Salah satu masalah utama lelaki dan wanita sekarang adalah kelemumur. Ramai lelaki dan wanita tidak tahu sebab mengapa mereka mendapatnya tetapi kebanyakan orang tidak mempunyai pilihan tetapi untuk menanganinya setiap hari. Kadang-kadang ia memalukan kerana mereka terpaksa menempel pakaian berwarna terang supaya orang lain tidak dapat melihat bahawa mereka mempunyai masalah kelemumur. Orang yang memilikinya juga harus menanggung penampilan orang lain ketika mereka memakai pakaian berwarna gelap dan serpih mula menunjukkan. Umpama semua yang anda perlu tahu apa itu, apa yang menyebabkan kelemumur dan remedi rumah semulajadi untuk menyingkirkan kelemumur.

Menghilangkan Kelemumur

Apa yang menyebabkan Kelemumur

Mendapatkan akar permasalahan ini sering kali menjadi cara utama untuk mengetahui bagaimana secara semula jadi menghilangkan kelemumur. Orang ramai mahu mempunyai rambut percuma kelemumur. Walaupun sebab sebenar untuk memperoleh kelemumur tidak diketahui, ada kalanya beberapa keadaan dikaitkan dengan kelemumur.

 • Kebersihan miskin - Ada ketikanya sesetengah orang tidak syampu kerap atau mereka tidak syampu rambut mereka sama sekali.Ini boleh menjadi satu masalah besar kerana ia boleh menyebabkan kulit kepala menjadi gatal dan tidak stabil.
 • Sistem Imun miskin - Nampaknya apabila orang mempunyai keadaan seperti HIV atau AIDS yang mensasarkan sistem imun, orang itu menjadi lebih risiko untuk memperoleh kelemumur.
 • Kulit kepala berminyak - scalps Sesetengah orang yang secara semula jadi berminyak kerana itu adalah jenis rambut yang mereka ada.Walaupun ini mungkin baik untuk tahap tertentu, terdapat kecenderungan semula jadi untuk kulit kepala untuk menyerap semua kotoran dari luar.Tambahkan ini dengan tidak mencuci untuk tempoh masa yang tertentu dan ia boleh menjadi satu masalah besar.
 • Cuaca Syarat - Terdapat beberapa orang yang tinggal di kawasan iklim tropika yang mempunyai kes buruk kelemumur mungkin kerana ia adalah lembap.Ada juga orang yang mengalami kelemumur apabila perubahan cuaca atau apabila cuaca terlalu sejuk.
 • Emosi dan Mental Stress - Sesetengah orang cenderung untuk berfikir tentang segala-galanya, semua masalah mereka apabila mereka sebenarnya bersendirian atau apabila mereka berada bersama orang lain tetapi menjalani keadaan tertekan juga boleh menyebabkan tekanan.

Selain dari perkara-perkara ini, masih terdapat banyak lagi yang menyebabkan kelemumur.

 • Kering kulit
 • Seborrhoeic Dermatitis
 •   Kerana mencuci terlalu kerap
 • ekzema
 • Psoriasis
 • Kepekaan terhadap produk penjagaan rambut
 • Kulat seperti jamur

Ada sesetengah orang yang mengetahui bahawa mereka mempunyai keadaan itu kerana ia sakit kulit kepala dan kulit kepala mereka sering menjadi kering dan tompok kulit kering atau kulit mati muncul pada kulit kepala.

Top 15 Home Pemulihan Asli untuk menghilangkan Kelemumur Fast

Ada kemungkinan bahawa walaupun orang ingin menghilangkan ketombe, mereka tidak mahu mencari bantuan profesional kerana mereka mungkin malu bahawa mereka ingin mencari bantuan orang lain dan mereka tidak mahu orang lain tahu bahawa mereka mempunyai masalah. Bagi sesetengah orang, mereka mungkin tidak mahu mendapatkan rawatan profesional kerana mereka merasa terlalu mahal. Ia adalah satu perkara yang baik bahawa terdapat ubat rumah semulajadi untuk kelemumur yang boleh dicuba oleh orang. Kesannya mungkin tidak secepat rawatan profesional biasa tetapi ia masih boleh menjadi lebih bermanfaat dan berkesan dalam jangka masa panjang.

1. menggunakan Apple Cider Vinegar untuk menghilangkan Kelemumur

Apple Cider Vinegar

Terdapat banyak orang yang merasakan bahawa mereka tidak boleh menggunakan cuka apel epal pada kulit kepala mereka hanya kerana bau dan ketika itu benar bau itu kuat dan dapat memalukan untuk memiliki rambut cuka cuka selama jangka waktu tertentu , ingatlah untuk tidak menggunakannya apabila terdapat peristiwa penting yang perlu dihadiri. Ingatlah bahawa kali anda mandi semula, bau akan dikeluarkan dari rambut anda.

Arah:

Campurkan air suam dan cuka dalam cawan bersih untuk memastikan tiada komponen lain yang menjadi sebahagian daripada campuran. Setelah campuran selesai, tuangkan ke atas kepala anda dan urutkannya di sekitar kulit kepala selama kira-kira 5 minit. Anda mungkin perlu menunggu kira-kira 8 jam sebelum anda boleh mandi lagi tetapi semuanya akan berbaloi.

2. Menghilangkan Kelemumur Dengan Minyak Zaitun

Nampaknya ada beberapa orang sekarang yang mempunyai rambut berminyak yang tidak dapat membayangkan bahawa mereka akan meletakkan sesuatu berminyak pada rambut dan kulit kepala mereka untuk menangani masalah itu dan membuat masalah itu hilang. Sebab utama mengapa ia perlu digunakan secara teratur adalah kerana minyak zaitun adalah pelembap yang baik dan ia dapat memastikan bahawa kelemumur akan hilang selepas tempoh tertentu.

Arah:

Ia akan membantu jika minyak zaitun akan dibiarkan semalaman sebelum dibasuh. Oleh kerana ia tidak terlalu bau, orang tidak perlu bimbang tentang bau yang pelik, selepas itu. Jika ini dilakukan secara berkala, ia boleh membuat masalah itu hilang dengan berkesan.

3. Gunakan Baking Soda untuk Menghilangkan Kelemumur Cepat

Baking Soda

Dengan cara yang berbeza, baking soda telah digunakan untuk banyak perkara dan tidak menghairankan lagi bahawa ia juga boleh digunakan untuk merawat kelemumur. Apa yang membuat baking soda adalah ia mengelupas kulit kepala sehingga kulit kepala dapat bebas dari kulit mati yang pecah menjadi kelemumur. Sekiranya terdapat kulat pada kulit kepala, baking soda boleh membantu menyembuhkannya juga.

Arah:

Campuran campuran air suam dan baking soda dan letakkan di dalam bekas yang mudah goncang. Pastikan bekas itu bersih supaya ia tidak akan bercampur dengan sifat-sifat lain. Ini boleh digunakan sebagai pengganti syampu walaupun sesetengah orang melaporkan bahawa ia boleh membuat rambut sedikit di sebelah kering tetapi rambut akan pulih pada akhirnya dan ia akan kembali ke kemuliaan penuh selepas itu.

4.Fenugreek Plant

Terdapat beberapa orang yang tidak biasa dengan Fenugreek mungkin kerana mereka tidak secara semula jadi memilikinya di negara mereka. Di India bagaimanapun, ini diketahui digunakan untuk membuat rempah-rempah India. Biasanya, ia adalah benih yang digunakan untuk merawat kelemumur. Selain dari fakta bahawa ia dapat membantu menjadikan kulit kepala lebih sihat, ia juga dapat membuat rambut tumbuh dengan lebih cepat.

Arah:

Rendam biji semalaman dalam secangkir air yang akan menutupi seluruh biji. Apabila mereka sudah cukup lembut, gerai mereka dan campurkan mereka sehingga mereka mempunyai penampilan yang halus. Biarkan campuran pes pada kulit kepala selama kira-kira 45 minit kemudian bilas dengan air. Bagi sesetengah orang, mereka merasakan bahawa mereka perlu menggunakan syampu juga dan ini adalah baik untuk campuran ini.

5.use Lemon Juice untuk menghilangkan Kelemumur

Lemon Juice

Setiap kali terdapat masalah yang terdapat di dalam badan, salah satu perkara yang dilakukan orang adalah melihat jika jus lemon boleh bertindak sebagai ubat rumah semulajadi untuk masalah itu. Jus lemon boleh digunakan untuk apa saja dan ia adalah satu perkara yang baik bahawa jus lemon sekarang juga boleh digunakan untuk kelemumur. Ia mempunyai ciri-ciri anti kulat yang boleh digunakan untuk memerangi kelemumur.

Arah:

Sapu jus lemon ke dalam cawan dan tentukan jika anda akan mencampurkannya dengan minyak kelapa atau air. Sebaik sahaja anda telah memutuskan yang mana yang akan anda gunakan, urutnya ke kulit kepala. Biarkan selama beberapa minit sebelum membilas.

6.Try Listerine

Ramai orang mungkin terkejut melihat ini dalam senarai tetapi ini benar. Listerine boleh sangat membantu dalam membuat kelemumur pergi kerana mungkin mempunyai ciri-ciri anti kulat yang boleh membantu menghilangkan kelemumur sepenuhnya. Hanya pastikan bahawa apabila anda menggunakan ini, elakkan Listerine dengan warna-warna terang kerana anda tidak mahu melihat diri anda mempunyai rambut hijau atau anda?

Arah:

Sekiranya anda meletakkan dalam 1 bahagian Listerine, pastikan anda mencairkannya dengan 2 bahagian air. Letakkan campuran dalam bekas yang boleh anda gunakan untuk menyemburkan rambut anda selepas mencuci. Biarkan pada rambut selama 20 - 30 minit sebelum mencuci.

7.Apply Aloe Vera untuk menghilangkan Kelemumur

Aloe Vera

Perkara yang baik tentang lidah buaya adalah walaupun ia sangat semula jadi dan ia boleh membantu melegakan kelemumur, masih terdapat banyak perkara yang boleh dilakukan untuk kulit kepala. Selain dari fakta bahawa ia akan membersihkan kulit kepala daripada kulat, ia membantu melegakan bahawa rasa gatal dikaitkan dengan kelemumur yang boleh membuat rambut dan kulit kepala merasa lebih lega.

Arah:

Sapukan lidah buaya tulen ke rambut dan kulit kepala. Anda mungkin mahu menggunakannya secara langsung dari loji aloe vera untuk memastikan bahawa semua bahan adalah semulajadi. Anda tidak perlu mencampurkannya dengan komponen lain. Anda semestinya perlu menggunakan lidah buaya secara semulajadi.

8.Eggs

Walaupun sudah ada banyak laporan tentang telur yang digunakan sebagai ubat rumah semula jadi untuk rambut, ramai orang tidak menyedari bahawa ia boleh digunakan sebagai ubat rumah semulajadi untuk kulit kepala juga. Ia boleh membantu menghilangkan ketombe degil dari kulit kepala.

Arah:

Pukul beberapa telur ke dalam bekas bersih dan apabila dipukul dengan teliti, urut ke kulit kepala. Pastikan untuk mengurut di semua kawasan kulit kepala untuk mengelakkan kulit yang berbulu dan licin. Perkara yang hebat tentang penggunaan ini ialah ia juga dapat membantu memperbaiki keadaan rambut. Ia boleh membuat rambut licin dan berkilat.

9. Cubi Jus Apple untuk Menghilangkan Ketombe secara semulajadi

Apple Juice

Komponen semulajadi jus Apple akan memastikan bahawa kelemumur orang akan dikeluarkan dari kulit kepala. Ingatlah untuk menggunakannya secara teratur untuk memastikan bahawa masalah itu tidak akan kembali.

Arah:

Anda boleh menggunakan jus epal tulen untuk mengurut ke kulit kepala anda atau anda juga mungkin mahu menggunakan jus epal dan air untuk meletakkannya pada rambut anda. Ini boleh digunakan selepas mencuci rambut.

10. Gunakan Aspirin

Nampaknya ada sesetengah orang sekarang yang tidak menyedari bahawa bercita-cita boleh membantu dalam memerangi kelemumur. Sebab utama mengapa ia berkesan membantu menghilangkan kelemumur adalah kerana ia kaya dengan asid salisilat yang boleh membantu memerangi kelemumur. Perkara yang baik mengenai aspirin ialah ia boleh menyebabkan kulit kepala tidak menjadi radang.

Arah:

Anda mungkin perlu menggunakan 2 tablet aspirin dan menghancurkannya sehingga tablet sudah dalam bentuk serbuk. Daripada menggunakannya sebelum mencuci, letakkannya bersama syampu. Dengan cara ini rambut anda masih boleh berbau yang baik. Biarkan campuran syampu + aspirin pada kulit kepala selama kira-kira beberapa minit sebelum membilas.

11.Use Tea Tree Oil untuk menghilangkan Kelemumur

Tea Tree Oil

Telah disebutkan sebelumnya bahawa walaupun minyak zaitun berminyak, ia masih boleh membantu membendung kelemumur. Perkara yang sama boleh dikatakan mengenai minyak pokok teh. Walaupun ia berminyak, ia juga dikenali untuk membantu menghilangkan kelemumur. Walaupun terdapat banyak cara untuk menggunakan minyak pokok teh, ia tidak boleh dimakan supaya pastikan anda hanya menggunakannya untuk tujuan topikal.

Arah:

Anda mungkin memerlukan botol muncung atau pengabut untuk ini. Pastikan anda meletakkan 1 sudu teh minyak pokok teh ke dalam secawan air suam. Goncangkan dengan baik sehingga siap digunakan. Setelah berjabat, semburkan campuran pada kulit kepala dan tunggu sebentar supaya ia dapat diserap oleh kulit. Apabila ia diserap oleh kulit kepala, orang tidak perlu bimbang untuk mengeluarkannya.

12. Pertimbangkan Mengubah Diet Anda

Ada kalanya orang tidak banyak memberi perhatian kepada makanan yang mereka makan mungkin kerana mereka merasakan bahawa mereka adalah satu-satunya produk makanan yang tersedia untuk mereka. Memberi perhatian kepada makanan yang dimakan oleh orang ramai boleh memainkan peranan besar tentang bagaimana skalakan orang yang sihat akan menjadi.

Arah:

Anda mungkin ingin mendapatkan beberapa produk makanan yang semulajadi kaya dengan vitamin dan mineral. Termasuk banyak sayuran dalam diet anda. Lebih sering daripada tidak, terdapat beberapa orang yang tidak menyedari bahawa mereka tidak makan sayur-sayuran untuk jangka masa yang panjang. Pastikan anda makan lebih banyak buah-buahan dan sayur-sayuran. Jauhi dari makanan yang diproses dan produk bukan organik. Selepas beberapa lama, anda pasti akan melihat perbezaannya.

13.Membuat beberapa cahaya matahari

cahaya matahari

Terdapat banyak orang yang benar-benar terkejut bahawa cahaya matahari boleh memainkan peranan dalam keadaan kulit kepala orang. Terdapat beberapa orang yang menyedari bahawa rambut dan kulit kepala mereka menjadi lebih sihat selepas mereka telah mendedahkan diri mereka kepada cahaya matahari yang sihat biasanya antara 8-10 pagi setiap hari.

Arah:

Orang yang bangun pagi mungkin mempunyai kelebihan mengenai ini kerana mereka mempunyai peluang untuk terdedah kepada sinar matahari yang sihat. Ingatlah bahawa 10 - 15 minit adalah sepanjang masa bahawa orang perlu terdedah kepada sinar matahari yang sihat. Terlalu banyak pendedahan cahaya matahari boleh menjadi buruk bagi rambut dan kulit kepala.

14.Buangkan Kelemumur Ketombe dan Gatal Dengan Garam

Nampaknya terdapat banyak orang yang tidak menyedari bahawa garam boleh memberikan banyak manfaat yang sihat. Garam boleh digunakan untuk mengatasi rambut dan kulit kepala dan boleh menjadikan kulit lebih sihat. Terdapat banyak orang yang benar-benar mendapati ini menyenangkan.

Arah:

Pastikan anda menggunakan rawatan garam pada rambut dan kulit kepala anda.Jangan ingat bahawa ia boleh digunakan bersama-sama dengan syampu.Sesetengah orang suka untuk menggunakan penyelesaian garam pada rambut dan kulit kepala pertama dan kemudian menggunakan syampu selepas itu.

15.Switch Shampoos Ketombe untuk Menghapuskan Kelemumur

Syampu

Terdapat beberapa orang sekarang yang agak tidak pasti dengan syampu yang mereka akan gunakan mungkin kerana syampu mereka nampaknya menjengkelkan kulit kepala mereka banyak. Pastikan anda menggunakan syampu yang betul atau buka syampu yang anda gunakan dari semasa ke semasa.

Ia mungkin kelihatan seperti kelemumur adalah masalah besar yang tidak akan pernah hilang tetapi dengan semua ubat rumah semulajadi untuk kelemumur, kelemumur boleh dibasmi dari kulit kepala sepenuhnya.