Adakah anda memberi perhatian khusus kepada pelbagai produk makanan yang biasanya anda buang? Ada kemungkinan bahawa apa yang anda buang mungkin benar-benar mempunyai kesan besar terhadap apa yang anda boleh berkembang pada masa akan datang. Bagaimana jika sayur-sayuran dan herba yang anda buang sebagai sisa sebenarnya ada beberapa perkara yang anda boleh menanam di kebun anda? Anda mungkin tidak pernah tahu, anda mungkin tidak perlu membeli sayur-sayuran dan herba lagi.

Pada ketika ini, anda mungkin berfikir bahawa anda boleh menanam apa sahaja yang anda inginkan tetapi ada tumbuh-tumbuhan tertentu yang memerlukan penanaman jenis khas sebelum mereka dapat berkembang dengan baik. Adalah bijak untuk mengetahui sayur-sayuran dan herba yang sesuai untuk ditanam.

Ingatlah bahawa jika anda memutuskan untuk menanam sisa makanan anda, anda bukan sahaja akan membantu alam sekitar, anda akan memotong jumlah wang yang akan anda belanjakan pada barangan runcit anda untuk jangka masa yang panjang.

makanan semula jadi dari sisa

27 Makanan Anda Boleh Beli Hanya Sekali dan Tumbuh Di Rumah Anda

Sayuran

Marilah kita memberi tumpuan kepada sayur-sayuran terlebih dahulu. Ini adalah sayur-sayuran yang boleh anda gunakan:

 • Regrow Celery - Celery adalah sejenis sayuran yang boleh ditanam semula dari asas sayuran. Kerana anda biasanya tidak menggunakan saderi apabila anda menggunakannya untuk beberapa hidangan anda, jangan lupa untuk membuang pangkalannya. Sebaliknya, apa yang akan anda lakukan ialah anda akan meletakkannya dalam piring penuh air. Anda kemudian akan melihat bahawa saderi anda akan mula berkembang.
 • Regrow Leeks - Sekiranya anda ingin menanam kembali, anda boleh memastikan proses itu tidak memerlukan banyak usaha. Pastikan bahawa anda akan meletakkan semua daun bawang anda dengan akar di dalam kaca atau balang dengan air dan anda akan mula melihat leeks anda berkembang.
 • Regrow Green Bones - Ada peluang yang anda perlukan bawang hijau pada dasarnya untuk semua yang anda perlukan. Anda mungkin ingin membesar bawang hijau untuk produk makanan yang berbeza yang perlu anda sediakan. Seperti Leeks, anda juga boleh membesar bawang hijau dengan cara yang sama. Anda harus meletakkan bawang hijau dengan akar di dalam gelas atau balang dengan air dan ia akan mula berkembang.
 • Regrow Bawang - Oleh kerana kita sudah bercakap mengenai bawang hijau, marilah kita bercakap mengenai bawang sekarang. Bawang adalah salah satu daripada rempah-rempah yang perlu ditempatkan pada pelbagai hidangan yang berbeza yang anda boleh berkhidmat di rumah atau bila-bila masa anda mempunyai tetamu. Anda hanya perlu meletakkan botol air lama dengan asas bawang dan akar di dekat tingkap dan ia akan memberi anda bawang yang anda perlukan setiap kali anda memerlukannya.
 • Regrow Bok Choy   - Ini adalah satu sayuran yang juga boleh tumbuh seperti saderi. Oleh kerana Bok Choy boleh digunakan untuk pelbagai perkara lain, anda boleh memastikan bahawa anda akan memotong kos untuk bil makanan anda setiap bulan.
 • Regrow Sweet Potatoes   - Kentang manis sentiasa terkenal sebagai kegemaran apabila datang kepada pelbagai perkara yang perlu dimasak. Kerana anda sering menggunakannya, anda perlu tahu bagaimana anda akan memperbaharuinya. Perkara pertama yang perlu anda lakukan ialah memastikan bahawa ubi jalar anda akan tumbuh. Anda boleh meletakkannya dalam balang besar dan menunggu ia berkembang. Anda akan mempunyai pelbagai ubi manis dalam masa yang singkat.
 • Regrow Beans-Beans mempunyai banyak nutrisi. Makanan termasuk Beans dapat mengurangkan risiko penyakit jantung dan kanser. Orang-orang agak mudah tumbuh.
 • Regrow Broccoli-Broccoli mempunyai kesan yang kuat dan positif terhadap sistem detoksifikasi badan anda. Biolccoli boleh membantu anda menyelesaikan wabak kekurangan vitamin D.
 • Regrow Karrots-Carrots mudah tumbuh. Anda perlu menanam benih dalam cuaca sejuk dan menunggu selama 60 hingga 75 hari, anda boleh menarik mereka keluar dari tanah.
 • Regrow Chives-Mempunyai kives di taman anda.Anda boleh memotong kembali chives untuk menggalakkan pertumbuhan baru selepas bunga chives pada musim bunga awal.
 • Regrow LettuceSalad mudah tumbuh.Anda boleh menyemai benih selada dalam tanah atau bekas besar dan dapatkan salad segar anda dalam beberapa minggu
 • Regrow PeasKacang sangat mudah berkembang. Kerana kacang polong adalah tanaman musim sejuk, anda perlu menanamnya pada musim bunga awal atau jatuh pada trellis.
 • Regrow PeppersPeppers memerlukan haba, matahari penuh, air dan tanah berkhasiat berkembang dengan baik.
 • Regrow Radishes-mengembangkan dengan cepat dalam suhu musim sejuk dan dapat ditanam dengan tanaman yang lebih perlahan-untuk-muncul.
 • Regrow Squash-Squash suka menyebar, anda perlu memberi Skuasy ruang untuk berkembang.
 • Tumbuh TomatoTomato memerlukan haba, matahari penuh, air dan tanah yang subur untuk berkembang. Anda perlu Menyediakan air biasa dan menyuburkan bulanan.

Herba dan rempah

Sekarang anda sudah tahu bahawa terdapat beberapa herba dan rempah yang boleh anda gunakan setiap hari, menumbuhkan beberapa herba dan rempah-rempah ini boleh menjadi sangat bermanfaat bagi anda.

 • Regrow Bawang Putih - Bawang putih adalah salah satu herba yang boleh anda gunakan untuk pelbagai perkara lain. Ingat bahawa ada masa yang tepat untuk menanam bawang putih dan itu adalah semasa musim gugur. Anda hanya perlu mendapatkan ulas bawang putih dan anda perlu menyejukkannya terlebih dahulu. Anda boleh menanamnya di atas tanah tetapi pastikan mereka tidak akan membusuk dan mereka hanya akan berkembang.
 • Regrow Mint - Mint adalah salah satu herba yang bukan sahaja digunakan untuk makanan tetapi boleh digunakan untuk pelbagai ubat rumah juga. Mint boleh digunakan dalam pelbagai cara dan anda hanya perlu tahu bagaimana anda membiarkannya berkembang. Anda boleh memotong hujung tumbuhan pudina kira-kira 2 inci setiap satu. Pastikan anda mengeluarkan sebahagian besar daun dan letakkannya dalam segelas air cetek.
 • Regrow Lemon Balsem   - Anda perlu mengembangkan Balsem Lemon dengan cara yang mudah. Anda hanya boleh meletakkannya pada tetingkap anda pada kaca dengan sedikit air. Anda boleh membiarkan mereka bertambah baik. Apabila mereka mula berkembang, anda boleh menanam semula mereka di taman anda.
 • Regrow Rosemary   - Memandangkan ini adalah satu ramuan aromatik yang mungkin anda perlukan terutamanya apabila anda membuat panggang periuk dan hidangan lain, anda boleh yakin bahawa Rosemary boleh ditanam dengan membiarkan mereka tumbuh dengan cara yang sama seperti yang anda akan mengembangkan bau lemon.
 • Regrow Lemon Grass - Sesetengah orang mungkin keliru dengan rumput lemon dan bau lemon tetapi mereka berbeza. Lemongrass boleh digunakan untuk pelbagai minuman dan juga sebagai perasa yang hebat untuk produk makanan tertentu. Anda hanya perlu meletakkan batang rumput lemon secara menegak ke atas balang dan mereka akan mula berkembang.
 • Regrow Halia - Oleh kerana halia dikenali sebagai salah satu rempah yang boleh digunakan untuk pelbagai produk makanan, anda boleh yakin bahawa ini adalah satu perkara yang anda perlu berkembang supaya anda akan dapat selama-lamanya. Pastikan bahawa anda akan menutup akar halia dan air secara konsisten. Dalam masa yang singkat, anda akan mempunyai halia anda sendiri.
 • Regrow Basil - Ini adalah satu ramuan yang diketahui sangat mudah untuk berkembang. Ingatlah bahawa anda perlu mempunyai batang panjang supaya anda dapat meletakkannya di kaca yang penuh dengan air untuk membiarkannya tumbuh lebih besar. Apabila akar mula tumbuh, anda boleh meletakkannya di atas tanah dan biarkan ia tumbuh.

Buah-Buahan

Sekarang bahawa anda sudah tahu apa yang anda perlu lakukan dengan sayur-sayuran dan rempah-rempah, anda juga boleh menambah semula beberapa buah-buahan seperti berikut:

 • Regrow Pineapples   - Ini adalah satu buah yang banyak orang biasanya suka kerana cara yang ia rasa. Bayangkan betapa besar taman anda akan kelihatan seperti jika anda meletakkannya di taman anda.
 • Regrow Avocado   - Selain alpukat adalah buah yang hebat yang boleh anda gunakan untuk pelbagai perkara yang berbeza, anda mungkin perlu mempunyai banyak dari mereka. Pastikan bahawa anda akan menebang hujung Alpukat dan letakkan tiga tusuk gigi di lubang alpukat. Anda boleh meletakkannya di dalam air dan tunggu untuk berkembang.
 • Regrow Lemon   - Oleh kerana lemon adalah salah satu daripada perkara-perkara yang sering anda perlukan, anda juga boleh memastikan bahawa anda akan mula membesar lemon. Ingat bahawa anda boleh memilih untuk meletakkan benih dari lemon yang anda fikir akan berfungsi dengan baik dan hanya menunggu untuk berkembang.
 • Regrow StrawberriesStrawberi boleh ditanam sebagai hiasan landskap atau landskap yang boleh dengan mudah ditanam dalam bekas dan pot tergantung.

Ini hanya beberapa perkara yang anda perlukan untuk mengembangkan item yang anda perlukan di rumah.