Mahu menghapuskan batu-batu tonsil secara kekal? Batu-batu tan biasanya tidak membahayakan kesihatan anda, namun, sesiapa sahaja boleh mengalami batu-batu tonsil pada usia berapa pun. Ini tidak selesa, menyebabkan isu-isu yang tidak diingini seperti nafas yang mengerikan dan sakit tekak, dan sebahagian besar gangguan. Jika tidak dikenali sebagai tonsilolit, tonsillit, dan tonsil calculi.

Apa itu Tonsil Stones?

Mereka diperbuat daripada mikrob dan zarah rezeki yang menemui jalan mereka ke fisur tonsil anda di mana mereka menenangkan, membingkai tombol atau batu keras. Kedua-dua alternatif penjagaan diri dan ubat-ubatan restoratif boleh diakses untuk melupuskan batu-batu tonsil.

Batu tonsil  pada dasarnya adalah benjolan bahan kalsifikasi yang membentuk di kusyen kasar di belakang tekak. Mereka terutamanya dibuat daripada kalsium. Galian yang berbeza, contohnya, alkali, fosforus, magnesium dan karbonat juga dapat dipamerkan di kedai-kedai kecil. Batu-batu Tonsil dibuat apabila terapung dan jetam dalam tonsil menenangkan.

Amandel-amandel yang dimuatkan dengan celah-celah dan ceruk di mana mikroorganisma, sel-sel mati dan cairan tubuh dapat dihentikan. Bahan yang ditangkap itu kemudian membungkus sampah, yang mengagregasi susunan putih di dalam saku. Sampah mungkin cukup besar untuk projek dan berhenti di kuburan tonsil. Batu-batu tonjolan adalah antara sebab sebenar untuk nafas dahsyat.

Bagaimana Mengenalpasti Batu Tonsil?

Batu tonsil

 • Lihat batu-batu yang disusun di tonsil. Batu-batu tuil biasanya berwarna kuning, gelap, atau putih di dalam teduhan, dan boleh ditemui dihentikan di tisu halus daripada tonsil anda.
 • Tulang-tompok anda adalah benjolan fizikal, atau bantal, yang terdapat di kedua-dua sisi di bahagian belakang kerongkong anda, sesuai dengan bujur sebagai biola, dan mengandungi lubang, makam, lubang, dan lubang.
 • Tonsils adalah sebahagian daripada sistem imun dan dimuatkan dengan hab limfa yang bekerja di dalam badan anda untuk membantu memerangi jangkitan.
 • Pemakanan flotsam dan jetsam, sel-sel tisu mati dari mulut, cairan badan, dan organisma mikroskopik, boleh tanpa banyak peregangan dihentikan di lubang-lubang dan celah dan dapat dikalsifikasikan, membawa wilayah-wilayah yang dikuatkan sebagai batu.

Membezakan gejala anda. Kesungguhan di kalangan kesan sampingan yang paling banyak diakui oleh batu tonsil adalah nafas berbau. Bau yang tidak menyenangkan dibawa oleh mikroorganisma dan makanan flotsam dan jetsam yang akan dihentikan di fisur tonsil anda dan ternyata menjadi sekeping transformasi kalsifikasi yang membentuk batu-batu yang dimasukkan ke dalam tonsil anda.

 • Isu-isu asas yang lain menggabungkan perasaan yang tidak selesa bahawa ada sesuatu yang dipegang di belakang kerongkong anda, rasa logam, peretasan, merasakan seperti anda sedang berkelahi lagi, kemerahan tonsil, mengganggu, kerengsaan di bahagian belakang mulut dan tekak anda, dan menggodam benjolan kecil dan berbau busuk.
 • Tenggorokan sakit yang tidak berkesudahan dan adegan berulang tonsillitis adalah kerumitan yang mempunyai batu tonsil.
 • Sekiranya tonsil anda menyakitkan, teruja, longkang dengan mudah, atau sekiranya anda mengalami sakit tekak dengan demam, cari pertimbangan perubatan.

15 Cara Semulajadi untuk Menghapuskan Batu Tonsil Secara Tetap

Menghapuskan Tonsil Stones

 1. Garam Air Masin

Ini adalah salah satu pendekatan yang terbaik dan biasa untuk menyembuhkan batu tonsil. Gargling standard dengan air asin atau cuci mulut bukan alkohol akan menjangka mengumpul batu tonsil dan juga membunuh bau busuk yang dibawa oleh batu. Sebaik sahaja anda mengalami sakit tekak, bilas dengan air masin akan membantu melupuskannya. Air garam juga akan mengeluarkan sampah kecil, contohnya, cecair badan, zarah rezeki dan bahan-bahan yang berbeza yang telah ditimbun dalam tonsil.

Arah

 • Ambil 2 gelas air dan 3 sdt garam. Rebus air selama 2 minit.
 • Beri sedikit masa untuk menyejuk. Selepas itu berkumur dengan air masin ini. Anda perlu mengekalkan proses ini 2 hingga 3 kali sehari.

Catatan:  Sentiasa cuba berkumur dengan air masin sebelum tidur dan selepas bangun dari tidur pada waktu pagi.

 1. Minum Air Cukup

Minum air

Ini adalah penyelesaian yang mudah dan menarik untuk batu-batu tonsil. Air menyimpan tubuh terhidrasi dan membuat keadaan yang tidak mempunyai syarat-syarat penting untuk kelangsungan hidup mikroorganisma. Lebih-lebih lagi, air minuman secara rutin membantu dengan membersihkan flotsam dan jetsam dan bahan-bahan yang berlainan di sepanjang rongga.

Ia menyimpan bahan-bahan tersebut dari amassing pada tonsil yang membawa kepada perkembangan batu-batu tonsil. Pertumbuhan adalah bahagian penting dari sistem imun anda dan objek jauh yang melalui rangka limfatik kerap mempunyai kecenderungan untuk ditangkap di dalamnya.

Arah

 • Minum 8 hingga 10 gelas air setiap hari.
 • Cuba minum 1 hingga 2 gelas air pada waktu pagi. Jangan makan apa-apa sebelum minum air pagi.

Catatan:  Tonsils adalah bahagian penting dari sistem imun anda dan objek terpencil melalui rangka limfatik kerap mempunyai kecenderungan untuk ditangkap di dalamnya. Minum air yang mencukupi akan membantu anda menyingkirkannya.

 1. Gunakan Lidah Anda untuk Menghapuskan Batu Tonsil

Anda mungkin menghindari penggunaan lidah anda untuk mengelilingi tonsil anda, terutamanya jika mereka merasa tidak menyakitkan atau pelik dengan sentuhan, namun menggunakan lidah anda mungkin benar-benar menjadi alat yang baik yang dapat membantu melegakan batu dan mengeluarkannya.

Arah

 • Tolak pada tonsil anda dan cubalah untuk memisahkan batu atau tolaknya. Menelan supaya bekerja keras di mulut anda juga boleh membantu melegakan batu.
 • Strategi ini mungkin mengambil ketekunan, kerana batu-batu itu dipasang secara kasar di dalam keletihan tonsil anda.

Catatan:  Basuh dengan air atau siram air garam untuk membantu menjaga tisu basah dan membantu membebaskan batu.

 1. Gunakan Berus untuk Menghapuskan Batu Tonsil

Berus gigi

Anda boleh menggunakan berus gigi elektrik atau berus gigi standard. Pada ketika menggunakan sikat berus gigi yang lazat, anda harus mempunyai lampu elektrik untuk mencari batu-batu kedudukan tonsil. Gunakan berus gigi berus untuk memohon berat pada tonsil sehingga dibebaskan. Push them off dan gunakan mouthwash untuk mengosongkan batu-batu kecil yang tinggal.

Sekiranya anda menggunakan berus gigi elektrik, alihkan dan angkat berat pada zon yang anda dapati batu. Menggunakan berus gigi posterior yang bergetar, bersihkan batu-batu dengan lembut untuk memecahkannya. Setelah selesai, gunakan cuci mulut untuk membersihkan mulut dan buang zarah yang tersisa.

Arah

Menggosok kedai kalsifikasi dari amandel biasanya dilakukan dengan menggunakan berus gigi biasa. Gunakan bahagian berus dan bahagian paras untuk mengangkat tisu tonsil untuk menemui kedai kalsifikasi.

Catatan:  Bahagian berus boleh membantu menghilangkan batu dari tisu.

 1. Swab kapas

Pembungkusan kapas adalah penyelesaian yang baik untuk menolak tonsil dari pembahagi tonsil. Sebelum menggunakan kapas, anda sepatutnya membasuh kedua-dua penutup untuk membuat ia lembut pada tonsil. Anda perlu melakukan ini sebelum cermin dan menggunakan lampu elektrik untuk mencari batu. Gunakan pam kapas basah untuk melepaskan batu-batu dan selepas itu mengusir mereka dengan hati-hati dari pembahagi tonsil. Apabila anda selesai, anda perlu membilas mulut anda dengan menggunakan air garam atau cecair mulut untuk memindahkan zat-zat yang masih tinggal dan serpihan.

Arah

 • Basahkan kapas kapas untuk membuatnya mudah untuk mengawal batu dan menjadi lebih lembut pada tonsil anda.
 • Gunakan kapas untuk menggerakkan tisu tonsil berisi untuk mencari batu-batu, kemudian tekan untuk mengusir mereka dan mengikisnya jauh dari tisu tonsil.

Catatan: Basuh mulut anda dengan air garam atau bilas air.

 1. Gunakan jari anda untuk menghancurkan Batu Tonsil

Sekiranya anda cuba untuk mengosongkan batu dengan jari anda, pertama-tama basuhlah tangan anda sepenuhnya dengan air yang hangat, bersih dan siram dengan baik.

Arah

 • Buka mulut anda dan temui tonsil anda dengan jari anda.
 • Berhati-hati agar tidak sampai jauh ke belakang dengan jari anda untuk mengatasi masalah refleks stifler anda.
 • Sapukan berat badan dan kemudian tarik sedikit sehingga batu tonsil keluar.

Catatan:  Basuh mulut anda dengan air atau siram air garam.

 1. Jus limau

Jus limau

Jus jeruk sangat popular untuk sifat perubatannya. Jus jeruk juga boleh digunakan untuk mengosongkan batu-batu tonsil.

Arah

 • Campurkan jus kapur dengan segelas air.
 • Anda boleh memasukkan perisa sekiranya anda suka atau mengambilnya di sepanjang baris ini. Minum kapur kapur secara beransur-ansur supaya ia dapat dihubungkan dengan mana batu-batu tonsil disambungkan.

Catatan:  Ini akan membantu membersihkan dan mengosongkan mikroorganisma dan memastikan kejadian masa depannya.

 1. Yogurt Plain

Makan yogurt biasa  akan menjadi penyelesaian rumah yang baik untuk batu-batu tonsil. Ia mempunyai segmen yang dipanggil probiotik yang merupakan mikrob berharga untuk membantu menumbangkan mikroorganisma yang merosakkan. Ini berfungsi dengan membongkar mikroorganisma yang dibingkai di tonsil.

Arah

 • Makan 1 cawan yogurt biasa selepas sarapan pagi
 • Makan setengah cawan yogurt biasa selepas makan tengah hari dan
 • Makan 1 cawan yogurt biasa selepas makan malam.

Catatan: Mikroorganisma juga akan mengelakkan berlakunya batu-batu tonsil pada masa akan datang, tetapi menghapuskan semua mikroba yang berbahaya dari tonsil dan bahagian badan yang lain.

 1. Chew Bawang Putih

Garlic Jock Itch

Bawang putih mempunyai ciri-ciri anti-bakteria untuk membantu mengosongkan sebarang jenis mikrob. Batu-batu Tonsil adalah penyakit bakteria dan bawang putih akan berfungsi dengan sempurna dengan keadaan ini.

Arah

Cukup menggigit bawang putih mentah beberapa kali setiap hari dan anda akan menyimpan pakar ini.

Catatan:Ia akan menjejaskan mikroorganisma yang membawa kepada perkembangan batu.

 1. Gunakan Bawang Mentah untuk Menghapuskan Batu Tonsil

Bawang

Bawang mentah juga mempunyai sifat bakteria yang bermusuhan dan berguna untuk mengekalkan kesihatan mulut yang sesuai dan mengatasi penyakit mulut.

Arah

Makan tidak kurang daripada 3 bawang setiap hari untuk membantu membongkar batu-batu tonsil dan melupuskan organisma mikroskopik yang membawa susunan batu.

Catatan:  Bawang juga akan membuang bau busuk yang berkaitan dengan batu tonsil.

Lebih banyak Home Remedies untuk Menghapuskan Tonsil Stones

Home Remedies to Get rid of Tonsil Stones

 1. Makan Sayuran yang Renyah untuk Menghapuskan Batu Tonsil

Makan dan menggigitbuah-buahan dan sayur-sayuran yang renyah  seperti wortel, saderi dan timun membantu dalam memindahkan batu-batu tonsil dan menghantarnya melalui kerangka pencernaan. Sayuran-sayuran ini mempunyai helai serat yang berfungsi seperti berus gigi, yang meleburkan batu-batu dari tempat-tempat yang menyembunyikan tonsil.

 1. Cuka Gargle

Batu-batu titisan terdiri daripada kalsium, dan cuka membantu melarutkan kalsium. Seiring dengan garis-garis ini, cuka cuka boleh digunakan untuk memecahkan batu-batu. Untuk mencuci cuka, ambil sedikit air suam dan masukkan satu sudu cuka di dalamnya. Campurkan susunan dan swish dengannya sekali sehari. Ini membantu melarutkan batu-batu tonsil, serta mengekalkan pembinaan semula batu.

 1. Nasal Passages Bersih

Perkembangan batu-batu tonsil juga dapat diperluas sebagai kesan dribble hidung pasca henti. Penyertaan hidung perlu digosok; ini berhenti menyentuh hidung pasir dan mencuci batu-batu tonsil. Ia juga mengekalkan pertumbuhan semula batu-batu tonsil.

Susunan salin boleh digunakan untuk sistem penyiraman nasal hari demi hari. Sekiranya anda lebih suka tidak menggunakan sistem penyiram hidung, anda boleh menggunakan percikan hidung untuk membersihkan batu. Percikan ini sepatutnya digunakan hanya sekali sehari

 1. Mengekalkan Kebersihan Mulut untuk Menghapuskan Batu Tonsil

Ketidakupayaan untuk menjaga kebersihan mulut yang betul adalah pemacu utama untuk pembangunan batu-batu tonsil. Organisme mikroskopik di dalam mulut menyebabkan perkembangan batu-batu tonsil dari zarah rezeki yang dikumpul dan flotsam dan jetsam yang berbeza.

Mikrob boleh dikurangkan dengan kerap memberus gigi anda dengan menggunakan ubat gigi yang disyorkan, menukar berus gigi secara konsisten, gargling dengan air masin, mengusap lidah, dan sebagainya.

 1. Mengekalkan Diet Seimbang untuk Menghapuskan Batu Tonsil

Mengekalkan rutin makan yang terbaik akan membantu membongkar dan merawat batu-batu tonsil. Makan rejim yang kaya dengan vitamin dan probiotik akan membantu dengan melepaskan batu-batu tonsil. Rutin makan yang kaya dengan probiotik mengandungi organisma mikroskopik yang menarik yang memerangi mikrob antagonistik yang bertanggungjawab terhadap perkembangan batu tonsil.

Menukar kepada kekasih veggie yang memakan rejimen juga boleh membantu menumbangkan batu-batu tonsil. Sayur-sayuran, contohnya, wortel, bayam, tomato, dan sebagainya membuat mulut berair menjadikannya kejam untuk organisma mikroskopik berkembang.

Cara Mencegah Batu Tonsil

Mencegah Batu Tonsil

 1. Kebersihan Mulut harian

Bayar pertimbangan pada kebersihan mulut harian. Membangunkan kecenderungan kebersihan mulut yang betul boleh membantu mencegah batu-batu tonsil daripada berkembang.

Berus gigi dengan kerap. Untuk menjaga persekitaran bebas bersih dan mikroba di dalam mulut anda,berus gigi anda  setiap pagi, selepas setiap makan malam, dan pada waktu tidur.

 1. Gunakan mulut Cuci untuk Menghapuskan Batu Tonsil

Cuci mulut dengan kerap dengan siram air garam atau cuci mulut yang tidak mengandungi alkohol.

Item penjagaan mulut percuma minuman keras boleh membantu mengurangkan ukuran organisma mikroskopik yang tinggal di bahagian mulut anda selepas digunakan.

 1. Floss setiap hari

Dengan flosing setiap hari, anda mengalihkan mikroorganisma yang melimpah yang menambah kepada perkembangan batu-batu tonsil.

Gunakan flushes mulut atau beralih selepas flossing untuk membanteras mikroorganisma dan zarah rezeki yang tidak terhalang daripada flos.

 1. Ganti Sikat Sakit Anda Sering

Keluarkan berus lama dan dipakai. Secara rutin menggunakan berus gigi baru untuk membantu secara sahmembersihkan gigi anda, lidah, dan gusi.

Menggunakan berus gigi baru membantu sebagai sebahagian daripada merobek serpihan makanan dan mikrob yang menyebabkan batu-batu itu dihasilkan.

 1. Minum banyak air untuk Menghapuskan Tonsil Stones

Minum air akan membantu menyegarkan mulut anda, mengatasi kekeringan di rantau mulut anda, dan menghilangkan flotsam dan jetsam yang boleh mengumpul di lubang-lubang dan perut anda.

Minum banyak air tambahan membantu untuk memberikan penghidratan yang mencukupi kepada badan dan cuba mengekalkan keadaan yang boleh membuat organisma mikroskopik berkembang.

 1. Pertimbangkan untuk Mengambil Probiotik

Probiotik membantu mengekalkan pariti padat organisma mikroskopik dalam badan. Ini menggabungkan organisma mikroskopik yang tinggal, atau kekal, di dalam rongga mulut.

Walaupun mengambil probiotik, menjaga rutin makan yang diselaraskan yang menggalakkan kesihatan yang baik. Ia juga boleh membantu mengekalkan banyak bakteria yang tidak diingini.

Pokoknya:  Rawatan perubatan ditetapkan apabila batu tonsil menguatkan menyebabkan satu ton keresahan dan pesakit mungkin mengalami masalah apabila merasakan rezeki. Pesakit boleh memutuskan untuk benar-benar mencabut amandel, merawat atau mengambil racun. Teknik keputusan rawatan dengan bergantung pada sebabnya mikroorganisma atau penyakit virus.

Pakar akan melakukan ujian strep cepat dengan mengunyah kembali kerongkong dengan menggunakan kapas. Ujian ini akan menumpukan sebab dan pakar akan menyokong alternatif rawatan restoratif yang berbeza dengan kaedah paling mahir untuk melupuskan batu-batu amandel bergantung kepada keputusan ujian.