Terdapat contoh apabila orang kurang pasti dengan apa yang mereka akan lakukan dengan masalah buasir mereka. Bagi mereka yang tidak biasa dengan keadaan ini, ini adalah keadaan di mana orang merasa sakit dan tidak selesa walaupun melakukan perkara yang paling biasa seperti duduk. Kebanyakan orang tidak menyedari bahawa terdapat banyak orang yang menderita masalah yang sama. Salah satu perkara yang dicari oleh orang ramai adalah kaedah yang berkesan yang dapat membantu menghilangkan buasir dengan cepat.

Menghilangkan Buasir

Sebelum membincangkan kaedah yang berbeza yang boleh dilakukan untuk membantu menghilangkan buasir, adalah penting untuk mengetahui terlebih dahulu sebab-sebab utama mengapa anda menghadapi masalah ini. Antara sebab-sebabnya ialah:

  • Kehamilan
  • Diet miskin
  • Sembelit

Bagi mereka yang tidak tahu, buasir   adalah keadaan dimana vena varikos terbentuk pada dubur kerana alasan yang disebutkan di atas. Orang yang mengalami buasir mempunyai masa yang sukar dengan pergerakan usus mereka.

Walaupun terdapat beberapa kaedah yang anda boleh cuba untuk menyembuhkan keadaan seperti pembedahan dan semua yang lain yang disyorkan, berikut adalah beberapa ubat rumah semulajadi yang anda boleh cuba yang juga boleh menjadi berkesan dalam memastikan buasir akan sembuh dalam masa yang singkat. Berminat untuk mengetahui lebih lanjut? Kemudian baca.

11 Home Pemulihan untuk menghilangkan Buasir Fast

Perkara pertama yang perlu diingat dahulu ialah untuk mencari kaedah yang betul yang boleh digunakan untuk membantu menghilangkan buasir, adalah penting untuk mengetahui apakah punca utama ia. Jika ia adalah salah satu daripada sebab-sebab yang disebutkan di atas, ini boleh selalu diperbaiki dengan remedi yang berbeza. Berikut adalah beberapa ubat rumah semulajadi yang anda boleh cuba selesaikan di rumah anda sendiri

1.Soak Radang Kawasan

Rendam Radang Kawasan

Banyak orang yang mempunyai buasir tahu betapa bermanfaatnya perendaman dalam air suam terutama apabila kawasan itu mula merasakan gatal atau bahkan menyakitkan. Perkara yang menarik tentang air suam ialah ia melegakan kawasan yang meradang supaya orang berasa lebih santai dan selesa.

Jangan lupa keringkan kawasan itu selepas itu. Lakukan dengan perlahan agar tidak membuat kawasan yang terjejas meradang lagi.

2. menjadi lebih bersih

Ada kalanya sebab utama mengapa kawasan menjadi lebih meradang daripada biasa adalah kerana orang yang menderita keadaannya tidak cukup bersih. Apabila kawasan yang dijangkiti sentiasa terdedah kepada kotoran, selalu ada kemungkinan besar kawasan tersebut akan menjadi lebih terinfeksi.

Pastikan untuk mandi setiap hari dan sentiasa menjaga kawasan itu kering dan bersih supaya ia tidak akan diperparah lagi.

3.Avoid Menggunakan Kertas Tandas atau apa-apa jua kering untuk Lap Off Kawasan

Kertas tandas kering kadang-kadang cenderung menjadi sangat keras dan berbahaya kepada kawasan kulit yang dijangkiti. Daripada menggunakan tandas, tisu hypoallergenic boleh digunakan dan untuk menjadikan kawasan itu kering, kain lembut boleh digunakan.

4.Apple Cider Vinegar

Apple Cider Vinegar

Apabila ubat-ubatan di rumah dibincangkan, senarai itu hampir selalu tidak lengkap tanpa penampilan cuka sari apel. Nampaknya ia hanya digunakan sering kerana ia boleh melakukan banyak perkara yang baik untuk anda.

  • Jangan ingat bahawa anda tidak boleh hanya meletakkan mana-mana jenama cuka epal cider di kawasan yang terjejas.Ia akan menjadi satu idea yang bijak untuk mencari cuka epal cider yang sebagai semula jadi yang mungkin.Ia akan membuat keputusan yang lebih baik.
  • Jangan ingat bahawa menggunakan cuka epal cider akan bergantung kepada jenis buasir yang anda mengalami.Bagi orang-orang yang menderita dari jenis luaran buasir, menggunakan bersih kapas bola dan tempat epal cider cuka pada bola kapas.Sapukan perlahan-lahan pada kawasan yang dijangkiti.
  • Jangan ingat bahawa ia mungkin menyengat banyak tetapi ini akan membantu dalam menghentikan kerengsaan daripada melangkah masuk. Terdapat juga kali apabila epal cider cuka boleh bekerja besar untuk menghentikan buasir luaran dari pendarahan.Ini boleh dilakukan beberapa kali sehari.Bagi orang-orang yang mengalami buasir dalaman, anda disarankan untuk minum satu sudu teh cuka beberapa kali sehari.Bagi orang-orang yang tidak boleh mengambil rasa cuka sahaja, beberapa perkara boleh ditambah kepadanya untuk membuat rasa lebih lumayan.

5.Cayenne Pepper

Bagi mereka yang menderita buasir, apa-apa yang berkaitan dengan kertas mungkin kelihatan buruk tetapi ini tidak berlaku untuk lada cayenne. Apa yang boleh anda lakukan bukannya memohon lada di kawasan yang dijangkiti adalah untuk memastikan lada itu akan ditelan? Lada ayam mesti diletakkan pada segelas air dan ini boleh dilakukan setiap hari sehingga buasir berhenti berdarah.

6.Witch Hazel

Witch Hazel

Terdapat banyak orang yang meremehkan kuasa kekasih sihir tetapi ini sebenarnya adalah perkara yang baik dan boleh menjadi sangat berkesan untuk buasir. Biasanya, hazel penyihir boleh diletakkan berhampiran kawasan yang terjejas. Ini akan membantu melegakan kesakitan dan gatal-gatal yang mungkin anda rasa kerana keadaan itu.

Meletakkan hazel ahli sihir secara kerap di kawasan yang dijangkiti sering akan membantu mengecilkan buasir sehingga masa apabila mereka boleh pergi sepenuhnya.

7.Vitamin E Capsule

Dikatakan bahawa untuk membantu meredakan masalah yang disebabkan oleh buasir, apa yang orang boleh lakukan ialah meletakkan kapsul gel Vitamin E di kawasan dubur. Kapsul itu kemudian akan ditekan atau ditikam supaya Vitamin E dapat menghentikan ketidakselesaan dengan segera. Melakukan kaedah ini setiap hari boleh membantu mendidih dan menjadikan buasir lebih kecil.

Seed 8.Psyllium sekam

Psyllium sekam Seed

Apa yang banyak orang tidak tahu mengenai Benih Psyllium ialah ia mengandungi banyak serat. Seperti yang diketahui ramai, serat boleh menjadikan najis lebih lembut dan dapat membantu membuat alat mudah melepasi dubur dan ia juga akan membantu melegakan kesakitan dan pendarahan yang disebabkan oleh najis yang keras. Bagi mereka yang tidak tahu di mana benih Pysllium boleh dibeli, ini boleh didapati di beberapa kedai ubat dan kedai khusus.

9.Ingesting Aloe Vera

Walaupun lidah buaya biasanya disambungkan kepada pertumbuhan rambut dan menjadikan rambut tumbuh dengan lebih baik, terdapat beberapa laporan yang menyatakan bahawa lidah buaya juga boleh berkesan dalam mengubati buasir dalaman. Apa yang boleh anda lakukan ialah mengambil satu sudu teh lidah buaya setiap hari. Ini boleh membuat najis jauh lebih lembut. Bergantung pada siapa yang mengambil lidah buaya, ini boleh jadi sedikit masalah bagi sesetengah orang. Sebagai contoh, terdapat beberapa orang yang mengalami ketidakselesaan dengan perut mereka selepas itu.

Bagi mereka yang merasa tidak selesa selepas mengambil aloe vera, jangan teruskan melakukan rawatan jenis ini. Masih ada rawatan lain yang boleh dilakukan untuk membantu meredakan buasir.

10.Cold Compress

Kadang-kadang orang menjadi keliru jika mereka perlu memampatkan panas atau memampatkan sejuk ke kawasan yang terjejas.

Ingatlah bahawa dalam membersihkan kawasan yang terjejas, air suam akan berfungsi dengan berkesan tetapi untuk membantu melegakan kesakitan yang disebabkan oleh keadaan, kompres sejuk akan berfungsi dengan berkesan. Ini mungkin membantu mengurangkan buasir dengan berkesan.

11.Use yang Blend Minyak Essential

Minyak Essential

Apabila memilih minyak yang akan dicampurkan, adalah penting untuk mempunyai semua minyak semulajadi. Beberapa contoh minyak yang boleh digunakan ialah rosemary, badam dan lavender walaupun terdapat minyak pati lain yang tersedia. Minyak itu kemudian akan digunakan pada buasir secara teratur sehingga waktu buasir akan mula mengecut dan ia juga akan kurang menyakitkan dan tidak selesa.

Ingat bahawa mengecutkan buasir adalah penting kerana tanpa mengecilkan mereka secara berkesan, kesakitan dan ketidakselesaan masih akan dirasakan.

Ini hanya beberapa ubat semulajadi untuk menghilangkan buasir dengan cepat. Ingatlah bahawa masih terdapat banyak lagi rawatan yang hanya menunggu untuk ditemui.

Apabila Semua yang lain Gagal

Terdapat beberapa orang yang telah mencuba ubat rumah semulajadi yang disebutkan di atas tetapi untuk beberapa sebab, remedi rumah hanya tidak berfungsi dengan berkesan untuk mereka. Berikut adalah beberapa rawatan lain yang anda boleh menjalani untuk membantu menghilangkan buasir untuk kebaikan.

1. cuba Wangi-wangian

salap

Terdapat beberapa orang yang tahu bahawa mereka boleh membeli salap dengan mudah di kaunter di pelbagai kedai ubat dan farmasi berlesen. Ingat bahawa sejak salap agak kuat, salap ini tidak boleh digunakan jangka panjang. Lebih sering daripada tidak, anda disyorkan untuk mencuba untuk jangka masa tertentu atau sekurang-kurangnya sehingga masa salap itu telah bekerja dengan berkesan kering dan menjadikan buasir lebih kecil.

2.Take Ubat

Walaupun ubat-ubatan tidak akan membantu mengubati buasir, ia boleh menghalang orang daripada merasa sakit dan rasa tidak selesa yang dibawa oleh keadaan itu. Lebih sering daripada tidak, orang mengambil ubat-ubatan apabila mereka tidak dapat berfungsi lagi kerana kesakitan. Ingat bahawa ubat-ubatan tidak boleh melakukan apa-apa untuk menghentikan buasir dari pendarahan.

3.Consider Non Prosedur Pembedahan

Bagi mereka yang sudah bosan mencuba pelbagai ubat rumah dan tiada apa yang bekerja dengan berkesan seperti yang mereka mahu, pergi ke doktor sentiasa pilihan yang jelas. Sebelum mencadangkan pembedahan, banyak doktor mungkin mencadangkan beberapa prosedur pembedahan yang tidak boleh membantu untuk membuang buasir.

4.Undergo Surgery

Bagi orang-orang yang buasir sudah melampau, ini boleh diselesaikan dengan bantuan pembedahan. Doktor akan dapat memberitahu semua butiran penting kerana pembedahan boleh berbeza dari satu orang ke yang lain.

Mencegah Permulaan Buasir

Seperti apa yang orang selalu berkata, Ia akan menjadi idea bijak untuk cuba mencegah buasir daripada dirasakan supaya anda tidak akan mempunyai masa yang sukar untuk membuangnya. Adakah anda ingin mengetahui bagaimana cara buasir dapat dicegah? Berikut adalah beberapa cara:

1.Pay Tutup Perhatian kepada Diet Anda

Diet buasir

Nampaknya terdapat banyak orang yang tidak menyedari betapa sibuknya mereka dengan kerja dan tugas yang mereka lakukan yang mereka cenderung melupakan perkara-perkara yang mereka ambil, apa yang mereka makan. Apabila orang mempunyai diet yang penuh dengan makanan segera dan produk makanan tidak sihat lain, buasir akan lebih sukar untuk dielakkan. Berikan perhatian khusus kepada diet anda dan jangan lupa memasukkan produk makanan ini ke makanan yang anda makan setiap hari:

  1. Buah-buahan dan Sayur-sayuran (beri, epal, brokoli, sayur-sayuran berdaun hijau, kacang, pear, avokado, artichokes, kacang dan skuasy musim sejuk)
  2. Fiber Rich Food Products
  3. Bijian Seluruh
  4. Yogurt dan Kefir

Sebab utama mengapa produk makanan yang disebutkan di atas perlu dimasukkan ke dalam diet kerana mereka biasanya menyebabkan najis yang lebih lembut. Ini bermakna najis akan lebih mudah dikeluarkan daripada sistem.

Produk Makanan Kaya Serat

Makanan Serat dalam 100g
Bran (jagung) 79g (316% DV)
Kembang kol \u0026 Brokoli 2g (8% DV)
Kubis (mentah Savoy) 3g (12% DV)
Beri (Raspberi) 7g (26% DV)
Berdaun Greens (Cos atau Romaine Lettuce) 2g (8% DV)
saderi 2g (6% DV)
Skuasy (Baked Winter Hubbard) 5g (10% DV)
Kacang (Buah Pinggang) 6g (26% DV)
Cendawan (dimasak cendawan putih) 2g (9% DV)

2.Constantly Hydrate

Terdapat beberapa orang yang terkejut apabila mereka berkenalan atau apabila mereka mengetahui bahawa ada orang yang boleh hidup tanpa minum air setiap hari. Nampaknya ada beberapa orang yang tidak terlalu suka air minum mungkin kerana ia tidak mempunyai rasa yang berbeza. Walaupun air nampak begitu mudah, ia adalah cecair yang diperlukan setiap hari.

Anda dinasihatkan mengambil 8 - 10 gelas air bergantung kepada jenis badan mereka dan berapa banyak keperluan badan mereka. Biasanya, apabila anda mengambil makanan tambahan dan ubat-ubatan lain, anda dikehendaki minum lebih banyak daripada biasa air yang mereka minum.

3.Exercise Dengan sering

Menjalankan Dengan sering

Bagi orang-orang yang sudah menderita buasir, bersenam adalah salah satu perkara yang mereka terlepas mungkin kerana ketika orang lebih aktif, banyak keadaan kesihatan dihindari. Anda disyorkan untuk terus aktif dan bersenam secara teratur. Latihan boleh datang dengan pelbagai cara.

Anda tidak perlu pergi ke gim dan benar-benar menggunakan mesin atau mengupah jurulatih peribadi setiap kali mereka berada di sana. Sebaliknya, orang ramai boleh membuat rutin mereka sendiri yang sesuai dengan gaya hidup mereka. Bagi orang yang tidak mempunyai masa untuk pergi ke gym untuk bersenam, berjoging atau berlari di waktu pagi atau waktu malam juga boleh membantu.

4.Do Tidak Tahan di Najis

Terdapat beberapa orang yang merasakan bahawa memegang dalam najis boleh mudah berbanding memegang pee tetapi ia boleh memberi kesan yang buruk kepada dubur terutamanya jika ia dilakukan kerap.Apabila orang merasa perlu untuk pergi ke bilik air dan pergi melalui air besar mereka, ini perlu dilakukan dengan segera.Semakin lama bahawa orang menunggu sebelum mereka benar-benar disewakan najis mereka, semakin sukar najis akan menjadi.Apabila orang mempunyai najis yang keras, ia boleh menjadi sukar untuk mengeluarkan dari badan.

5.Wear Pakaian Selesa

Pakaian yang selesa

Terdapat beberapa orang yang mungkin tertanya-tanya bagaimana pakaian boleh dikaitkan dengan buasir? Biasanya, apabila orang memakai pakaian yang ketat dan mereka pergi ke tempat-tempat yang sangat panas dan tidak selesa, ini boleh mengakibatkan jangkitan buasir. Biasanya, ini berlaku apabila ia sering dilakukan. Adalah penting bagi orang untuk memakai pakaian yang selesa terutamanya semasa musim panas atau semasa musim panas. Ini dapat membantu menghalang permulaan keadaan.

Dengan semua butiran ini ditulis mengenai buasir, merawat keadaan dengan berkesan boleh dilakukan dengan mudah. Terdapat banyak rawatan dan rawatan yang berkesan. Ia akan terpulang kepada orang ramai untuk memilih mana yang paling sesuai untuk bekerja.