Bagaimana untuk menyingkirkan stye cepat dan semula jadi? Stye adalah menyakitkan. Ia melibatkan penyakit folikel bulu mata atau organ minyak kelopak mata. Walaupun hakikat bahawa merah dan sering kali benar-benar menyakitkan hati, bengkak untuk sebahagian besar hilang secara semula jadi dalam seminggu atau di sana. Terlepas dari penderitaan yang berpotensi dan mengganggu, kista mata biasanya selamat. Anda boleh mengambil langkah-langkah untuk memudahkan kesakitan dan mengurangkan bengkak, dan juga pendekatan untuk mengekalkan jangkitan mata daripada mengulangi.

Apakah yang dimaksudkan dengan tembel?

Ia adalah ketukan yang tumbuh pada kelopak mata anda. Organ-organ minyak kelopak mata anda terhenti daripada minyak yang melimpah-limpah, perkara-perkara yang dapat di mata anda, dan dari organisma mikroskopik yang dahsyat. Cirit-birit mata juga boleh dibawa oleh kebimbangan.

Beberapa kali ia mengambil masa untuk kista mata untuk pergi. Beberapa individu perlu pergi ke pakar untuk mendapatkan penyelesaian untuk meringankan kesakitan dan selepas itu anda mencari penyelesaian di rumah untuk menyembuhkan luka mata di mata anda. Inilah sebabnya saya di sini untuk membantu anda melupuskan sakit mata.

Untuk memahami kista mata lebih lanjut, anda perlu tahu ia adalah pencemaran folikel bulu mata atau organ minyak. Individu yang sentiasa dibentangkan kepada zarah-zarah kecil yang kelihatan di sekeliling akan mungkin tidak bertahan untuk menambah organ minyak atau folikel rambut yang terhalang pada kelopak mata.

Ini membayangkan kemungkinan anda bekerja dalam profesion yang terus terbuka kepada zarah-zarah udara seperti meletakkan, mengempang atau mungkin memupuk, anda perlu memakai kacamata pertahanan untuk mengelakkan anda daripada membuat mata sakit mata. Anda tidak akan menyimpannya daripada berkembang, tetapi anda juga boleh membawa penyakit mata untuk pergi dengan memakai kacamata apabila anda bekerja.

Menghilangkan tembel yang

Pemulihan mudah untuk menghilangkan tembel yang Fast

Remedy 1: tembel Bersih

Kista mata kebanyakannya terbawa secara kebetulan namun kadang-kadang boleh dicipta dengan membentangkan mata kepada bahan-bahan terpencil, (misalnya, habuk atau kosmetik). Mata sakit itu sendiri adalah pencemaran bakteria yang sedikit. Sekiranya anda membina jangkitan mata, perkara pertama yang perlu anda lakukan adalah bersih di rantau ini.

 • Basuh tangan anda dengan sepenuhnya, maka menggunakan bola kapas atau tangan bersih untuk lembut membersihkan jangkitan mata dengan air suam.pembersih.
 • Pastikan kedua-dua tangan dan bola kapas yang anda gunakan untuk mencuci sakit mata adalah tidak tercemar.Lain, anda boleh menghantar lebih sampah atau kuman ke zon.
 • kudis mata adalah yang paling biasanya disebabkan oleh mikrob staphylococcal yang mendapat dalam folikel rambut atau organ ke arah sebelah mata, secara tetap melalui menyentuh mata dengan tangan yang tidak kemas.mikrob lain, walau apa pun, begitu juga boleh membawa sista mata.

Remedy 2: Sapukan Pack hangat untuk menghilangkan tembel yang

Bengkak yang dicetuskan oleh jangkitan mata sebaiknya dirawat dengan pek hangat. Buat pek hangat dengan tuala yang bersih atau kain lain yang terjun dalam air suam. Letakkan pek ke atas mata anda dan biarkan ia berehat selama lima hingga sepuluh minit.

 • Memohon pek panas tiga atau empat kali setiap hari.Boleh dijangka tentang rawatan ini sehingga sakit mata adalah tidak lebih.
 • pek teh panas dan soggy begitu juga boleh digunakan secukupnya kerana pek.(Beberapa individu menetapkan pek teh chamomile, yang mungkin mempunyai ciri-ciri mengurangkan).
 • Cahaya pack boleh membawa lepuh mata untuk ahli psikologi atau pelepasan.Sekiranya ini berlaku, lembut mencuci sisa.Cuba untuk tidak menekan atau menghancurkan sakit mata;hanya memohon firma berat bagaimanapun halus.
 • Setelah menunaikan bangkit daripada jangkitan mata, tanda-tanda yang patut reda sopan pantas.

Perhatian:Selepas pek sejuk, rebus semula dengan air suam dan rehash selama lima hingga sepuluh minit lagi.

Remedy 3: Gunakan Krim anti-bakteria untuk menghilangkan tembel yang

Membeli krim antibakteria yang dibuat untuk merawat luka mata, boleh didapati di mana-mana kedai ubat. Sekiranya anda tidak pasti mengenai krim yang dipilih, bercakap mengenai pilihan yang boleh diakses dengan pakar dadah. Sapukan sedikit mata pada mata yang sakit, berhati-hati agar tidak mendapat di dalam mata anda. Krim ini boleh membantu sakit mata anda lebih cepat.

Nota:

 • Sebilangan besar krim ini mengandungi begitu juga boleh memberi pembasmian ringkas dari kesusahan yang disebabkan oleh sista mata.Jadi kerana ia boleh, jika dalam mata anda, yg mengantuk boleh juga membawa bahaya kritikal.Memohon dengan berhati-hati.
 • Sekiranya anda mendapat apa-apa krim dalam mata anda, mengepam keluar lembut dengan air suam.Kemudian, hubungi pakar anda.
 • Cuba untuk tidak menggunakan lebih kerap daripada yang ditunjukkan pada gabungan itu.

Remedy 4: Penggunaan Menggunakan Painkiller untuk menghilangkan tembel yang

Sekurang-kurangnya peluang yang sakit mata anda menjadi gelisah yang hebat, gunakan ubat menenangkan nonsteroid (NSAID) untuk menjadikan anda lebih terbuka di tengah-tengah beberapa hari pertama. Pilih NSAID yang mengandungi ubat sakit kepala atau ibuprofen untuk pengurangan segera.

Perhatian:

 • Mengambil hanya ukuran yang ditetapkan yang dirakam pada gabungan itu.
 • Cuba untuk tidak menawarkan ibuprofen untuk anak-anak muda di bawah 16 tahun.

Remedy 5: Jangan Pop tembel Diri

Ia boleh menjadi menarik untuk cuba untuk memandu apa-apa pelepasan atau sampah daripada lepuh mata, namun berdiri!Menghancurkan atau cuba untuk pop yang sakit mata boleh memburukkan lagi perkara, menyebarkan atau meluaskan penyakit ini, dan mungkin juga membawa parut.

Home Pemulihan untuk menghilangkan tembel Fast and Naturally

Basuh Wajah Anda

Bahan-bahan tertentu boleh membantu memperbaiki kista mata dan mengurangkan penderitaan dan bengkak. Berhenti daripada mendapatkan ubat-ubatan yang biasa di dalam mata anda, dan pada kesempatan yang anda rasa merengsa atau kesulitan, hentikan penggunaan dengan cepat. Walaupun tidak terapi secara terapeutik, anda mungkin ingin mencuba penyelesaian umum ini untuk membuang luka mata:

Home Remedy 1: Coriander Seed Wash

Hancurkan air benih ketumbar selama 60 minit, ketatkan benih, dan gunakan air sebagai cuci mata. Biji-bijian dikatakan mempunyai sifat-sifat yang mengurangkan bengkak stye.

Home Remedy 2: Penggunaan Aloe Vera

Aloe Vera membantu mengurangkan bengkak dan kemerahan. Potong daun lidah buaya dengan cara yang panjang dan sapukan bahagian tebal ke zon yang dipengaruhi. Sekiranya anda tidak dapat menemui seluruh abu-abu lidah, anda boleh menggunakan kusyen mata yang diserap jus Aloe Vera. Beberapa orang suka menggunakan gabungan jus Aloe Vera dan teh chamomile.

Home Remedy 3: Guava Leaf Pack

Ini adalah penyelesaian rumah biasa untuk mengurangkan penderitaan dan bengkak yang disebabkan oleh lepuh mata. Daun jambu basah dalam air suam dan sapukannya ke mata anda selama 10 minit.

Home Remedy 4: Gunakan Potatoes untuk menghilangkan tembel yang

Tuangkan kentang menjadi gam dan biarkan ia di atas bahan yang bersih dan halus. Pada ketika itu, sapukan pada mata untuk mengurangkan bengkak.

Home Remedy 5: Kunyit

Ini dikenali dengan kuasa pemulihan yang luar biasa dan memberi bantuan cepat daripada jangkitan mata. Letakkan 1 sudu teh kunyit menjadi dua air dan gelembung. Gelembung sehingga susunannya menurun dengan ketara. Pada ketika itu lulus kesediaan beberapa kali melalui kain halus untuk mengosongkan semua granul kunyit. Gunakan sebagai titisan mata 2-3 kali sehari mengikut hari.

Home Remedy 6: Chard Leaf

Pertama sekali, cuci daun dan selepas itu hangat dengan air selama 3 hingga 4 minit. Strain cairan serta biarkan sejuk. Sapukan terus ke wilayah yang dipengaruhi, dengan menutup kelopak mata selama 60 minit. Sapukan ini dua kali setiap hari sehingga lepuh mata hilang.

Home Remedy 7: Mint Leaf

Pulverize beberapa daun pudina dan terapkan sebagai poultice pada mata sakit. Biarkan selama 5 minit. Pada ketika itu siram dengan air suam.

Home Remedy 8: Penggunaan Calendula untuk menghilangkan tembel yang

Sediakan penanaman kalendula dengan satu sendok teh kelopak kering setiap 250 ml air. Tekan cecair dan selepas menggunakan kain untuk memohon pada kelopak mata yang terpengaruh sehingga ia sejuk. Rehash tiga kali setiap hari.

Home Remedy 9: Bayam

Panaskan sekurang-kurangnya bayam halus, tambah hangat dan saluran, gunakan sebagai poultice pada kelopak mata yang dipengaruhi selama 30 minit. Rehash tiga kali sehari mengikut hari

Home Remedy 10: Memohon Chamomile untuk menghilangkan tembel yang

Panaskan 20g chamomile, 10 g horsetail dan 10 g thyme dalam satu liter air selama 10 minit. Tutup dan biarkan sejuk. Sapukan sebagai pek pada mata tiga kali setiap hari.

Home Remedy 11: Acacia leaf

Letakkan sekumpulan daun akasia yang sederhana di dalam beberapa air menggelegak. Tutup dan biarkan sejuk. Basahkan kain kapas bersih atau berpakaian dan sapukan sebagai pek pada mata yang mempunyai mata lepuh. Meninggalkannya selama 10 minit. Penyembuhan ini memerangi siksaan jangkitan mata

Home Remedy 12: Coriander Meninggalkan

Panaskan 1 sudu daun ketumbar dalam 1/2 air wadah selama 5 minit. Mengeluarkan dari kehangatan, tutup dan biarkan sejuk. Saluran, kain sapu dengan kesediaan ini dan bersihkan mata bekas mata beberapa kali setiap hari.

Home Remedy 13: Gunakan Telur untuk Menghapus Stye

Tempatkan telur yang diletakkan pada akhir mata dan letakkan selama 5 minit. Di sisi lain Pisahkan putih telur mentah dan letakkannya dalam bahan yang bersih. Letakkan pek ini ke jangkitan mata selama lima belas minit tiga kali setiap hari.

Home Remedy 14: Parsley

Tuangkan air yang menggelegak lebih daripada sekumpulan pasli segar. Biarkan campuran selama 10 minit. Splash kain bersih dalam campuran itu, letakkan bahan dengan air di atas mata anda dan berehat selama 15 minit. Rehash ini sebelum tidur. Campuran ini juga hebat untuk membuang bengkak di sekeliling mata.

Home Remedy 15: Timun

Timun adalah penyelesaian rumah yang lain untuk lepuh mata. Letakkan potongan timun pada kelopak mata yang tercemar untuk mengurangkan kerengsaan dan penderitaan. Anda juga boleh menggunakan potongan tomato di atas zon yang terpengaruh.

Home Remedy 16: Ulas

Menyerap air cengkih dan gosok lembut kelopak mata yang dipengaruhi. Ini akan membantu mengurangkan kesengsaraan.

Home Remedy 17: Salt

Termasuk garam dalam air suam, biarkan sejuk sedikit dan selepas itu rendam kain kapas bersih dengannya. Gosok kapas pada mata yang dipengaruhi.

Bagaimana untuk Mencegah tembel dari berulang

Mencegah Stye dari Berulang

Tip 1: Cuci Kelopak mata anda untuk menghilangkan Stye

Sekiranya anda sering mendapat kista mata, mata anda mungkin sangat halus kepada penyakit bakteria. Gunakan tuala yang bersih dan beberapa pembersih halus, misalnya pembersih bayi, atau kelopak mata kelopak luar biasa untuk membersihkan kelopak mata anda dengan lembut. Siram dengan air suam.

Perhatian:

Sekiranya jangkitan mata menjadi isu yang tidak menentu bagi anda, kelopak mata anda perlu dibersihkan setiap hari.

Tips 2: Basuh Tangan Anda sebelum Menyentuh Wajah Anda

Menonjol di antara pendekatan paling dikenali untuk mendapatkan lepuh mata adalah dengan menukar organisme mikroskopik dari tangan ke mata anda. Berhenti dari menggosok atau menyentuh mata anda.

Tips 3: Cuci Tuala Anda Secara konsisten untuk Menghapuskan Stye

Jangan sekali-kali membekalkan kain lap atau tuala kepada seseorang yang mempunyai lepuh mata.

Petua 4: Amalan Hubungi Lens Kebersihan

Memakai kenalan mewajibkan menyentuh mata anda dengan kerap, jadi pastikan tangan anda tidak disematkan setiap kali anda memasukkannya ke dalam dan mengeluarkannya. Mencapai diri sendiri juga boleh menyampaikan organisme mikroskopik, jadi pastikan untuk menggunakan jawapan penyucian untuk mencuci mereka setiap hari.

Nota:

 • Cuba untuk tidak memakai kenalan apabila anda mengalami sakit mata.Meletakkan kanta lekap pada mata yang mempunyai sista mata pada ia membina bahaya anda menghantar penyakit ini dari sista mata kornea asas.
 • Cuba untuk tidak memakai kenalan anda lebih lama daripada sepatutnya.Sekiranya anda mempunyai akhbar harian, membuang secara konsisten.Pada kesempatan yang luar bahawa anda mempunyai datang bulan (kanta boleh diguna semula yang dirancang untuk digantikan sekali setiap bulan), pastikan anda menukar kepada yang segar empat minggu telah berlalu.
 • Cuba untuk tidak memakai kenalan anda dalam sekelip mata.Sedangkan sekarang, kenalan yang dibuat untuk memakai semalaman selamat mungkin membawa anda isu-isu pada kesempatan yang luar bahawa anda cenderung untuk mendapat jangkitan mata.
 • Cuba untuk tidak memakai kanta sentuh dalam keadaan yang disahkan terutamanya, semasa berenang.

Tips 5: Sapukan kosmetik mata sah untuk menghilangkan tembel yang

Pelapik mata dan eyeshadow yang disambungkan di bawah pinggir kelopak mata anda boleh membawa kista mata, terutama sekali pada kemungkinan bahawa anda mempunyai kecenderungan untuk memakai kosmetik yang banyak dan memohon semula untuk tempoh hari. Memohon kosmetik ke atas garisan lash anda, dan titik pengurung jumlah yang anda gunakan.

Nota:

 • Seperti kanta sentuh, kosmetik pensil, berus, dan sebagainya mencapai mata anda.Pada kesempatan yang luar bahawa mereka pelabuhan organisma mikroskopik yang tidak selamat, ia adalah mudah untuk pengusaha menyakitkan untuk membawa jangkitan mata.

Bila perlu berjumpa doktor?

Lawati doktor

Cari rawatan jika stye tidak hilang selepas 7 hari. Sekiranya anda berada dalam siksaan yang luar biasa, jika kemerahan atau pembengkakan menyebar, atau jika penglihatan anda terpengaruh, carilah pertimbangan terapeutik yang cepat. Sekiranya jangkitan mata merosot, ini mungkin menjadi kesan selepas satu lagi keadaan, dan anda mungkin mendapat ubat yang disertakan:

Nota:

 • pakar boleh mencadangkan farmaseutikal anti-toksin, terutamanya sekiranya anda mempunyai konjunktivitis bakteria, biasanya dirujuk sebagai penyakit mata yg menular.Keadaan ini biasanya ditentukan pesat selepas ejen anti-jangkitan dikawal.
 • pakar yang boleh membenamkan jarum atau mewah yang disebut-sebut canggih ke sakit mata untuk lembing ia.Ini termasuk menusuk lepuh mata supaya menunaikan habis daripada jurang yang kecil dan sakit mata hilang.
 • Pada kesempatan yang luar bahawa anda mempunyai keadaan kulit, sebagai contoh, rosacea atau seborrhea, anda mungkin tidak dapat bertahan untuk blepharitis, kemerosotan tepi kelopak mata.Bagi keadaan ini khas akan menggalakkan anda untuk memulakan satu lagi regimen kebersihan untuk wilayah yang mata anda.
 • Sekiranya anda tidak seperti sekarang mempunyai pakar mata, anda boleh menasihati pakar pertimbangan penting anda dan meminta rujukan, semak direktori telefon kejiranan anda di bawah pakar oftalmologi, atau mengimbas web untuk "pakar mata" sebagai tambahan kepada anda bandar atau wilayah.
 • Anda sepatutnya tidak teragak-agak untuk menghubungi pakar bila-bila masa di tengah-tengah prosedur ini. Anda tidak perlu bertahan seminggu sebelum mencapai pakar.

Bottom Line: Adalah lebih baik untuk menasihati pakar sebelum berusaha merawat kista mata sendirian. Cuba jangan cuba meretas atau merangkak kista mata sendirian. Anda boleh memburukkan lagi penyakit dengan menyebarkan mikrob dan juga boleh menyebabkan parut.