Teh Oolong mempunyai rasa eksklusif dan agak berbeza daripada teh hijau tradisional atau teh hitam. Teh ini sering dihidangkan di restoran Cina kerana ia terutamanya ditanam dan diproses di China serta di Taiwan. Terdapat banyak manfaat kesihatan yang dapat anda dapatkan dari teh oolong. Hanya satu cawan yang boleh memberi manfaat kepada anda.

Dibuat daripada daun, batang dan pucuk daripada Camellia sinensis   tumbuhan, teh oolong ditapai sedikit dan separuh teroksida. Teh Oolong mempunyai kadar catechin yang sederhana dan mempunyai kadar pengoksidaan 10 hingga 70 peratus. Oolong teh adalah yang paling kaya di kalangan jenis lain dan ia bukan sahaja mempunyai rasa merangsang dan kuat, tetapi juga aromatik dan jelas. Terdapat banyak jenis teh oolong dan yang paling popular berasal dari wilayah Fuijan China.

Mengapa Minuman Oolong Tea?

Sebagai salah satu teh yang paling tradisional dan terkenal di China dan Taiwan, teh oolong boleh menawarkan manfaat kesihatan yang sihat ketika minum secara teratur. Daun oolong dibungkus dengan kafein dan katekin yang merupakan antioksidan yang boleh melawan radikal bebas. Oolong juga digunakan dalam tujuan perubatan kerana sifat penyembuhannya.

Maklumat Pemakanan Teh Oolong

Teh kaya dengan antioksidan. Oolong mengandungi vitamin dan mineral yang penting seperti karotin, mangan, kalium, kalsium dan selenium. Ia dikemas dengan Vitamin A, B, C, E dan K. Oolong juga mengandungi alkaloid detoksifikasi seperti niacin amide dan asid folik. Kafein, theobromine dan theophylline juga termasuk yang boleh merangsang sistem saraf.

Kesihatan Manfaat Teh Oolong

16 Manfaat Kesihatan Amazing of Oolong (Wulong) Teh

Selain aroma teh oolong yang menyegarkan dan menyegarkan, ia mempunyai banyak manfaat kesihatan yang lebih menguntungkan daripada jenis teh yang lain. Ia juga mengandungi kafein yang lebih kecil berbanding dengan teh lain yang menjadikannya pilihan terbaik untuk orang yang sensitif terhadap kafein.

Manfaat kesihatan termasuk pengurangan masalah kesihatan kronik seperti gangguan keradangan, penyakit jantung dan tahap kolesterol tinggi. Ia juga menggalakkan kesihatan oral mulut, kulit yang sihat dan tulang unggul. Berikut adalah pelbagai manfaat kesihatan teh oolong:

# 1 Menyingkirkan Radikal Bebas

Oolong teh adalah salah satu minuman terbaik yang boleh menghilangkan radikal bebas dalam tubuh. Ia kaya dengan sebatian polifenolik yang merupakan antioksidan yang memerangi radikal bebas. Minum teh oolong setiap hari boleh membantu anda mencegah penyakit kesihatan yang mungkin seperti strok, diabetes, kanser, aterosklerosis dan rheumatoid arthritis. Makanan dan minuman dengan antioksidan semuanya bermanfaat. Walau bagaimanapun, polyphenol adalah antioksida yang kuat yang terdapat di oolong.

# 2 Kulit Sihat

Home Pemulihan untuk mencerahkan kulit

Kulit adalah bahagian tubuh yang paling terdedah, sebab kulit kita selalu terdedah kepada radikal bebas. Lebih banyak orang yang berumur, badan yang lebih rendah dapat melawan mereka yang menyebabkan kerutan, bintik gelap dan penuaan cepat.

Pengambilan teh oolong secara teratur boleh melakukan keajaiban pada kulit kita. Kebanyakan masalah kulit berlaku kerana pendedahan yang panjang kepada radikal bebas. Polyphenols, antioksidan yang terdapat dalam teh oolong boleh menghilangkan radikal bebas.

Menurut kajian, orang yang didiagnosis dengan ekzema dan penyakit kulit lain boleh mendapat manfaat daripada memakan 3 cawan teh oolong setiap hari. Hasil teh minum dapat dilihat dalam waktu kurang dari tujuh hari sebagai perbaikan pada kulit dapat terlihat. Polyphenols yang terdapat di oolong juga boleh melegakan kerengsaan dan penyakit kulit kronik yang lain seperti dermatitis atopik. Berikut adalah faedah teh oolong yang lain kepada kulit.

# 3 Anti-Penuaan Manfaat

Apabila kulit kita terdedah kepada radikal bebas setiap hari, proses penuaan mempercepatkan. Ini menghasilkan penampilan awal garis-garis halus dan kedut serta bintik-bintik gelap. Teh Oolong mengandungi tahap antioksidan yang tinggi yang dapat melambatkan pengoksidaan sel dan boleh menyebabkan sel-sel kulit yang lebih sihat dan muda.

# 4 Meningkatkan Keceriaan Kulit

Minum teh oolong kerap boleh meningkatkan keanjalan kulit yang boleh menyebabkan penampilan yang lebih muda. Polyphenols antioksidan dalam oolong boleh melindungi kulit daripada kerosakan matahari.

# 5 Clearing Jerawat

Menghilangkan Jerawat Dahi Fast

Teh Oolong boleh membantu mencegah jerawat atau jerawat yang jelas untuk mencapai kulit yang lebih cerah. Keajaiban datang dari komponen anti-alahan polipenol oolong.

# 6 Meningkatkan Metabolisme

Oolong teh dapat membantu tubuh anda membakar lemak dengan meningkatkan tahap metabolisme anda. Polifenol juga mampu menghalang enzim yang membina lemak. Pengambilan teh oolong yang kerap boleh membantu anda mengurangkan berat badan selagi anda tidak menambah banyak gula atau pemanis tiruan. Jika anda lebih suka minum oolong dengan beberapa gula-gula, anda boleh menggunakan sirap maple, madu mentah dan sirap agave.

# 7 Kawalan Obesiti

Kurangkan Berat

Pada awal tahun 1990-an, didapati teh oolong dapat membantu mengurangkan berat badan. Telah terbukti bahawa polifenol dan kafein dalam teh oolong menggalakkan pengoksidaan lemak dan dapat menyekat penyerapan lipid.

Oolong teh membantu pencernaan, menguatkan sistem imun dan menguruskan gula darah. Semua ini bermanfaat untuk menurunkan berat badan, bukan? Antioksidan yang terdapat di dalam teh boleh membantu membakar lemak lebih cepat di bahagian abdomen dan lengan atas. Minum ia benar-benar membantu anda membakar lebih banyak lemak.

Ia juga dipercayai bahawa teh oolong dapat mengurangkan obesiti. Penggunaan teh oolong yang kerap boleh menggalakkan penurunan berat badan dan menurunkan obesiti dengan mempercepat proses lipolisis yang membolehkan tubuh membakar lemak tambahan. Selain vitamin A, selenium, kalium, fosforus, magnesium dan fluorine, teh oolong mempunyai kepekatan polifenol yang lebih tinggi. Nutrisi ini sangat baik dalam menyegarkan tubuh yang meningkatkan penghadaman dan mengurangkan risiko penyakit seperti kencing manis.

# 8 Menguruskan Diabetes

diabetes

Apabila seseorang mempunyai diabetes jenis 2, tahap glukosa darah dinaikkan. Menurut kajian, pesakit yang menderita diabetes boleh mendapat manfaat daripada mengambil oolong yang dapat menurunkan glukosa darah ke tahap yang lebih baik.

Oolong teh boleh membantu menguruskan diabetes kerana ia menstabilkan tahap gula dalam darah. Oolong teh boleh menurunkan glukosa plasma dan boleh digunakan untuk membantu keberkesanan ubat antihyperglycemic. Hasilnya mungkin berbeza-beza setiap orang tetapi satu perkara yang pasti, teh oolong menstabilkan gula darah yang dapat mengurus diabetes. Minum teh oolong adalah cara terbaik untuk mengawal glukosa darah sambil menikmati.

# 9 Jantung Sihat

Kehilangan berat badan akan mengurangkan risiko penyakit jantung. Oolong terbukti mengurangkan tahap kolesterol yang juga boleh memberi manfaat kepada jantung. Kerana oolong adalah semi-teroksida, ia boleh menghasilkan molekul polifenol yang boleh mengaktifkan enzim lipase untuk melarutkan lemak. Mereka polifenol dalam teh menyekat penyerapan kolesterol dan lemak diet sehingga 50% dalam beberapa kes.

Antioksidan dalam teh oolong dikatakan sebagai pembawa darah yang sangat kuat. Ia boleh membantu darah mengalir dengan mudah melalui arteri yang sangat bermanfaat terhadap strok, serangan jantung serta kanser.

Orang yang minum 1 hingga 6 cawan teh oolong setiap minggu mempunyai risiko yang lebih rendah untuk memperoleh penyakit kardiovaskular. Mulakan minum teh oolong hari ini untuk memastikan jantung anda sihat dan kuat! Hati anda pasti akan terima kasih.

# 10 Faedah Anti-Kanser

Orang yang minum teh secara teratur mempunyai risiko yang lebih rendah untuk membangunkan kanser kulit. Polifenol polimer seperti theaflavin dan thearugibin adalah lebih tinggi dalam teh oolong berbanding dengan jenis teh lain. Antioksidan ini melawan karsinogen dan mengurangkan risiko mendapatkan kanser.

Polifenol juga menggalakkan kematian sel-sel kanser di perut dan dapat menekan pertumbuhan kanser lain seperti kanser ovari. Menurut kajian, wanita yang mengonsumsi teh oolong dapat mengurangkan risiko mengembangkan kanker ovarium sebanyak 46%.

# 11 Sihat Bones

Kesihatan tulang

Antioksidan dalam teh oolong dapat menguatkan tulang dan mencegah osteoporosis. Oolong juga boleh menggalakkan pertumbuhan badan yang sihat. Mengikut kajian, orang yang sering minum teh oolong atau teh hitam selama lebih sedekad kurang berkemungkinan kehilangan ketumpatan mineral tulang. Terdapat komponen dalam teh oolong yang boleh merangsang pemeliharaan mineral tulang.

# 12 Menghalang Keruntuhan Gigi

Kita semua tahu bahawa fluoride membantu dalam mencegah kerosakan gigi yang telah ditambah kepada ubat gigi dan bekalan air untuk menggalakkan gigi yang lebih sihat. Berita hebatnya ialah oolong juga mengandungi fluorida. Fluorida dalam teh oolong juga boleh membantu enamel gigi untuk menjadi lebih sukar dan melindungi gigi.

Anda boleh mencari beberapa produk penjagaan lisan atau pasta gigi yang mengandungi teh. Oolong teh serta teh hijau dapat meningkatkan kesihatan mulut. Pengeluaran asid dan pertumbuhan bakteria yang menjadi punca utama kanser mulut dan kerosakan gigi kedua-duanya dihalang oleh penggunaan biasa teh oolong. Polyphenols juga dapat memperbaiki bukan sahaja kesihatan pergigian tetapi juga kebersihan. Mengonsumsi teh oolong boleh membantu anda mencegah kerosakan gigi dan berlakunya rongga.

Menurut kajian, orang yang mengonsumsi teh oolong kerap mempunyai gigi yang kuat. Tidak pernah terlambat untuk menjaga gigi anda!

# 13 Melegakan Tekanan dan Kecemasan

Kebimbangan

Tekanan adalah salah satu penyebab utama penyakit yang paling kronik. Orang yang tertekan mungkin akan mengalami masalah kesihatan. Berita baiknya ialah polifenol semula jadi dalam teh oolong bertindak sebagai busters tekanan dan dapat meningkatkan mood. Mempunyai secawan teh oolong sehari boleh membantu anda lebih fokus dan melegakan tekanan.

Sebatian wangi yang terdapat di dalam tumbuhan juga terbukti dapat meningkatkan reseptor tindak balas di dalam otak seperti lavender. Orang menggunakan wangian untuk merawat masalah tidur, gangguan kecemasan, gangguan kejang dan kekejangan otot. Teh Oolong mempunyai sebatian wangi yang boleh mengawal tahap GABAa di dalam otak. Minum teh oolong juga boleh menyebabkan kemahiran berfikir yang lebih tajam dan meningkatkan kewaspadaan mental.

# 14 Menyekat Cravings

Kerana teh oolong menstabilkan gula darah, ia menghalang keinginan untuk makanan ringan manis dan tidak sihat terutamanya apabila tubuh menginginkan hidangan pencuci mulut selepas makan. Cukup menikmati teh oolong tanpa gula atau pemanis buatan kerana sudah merasai yang baik tanpa mereka.

# 15 Menghalang Kerugian Rambut

Punca Kehilangan rambut

Kerana teh ini kaya dengan antioksidan, ia juga boleh banyak untuk rambut anda. Minum teh oolong menggalakkan pertumbuhan rambut yang sihat dan lembut. Untuk mendapatkan hasil yang terbaik, lebih baik memohon secara langsung pada rambut seperti syampu. Membuat teh dari daun oolong juga bermanfaat untuk mencegah penumpahan rambut.

# 16 Prestasi Mental

teh Oolong dapat meningkatkan kewaspadaan dan prestasi mental.pengambilan oolong yang mengandungi kafein boleh meningkatkan otak dan membantu ia untuk sentiasa berwaspada sepanjang masa.Ini bermakna bahawa minum teh oolong semasa peperiksaan dan semasa dalam keadaan menuntut pasti berfaedah.

Kesan dan Langkah Sampingan

Oolong teh adalah minuman yang hebat dan terdapat terlalu banyak daripada itu. Anda boleh mendapatkan semua manfaat kesihatan di atas jika anda boleh minum beberapa cawan teh oolong setiap hari. Walau bagaimanapun, anda perlu ingat bahawa teh oolong juga mengandungi kafein sehingga ia harus mempunyai beberapa langkah berjaga-jaga. Sesetengah keadaan yang boleh diperbaiki oleh oolong seperti penyakit kardiovaskular atau diabetes boleh menjadi lebih teruk oleh kafein. Kesan sampingan kafein yang terlalu banyak mungkin termasuk pedih ulu hati, kegelisahan, sakit kepala, tidak tidur serta kekeliruan.

Sama seperti makanan lain yang ada dalam diet anda, anda perlu mengehadkan kuantiti yang anda ambil. Contohnya, minum hanya 2 hingga 3 cawan sehari. Anda juga perlu menyemak reaksi badan anda selepas minum teh oolong. Kebanyakan orang mempunyai reaksi yang lebih baik manakala sesetengahnya mungkin menjadi lebih teruk kerana beberapa bahan. Anda perlu memantau kesihatan anda selepas minum teh oolong setiap hari.

Untuk mendapatkan semua manfaat kesihatan teh oolong, pastikan anda mempunyai pembekal yang dipercayai. Anda harus membelinya dari jenama yang anda percayai dan tidak mencurigakan. Teh yang hebat harus menyebut sumbernya dan jika oolong ditanam di atas gunung, ia harus lebih suci dan lebih baik.

Minum beberapa cawan teh oolong setiap hari kerana ini boleh menjadi teh terbaik untuk meningkatkan kesihatan anda. Ia juga lazat dan minuman yang menenangkan.