak kastor. Ingatlah bahawa apabila anda mengambilnya secara lisan, anda tidak boleh mengambil terlalu banyak kerana ia mungkin menjadi buruk bagi anda.

 • Meletakkan beberapa minyak kastor bersama-sama dengan jus buah-buahan yang telah dibuat.
 • Anda perlu melakukan ini setiap pagi untuk meningkatkan usus anda.
 • Ingat bahawa meminum begitu banyak mungkin membuat anda mengalami cirit-birit seperti gejala.
 1. Menjadikan kulit anda lebih sihat

Home Pemulihan untuk mencerahkan kulit

Hanya ada sesuatu tentang belia yang membuat banyak orang mahu memeliharanya selagi mereka boleh. Terdapat beberapa orang yang ingin mempunyai cahaya yang lebih muda tanpa perlu menghabiskan terlalu banyak wang dan untuk membuat ini berlaku, hanya menggunakan minyak kastor.

 • Sapu minyak jarak di sesetengah kawasan kulit yang anda ingin meningkatkan.
 • Ingat bahawa ia boleh diletakkan di atas stretch mark.
 • Anda juga boleh meletakkannya di bahagian mata untuk menghilangkan kedutan.
 1. Membuat rambut anda lebih panjang

Terdapat beberapa wanita yang menjadi impulsif dan mereka memotong beberapa inci dari rambut mereka tanpa benar-benar memikirkan kesannya. Akibatnya, mereka menjadi masalah. Terdapat juga orang lain yang mempunyai masalah dengan alis mereka dan mereka ingin kening mereka berkembang lagi, penggunaan minyak kastor boleh sangat membantu.

 • Urut beberapa titik minyak kastor kepada kawasan di mana anda ingin rambut tumbuh.
 • Biarkan selama beberapa minit.
 • Anda boleh melakukan ini beberapa kali sehari untuk beberapa minggu sehingga anda melihat hasil yang ketara.
 1. Sebagai julap

Anda tahu bahawa senarai ini tidak lengkap jika anda tidak menggunakan minyak kastor sebagai julap. Ini boleh menjadi sangat kuat jika anda menggunakannya daripada sembelit yang boleh berlaku secara semulajadi di sesetengah orang.

 • Ambil satu sudu teh minyak kastor pada waktu pagi.
 • Campuran minyak dengan apa-apa jenis jus pilihan anda supaya anda tidak akan rasa minyak jarak yang begitu banyak.
 • Anda hanya boleh mengambil ini sebagai julap untuk 2 berturut-turut hari.
 1. Untuk membantu melawan kurap

 kurap

Terdapat beberapa orang yang menjadi pesakit cirit-birit yang tidak menyedari rawatan yang boleh mereka lakukan kerana cirit-birit boleh menjadi sangat sukar untuk dirawat. Mengingati bahawa minyak kastor mempunyai beberapa sebatian yang berkesan dapat menghilangkan cirit-birit untuk menyembuhkan keadaan dengan serta-merta.

 • Anda perlu untuk campuran minyak kastor dengan minyak kelapa.
 • Letakkan pada bahagian kulit yang terjejas dalam sekelip mata.
 • Tutup dengan kain jika anda suka.
 • Anda sudah boleh melihat perbezaan yang jelas pada waktu pagi.Ia boleh dilakukan setiap hari sehingga anda see tiada kesan yang kurap lagi.
 1. Masalah pembaikan rambut terutamanya perpecahan berakhir

Terdapat peluang besar bahawa rambut anda akan mempunyai beberapa perpecahan terutamanya kerana anda belum memangkasnya lagi dan anda selalu terdedah kepada panas matahari. Anda boleh mengurangkan jumlah kerosakan yang dibawa oleh hujung berpecah dengan menggunakan beberapa minyak jarak pada hujung rambut anda.

 • Meletakkan beberapa titik minyak jarak di tangan anda supaya anda boleh meletakkan minyak jarak pada hujung rambut anda.
 • Selain mengembalikan rambut anda, anda juga boleh membuat rambut anda kurang rapuh berbanding sebelum ini.
 1. Memperbaiki keadaan bibir anda

Bibir pecah-pecah

Bolehkah anda melihat dan merasakan bahawa anda mengalami bibir pekat pada masa ini? Anda mungkin tidak mendapati meletakkan minyak kasturi di dekat mulut anda untuk menarik perhatian terutamanya kerana anda tidak mahu merasainya walaupun anda hanya akan meletakkan sedikit. Namun, anda tidak boleh menafikan fakta bahawa ia boleh menjadi sangat berkesan dalam menyingkirkan bibir retak anda.

 • Sediakan beberapa titik minyak jarak yang anda akan meletakkan pada bibir anda.
 • Sapukan pada kawasan bibir dan merebak dengan penggunaan jari anda.
 • Cuba untuk tidak menjilat bibir anda supaya anda tidak akan rasa ia sengaja.
 1. Menghilangkan calar

Terdapat pelbagai sebab mengapa anda mungkin mempunyai beberapa calar. Anda mungkin memilikinya kerana beberapa bahagian kulit anda gatal atau anda mungkin mempunyai beberapa calar kerana alergi. Untuk menghalang diri daripada menggaru dan untuk menghilangkan calar secara umum, berikut langkah-langkah yang perlu anda lakukan:

 • Meletakkan beberapa titik minyak kastor langsung pada calar.Jika calar berada di belakang anda, meminta seseorang untuk membantu anda.
 • Hanya sapu minyak kastor pada calar ringan.
 • Biarkan ia di atas kulit dan hanya memohon semula apabila anda merasakan keperluan.
 1. Membuang jerawat dari beberapa bahagian badan anda

Menghilangkan Parut Jerawat

Adakah anda mengalami jerawat kistik? Anda tidak perlu bimbang sekarang kerana minyak kastor adalah salah satu ubat rumah yang berkesan yang boleh anda lakukan untuk menghilangkan jerawat. Selain daripada membunuh keradangan jerawat yang menjadikannya lebih kelihatan, ia juga membantu menyingkirkan bakteria yang menyebabkan jerawat muncul di tempat pertama.

 • Meletakkan beberapa titik minyak kastor terus pada jerawat.
 • Biarkan pada kulit semalaman.
 • Anda sudah akan melihat perbezaan yang jelas pada waktu pagi.
 1. Menghilangkan insomnia

Adakah anda mengalami serangan insomnia? Mungkin anda menghadapi masalah tidur pada waktu petang. Ini bukan sesuatu yang perlu anda bimbang lagi kerana anda boleh menggunakan minyak kastor untuk membantu anda tidur lebih awal pada waktu petang.

 • Letakkan sedikit minyak kastor pada kelopak mata anda.
 • Berhati-hati dalam meletakkan kerana anda tidak boleh meletakkan terlalu banyak minyak kastor.
 • Anda boleh yakin bahawa pada waktu pagi, anda akan bangun berasa segar dan cergas.
 1. Memperbaiki keadaan kuku anda

Tumbuh Kuku kaki

Adakah anda mengalami kuku kering dan rapuh? Ini bukan sesuatu yang perlu anda bimbangkan lagi kerana pasti, anda boleh menggunakan minyak kastor untuk menjadikan kuku anda tumbuh lebih lama dan lebih kuat dari sebelumnya.

 • Anda boleh gosok beberapa jumlah minyak kastor pada jari kaki anda dan kuku anda.
 • Lakukan ini setiap hari sehingga anda mendapatkan hasil yang diinginkan.
 • Hal ini terutama bermanfaat apabila cuaca sudah bertukar hangat.
 1. Menghilangkan tembel

Adakah anda tahu apa yang menyebabkan stye anda? Ia mungkin bakteria yang pergi ke mata anda. Tidak perlu bimbang tentang mendapatkan rawatan untuk ini kerana anda boleh dengan mudah menggunakan minyak kastor untuk menyingkirkan stye anda pada waktu yang paling cepat.

 • Meletakkan penurunan kecil minyak jarak di jari anda yang anda boleh memohon secara langsung di tembel tetapi jangan letakkan terlalu banyak.
 • Lakukan ini 2 - 3 kali setiap hari sehingga anda mendapatkan hasil yang diinginkan.

Anda harus ingat bahawa terdapat banyak manfaat kesihatan yang boleh anda dapatkan daripada penggunaan minyak jarak tetapi tidak berlebihan kerana anda juga mungkin mengalami beberapa kesan sampingan.

15. Melegakan Sakit Otot

Kehangatan minyak jarak besar untuk melegakan sakit otot . Ia boleh membantu dalam peredaran cecair badan yang betul. Sebagai minyak urut, ia dapat melegakan kesakitan yang diperoleh daripada tekanan terlalu banyak pada otot. Sekiranya anda mengalami kesakitan otot dari pelbagai kerja, latihan dan sukan, anda boleh menggunakan minyak jarak yang mencukupi di kawasan yang menyakitkan dan gosokkannya dengan lembut.

Sekiranya anda suka menggunakan minyak kastor sebagai minyak urut, anda juga boleh menambah beberapa titisan minyak kegemaran anda seperti peppermint atau chamomile kepada satu sudu minyak kastor. Ini boleh memberi anda perasaan yang lebih santai dan wangi yang pasti akan anda nikmati.

Penyakit 16.Treat Common kulat

Penyakit kulat

Selain daripada tujuan mengurut, minyak kastor juga digunakan untuk merawat jangkitan kulat. Ia mengandungi harta fungicidal yang kuat dan boleh digunakan untuk merawat kaki, kurap, gatal-gatal dan lebih banyak. Walaupun minyak kastor tidak mempunyai kesan toksik daripada ubat-ubatan antikulat, ia adalah berkesan sebagai dadah azole yang digunakan untuk merawat penyakit kulat.

Panaskan jumlah minyak kastor yang cukup dan biarkan sejuk sehingga ia hangat. Sapukan minyak pada orang yang dijangkiti sebelum tidur dan tinggalkannya sehingga pagi. Lakukan ini setiap malam selama berminggu-minggu dan anda akan melihat peningkatan kulit. Cuma ulangi rawatan ini sehinggalah jangkitan itu benar-benar pudar.

17. Relaxes Joint Pain / Arthritis

Mengiritasi minyak kastor pada sendi yang menyakitkan boleh memberi anda kelegaan dari sakit arthritis. Telah didapati bahawa hampir 90% jika minyak kastor mempunyai sifat anti-radang dan analgesik. Sebahagian besarnya mempunyai tindakan decongestant pada kapal limfa. Arthritis yang menyebabkan keradangan dan kesakitan pada sendi dapat ditenangkan dan mendapat lymph bergerak sesak dengan bebas.

Selain itu, minyak kasturi merangsang kelenjar timus yang boleh membantu sistem imun. Ia boleh meningkatkan kiraan limfosit yang merupakan jenis sel darah putih. Anda juga boleh menambah cayenne lada atau kunyit pada minyak kastor kerana campuran sangat baik untuk melegakan kesakitan artritis. Pastikan anda tidak mendapatkan campuran di mata anda terutamanya jika anda menggunakan cayenne.

18. Pertumbuhan Rambut

Pemulihan Home Untuk Kebotakan dan Keguguran Rambut

Minyak kastor juga boleh digunakan untuk rambut kerana ia dapat meningkatkan pertumbuhan rambut. Minyak itu perlu diurutkan pada kulit kepala, bukan pada rambut, untuk merangsang folikel rambut. Kehangatan minyak dapat meningkatkan peredaran yang dapat meningkatkan pertumbuhan rambut yang lebih cepat dan cantik. Untuk menggunakannya sebagai urut kepala, panaskan minyak dan tunggu untuk menyejukkan sedikit sehingga ia bersedia menyentuh. Walaupun minyak masih hangat, sapukan pada kulit kepala dan urut anda. Pastikan minyak berada pada kulit kepala untuk memastikan bahawa anda mendapat faedahnya. Untuk hasil terbaik, lakukan rawatan ini setiap malam.

Bagi orang yang kurang rambut di kawasan alis mereka, mereka boleh menggunakan kutikula kapas dan mencelupkannya ke atas minyak. Sapukan katun kapas ke arah rabung alis mata agar rambut menjadi lebih tebal. Orang yang juga kehilangan rambut kerana alopecia boleh menggunakan minyak kastor.

Jika anda terganggu oleh kelemumur atau anda mempunyai kulit kepala kering, minyak kastor juga berfungsi hebat untuk masalah tersebut. Ia juga boleh digunakan sebagai perapi. Hanya campurkan putih telur dengan dua sudu minyak kastor dan satu sudu teh gliserin. Sapukan campuran pada rambut basah selama beberapa minit dan bilas dengan air suam.

19. Rawatan untuk bayi dengan Colic

Apabila bayi berada pada fasa menangis mereka dalam beberapa bulan pertama mereka, beberapa orang ibu bapa menggunakan minyak jarak di bahagian perut mereka. Tidak ada sebab yang tepat untuk kolik kerana ia boleh disebabkan oleh gas atau kekejangan yang tidak normal tetapi minyak pelakon bermanfaat untuk melegakan cepat. Hanya sapukan minyak kastor di bahagian perut bayi dan gosokkannya dengan lembut. Ini dapat mengurangkan kesakitan dan masalah lain di perut dan membantu tidur bayi dengan lebih baik tanpa menyebabkan sebarang kesan sampingan.

20. Bertindak sebagai Kulit Pelembap

penjagaan kulit

Minyak kastor boleh meninggalkan kulit anda semula, licin dan bersinar. Sekiranya anda mencari pelembap kulit yang murah, terutamanya minyak kastor semulajadi boleh menjadi kawan terbaik anda! Anda hanya perlu beberapa tetes selepas membasuh muka anda. Hanya gosok satu sendok teh minyak di antara telapak tangan anda dan urut di muka anda perlahan-lahan dalam gerakan bulat.

Asid lemak yang sangat pekat dalam minyak kastor menembusi kulit dengan mudah yang boleh menghilangkan kulit kering dan memulihkan penghidratan. Ia boleh melekat pada mulanya tetapi sebaik sahaja minyak masuk ke dalam kulit anda, ia akan diserap dengan pantas supaya anda tidak merasakan apa-apa minyak. Selain dari muka, anda boleh memohon pada tangan dan kaki anda untuk memastikan kulit anda lembap dan sihat. Sesetengah orang menggunakannya dengan minyak kelapa kerana permohonan dan keputusan yang lebih baik.

21. Keluarkan dan Mengelakkan Mark Stretch

Tanda regangan biasanya disebabkan oleh kehamilan apabila kulit di sekitar kawasan abdomen mengalami peregangan melampau sepanjang tempoh masa. Perlakuan suri rumah untuk menghilangkan tanda perut pada perut dan paha adalah untuk menggunakan minyak pelakon di atasnya. Kemudian, mereka menggunakan bungkus plastik atau kain untuk membiarkan minyak menembusi kulit. Rawatan semulajadi ini mungkin mengambil masa dan perlu digunakan dengan kerap untuk menghapuskan tanda.

Selain menghilangkan stretch mark, minyak kastor juga boleh digunakan untuk mencegahnya daripada muncul. Minyak kastor mempunyai jumlah asid lemak tinggi yang boleh digunakan di kawasan abdomen selama dua bulan terakhir kehamilan untuk mengelakkan penampilan stretch mark.

22. Memperlakukan Jerawat dan Fades Blemishes

Cystic Jerawat

Minyak kastor mengandungi asid ricinoleic yang membantu dalam memerangi bakteria penyebab jerawat kistik dengan cara yang selamat dan semula jadi. Sekiranya anda mengalami masalah jerawat, anda boleh merawatnya secara semulajadi dengan minyak kastor. Basuh muka anda terlebih dahulu dengan air suam untuk membiarkan liang anda terbuka. Letakkan minyak di kawasan jerawat dan urut dengan perlahan dalam gerakan bulat. Biarkannya dalam semalam dan bilas keesokan harinya.

Hasilnya mungkin tidak dapat dilihat dalam sekelip mata tetapi ia berfungsi. Anda perlu melakukan rawatan ini dengan kerap untuk melihat hasil yang luar biasa. Sekiranya anda mempunyai kecacatan dan luka lain, anda juga boleh menggunakan minyak kastor untuk menghilangkannya. Sekali lagi, ia tidak berfungsi semalaman supaya aplikasi berterusan diperlukan.

23. Melambatkan Tanda-tanda Penuaan

Penampilan garis-garis halus dan kedutan adalah tanda-tanda penuaan. Tidak ada cara untuk berhenti penuaan tetapi kita boleh menjaga kulit sihat sebanyak mungkin dengan memakan makanan yang sihat dan menggunakan minyak kastor. Asid lemak yang terdapat dalam minyak kastor menembusi dengan mudah melalui lapisan kulit. Ini merangsang pengeluaran elastin dan kolagen.

Minyak kastor boleh mengekalkan kulit lembut dan membaiki sel-sel yang boleh membantu melambatkan penampilan garis-garis halus dan kedutan. Hasilnya akan memberi anda lebih lembut, penampilan yang lebih muda dan licin. Minyak ini juga berfungsi pada bulatan gelap di bawah mata dan juga untuk kaki gagak. Sebelum tidur, basuh muka anda dan sapukan minyak pada kulit anda.

Minyak kastor juga digunakan untuk merawat jangkitan kelenjar minyak pada kelopak mata. Letakkan sedikit minyak pada hujung jari anda dan sapukannya di kawasan sekurang-kurangnya dua kali sehari.

Rawatan 24. untuk Sleep Pelucutan

Tidur Pelucutan

Ramai orang dilarang tidur dan jumlah penyakit yang diperolehi daripada kekurangan tidur semakin meningkat. Tidur bukanlah sesuatu yang kita boleh memaksa, jadi kita perlu berasa mengantuk untuk tidur dengan segera. Kita perlu mendapatkan sekurang-kurangnya 7 jam tidur tanpa gangguan sehari tetapi jika anda menghadapi masalah dengan tidur, minyak kastor pasti dapat membantu anda menyelesaikan masalah ini.

Minyak kastor dapat menahan anda. Hanya sapu sedikit minyak pada kelopak mata anda sebelum tidur. Pastikan anda tidak mendapatkan apa-apa ke dalam mata anda. Anda sudah boleh tidur lebih lama daripada biasa dan anda mungkin perlu menggunakan penggera untuk membantu anda bangun. Anda akan berasa benar-benar segar!

25. Merawat Gatal-gatal dan Sunburn

Minyak kastor mempunyai ciri-ciri anti-bakteria dan anti-radang yang menjadikannya sesuai untuk mengubati gigitan bug, ruam dan gatal-gatal. Ia juga boleh menenangkan kulit jika ada selaran matahari. Sekiranya gigitan atau ruam kecil, anda boleh memendekkan Band-Aid dalam minyak dan meletakkannya di kawasan itu. Untuk kawasan yang lebih besar seperti selaran matahari, anda boleh menggunakan sebahagian besar kapas dalam minyak dan memohon di kawasan yang terjejas. Biarkan ia semalaman dan ulangi ini secara berkala untuk keputusan serta-merta.

26.Treatment untuk buasir

Buasir

Minyak kastor adalah rawatan berkesan untuk mengecutkan buasir. Ia juga boleh mengurangkan gatal dan kesakitan yang menyebabkannya. Gosok bola kapas di dalam minyak kastor dan sapukan langsung pada buasir. Ia hanya berfungsi jika buasir berada di luar badan. Biarkan bola kapas selama sekurang-kurangnya 15 minit pada buasir dan lakukan rawatan ini dengan kerap jika perlu.

27. Masalah Kulit pada Haiwan Peliharaan

Kucing dan anjing sering menjilat luka mereka yang menjadikan mereka mencerna bakteria dan ubat-ubatan yang anda gunakan pada luka mereka. Minyak kastor berfungsi dengan selamat pada luka kecil dan jangkitan. Ia sifat anti-radang dan antimikrobial mempromosikan penyembuhan lebih cepat. Haiwan peliharaan anda akan menemui rasa minyak yang mengerikan sehingga mereka tidak akan menjilat kawasan tersebut. Dan jika mereka melakukannya, ia hanya akan menyebabkan najis longgar.

Langkah berjaga-jaga untuk Menggunakan Castor Oil

Walaupun terdapat banyak manfaat minyak jarak dan penggunaan untuk masa yang lama, anda perlu berhati-hati apabila menggunakannya sendiri.

Sebelum anda menggunakan minyak pelakon pada kulit anda, lakukan ujian terlebih dahulu menggunakan sedikit minyak untuk menentukan sama ada anda mempunyai reaksi alah. Sekiranya anda perlu mengambil minyak jarak secara lisan, pastikan anda mengetahui jumlah minyak yang betul yang anda perlukan kerana ia menghasilkan kesan pencahar yang kuat. Berlebihan akan menyebabkan dehidrasi dan mungkin membawa maut dalam beberapa kes. Sesetengah kesan termasuk loya, kesakitan dada, halusinasi, pening, kejang abdomen, ruam dan tekak.

Wanita hamil dan orang-orang dengan masalah ulser atau pendarahan tidak dibenarkan menggunakan minyak kastor secara dalaman! Sentiasa menjaga minyak jarak daripada jangkauan kanak-kanak.