Gas perut adalah aduan biasa.Ia boleh menyakitkan, tidak selesa dan tidak lagi memalukan. Kembung adalah protes tipikal, mempengaruhi sekitar 10 dan 30 peratus orang dewasa. Kembung perut boleh melibatkan diri dengan keupayaan individu untuk bekerja dan mengambil bahagian dalam program rekreasi.

Kembung perut biasanya berlaku apabila perut kita penuh dengan udara atau gas. Ia kadang-kadang menyebabkan kawasan kelihatan lebih besar daripada biasa. Perut terasa ketat dan sukar disentuh. Keadaan ini menyebabkan ketidakselesaan dan kadang-kadang kesakitan.

Kesakitan abdomen yang disebabkan oleh gas biasanya berasal antara dada dan pelvis. Kesakitan ini seringkali menjengkelkan, tajam, sakit, atau membosankan. Ia juga dikenali sebagai sakit perut. Artikel ini menunjukkan anda 16 cara terbaik untuk menyingkirkan gas dan kembung cepat.

Gejala dan Punca Gas dan Kembung

Gas dan Kembung

The gejala kembung perut   boleh diragui dan sukar untuk dipertimbangkan, tetapi sebahagian besarnya menggambarkan perasaan tidak selesa, kesungguhan, atau pembengkakan di midriff. Ini boleh disertai oleh penderitaan, gas yang melampau, merebak biasa atau belching, dan perut gemuruh.

Struktur gas apabila organisma mikroskopik dalam karbohidrat matang kolon anda yang tidak diproses dalam saluran pencernaan kecil anda. Pengambilan seronok, bunyi, serat tinggi sering kali merupakan pihak yang paling mengasyikkan.

Serat mempunyai banyak kelebihan perubatan, termasuk menjaga saluran penghadaman anda dalam permintaan kerja yang hebat dan menguruskan tahap glukosa dan kolesterol. Walau bagaimanapun, serat boleh mendorong susunan gas.

nourishments tinggi serat yang biasanya menyebabkan gas termasuk:

 • Makanan berkembang dari tanah
 • Sayur-sayuran
 • bijirin keseluruhan
 • Kacang dan kacang

Suplemen serat yang mengandungi psyllium, sebagai contoh, Metamucil, boleh menyebabkan masalah seperti itu, terutamanya jika ditambah kepada rejimen makan anda dengan cepat. Minuman berkarbonat, misalnya, pop dan ikan, juga menyebabkan gas.

Sebab-sebab yang berbeza Untuk Gas dan Kembung:

 • Menelan udara: Apabila anda makan atau minum, anda menelan udara.Anda mungkin juga menelan udara apabila anda bimbang, mengambil terlalu cepat, fikirkan satu gula-gula, menghisap konfeksyen atau minum melalui straw.Sebahagian daripada udara yang berpendapat bahawa laluannya ke dalam saluran pencernaan anda yang lebih rendah.
 • Keadaan kesihatan: gas banyak mungkin satu petunjuk keadaan berkesudahan yang lebih tulen.Kes menggabungkan diverticulitis, sebagai contoh, ulser kolitis atau penyakit Crohn.gas banyak dan kembung begitu juga boleh menjadi manifestasi berlebihan bakteria dalam sistem penghadaman kecil daripada keadaan, sebagai contoh, kencing manis.
 • Intolerans makanan: Pada kesempatan yang luar bahawa gas dan kembung perut anda berlaku terutamanya di tengah-memakan barangan tenusu, ia mungkin disebabkan badan anda tidak bersedia untuk memisahkan gula (laktosa) dalam tenusu rezeki.intolerans makanan lain, terutamanya kepada gluten - protein yang terdapat dalam gandum dan beberapa bijirin yang berbeza - begitu juga boleh membawa gas hal melimpah-limpah, berjalan dan juga pengurangan berat badan.
 • Bahan Ditambah simulasi: Ia adalah tambahan yang dapat difikirkan bahawa rangka kerja anda tidak boleh bertahan pemanis tiruan, sebagai contoh, sorbitol, mannitol dan xylitol, didapati di beberapa tanpa gula nourishments, gusi dan konfeksyen.individu pepejal banyak mencipta gas dan berjalan apabila mereka memakan pemanis ini.
 • Sembelit: Sembelit menjadikan ia sangat sukar untuk lulus gas.Ia juga membawa kepada kembung dan juga ketidakselesaan.

Cara terbaik untuk menghilangkan Gas dan Kembung Fast

Ia tidak sukar untuk menyingkirkan gas dan kembung, walaupun kelihatan sangat sukar! Anda boleh dengan mudah menghapuskannya dengan mengikuti beberapa cara terbaik. Berikut adalah senarai 16 cara yang berguna untuk menghilangkan gas dan kembung!

Teh 1.Peppermint

Teh Peppermint

Peppermint   luar biasa untuk meringankan perut dan memudahkan siksaan gas. Minyak pentingnya mengandungi mentol, yang mempunyai kesan antispasmodik dari otot licin trek pencernaan. Ia juga meringankan saraf, dan sepanjang garis ini dapat meredakan perut yang benar-benar merasakan kesan kebimbangan dan kebimbangan. Minum cawan selepas makan malam untuk membantu menjaga perkara bergerak secara beransur-ansur.

Arah:

Anda akan memerlukan teh peppermint semulajadi dan air panas. Setelah anda memanaskan air anda, tumpahkannya ke atas karung teh dalam cawan, dan kemudian tutup cawannya. Biarkan ia duduk selama 10-15 minit penuh. Mengeluarkan penyebaran dan mengeluarkan pek teh, menekannya untuk keluar setiap dan setiap campuran mending. Sekiranya ia panas sekali, tiada pilihan ragut, tekan ia di sebelah cawan dengan sudu.

Nota: Minum teh ini untuk menghilangkan gas dan kembung cepat. Lebih baik jika anda tidak menambah gula.

Teh 2.Ginger

Ginger Tea

Sama ada anda berasa gelisah, bergaduh dengan perut kembung, atau mengalami pedih ulu hati, kemungkinan anda diberikan halia dalam beberapa struktur untuk membantu meratakan perut bom anda. Ia dilengkapi untuk melakukan yang hebat kerana beberapa bahagian kompaun tersendiri yang ada. Dua bahan kimia-gingerol dan shgaols - melepaskan litar usus dan memudahkan sebarang gangguan, sementara akar dalam jumlahnya menjadi kira-kira sebagai carminative - ia menyimpan susunan kelebihan gas, atau pembantunya menghindarinya.

Arah:

Anda memerlukan salah satu gingerroot segar, parut, air panas, jus lemon dan madu . Terdapat beberapa pendekatan untuk membuat teh pedas bagaimanapun untuk gas, kami lebih suka yang satu ini. Dapatkan medium yang dianggarkan sedikit bahan mentah mentah yang kelihatan menyenangkan dan baru. Membersihkannya bersih, seperti kentang, di bawah air suam.

Potong 4-6 potongan anggaran yang kecil dan letakkannya dalam cawan besar. Sertakan sentuhan nektar atau lemon sekiranya anda suka, dan selepas itu tumpahkan air titik mendidih ke atas potongan. Jangan biarkan gelembung mematikan periuk sebelum atau seketika kemudian. Tutup dan curam selama 10 minit.

Perhatian:  Minum segelas sebelum atau selepas pesta untuk membantu dengan gas atau kembung.

3.Lace Up

berjalan selepas makan malam

Sekiranya band pinggang anda berasa selesa selepas makan malam, pergi ke luar selama 10 minit berjalan kaki. Tindakan fizikal membantu poket udara menerusi saluran pencernaan anda, menjelaskan Dr. Gerbstadt, dengan tujuan yang kembung perasaan akan lenyap lebih cepat daripada jika anda berehat di kerusi lounge.

Arah:

Jika anda tidur selepas makan malam anda, anda mungkin mengalami gas dalam dada atau kembung. Renda pinggang dan berjalan selama 10 hingga 15 minit sebelum anda tidur untuk mengelakkan kembung. Jika anda mengalami gas, 10 minit berjalan kaki boleh membantu anda untuk menyingkirkan gas atau kembung cepat.

Nota: Gas yang disebabkan oleh sindrom usus yang menjengkelkan boleh dirawat dengan berjalan kaki selama 10 minit!

4.Coriander

Ketumbar mempunyai terlalu banyak manfaat kesihatan.Daripada manfaat kesihatan yang banyak adalah merawat senak .

Arah: Kujang boleh membantu anda dalam menyelesaikan perut. Ia juga akan menjadi lega daripada gas sensasi terbakar. Anda juga akan mendapat kelegaan daripada senak. Tambah beberapa biji ketumbar panggang untuk secawan dadih. Anda juga boleh menggunakan 1 sudu teh daun ketumbar kering dengan satu cawan air mendidih. Bawa ia untuk menyingkirkan gas dengan cepat.

Perhatian:  Jika anda mengalami masalah gas yang berlebihan, anda boleh minum 1 gelas penyelesaian ini dan bukannya 1 cawan.

Teh 5.Chamomile

Chamomile Tea

Di Jerman, tempat di mana ubat-ubatan di rumah digunakan lebih kerap daripada sebagai sebahagian dari barat, mereka memanggil allam zutraut chamomile yang bermaksud "dilengkapi untuk apa-apa," dengan alasan ia sangat berharga. Antispasmodic, mitigating, dan keluar dan keluar berehat, chamomile dapat membantu dengan gas kerana refluks asid dan tambahan pencernaan, walaupun peppermint adalah lebih baik untuk gas yang dibawa secara bersendirian oleh pedih ulu hati.

Arah:

Anda perlu chamomile teh , air panas, dan madu dan jus lemon. Ambil 1 gelas air panas dan tumpah di atas karung teh. Biarkan teh curam selama 10-15 minit penuh. Tekan beg untuk keluar semua bit kebaikan terakhir, dan masukkan sedikit nektar dan lemon pada peluang yang anda suka.

Perhatian:  Jauhi susu, yang mempunyai kecenderungan untuk mencetuskan gas.

Seeds 6.Fennel

Daripada banyak kelebihan perubatan ramuan ini, merawat penyakit pedih ulu hati adalah salah satu.

Arah:   Benih Fennel boleh membantu dalam menyelesaikan perut anda dan membuat anda berkurangan dari gas sensasi dan asid refluks asid. Anda boleh menambah biji adas yang masak untuk sebahagian besar segelas susu mentega atau gunakan satu sudu daun kering setiap bekas air panas.

Manakala mengalami gas di dada atau asid refluks   kerana zesty atau rezeki yang berminyak, benih adas dapat membantu menyembuhkan masalah anda. Minyak yang terkandung di dalam benih adas dapat mengurangkan keghairahan serta mengawal perut.

Perhatian:  Kering, makan dan biji benih adas untuk membuat serbuk. Ambil setengah sudu teh serbuk ini dua kali sehari di samping air. Anda akan melihat hasilnya dengan cepat.

7.Eat Labu

Labu

Gas biasanya disebabkan oleh penyerapan makanan yang tidak wajar, yang merupakan sebab makanan serat yang tinggi. Serat adalah sukar bagi kita untuk memproses, jadi ia melalui usus kita secara besar-besaran. Pada ketika rezeki tidak memisahkan sistem pencernaan yang kecil, ia masuk ke dalam organ dalaman di mana organisme mikroskopik biasa memakannya. Sebagai akibat dari chomping mereka mereka membuat beg campuran gas, yang menyampaikan seluruh skop isu untuk kita. Labu berguna kerana fakta bahawa ia dapat mengurangkan ukuran gas yang dibuat. Makan bersama perjamuan untuk menghentikan isu anda dari awal.

Arah: Anda akan memerlukan cawan labu, dipanaskan, dikukus, atau disiram ATAU membuang satu formula labu alternatif. Ambil 1 gelas labu dengan makan malam anda untuk mengelakkan gas. Anda boleh dipanaskan, dikukus, atau disedut.

Perhatian:  Ambil setiap hari untuk menghilangkan masalah gas selama-lamanya!

8.Lemon Air

Lemon Juice

Segelas air lemon hangat setiap pagi menyimpan pakar itu. Ia tidak boleh bunyi setanding dengan "epal sehari" walau bagaimanapun ia masih menjadi kecenderungan yang menampung. Lemon memberi manfaat kepada anda dalam pelbagai cara, termasuk membantu memfasilitasi siksaan gas anda. Kaustik dalam lemon memantapkan penciptaan HCL (hidroklorik yang menghakis) yang merupakan hal yang memisahkan rezeki kita. Lebih banyak HCL = khasiat memisahkan semua lebih produktif = kurang kembung dan gas. Air mengalir kerangka anda dan membuat saluran pemprosesan anda bergerak dengan mudah. Campuran ini juga bertindak sebagai pendekatan halus yang kuat untuk menyahtoksik seluruh tubuh anda, dengan alasan bahawa lemon membantu pemangkin lever berfungsi dengan lebih produktif.

Arah:   Ambil 3 biji lemon atau 1-2 sudu jus lemon dan air. Apabila anda bangun pada waktu pagi, sebelum anda mengambil dan apabila anda mempunyai perut kosong, panaskan satu bekas air. Ia tidak perlu panas-panas baru-baru ini dan memanaskan panas. Potong 3 potongan lemon segar dan tekan jus ke dalam air. Berikan ia sedikit campuran dan minuman seluruh kaca.

Perhatian:  Sekiranya anda tidak mempunyai lemon baru, ganti dengan satu sudu atau tempat di sekitar jus lemon. Anda boleh menukar ukuran lemon yang anda sertakan.

9.Drink Air

Minum air

Air adalah salah satu elemen penting dalam kehidupan kita. Air membantu kita mencerna makanan kita.

Arah:   Minum sekurang-kurangnya 8 gelas air setiap hari untuk mengelakkan kembung dan sembelit, tetapi menelan air sebenarnya boleh menyebabkan gas berlebihan dan kembung. Fokus pada air semasa makan dan minum air sepanjang hari.

Perhatian:  Sekiranya anda mengalami masalah gas, anda perlu minum lebih banyak air daripada biasa. Anda akan mendapat hasil yang cepat.

10.Do Sesetengah Exercise

Menjalankan Dengan sering

Diet dan senaman digabungkan ke salah satu ubat yang paling berkuasa untuk banyak penyakit yang menimpa kita. Sedikit pengabdian harian akan menjadi jalan yang panjang, panjang, ketika datang untuk merasa baik. Ini juga akan membantu gas anda kerana gas sering disebabkan oleh gaya hidup.

Arah: Apabila anda bersenam dan menggerakkan trak anda gas pada kadar yang tidak meniup anda terus di sepanjang motilitas saluran pencernaan dan mengedarkannya. Kebanyakan orang tahu rata-rata perut sebanyak 14 kali sehari, tidak peduli apa, dan pergerakan membantu keteraturan ini.

Perhatian: Anda hanya boleh berjalan selama 30 minit atau berenang selama 10 minit atau bahkan melompat 10 kali!

11.Take Sesetengah Anise Seed

Benih Anise

Anise mempunyai sifat antispasmodik dan membantu saluran pencernaan, tekanan yang tidak menyenangkan cenderung untuk bertindak balas. Relaksasi juga membantu dengan kekejangan. Ia juga merupakan carminative, yang merupakan cara lain untuk mengatakan bahawa ia dikenali untuk mengeluarkan gas pent dan melegakan pembengkakan melaluinya.

Arah:   Tuangkan satu cawan air rebus ke atas satu sendok teh biji anise tanah. Tunggu selama 10-15 minit, selepas ketegangan itu. Minum penyelesaian berfikir untuk menghilangkan gas dengan cepat.

Perhatian:  Minum sebelum atau selepas makan. Sesetengah orang boleh alah kepada benih anise. Sebelum anda minum penyelesaian ini, anda boleh melawat doktor.

12.Take Deep Breath

Nafas Deep

Mengambil nafas panjang kadang-kadang memberikan hasil segera. Anda hanya perlu menarik nafas panjang. Sekiranya anda cemas atau tertekan, anda boleh meningkatkan kadar pernafasan yang membuat anda menelan udara. Amalkan pernafasan yang mendalam apabila anda berusaha, kebarangkalian yang mengurangkan gas selepas beberapa minit.

Arah:   Jika anda mengalami seperti atau bahkan kembung, cuma fikiran anda untuk mengambil sedikit nafas dalam. Ambil 5 hingga 10 nafas dalam dan tunggu selama 10 minit. Anda akan melihat hasilnya!

Sebahagian besar makanan yang kita makan setiap hari dalam masalah kehidupan perjuangan kita.Sarat dengan minuman kafein, gula, gula-gula berminyak, makanan goreng ini adalah tidak sihat untuk kehidupan kita dan perut kita.Makanan ini mengandungi nasib berat dengan gas dan orang-orang yang makan makanan ini akan mengalami masalah gas.Jadi cara terbaik untuk menghilangkan dari masalah gas   adalah untuk mengelakkan makanan yang tidak sihat ini. Anda boleh cuba mengehadkan diri apabila datang kepada pelaku makan yang sihat. Anda akan berasa lebih baik secara keseluruhan, dan jika anda gas sekurang-kurangnya anda tahu ia semula jadi.

Nota: Anda boleh mengambil nafas panjang selepas makan tengah hari atau makan malam untuk mengelakkan gas atau kembung.

13.Cinnamon

kayu manis

Kayu manis berfungsi hebat untuk mencegah pembentukan gas perut dan kesakitan.

Arah:

 • Menambah serbuk kayu manis ½ sudu teh untuk 1 gelas cawan susu cair.Campurkan dengan baik.Meminumnya.Jika anda mahu, maka anda boleh menambah madu.
 • Anda juga boleh membuat teh kayu manis.Tambah 1 sudu teh serbuk kayu manis 2 cawan air panas.Biarkan ia ditetapkan untuk 2 minit.Meminumnya.

Perhatian:  Anda boleh minum setiap hari untuk mengelakkan gas pada masa hadapan.

14. Membakar Soda dan Lemon Juice

Satu rawatan di rumah rutin bagi gas adalah penggunaan jus lemon dan pengembang soda,, yang menyertai membuat ejen penyelesaian perut yang berjaya.

Arah:   Letakkan jus satu limau dalam gelas dan tambahkan sedikit baking soda kepadanya. Ini akan menyebabkan menggelegak. Tambah beberapa air dan campurkan dengan baik supaya soda pembakar akan bercampur sama sekali. Minum ini.

Perhatian:  Untuk pengurangan masa dari gas perut, anda boleh memasukkan sedikit baking soda ke segelas air. Minum setiap pagi sebelum sarapan.

15.Garlic

Bawang putih

Kualiti pemanasan yang tajam yang terdapat dalam pembantu bawang putih merangsang nyawa gastrik dan seterusnya menawarkan pelonggaran dari gas perut.

Arah:   Minum sup bawang putih untuk mengurangkan gas dan membantu dengan asimilasi pas. Untuk hasil terbaik, gunakan bawang putih segar. Anda juga boleh memanaskan bawang putih di dalam air selama beberapa minit, termasuk sedikit lada hitam dan biji jintan. Terikan dan biarkan sejuk pada suhu bilik. Minum ini beberapa kali setiap hari untuk melihat hasil yang cepat.

Perhatian:  Anda boleh minum sup setiap hari untuk mengelakkan gas pada masa akan datang.

16.Buttermilk

Buttermilk

Buttermilk, terutamanya apabila disertai dengan biji carom dan garam gelap bertindak sebagai penyelesaian herbal yang hebat untuk gas yang tenang serta kembung.

Arah:   Campurkan satu sendok teh setiap biji karut dan garam laut dalam segelas buttermilk. Sekiranya anda tidak mempunyai biji karut, gunakan biji saderi.

Perhatian:  Minum penyelesaian ini 2 kali sehari untuk mendapatkan hasil yang cepat.

Bottom Line:   Anda boleh mengikuti mana-mana cara di atas untuk menghilangkan gas dan kembung lebih cepat. Jika anda ingin mengelakkan pembentukan gas pada masa akan datang, maka anda perlu mengikuti sebarang ubat-ubatan secara teratur.