Bagaimana untuk menghilangkan sembelit dan kembung? Jika terdapat beberapa orang yang menderita membuang air besar, najis berair yang dikenali sebagai cirit-birit, terdapat juga beberapa orang yang mengalami najis yang jarang. Ada masa ketika orang berfikir bahawa orang harus lulus buang kotoran sekali sehari tetapi sejak beberapa tahun yang lalu, kajian menunjukkan bahawa ia boleh berbeza dari satu orang ke orang lain.

Apabila orang sembelit, mereka tidak boleh berfungsi dengan baik. Semua yang mereka fikirkan adalah keperluan untuk melewati najis. Sesetengah tidak boleh bekerja kerana ia dan sembelit sebenarnya boleh menghalang orang daripada melakukan tugas yang biasanya mereka lakukan.

Pertama bagaimana orang tahu jika mereka sembelit atau tidak? Biasanya, orang dapat mengetahui sama ada ia sembelit jika ada perbezaan dengan pergerakan usus yang biasa. Cuba untuk mengesan pergerakan usus anda boleh menjadi mudah selagi orang mempunyai kesedaran mengenainya.

Menghilangkan Sembelit

Punca utama Sembelit

 • pengambilan air yang tidak mencukupi
 • Kekurangan aktiviti fizikal
 • Buasir
 • pemakanan yang tidak sihat
 • Tidak teratur membuang air besar tabiat
 • Stress

Adakah anda Sungguh Ingin Ambil Julap?

Bagi orang lain, sembelit tidak menjadi masalah kerana mereka boleh menggunakan julap untuk membuat najisnya longgar tetapi kajian menunjukkan bahawa penggunaan julap sepanjang masa akan menjadikan orang lebih bergantung kepada mereka. Mungkin ada masa untuk mereka tidak dapat menghidangkan najis kecuali mereka mengambil julap.

Seperti masa berlalu, jumlah julap yang perlu diambil mungkin juga bergantung kepada pergantungan orang. Jika anda bercadang untuk mengambil beberapa julap, pastikan anda berunding dengan doktor anda terlebih dahulu mengenai berapa kerap anda akan mengambil julap dan jika ia akan menjadi biasa atau tidak.

16 Pemulihan Home Asli untuk menghilangkan sembelit Fast

Anda mungkin berfikir bahawa ubat-ubatan di rumah sekarang agak pelik kerana terdapat banyak ubat-ubatan yang diambil oleh orang-orang sekarang untuk melewati najis lebih kerap. Ingatlah bahawa pada zaman dahulu, orang hidup dengan mengambil beberapa remedi rumah untuk sembelit. Ia hanya semulajadi untuk mencuba remedi rumah. Anda mungkin tidak pernah tahu, mereka sebenarnya boleh bekerja dan anda boleh memastikan bahawa semuanya adalah semulajadi.

1.Get Menghilangkan Sembelit Fast Dengan Bawang Putih di Rumah

Bawang putih

Ada sesetengah orang yang tidak menyedari bahawa bawang putih sebenarnya boleh membantu dalam membuat orang sering buang najis. Sebab utama ini adalah kerana bawang putih mengandungi sifat anti radang yang boleh membantu laluan najis menjadi longgar.

Apa yang Anda Perlu:

Perhatian:Ia semua bergantung kepada bagaimana anda akan memakan bawang putih. Anda boleh memilih untuk memasukkan ulas bawang putih mentah dalam salad anda atau anda juga mungkin mahu memasukkannya ke dalam pakaian anda. Pastikan anda memakannya mentah kerana memasak bawang putih mungkin mengambil beberapa komponen yang boleh menjadikan ia berkesan dalam mencegah sembelit.

2.Get Menghilangkan Sembelit Puasa Bersama Susu panas

Susu panas

Terdapat beberapa orang yang tidak dapat mengambil susu kerana mereka tidak bertolak ansur laktosa tetapi jika anda mengalami sembelit, susu panas dapat membantu dalam menentukan najis anda akan lulus lebih kerap. Mengeluarkan najis akan menjadi lebih teratur selagi anda minum susu pada masa yang sesuai.

Apa yang Anda Perlu:

Perhatian:Pada waktu pagi, bukannya mengambil air atau kopi, apa yang perlu anda lakukan ialah memastikan anda akan mengambil susu panas. Sekiranya anda bukan peminat rasa susu, anda boleh menambah sedikit gula untuk menjadikan ia rasa lebih baik. Sesetengah orang suka meletakkan madu kerana ia dianggap lebih organik daripada gula.

3.Fiber Rich Makanan

Fiber Rich Makanan

Anda mungkin berfikir bahawa serat berkesan dalam membuat orang kehilangan berat badan kerana serat dapat membuat orang merasa kenyang sehingga mereka cenderung makan kurang. Selain itu, serat juga dikenali untuk membuat najis rakyat lebih mudah. Penghadaman yang betul boleh dielakkan dengan produk kaya serat yang betul

 • Pilih daripada serat produk makanan kaya seperti kentang, kacang buah pinggang dan batang daun hijau.

Perhatian:Apa yang anda perlu lakukan ialah memasukkan produk makanan kaya serat dalam makanan anda supaya anda boleh makan produk makanan yang anda sukai dan pada masa yang sama, pastikan anda memasukkan makanan yang ada di dalam diet supaya anda dapat menghidangkan najis lebih banyak kerap.

4.Get Menghilangkan Sembelit Naturally Dengan Lemon Juice

Lemon Juice

Apabila datang kepada masalah yang berbeza dengan badan, jus lemon biasanya disebut sebagai salah satu ubat rumah yang boleh digunakan. Sekarang, jus lemon masih boleh digunakan sebagai ubat rumah yang berkesan terhadap sembelit.

Apa yang Anda Perlu:

Perhatian:Apa yang perlu anda lakukan adalah pastikan anda meletakkan air suam pada kaca. Letakkan secukupnya jus lemon dan campurkan dengan air. Perbezaan ini dengan air lemon ini lebih panas dan boleh menjadi lebih berkesan dalam melawan sembelit. Ingat bahawa ini perlu dilakukan beberapa kali sehari supaya ia dapat berfungsi.

5.Aloe Vera Juice

Aloe Vera

Walaupun Aloe Vera dikenali sebagai bahan yang biasanya digunakan untuk kulit dan rambut, ia juga mempunyai beberapa sifat yang boleh menjadikannya berkesan dalam memerangi sembelit. Aloe Vera mengandungi beberapa ciri anti kulat dan ini boleh membantu memerangi sembelit. Ingatlah untuk menggunakan jus Aloe Vera untuk menjadikannya lebih berkesan.

Apa yang Anda Perlu:

Perhatian:Apa yang anda mungkin tidak tahu ialah jus Aloe Vera dikenali sebagai salah satu ubat rumah yang paling berkesan untuk sembelit. Sesetengah orang boleh mengambil jus Aloe Vera yang dibeli di kedai tetapi ada yang mungkin lebih suka melakukan jus sendiri. Pastikan anda mengambil jus Aloe Vera dua kali sehari untuk hasil terbaik.

6.Stop Sembelit Puasa Bersama Makan Buah-buahan

Terdapat buah-buahan tertentu yang dikenali untuk meningkatkan pergerakan usus orang. Mengambil buah-buahan ini boleh berkesan dalam melegakan sembelit.

Apa yang Anda Perlu:

 • Buah-buahan yang boleh membantu melawan sembelit seperti apa-apa yang sitrus seperti oren dan lemon, betik dan pear.

Perhatian:Bergantung kepada bagaimana anda merancang untuk mengambil buah-buahan, anda boleh memilih untuk menggabungkan buah-buahan bersama-sama supaya anda dapat minum goncang dua kali sehari. Anda juga boleh memilih untuk membuat salad daripada semua buah-buahan yang tersedia. Terdapat pelbagai cara yang boleh dimakan buah-buahan dalam makanan tetapi makan mereka tanpa apa-apa lagi boleh menjadikan mereka sangat berkesan dalam menyingkirkan sembelit.

Teh 7.Herbal

Teh herba

Jika anda mengalami sembelit yang sangat serius dan anda ingin melepaskan najis anda pada waktu yang paling cepat, anda boleh bergantung kepada teh herba yang baik untuk membuat najis anda menjadi longgar dan anda boleh melepasi mereka lebih mudah.

Apa yang Anda Perlu:

 • Mana-mana teh herba yang lebih baik teh herba dandelion.

Perhatian:Menggunakan beg teh herba dandelion, letakkan di atas secawan air panas. Anda perlu memastikan bahawa anda akan membiarkan ia curam selama kira-kira 10 minit sebelum anda boleh mengeluarkan beg teh dan minum. Teh perlu diminum sekurang-kurangnya dua kali sehari supaya kesannya akan dirasakan.

8.Get Menghilangkan Sembelit Cepat Dengan Apple Cider Vinegar

Apple Cider Vinegar

Setiap kali rawatan untuk ubat-ubatan di rumah dibincangkan, ia hanya jarang berlaku apabila cuka epal cider tidak dimasukkan. Kebanyakan masa, cuka epal cider adalah salah satu ubat rumah yang paling berkesan untuk keadaan yang berbeza. Kali ini, cuka epal cider boleh sangat berkesan dalam menyingkirkan sembelit. Umumnya, cuka sari apel diketahui membantu pertolongan terhadap pencernaan.

Apa yang Anda Perlu:

 • Apple Cider Vinegar
 • Air panas

Perhatian:Sekiranya anda boleh mengambil rasa cuka sari apel, anda boleh memilih untuk mengambilnya langsung dari sudu. Anda perlu mengambil dua sudu sebelum makan sarapan, makan tengah hari dan makan malam. Bagi orang yang tidak boleh mengambil rasa cuka sari apel, ia juga boleh dicampur dengan air suam. Ini perlu diminum sebelum setiap hidangan untuk menjadikannya lebih berkesan.

9.Relieve Sembelit Dengan Honey

Madu

Telah disebutkan sebelumnya bahawa madu dapat dicampur dengan produk makanan lain untuk menjadikannya lebih berkesan tetapi sendiri, ia sudah dapat menjadi berkesanubat rumah terhadap sembelit . Pastikan madu mentah supaya kesannya dapat dirasakan lebih cepat.

Apa yang Anda Perlu:

Perhatian:Pastikan anda mengambil satu sendok makan madu mentah setiap hari. Adalah lebih baik bahawa orang akan mengambil madu mentah sekurang-kurangnya dua kali sehari. Sesetengah orang mengambil satu sudu pada waktu pagi dan satu lagi di waktu petang. Anda boleh menyesuaikannya bergantung kepada bagaimana anda melihat patut. Penyelesaian rumah ini diketahui berkesan dalam membantu menentang sembelit.

10.Clear Sembelit Cepat Dengan Figs

Buah ara

Ramai orang tidak menyedari bahawa aroma sebenarnya adalah pencahar yang asli. Bagi orang yang tidak pasti lagi apa julap, julap boleh menyebabkan najis lebih longgar dan boleh membantu mencegah sembelit? Kebanyakan pencahar yang boleh dilihat sekarang telah dicampur dengan bahan kimia yang mungkin tidak sihat untuk tubuh. Jeram adalah semulajadi supaya orang tidak perlu risau apa-apa.

Apa yang Anda Perlu:

 • Buah ara
 • Air
 • A Pot To Boil Figs On

Perhatian:Pastikan anda meletakkan buah ara yang bersih di dalam periuk dan letakkan air di atasnya. Bawa buah ara bercampur dengan air sehingga mendidih. Anda mungkin perlu menunggu seketika sehingga masa ketika intipati ara akan dicampur dengan air di dalam kuali. Ingatlah bahawa anda perlu mengambil air pada waktu petang sebelum tidur tetapi tidak mengambil air ara pada waktu pagi. Ini akan memastikan saluran penghadaman kembali ke landasan.

11.Get Menghilangkan Sembelit Cepat Dengan Prune Juice

Jus Prune

Ramai orang sedar bahawa prun biasanya diambil apabila orang mengalami sembelit tetapi anda mungkin tidak menyedari sebab mengapa ia begitu berkesan dalam menyingkirkan sembelit. Sebab utama ini adalah kerana ia mempunyai julap asli. Ini boleh menyebabkan najis longgar dan berkesan.

Apa yang Anda Perlu:

 • Jus Prune (Kedai dibeli atau buatan sendiri)

Perhatian:Terdapat beberapa orang yang ingin buang air besar pada waktu pagi supaya orang yang akan membuang air besar pada waktu pagi perlu mengambil jus prune di waktu petang. Mereka yang ingin buang air besar pada waktu petang akan perlu mengambilnya pada waktu pagi. Apa yang orang ingat ialah jus prune juga kaya dengan serat yang boleh menjadikan ia sangat berkesan dalam melegakan sembelit.

12.Flax Seed

Benih Flax

Apa yang membuat benih rami sangat berkesan dalam membantu melegakan sembelit adalah fakta bahawa ia mengandungi serat larut. Oleh kerana gentian diketahui membantu dalam menolong sembelit, terdapat banyak orang yang secara khusus mencari benih rami.

Apa yang Anda Perlu:

 • Biji flaks
 • Minyak flaxseed
 • Biji bunga matahari
 • Air

Perhatian:Apa yang perlu anda lakukan ialah pastikan anda meletakkan biji rami bersama dengan biji bunga matahari pada pemproses makanan. Anda perlu meletakkannya dengan halus supaya mereka boleh dalam bentuk serbuk apabila diletakkan di dalam air. Ini boleh diminum sekurang-kurangnya dua kali sehari sebaik-baiknya pada waktu pagi dan petang. Terdapat juga beberapa orang yang tidak terlalu suka mengambil benih sehingga apa yang mereka lakukan adalah mereka meletakkan minyak biji rami bersama-sama dengan beberapa produk makanan biasa yang mereka makan untuk menjadikannya lebih berkesan.

13.Apply Bayam untuk sembuh Sembelit Cepat

bayam

Kebanyakan orang hanya mengetahui bayam kerana Popeye, watak popular beberapa dekad lalu. Popeye biasa makan bayam apabila dia memerlukan tenaga untuk menjadi lebih kuat. Pada hakikatnya, bayam mengandungi beberapa sifat yang dapat menjadikan orang menjadi lebih kuat. Sistem pencernaan rakyat dengan mudah boleh menjadi lebih kuat dengan bantuan bayam.

Apa yang Anda Perlu:

Perhatian:Untuk mengambil bayam, apa yang orang harus lakukan ialah membuat sup itu. Ini sangat mudah; bayam perlu dicampur dengan air dan direbus selama beberapa minit. Ingatlah untuk meletakkan garam untuk membuat rasa lebih enak. Jangan tambahkan terlalu banyak produk makanan kerana ini mungkin mengubah kesan baik bayam ke organ pencernaan anda.

14.Get Menghilangkan Sembelit Dengan Fenugreek Daun

Fenugreek Daun

Seperti kebanyakan item yang termasuk di dalam senarai ini, daun Fenugreek diketahui mempunyai beberapa sifat dan komponen yang boleh menjadi sangat berkesan dalam menyingkirkan sembelit.

Apa yang Anda Perlu:

 • Fenugreek Daun
 • Bawang hijau

Perhatian:Terdapat beberapa orang yang ingin meletakkan daun Fenugreek pada salad mereka bersama-sama dengan bawang hijau untuk menjadikannya lebih berkesan. Ada juga yang ingin meletakkannya dengan sup. Ia akan bergantung kepada anda bagaimana anda ingin mengambilnya tetapi mengambil daun fenugreek boleh menjadi sangat berkesan dalam menghilangkan sembelit.

15.Menyediakan Sembelit Sembelit Cepat Dengan Rumput China

Ramai orang tidak menyedari bahawa rumput china juga dikenali sebagai agar agar. Ini biasanya sesuatu yang boleh diletakkan dalam pelbagai pencuci mulut.

Apa yang Anda Perlu:

Perhatian:Apa yang perlu anda lakukan terlebih dahulu ialah pastikan anda memasak rumput china dengan susu. Ia biasanya kelihatan seperti gelatin walaupun agak gelap dalam warna. Untuk membuat rasa rumput china baik, tambah beberapa perasa semulajadi dan juga sedikit gula atau madu. Ini boleh dimakan setiap hari sebagai pengganti pencuci mulut yang lain yang boleh menyebabkan sembelit.

16.Try Water

Ini sebenarnya adalah salah satu rawatan rumah mudah yang orang boleh lakukan untuk membantu menghilangkan sembelit.Terdapat banyak orang pada masa yang boleh hidup setiap hari tanpa air minuman.Ini mungkin kerana mereka merasakan bahawa mereka minum cecair lain juga yang boleh membuat makanan yang turun.Air masih cecair yang terbaik untuk minum kerana ia memberi banyak perkara yang badan boleh mendapat manfaat daripada.

Apa yang Anda Perlu:

Perhatian:Walaupun orang biasanya disyorkan untuk meminum kira-kira 8 - 10 gelas air setiap hari untuk orang yang mengalami peredaran usus biasa, mereka yang mengalami sembelit juga perlu mengambil kira-kira 6 gelas air pada waktu pagi apabila bangun dan lebih banyak gelas air sebagai hari memakai.

Terdapat banyak ubat rumah semulajadi untuk menghilangkan sembelit yang tersedia sekarang untuk pelbagai keadaan. Adalah satu perkara yang baik bahawa ubat-ubatan rumah ini terdiri daripada produk yang biasa digunakan orang di rumah. Tidak perlu membeli banyak ubat untuk membantu melegakan sembelit.

Ingatlah, bagaimanapun, bahawa terdapat kes-kes apabila sembelit hanyalah satu gejala masalah yang mendasari. Ini bermakna ia mungkin disebabkan oleh keadaan yang lebih serius yang hanya boleh dikesan dan didiagnosis oleh doktor anda. Pastikan anda mempunyai pemeriksaan teratur dengan doktor anda supaya anda dapat yakin.