Anda pasti mendapat jawapan untuk siasatan anda bagaimana untuk menghilangkan lebam atau luka dengan cepat dalam beberapa saat akan datang, tetapi sebelum itu anda boleh meluangkan sedikit masa anda dalam memilih pembelajaran asas tentang apa yang lebam, maklumat umum mengenai lebam dan lain-lain. Pelbagai jenis memar mewajibkan rawatan alternatif. Oleh kerana tiada penyelesaian tunggal yang sesuai dengan semua pengaturan, disarankan untuk membaca 16 cara terbaik untuk menghilangkan lebam di rumah dan memilih penyembuhan terbaik yang anda fikir terbaik untuk keadaan anda.

Apa yang Lebam?

Menghilangkan Lebam

lebam   adalah apa-apa tetapi akibat dari tubuh anda memberi kesan kepada objek yang teguh atau benda kuat yang memberi kesan kepada tubuh anda. Pada ketika ini berlaku, tisu-tisu lembut di bawah kulit atau helai otot dan tisu penghubung dipecahkan lagi tetapi kulit tidak pecah atau retak.

Pada ketika tisu-tisu yang halus ini dirugikan, darah dari kapal pecah pecah di bawah kulit dan kolam, mewujudkan wilayah untuk membengkak dan struktur cap merah atau purplish yang dapat menjadi sakit dan halus untuk disentuh. Kesan sampingan berkaitan dengan luka adalah penderitaan, bengkak dan perkembangan yang terhad.

16 Cara Terbaik untuk menghilangkan Lebam Fast and Naturally

Peluh berlaku apabila pukulan memecahkan urat dekat permukaan kulit dan tumpahan darah ke tisu merangkumi. Darah yang ditorehkan muncul sebagai jejak yang memukul. Ia akan kabur sahaja, namun terdapat beberapa langkah yang boleh anda ambil untuk menyokong lebih banyak kabur yang lebam. Inilah yang perlu dilakukan.

Ice 1.Massage

Urut Ice

Langkah-langkah pertama dan paling langsung untuk memar harus menjadi urut ais. Ais membantu meningkatkan aliran darah ke kulit. Ais harus lebam dan ia dapat mengurangkan kesakitan dan sejuk ais sangat berguna untuk mendapatkan hasil yang berkesan.

arah

Kubus ais yang dihancurkan dalam beg plastik. Ia biasanya terbaik. Anda juga boleh menggunakan blok ais, pek sejuk dan juga beg kacang beku. Ia semua akan baik-baik saja. Anda juga boleh menggunakan air sejuk. Ia lebih baik daripada apa-apa. Anda perlu memohon ais di kawasan yang terjejas selama 10 hingga 15 minit.

Perhatian:

Apabila menggunakan ais, anda perlu berhati-hati. Jangan memohon ais terus ke kulit anda. Pembakaran ais tidak baik untuk kulit kerana ia boleh merosakkan kulit anda. Membungkus kiub ais dalam tuala lembap memberikan perlindungan terbaik untuk kulit anda.

2.Arnica

Mengenai perkara yang menjelaskan tentang penyelesaian rumah untuk lebam, rundown tidak akan lengkap tanpa pertimbangan Arnica. Kebenaran diberitahu, anda dapat melihat satu pek gel arnica dalam unit bertahan setiap pemain. Alasannya, dipisahkan dari merawat luka, ia juga telah digunakan sebagai pengacau siksaan untuk sakit, keradangan sendi dan luka-luka. Memandangkan Arnica mempunyai ciri-ciri penurunan anti-provokatif dan bengkak yang kaya, ia juga menonjol di kalangan kawanan reka bentuk.

Dalam ubat homeopati, hasil yang lebih baik diperoleh dengan memadankan kesakitan luka pada tahap pengukuran. Sekali lagi, Arnica topikal adalah semua yang anda perlukan untuk merawat luka-luka yang tidak penting. Penyembuhan rumah lama ini boleh diakses dalam manifestasi krim, gel topikal, pelet dan juga sebagai minyak gosok belakang.

arah

Pada ketika bersambung dengan luka yang tajam, anda dapat melihat hasil yang jelas tentang bengkak, siksaan dan pewarnaan dalam beberapa jam. Walau apa pun, jangan menekankan peluang yang anda telah terlepas secara rasmi pada beberapa jam pertama. Anda juga boleh memajukan halaju pemulihan dengan aplikasi arnica. Untuk hasil yang lebih baik gunakan arnica gel / krim 3 hingga 4 kali setiap hari.

Nota: Arnica herba adalah beracun.Jadi jangan cuba untuk menelan mentah Arnica ini untuk anda melegakan kesakitan . Ia hanya untuk kegunaan luaran.

3.Reducing Aliran Darah oleh Gravity

Kaedah graviti adalah proses di mana kita menghentikan aliran darah ke kulit.

arah

Dalam kaedah ini, tubuh kita perlu dibuang ke udara. Orang boleh menggunakan kaedah ini untuk menghentikan aliran darah. Ini mengurangkan kesakitan juga. Apabila aliran darah lebih rendah, maka rasa sakit dikurangkan secara beransur-ansur.

Perhatian:   Anda boleh mencuba skydiving! Tetapi kerana tidak mungkin bagi semua orang, maka adalah mungkin untuk melompat 10 kali untuk mendapatkan hasil.

4.Essential Minyak

Minyak Essential

Mengurutkan pelbagai yang cedera dengan campuran minyak pati ditunjukkan untuk bekerja dengan keadaan seperti lebam dan hickeys. Keuntungan minyak pati adalah dua kali ganda. Urutan pertama dan terpenting, mengasingkan pembekuan darah dengan meningkatkan aliran darah. Kedua, segmen sintetik dinamik yang menyusup ke dalam minyak penting menawarkan keuntungan mending dan menenangkan sifat. Walaupun beberapa minyak membantu dalam memperkuat pembahagi kapilari, yang lain membantu dalam pengurangan kesakitan, pengurangan bengkak, pewarnaan pemindahan dan sebagainya.

arah

Anda memerlukan Geranium, Lavender, Cypress, Rumput Lemon, Helichrysum, Frankincense, Fennel, Myrrh dan Rosemary. Tuangkan minyak ini ke dalam botol yang selesa. Campurkan dengan baik dan sapukan untuk menikmati hasil yang terbaik.

Nota: Anda boleh melangkau beberapa minyak jika tidak terdapat di kawasan anda. Sapukan minyak ini dua kali sehari.

5.Ibuprofen

Sekiranya rasa sakit itu tidak lebat memar, jadi dinasihatkan untuk mengambil ubat. Ubat harus diambil dengan preskripsi doktor.

arah

Jika dalam kes kesihatan tersedia berisiko, maka dos label hendaklah dibaca dengan teliti. Langkah berjaga-jaga dan langkah-langkah perlu dielakkan sekiranya tindak balas buruk terhadap ubat.

Nota: Lawati doktor terlebih dahulu sebelum mengambilnya.

6.Take Rest

Mengambil Rest

Yang paling penting, ambil rehat yang mencukupi untuk mendapatkan rawatan cepat.

arah

Lupakan tekanan. Tidur selama 6 hingga 8 jam. Selebihnya perlu diambil untuk mengelakkan stres. Sekiranya anda tidak beristirahat semasa lebam, ia akan membahayakan kesihatan dan tubuh anda.

Perhatian:   Elakkan senaman harian yang sukar atau bahkan aktiviti.

7.Parsley Daun

Hidangan kami mendapat rasa yang meriah dengan penggabungan peterseli kosong. Walau bagaimanapun, kenyataan yang tragis adalah, sebahagian besar daripada kita tidak mengetahui tentang sifat-sifat mendatar pasli. Ia mempunyai segmen Vitamin K dan Vitamin C. Jelas sekali ia mengurangkan kelemahan, memperkuatkan kapal dan mengurangkan penyiksaan.

arah

Untuk memulihkan luka, anda tidak perlu memasuki daun pasli mentah dan bukannya menjilat daun ini dan menyebarkannya pada jajaran yang cedera. Ia akan dikekalkan oleh kulit secara semulajadi. Daun daun pasli diketahui memulihkan luka di dalam dua minggu.

Perhatian:   Setiap setengah daun daun pasir mengandungi: 56% Vitamin K dan 54% Vitamin C

8.Quick urut

urut cepat lebam

Relaksasi badan berlaku adalah perlu untuk lebam. Untuk menyembuhkan sesuatu bahawa kelonggaran adalah penting.

arah

Urut oleh sejenis minyak sayur-sayuran semulajadi khas bunga boleh memberikan kelegaan dari kesakitan dan meninggalkan kekotoran dan gegaran menakutkan. Mesin urut boleh didapati di pasaran yang anda boleh mendapatkan urut oleh mesin-mesin ini.

Perhatian:   Mesin-mesin ini juga boleh urut urut tanpa menggunakan apa-apa jenis ubat.

9.Watercress

Seperti daun pasli daun tapisan air masih herba menonjol yang menimbulkan rasa energik kepada rezeki dan sandwic kami. Hippocrates yang lazimnya dikenali sebagai "Bapa preskripsi" telah memanggil khasiat super sebagai "menyembuhkan penawar". Herba ini luar biasa kerana sifat pemurnian dan pengurangan darahnya. Memandangkan ia membekalkan keyakinan untuk memusnahkan makanan tambahan Vitamin C dan Vitamin K untuk merawat luka, anda boleh melihat penggunaannya dalam pelbagai jenis ubat-ubatan juga.

arah

Untuk mendapatkan penyembuhan yang nyenyak, menghancurkan beberapa selak air dan menyebarkannya ke rantau yang cedera. Sapukannya dua kali sehari.

Nota:

Ciri-ciri terapi saringan air tidak dapat dijelaskan. Anda boleh mengambil pengajian penuh dengan mengklik di sini. Walaupun anda boleh berfikir bahawa dengan mudah di kedai-kedai dan pasar anda yang berhampiran, adalah yang terbaik untuk menjadi dalam susunan anda sendiri. Ia boleh menjadi tertutup walaupun dalam bekas tanah.

10.Heat Mengurangkan

haba mengurangkan lebam

Selepas lulus pertama 24 jam selepas kemalangan berlaku, pek ais perlu digantikan dengan hangat untuk meningkatkan aliran darah ke kawasan yang cedera untuk dimampatkan. Oleh itu, sel-sel sistem imun mencapai kecederaan dan mempromosikan penyembuhan. Ambil air suam dan rendam kain bersih di tempat yang cedera. Air yang berlebihan dan sapukan kain untuk lebam selama 15-20 minit. Mereka boleh memohon lagi selepas setiap atau yang diperlukan. Ia akan memberi anda lebih banyak keseronokan.

arah

Mata yang disebut di atas adalah berkaitan dengan bagaimana untuk menghilangkan remedi lebam rumah.Supaya proses ini adalah membantu anda untuk menghilangkan dari lebam.Jadi jika anda ingin menghilangkan lebam dengan cepat, anda perlu mengikuti set dinyatakan di atas aktiviti- dengan 48 jam pertama selepas mendapat lebam;dan mungkin ada mengambil rawatan ini sehingga 48-72 jam selepas mendapat lebam dan menggunakan ubat rumah untuk lebam dan akan membantu anda untuk menyembuhkan sakit, bengkak dan menjauhkan diri dari parut .

Perhatian:

Sekiranya lebam tidak memerlukan penilaian oleh doktor, anda mungkin dapat menggunakan rawatan di rumah untuk melegakan kesakitan, bengkak dan kekakuan.

11. Bawang

Bawang untuk lebam adalah salah satu ubat rumah konvensional. Oleh itu kemungkinan anda mesti mendengarnya secara berkesan entah bagaimana atau yang lain. Kesakitan yang melegakan dan meringankan kesakitan yang terdapat di dalam bawang menjadikannya ubat terkenal untuk merawat luka-luka.

Bawang juga luar biasa untuk merawat penyakit seperti penyumbatan, luka dan bengkak.

arah

Bawang untuk luka boleh dihubungkan dalam 2 cara berasingan. Yang pertama adalah benar-benar asas dan lurus ke hadapan. Ambil bawang mentah, buat potongan dan sapukan dengan mudah pada jajaran yang cedera. Buangkan masa selama 30 minit.

Walau bagaimanapun, yang kedua memerlukan lebih banyak usaha. Tetapi ia lebih berkuasa daripada sistem pertama.

  • Curtailed bawang kasar ke dalam kepingan kecil.
  • Termasuk 2/3 bahagian bawang, 2 sudu besar garam ke dalam mangkuk kecil.
  • Gosok dengan baik. Buat masa ini gunakan campuran ini pada luka anda. Balut dengan lembut dengan tuala kapas supaya campuran ini akan melekat pada luka untuk masa yang lama.

Perhatian:   Biarkan ia dalam semalam. Rancang untuk mencari perubahan besar pada keesokan harinya.

12.Blueberries

beri biru

Blueberries boleh ditegaskan sebagai berkat kepada individu yang cenderung luka dengan berkesan. Kombo flavonoid yang baik dan Vitamin C yang membantu dalam pengaturan kolagen dan peredaran darah yang lebih baik. Oleh itu, ia cepat pulih dengan luka tanpa meninggalkan apa-apa yang berikut.

arah

Mengambil apa-apa ubat yang diberikan di atas dan pergi bersama-sama dengan blueberries pada rejimen makan pagi biasa anda.

Perhatian:   Ia juga memperkuat pembahagi sempit dan memajukan pemulihan kulit. Daripada pelbagai jenis buah beri, blueberry diberi penghormatan dengan timbunan trak Vitamin E dan Vitamin K tambahan.

13.Vitamins

Vitamin E

Vitamin C mengambil bahagian yang sebenar dalam memastikan pembahagi langsing dan kolagen anda. Jadi, sekiranya anda luka dengan mudah apabila dibandingkan dengan orang lain maka ia mungkin merupakan tanda kekurangan Vitamin C anda.

arah

Walaupun mengambil makanan tambahan yang bebas dari orang lain bukanlah alternatif yang sangat terlindung, anda boleh menyertakan makanan berkhasiat vitamin C seperti sayur-sayuran Hijau hijau, lada makanan lada sitrus pada hari anda dengan diet harian.

Pada peluang yang anda perlukan untuk memperbaiki lebam maka taruhan anda menggunakan aplikasi Vitamin K. Beli krim vitamin K dari kedai ubat dan sapukannya 5 hingga 6 kali setiap hari.

Nota

Sekurang-kurangnya peluang kulit anda pecah dan mula longkang sebelum menyambungkan aplikasi topikal, ia ditetapkan untuk memberi rehat yang mencukupi kepada badan anda. Jadi, sekiranya kerengsaan berkurangan semata-mata, anda boleh pergi ke mana-mana penawar yang direkodkan di sini.

14.Pineapple

Nanas mempunyai bahagian biasa yang dikenali sebagai bromelain yang dikenali untuk mengurangkan kelemahan seperti bengkak dan gangguan di wilayah yang cedera.

arah

Anda boleh makan nanas dan memohon jus nanas ke kawasan yang terjejas.

Nota: Walau bagaimanapun, penyebaran darah di sekeliling zon yang cedera juga menyumbang lagi perkembangan kelompok darah.

15.Cabbage

Kubis

Kubis, yang disumbat dengan kalium (penyokong untuk mengawal ketegangan peredaran darah), vitamin C dan vitamin K (penting dalam penciptaan protein penebalan darah) telah dianggap sebagai rezeki yang menyegarkan. Kubis tanah adalah luar biasa untuk memusnahkan sayuran bercampur. Anda juga boleh menggunakan penyelesaian ini untuk memperbaiki luka. Kubis yang matang menggabungkan mikroorganisma yang baik yang dapat menggabungkan vitamin K. Individu yang mempunyai ketiadaan tumbuhan usus ditetapkan untuk mengambil setelah metodologi makan yang kaya dengan sauerkraut untuk mendapatkan pengurangan sistem pencernaan.

arah

Ambil pinggir daun kubis, biarkan mereka masuk ke dalam air yang panas dan letakkan di atas luka.

Perhatian:   Licin beberapa kubis dan tunjukkan mereka pada luka.

16.Vinegar

Cuka putih

Cuka boleh membantu menghancurkan platelet yang terhalang di kawasan luka. Ia mengembang aliran darah dan memajukan pemulihan segera.

arah

Campurkan beberapa cuka dengan air suam dan sapukannya di atas julat yang dipengaruhi.

Perhatian: Sapukan dua kali sehari.

Bagaimana hendak sembuh lebam dengan lebih cepat

Pada masa ini anda tahu sekumpulan cara yang sederhana untuk melupuskan luka. Untuk membantu penawar rumah bekerja dengan lebih baik, teruskan dengan melekat pada peraturan yang disertakan

  • Angkat Wilayah itu cedera: Timbunan sebahagian daripada kusyen dan membuat bahagian yang cedera untuk menyelesaikan lebih di sebelah sana untuk beberapa jam.Sebagai ketinggian ini menyimpan darah dari pengumpulan sekitar luka, anda boleh berasa pengurangan berterusan kedua-dua dalam pewarnaan dan bengkak.Apabila anda mempunyai lebam anyplace selain kaki dan tangan, jelas teknik kenaikan ini tidak boleh disambungkan.Dalam kes seperti ini, anda boleh mempertimbangkan untuk mengambil ubat-ubatan pek ais.
  • Mengeluh atau mengurut: Dengan memecahkan coagulations darah, menguli akan meningkatkan perjalanan darah di sekitar kawasan yang cedera.Dalam mana-mana kes, menggosok tumpuan luka boleh menyebabkan kesakitan menarik.Jadi membawa sapu kembali dengan berjaga-jaga.Kerana ia meningkatkan prosedur limfa
  • Sun Pendedahan : Membongkar luka anda untuk siang segera ke pangkal 10 hingga 15 minit setiap hari.Apabila anda berbuat demikian, rasuk UV memisahkan bilirubin, pihak bersalah utama di sebalik bayangan kekuningan luka dan menjadikannya untuk mengaburkan jauh lebih cepat.

Bottom Line:

Lebam, atau kecederaan otot, adalah salah satu daripada luka-luka yang hampir semua orang mempunyai pada satu titik atau satu alternatif. Sebenarnya, lebam adalah permainan kedua yang paling biasa merosakkan selepas ketegangan, dan walaupun tidak dianggap sebagai kerosakan tulen, mereka boleh mengakibatkan kesulitan yang lembut dan membuat kesan buruk pada kulit. Ikuti cara terbaik untuk menghilangkan lebam dengan cepat.