Tiada siapa yang suka luka di muka! Ia kadang-kadang sukar untuk menghilangkan parut jerawat, tetapi tidak mustahil. Parut jerawat normal menghilang dalam masa satu atau dua bulan. Kadang-kadang disebabkan oleh beberapa sebab khas, parut jerawat menjadi lebih berbahaya. Ia mungkin untuk merawat jerawat secara semulajadi. Terdapat beberapa bahan semulajadi yang boleh membantu anda merawat jerawat. Beberapa bahan semulajadi mempunyai sifat antibakteria anti-radang atau malam.

Jenis bahan semulajadi ini sangat membantu. Walau bagaimanapun, kebenarannya adalah parut jerawat yang agak degil. Mereka tidak mahu pergi dengan mudah. Tetapi jangan risau! Tiada yang mustahil. Mengubati jerawat mungkin mengambil sedikit masa jika jangkitan itu teruk, tetapi usaha tetap anda akan membantu anda untuk menghilangkan jerawat, anda hanya perlu menggunakan beberapa bahan semulajadi sebagai bahan semulajadi yang tidak mempunyai kesan sampingan. Bahan-bahan semulajadi akan membantu anda meringankan parut jerawat anda serta secara beransur-ansur bahan-bahan semulajadi ini akan membantu anda menghilangkan jerawat anda secara kekal.

Menghilangkan Parut Jerawat

Apa yang Parut Jerawat?

Parut keradangan jerawat berlaku pada akhir keradangan kulit atau jerawat. Titik bertenaga terjadi ketika folikel rambut atau bahkan liang-liang kulit anda menjadi bengkak dengan minyak yang berlebihan, sel kulit mati serta organisma mikroskopik seperti bakteria. Pada masa itu pori-pori membengkak membuat rehat di pembahagi folikel. Sekiranya perpecahan berlaku berhampiran dengan permukaan kulit, sakit boleh menjadi kecil serta boleh sembuh dengan cepat. Jangkitan jerawat memusnahkan tisu kulit pepejal dan ini menjadi parut pada kulit. Sekiranya bekas luka tidak dirawat dengan sesuai, terdapat kemungkinan keradangan jerawat akan kembali kepada mereka kerana mikroba dalam kulit yang terkena kesan tidak akan sempurna.

Anda perlu untuk melawan anda parut jerawat   dan bahan semulajadi akan membantu anda melawan parut jerawat. Dalam keadaan ini, ubat-ubatan biasa yang biasa dibuat ini akan menampung anda yang selamat dan juga preskripsi yang berterusan untuk parut kulit keluar untuk mengaburkannya. Anda akan dapat menemui kulit yang segar dan jelas jika anda mengekalkan proses tersebut.

Punca utama Parut Jerawat

Pada ketika jerawat peradangan jerawat menyusup kulit secara mendalam, mereka merosakkan kulit serta tisu di bawahnya. Apabila jerawat hilang, badan kita cuba membaiki kerosakan yang disebabkan oleh jerawat. Di tengah proses pemulihan, tubuh mula menghasilkan kolagen. Kolagen pada dasarnya merupakan bahan yang menyokong kulit. Sekiranya badan mencipta kolagen sedikit atau bahkan banyak, anda akan mula melihat bekas luka. Apa jenis parut yang anda akan perhatikan, bergantung kepada jumlah kolagen yang dibuat oleh tubuh anda.

  • Digalakkan parut jerawat keradangan : Jika badan mencipta kolagen berlebihan sedikit, discouragements atau struktur lubang kerana kulit recuperates.
  • Dibangkitkan parut jerawat keradangan : Kadang-kadang badan mewujudkan banyak kolagen seperti cuba untuk pulih kulit dan tisu asas.Pada ketika ini berlaku, seseorang mula untuk membangunkan keradangan kulit parut dibangkitkan.Ini jenis kulit keluar parut adalah lebih asas pada individu yang mempunyai kulit warna seperti orang keturunan Afrika, Asia dan Hispanik.

Sebenarnya jika kita ingin menghilangkan parut jerawat ini, kita mesti mengikuti proses semulajadi sebagai ubat semulajadi bebas dari kesan sampingan. Rawatan semulajadi juga akan memberi anda hasil jangka panjang.

15 Pemulihan Home Asli untuk menghilangkan Parut Jerawat

Jerawat atau jerawat hanyalah pencemaran kulit, yang meninggalkan parut yang mengerikan. Kebanyakan jerawat keradangan jerawat akan hilang dan juga mengaburkan selama beberapa bulan. Terdapat beberapa pendekatan untuk melupuskan parut peradangan jerawat dengan cepat dan juga sifatnya dengan penawar rumah. Ia memerlukan pelaburan yang besar untuk mencabut parut jerawat dan membuatnya lenyap. Penyembuhan semulajadi yang disenaraikan di bawah ini akan memberi anda gambaran yang jelas dalam masa yang tertentu dan membantu anda melupuskan parut keradangan jerawat dengan cepat dan semulajadi.

1.Fenugreek Seeds Remedy

Biji halba

Benih Fenugreek bekerja hebat untuk menghilangkan parut jerawat secara semulajadi. Fenugreek juga dikenali sebagai hayat buah-buahan Yunani dan juga akar-akarnya. Ia mempunyai sejarah yang panjang penggunaan bermanfaat untuk mending dan juga mengurangkan gangguan. Ia mengandungi antioksidan yang kuat yang menghasilkan keuntungan besar dalam merawat masalah kulit. Walaupun eksplorasi eksperimen selanjutnya dijangka mengesahkan daya maju fenugreek dalam merawat masalah kulit yang rumit, ia telah menjadi penyelesaian semulajadi yang terkenal selama beratus-ratus tahun dalam mengubati keradangan jerawat.

arah

Jika anda ingin memohon ubat ini, anda perlu mengumpul 2tbsp benih fenugreek, air dan kuali.

Ambil pan kecil di atas api sederhana. Tambah 2 cawan air dan benih fenugreek. Biarkan mereka mendidih selama beberapa minit serta mengisar mereka ke gam. Simpan gam ini di kawasan sejuk. Anda juga boleh menyimpannya di dalam peti sejuk. Sapukan sebahagian kecil gam ini pada jerawat jerawat anda. Setelah itu biarkan selama 15 minit. Basuh kulit anda dengan air suam.

Perhatian:  Jangan biarkan gam fenugreek lebih daripada 20 minit. Anda boleh menggunakan bola kapas untuk membersihkan wajah anda.

2.Lemon Juice Remedy

Lemon Juice Jerawat

Walaupun ada pendekatan yang tidak disangkalkan lagi untuk merawat kereta jerawat, mungkin tidak ada yang sama dengan DIY dan juga saintifik kewangan menggunakan jus lemon. Jus lemon segar mengandungi asid L-asorbik. Ia adalah astringen biasa yang mengeringkan keradangan jerawat, dan juga antibakteria memburukkan lagi pertempuran melawan jerawat yang menghasilkan bakteria. Jus lemon boleh menjadi hebat jika digunakan secara sah, minda mesti diambil untuk tidak memburukkan lagi luka. Elakkan matahari semasa menggunakan jus lemon. Ia boleh menyebabkan kerosakan kulit!

arah

Jika anda ingin mengurangkan parut jerawat anda, anda hanya boleh menggunakan penggunaan lemon. Memohon ubat ini, anda memerlukan hanya 2 atau 3 sudu teh jus lemon dan bola kapas. Sapukan jus lemon ke kulit anda dengan bola kapas dan biarkan selama tiga puluh minit. Anda juga boleh memohon sebelum tidur. Anda perlu meneruskan proses ini selama 2 hingga 3 minggu.

Perhatian:  Jus lemon sangat baik untuk kulit, bagaimanapun, anda mungkin mengalami sedikit kerengsaan. Dalam kes ini, anda boleh mencuci muka anda dengan air sejuk selepas 10 minit memohon.

3.Baking Soda dan Remedy Air

Baking Soda

Soda penaik masih merupakan penyelesaian lazim untuk melupuskan parut jerawat melalui kesan penumpahannya. Soda baking boleh dengan mudah digunakan untuk menumpahkan kulit serta meminimumkan kehadiran bekas luka jerawat.

arah

Ambil 2 hingga 3 sudu teh baking soda dan 2 sudu teh air. Campurkan dengan baik dan buat pes tebal. Sapukan pada kawasan yang terjejas dan urutnya dalam gerakan bulat. Biarkan selama 3 minit. Selepas itu basuh muka anda dengan air sejuk. Anda akan menemui kulit licin dan berseri.

Nota: Jangan biarkan tampal ini pada kulit anda lebih daripada 8 minit. Basuh muka anda dengan air sejuk.

Juice 4.Lemon dan Gliserin

Ramai orang tidak mengetahui tentang manfaat ajaib Glycerin. Glycerin mempunyai kekuatan penyembuhan yang kuat. Ia boleh dengan mudah menghapuskan apa-apa jenis parut yang disebabkan oleh jerawat. Anda hanya perlu memohon topeng gliserin sekurang-kurangnya dua kali sehari untuk menghilangkan bekas luka anda. Kulit kering boleh menyebabkan kesemutan dan juga keriput, membenarkan perkembangan sel-sel kulit mati, dengan itu menghentikan kulit anda dan merengsa masalah jerawat jerawat anda.

Hartanah tepu glycerin membenarkan liang-liang untuk menyedut, mendapatkan kelembapan yang kerap dan menghalang penyekat. Oleh itu, ia menemui salah satu sebab sebenar bagi kulit keluar, iaitu liang-liang yang terhalang. Ia memenuhi jangkaan dari luar dengan mengisi rehat kecil dan lompang pada permukaan kulit untuk menjadikan rupa yang lebih sihat dan licin. Di samping ciri-ciri yang berbeza, gliserin boleh memerangi penyakit berjangkit, pencemaran bakteria dan masalah kulit seperti dermatitis dan psoriasis. Gliserin juga sederhana. Anda juga boleh menggunakan jus lemon yang berkesan ini serta topeng gliserin dua kali sehari untuk mendapatkan hasil yang ajaib. Cuma baca arah untuk menggunakan topeng ini dengan sempurna.

arah

Ambil 3 sudu jus lemon dan 3 titis gliserin. Campurkan dengan baik. Memohon ia di kawasan yang terjejas. Anda boleh meninggalkan pes ini semalaman atau jika anda mahu anda boleh meninggalkannya selama 1 jam. Ia akan menjadikan kulit anda lancar. Kekuatan penyembuhan jus lemon serta gliserin akan membantu mengurangkan parut jerawat.

Nota: Sekiranya kulit anda berminyak, jangan biarkan topeng ini lebih daripada 30 minit.

Whites 5.Egg

Egg White Mask

Putih telur mempunyai ciri mending yang berpengaruh yang akan membantu memulihkan cengkerang anda dan pada akhirnya menjadikannya kurang jelas. Putih telur penuh dengan protein dan asid amino yang dapat mengetatkan liang-liang untuk menghindari jerawat yang baru ketika meringankan kulit yang luka.

arah

Ambil mangkuk kecil serta cemeti putih telur sehinggalah mereka menjadi berbulu dan putih. Gunakan jari anda untuk menyebarkan kulit putih telur lembut ke kulit anda - fokus pada wilayah isu. Biarkan putih telur kering pada kulit dan tahan beberapa minit sebelum mencuci tanpa akhir lembut dengan air hangat yang dihormati. Lakukan ini dua hingga tiga kali setiap minggu.

Perhatian:  Sekiranya kulit anda sangat kering, anda boleh menggunakan minyak zaitun selepas membasuh muka anda dengan air suam.

6.Baking Soda

Baking Soda pada asasnya kasar tetapi tidak kasar. Zarah baking soda sangat halus dan tidak akan merosakkan kulit. Apa lagi jika disambungkan secara tepat ia akan dengan mudah merosakkan lapisan atas sel-sel kulit mati tanpa membawa kulit muka yang halus untuk ditiup angin atau menyala.

arah

Hanya campuran sedikit baking soda kira-kira 1 hingga 2 sudu teh dengan air untuk membuat gam yang boleh dipercayai. Tender semula gosok pemanasan pop ke kulit anda dan abaikan ia selama satu saat, sebelum membasuhnya dengan air hangat.

Perhatian: Perlu diingat untuk menyejukkan kulit anda selepas itu; urut 3 titis minyak zaitun seluruh kulit anda dan memenuhi jangkaan dengan sangat baik. Rehash ini 2-3 kali setiap minggu atau bergantung pada jadual anda.

7.Aloe Vera

Aloe Vera jerawat

Gel aloe vera baru adalah vitamin yang sihat yang dapat membantu memperbaiki kulit dan parut yang tidak jelas. Aloe adalah halus, jadi anda tidak perlu menekankan lagi merosakkan atau mengganggu kulit. Selain itu, berdasarkan fakta bahawa lidah buasir adalah losyen ciri yang hebat, ia akan meninggalkan kulit anda kelihatan dan berasa lebih lembut dan lebih sihat. Anda boleh mendapatkan gel aloe vera di mana-mana kedai ubat atau kedai ubat, lidah buaya yang terbaik.

arah

Cabut sekurang-kurangnya satu daun, keluarkan tisu luaran untuk membuka gel, dan gosok lembut ke dalam kulit anda. Untuk yang terbaik datang, biarkan gel menyerap tidak kurang dari tiga puluh minit sebelum mencuci kulit anda.

Perhatian:  Kadang-kadang Aloe Vera menyebabkan kerengsaan. Anda tidak perlu risau. Sekiranya terlalu banyak, maka anda boleh mencuci muka dengan segera.

8.Coconut Minyak

Minyak kelapa adalah salah satu pelembap semula jadi terbaik yang datang dengan sifat pemulihan.

arah

Pukul sekitar satu perempat sudu teh minyak kelapa ke telapak tangan anda dan biarkan ia dibubarkan kerana ia datang ke suhu badan. Dengan hujung jari anda, kembali gosok minyak secara khusus ke kulit yang teruk dan biarkan ia menyerap. Tidak ada alasan yang kuat untuk membasuh minyak kelapa kerana vitamin dan lemak tak jenuh penting akan terus memenuhi jangkaan dan meningkatkan kesihatan kulit anda selama anda meninggalkannya pada kulit.

Nota: Jika anda tidak mahu meninggalkan minyak terlalu banyak pada kulit anda, maka anda boleh meninggalkannya selama 30 minit dan selepas itu cuci muka anda dengan mencuci muka yang ringan.

9.Cucumber

timun

Cucumber berfungsi hebat untuk kulit. Anda boleh dengan mudah menggunakan bahan ini untuk rawatan muka. Timun bukan sahaja menghidrat, ia juga mengandungi vitamin dan magnesium yang baik untuk kulit.

arah

Jika anda ingin memohon rawatan ini, anda perlu mengambil timun. Letakkannya dan letakkan kepingan-kepingan ke atas kulit yang terjejas. Selepas tiga puluh minit, hanya buang keping timun serta bilas muka anda dengan air.

Nota: Ulangi proses ini setiap hari untuk mendapatkan hasil terpantas.

10.Olive Minyak

Minyak Zaitun

Minyak zaitun adalah sumber besi dan vitamin yang hebat. Vitamin E secara beransur-ansur dianggap sebagai pemain penting dalam membantu pertempuran menentang metodologi penuaan. Minyak zaitun kaya dengan antioksidan.

arah

Ia berjaya memecah kotoran serta minyak yang ditangkap di dalam liang yang terhalang; ia adalah rawatan parut kulit keradangan yang baik. Sebelum pergi ke tempat tidur dengan lembut menguli minyak zaitun ke kulit muka anda, memberi tumpuan kepada tempat-tempat kesulitan. Terus menggosok selama beberapa minit sehingga anda dapat merasakan bahawa liang-liang anda benar-benar direndam. Balut kain cucian panas di atas muka anda ke stim dan kemudian buka liang-liang. Sentiasa menghilangkan minyak yang melimpah. Ulangi prosedur 1-2 kali sebelum mencuci muka anda dengan air sejuk.

Nota: Sapukan lapisan minyak zaitun yang lembap dan lepaskannya selama tidak kurang dari 15 minit sebelum pergi ke tempat tidur anda.

11.Honey

Madu

Madu adalah bahan semulajadi yang popular yang boleh membantu mengurangkan parut jerawat. Adalah lebih baik untuk menggunakan madu mentah, bukan jenis siap yang terdapat pada rak kebanyakan pasaran rantaian. Untuk mendapatkan kualiti terbaik, beli madu dari kedai yang hanya menjual produk semulajadi.

arah

Ambil 1 sudu teh madu dan sapukan seluruh kulit anda terutama ke kawasan yang terjejas. Sapukan ia dalam gerakan bulat. Biarkan selama 10 minit dan selepas itu basuh muka anda dengan air sejuk.

Perhatian:  Sapukan madu sekurang-kurangnya dua kali seminggu untuk mendapatkan hasil yang terbaik.

12.Potato Slice

Potato Slice

Jus kentang kaya dengan vitamin dan mineral. Ia adalah baik kesihatan kulit kerana ia mempunyai kuasa penyembuhan yang hebat.

arah

Ambil kentang segar dan potong kentang. Terapkan secara langsung hirisan ke kawasan yang terjejas dan biarkan selama setengah jam. Anda juga boleh mengurut dengan kepingan. Selepas itu basuh muka anda dengan air suam.

Nota: Anda juga boleh menggunakan jus kentang. Anda perlu memohon ubat ini sekurang-kurangnya sekali sehari.

13.Sugar Scrub

Sugar Scrub

Gosok gula juga sangat berguna untuk kulit anda. Ia berfungsi hebat untuk mengeluarkan parut jerawat.

arah

Ambil 3 sudu gula serta 2 sudu minyak zaitun dan buat semak. Sapukan ke kawasan yang terjejas dan biarkan selama dua puluh minit. Cuci muka dengan sabun lembut.

Perhatian:  Anda perlu memohon topeng ini sekurang-kurangnya 4 kali seminggu.

14.Rose Air dan Gliserin

Air rosak dan gliserin boleh membantu anda mengeluarkan parut jerawat.

arah

Campurkan 2 sudu air mawar dan 1 sudu teh gliserin. Sapukan ke kawasan yang terjejas dan anda juga boleh mengurut dalam gerakan bulat. Biarkan selama 15 minit dan basuh muka anda.

Perhatian:  Anda juga boleh menggunakan topeng ini sebelum tidur.

15.Turmeric Powder

Serbuk kunyit

Kuasa kunyit juga membantu menghilangkan parut jerawat.

arah

Ambil 2 sudu teh serbuk kunyit dan 2 sdt susu. Campurkan dengan baik dan sapukan seluruh muka anda atau kawasan yang terjejas. Biarkan selama 20 minit. Basuh muka anda.

Perhatian:  Anda perlu memohon pes 2 kali sehari.

Bottom Line: Di atas adalah 15 remedi rumah semula jadi yang terbaik untuk menghilangkan parut jerawat. Sapukan ubat semulajadi ini untuk menghilangkan parut jerawat dengan cepat.

Untuk maklumat lanjut, anda boleh membacaBagaimana untuk menghilangkan Jerawat Semalaman Jerawat atau Fast